8 X ONZE FAVORIETE SPELLEN

 In Lifestyle

Met precies elf weken geen terrasjes, festivals, feestjes of etentjes worden we creatief in het thuis zo gezellig mogelijk maken. En dat resulteerde voor ons in héél veel spelletjes doen de afgelopen tijd. De doordeweekse avonden zien er bij ons iedere dag hetzelfde uit; Koen aan het leren en ik aan het werk, maar in de weekenden is het óf een filmpje kijken, óf een spelletje doen. Nou hadden we al een aantal favorieten, maar daar zijn er tijdens quarantaine nog een aantal bijgekomen. Ik kreeg er een aantal vragen over, dus ik dacht; laat ik die eens delen. Niet alleen leuk voor nu, maar eigenlijk gewoon altijd. En als we niet op vakantie kunnen deze zomer top voor een kamperen-in-eigen-tuin-gevoel. Wij houden van relatief eenvoudige spellen, dat zeg ik er alvast bij, dus verwacht geen ingewikkelde bordspellen, maar vooral spelletjes die je doet met vrienden als er al een fles wijn soldaat is gemaakt. Dus: komen ze!

UNO

Dit spel spelen wij al zo lang ik me kan heugen en is eigenlijk ons wintersportspel. Ging altijd mee de berg op in de ski-jas, en Robin en ik hebben dit echt tot in den treure gedaan samen. Ik vind het nog steeds leuk. Het is eenvoudig en snel en je kunt het letterlijk overal spelen. Het spel gaat om cijfers en kleuren, en je hebt pestkaarten waarmee je je tegenspelers meer kaarten aan kunt naaien. Het doel is om je kaarten als eerste op te hebben. Ik vind dit spel na al die jaren nog steeds leuk omdat het zo snel is en ook ‘even’ tussendoor kan. Je speelt dit met 2 tot 10 personen.

SKIPBO

Beetje dezelfde categorie als Uno, maar ik vind zelf dat je bij SkipBo wel iets meer na moet denken over tactiek. Het gaat net als bij Uno om cijfers en kleuren, en je moet als eerste je stok zien kwijt te raken, maar qua spelen is het anders omdat je sowieso al vier weggooistapels hebt liggen, dan je stokstapel, dan vier bouwstapels. Het neemt dus sowieso meer ruimte in beslag en het is een minder ‘snel’ spel omdat je dus net iets meer na moet denken. Daarom overigens niet minder leuk: hier een grote favoriet. Je kunt dit met 2 tot 10 mensen spelen, maar met zoveel zou ik ‘t niet snel doen; dan duurt het echt héél lang.

Exploding Kittens

Dit is een relatief nieuwe favoriet, maar we zijn aangestoken door Lot en Flip. Dit leek me eerst hélemaal niks, maar inmiddels ben ik echt zwaar fan. Je speelt Exploding met 2 tot 5 personen, en het idee is dat je als laatste overblijft, en je dus wel kaarten in je hand houdt. Je krijgt kaarten in je hand, en er ligt een stok op tafel waar je om beurten een kaart van af mag pakken, óf je gooit een van je kaarten op. Als je een exploding kitten afpakt ben je klaar en uit ‘t spel, tenzij je een of meer ontmantelkaarten hebt; dan blijf je in leven. Met alle andere kaarten kun je aanvallen, een beurt overslaan of afleiden. Er zitten actiekaarten tussen met als naam ‘regenboog-kotsende-kat’, of ‘harige pieperpoes’. Wie dat bedacht heeft verdient al duizend punten an sich. Een heel gezellig spel.

Yahtzee

Misschien wel het bekendste én goedkoopste spelletje uit deze rij, maar het blijft leuk. Bakje met dobbelstenen en een schrijfvelletje, en dan maar proberen te gooien wat er op je lijstje staat. Het ligt een beetje je schrijfblok met hoeveel mensen je dit kunt spelen, maar ik zou zeggen van 2 tot 6 personen ongeveer. Wij hebben dit het jaar voor we trouwden op vakantie op Mallorca hele dagen gespeeld met Lot en Flip op het strand, en vorig jaar hebben we het weer een beetje herontdekt.

Keezenspel

Één van de weinige bordspellen die wij graag spelen. Ontdekt door Steef en Maris, vorig jaar tijdens een weekend weg, en ik was aanvankelijk een beetje sceptisch, maar dit is echt heel leuk. Ik dacht eerst dat het teveel standaard mens-erger-je-niet zou zijn, en daar heeft het in de basis wel alles van weg, maar er is een spelelement aan toegevoegd wat het in mijn optiek echt tien keer leuker maakt. Je krijgt aan ‘t begin van het spel ook kaarten die ervoor zorgen dat je al dan niet zelf kunt spelen, waarbij je dan je tegenspelers weer kunt proberen een hak te zetten om ervoor te zorgen dat je zelf als eerste je pionnen binnen hebt. Dit spel vind ik ‘t leukste met vier personen.

30 seconds

Eigenlijk bijna overbodig om deze te noemen, maar ik doe het toch want het blijft misschien wel mijn favoriete spel ooit. We hebben het bordspel en de uitbreiding en dit spel wordt hier zo vaak gespeeld. Vooral met een borrel op, als je niet op je allerscherpst bent, vind ik dit hilarisch. We spelen dit inmiddels al jaren, en ik vind ‘t nog steeds het gezelligste spel wat er is. Kun je spelen met 3 tot 20 personen. Mocht je ‘m nog niet kennen: koop dit. Echt. Krijg je geen spijt van.

Openhartig

Dit is een spelletje van een heel andere orde. Of eigenlijk misschien niet eens een spelletje, maar meer een gespreksstarter. Wij hebben zelf het oranje doosje, de ‘classic’, maar er zijn nog veel meer varianten. Leuk om samen te doen of met vrienden. Je trekt kaarten met vragen die je elkaar zelf misschien niet ‘zomaar’ stelt, er valt niets te winnen of verliezen, maar er komen wel vaak bijzondere gesprekken uit voort.

Qwixx

De laatste: Qwixx! Opnieuw een dobbelspel, maar weer heel anders dan bijvoorbeeld Yahtzee. Je speelt dit met 2 tot 5 personen, en in tegenstelling tot bij Yahtzee is er tijdens de beurten meer interactie. Je zit niet te wachten tot je weer aan de beurt bent omdat het geen er op tafel gebeurt bij iedere keer dobbelen ook voor jou relevant is. Het gaat om kleur en om cijfers, je dobbelt met vijf dobbelstenen en probeert zoveel mogelijk getallen op je blaadje aan te kunnen kruisen. Hoe meer getallen, hoe meer punten in the end. Dit spel is súpermakkelijk uit te leggen, je kunt echt meteen beginnen, en een rondje duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje. Wat dat betreft dus wel vergelijkbaar met Uno qua snelheid. Het verveelt niet snel. Wat mij betreft dus ook echt een aanrader!

Tot zover onze favoriete spellen! We hebben bijvoorbeeld ook nog Perudo, De 7 Geitjes in de kast, maar die moeten we een beetje ontdekken. Wie is de Ezel hebben we laatst gespeeld, maar daar was ik niet meteen kapot van, en over Regenwormen en Beverbende hoor ik ook vaak goede verhalen maar die hebben we nog niet geprobeerd. Ik ben benieuwd of jullie nog goede tips hebben voor leuke niet te ingewikkelde spelletjes!

Voor nu bedank ik je weer voor ‘t lezen, en tot de volgende!

Recommended Posts
Showing 23 comments
 • Willemijn

  De grote Dalmuti

 • Suus

  Leuk en herkenbaar allemaal! Wij vinden bigdeal en tokken nog een leuke aanvulling. Tokken is een soort keezen maar met net wat meer leukere regels.

 • Lotte

  Cards against humanity……wel 4 personen nodig wil het leuk zijn. Je krijgt kaarten in je hand met allerlei random dingen er op en in het midden ligt een stapel met begin kaarten: daarop staat een zin en die moet iedereen met een kaart uit de hand zo grappig mogelijk af maken. De speler die aan de beurt is moet alle kaartjes een voor een oplezen. Je moet wel een beetje tegen wat grove humor kunnen, want er zitten soms kaarten tussen……daar krijg je het schaamrood op de kaken van! Is overigens in het engels, maar echt briljant

  • Maria

   Leuk artikel! Onze favoriet is Beverbende! Staat bij de Blokker vaak in de folder 1+1 gratis, we hebben er al veel familie leden en vrienden blij mee gemaakt! Ook is onze favoriet lost cities (het kaartspel). Echt een leuk spelletjes voor ‘s avonds als je met z’n tweeën bent.

   • Marieke

    Exploding kittens is bedacht door de mensen achter deze website: theoatmeal.com

    Echt zulke grappige stripjes als het je humor is 🙂

 • Marja

  Het weerwolvenspel, ook geweldig met borrel op en een groepje mensen!

 • Kim

  Sequence is echt heel leuk en verslavend!

 • Sharon

  Het keer op keer zal bij jullie ook in de smaak vallen! Lijkt een beetje op qwixx

 • Hilde

  Beverbende vinden wij op het moment erg leuk (ik houd niet van ingewikkelde spelletjes) Die kun je prima spelen met 2 personen. En Rummikup speel ik vaak met mijn moeder. Zo gezellig vind ik dat!

  • Marieke

   Als je qwixx leuk vindt dan is clever ook een aanrader. Ook een dobbelspel, heel makkelijk en duurt niet zo lang.

 • Eefje

  Take Five, Ligretto en Ticket To Ride zijn aanraders die goed in dit lijstje passen!

 • Lian Weerts

  Ligretto en Regenwormen inderdaad!

 • Debora

  Boonanza als jullie van onderhandelen houden! Hier favoriet! Wel het leukste om met 4 spelers te spelen… verder ticket to ride, kolonisten van Catan, escape rooms, weerwolven en saboteur.

 • Laura

  Regenwormen is inderdaad echt een aanrader. Wat ook leuke spelletjes zijn, zijn Punto (soort vier op een rij met stippen) en Pungi (met slangenbezweerders). Erg leuk! Alle spelletjes die jij beschrijft, spelen wij ook. Vooral Qwixx is hier erg populair!

  • Laura

   En ik zat nog verder te denken… Jatten en Saboteur zijn ook erg leuk!! 🙂

 • anita Uithol

  Regenwormen is hier ook favoriet!

  • Bertine

   Phase 10 dat is een soort skipbo en yatzee in 1

   Koehandel is ook erg leuk.

   Wij houden ook van bordspellen, hebben een kast vol. Zowel voor ons tweetjes als voor de kids en voor samen met onze vrienden.

   Cluedo ,ticket tot ride, Catan. Etc…

 • Sanne

  Leuk artikel dit.
  Er is ook een uno junior, dat is vanaf 3 jaar (staat op het doosje, ik speel het met mijn zoon van 6).

  Is het bij 30 seconds niet zo dat je, op een gegeven moment, de kaartjes uit je hoofd kent?
  Dit hadden wij namelijk met hints waardoor het niet meer te spelen was 😉

 • Linda de groot

  Skipbo is ook hier groot favoriet! En qwixx hebben we ook alle uitbreidingen van, voor wat meer afwisseling ook leuk.
  Verder doen we ook rummicup of kaartspellen zoals duizenden of toepen. Met z’n 2e doen we nooit spelletjes alleen als er visite is

 • Janita

  Keer op keer. De naam zegt het al en wil je dus blijven spelen. Lijkt wel wat op Qwixx maar keer op keer vind ik persoonlijk leuker.

 • Marianne

  Spelletjes voor 2 die al jarenlang onze favoriet zijn:
  – Regenwormen (maar écht jarenlang)
  – Patchwork
  – Duizenden (simpel maar doeltreffend, haha)

  Nieuwe favorieten:
  – Keer op keer
  – Ticket to Ride Europe
  – Bananagrams

 • Henriet

  Padvindersspel is super leuk!!

  Met hoeveel speel je het kittenspel het leukst? Ook leuk met 2 of niet zo… vind vooral spellen voor met zn twee lastig vinden

 • C

  Beverbende is erg leuk, ook met z’n tweeën. Daarnaast spelen we vaak regenwormen, als we even snel een spelletje willen spelen. Is zo klaar maar wel vermakelijk. Kan ook met meer dan 2 personen. Sequence is ook erg leuk om te doen. Eigenlijk vind ik bijna alles leuk qua spelletjes :’)

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!