‘Ach, ééntje kan echt geen kwaad!’

 In Persoonlijk, Zwangerschap

Ik durf er ondertussen best een beetje vanuit te gaan dat jullie weten dat ik niet van het veroordelen ben. Mijn hele ‘leven en laten leven’ credo komt hier te pas en te onpas voorbij, en ik weet dat heel veel van jullie dat best wel kunnen waarderen. Toch is er één penibel onderwerp waarbij het me met de allerbeste wil van de wereld niet lukt om totaal niet te veroordelen en geen mening te hebben. En dat is nicotine- én alcoholgebruik tijdens een zwangerschap.

Met name roken tijdens de zwangerschap is een ontzettend actueel onderwerp. We zien er allemaal de berichten over voorbij komen op het nieuws, maar ik kreeg zelf jeukende vingers om dit artikel te schrijven door ‘Vier handen op één buik’. Yes, guilty pleasure tot en met, maar dat programma kijk ik dus iedere week. Ondanks dat ik heel erg probeer geen oordeel te vellen over de meisjes die ik voorbij zie komen – ze zijn soms maar een jaar of twee jonger dan ik – merk ik wel dat ik héél veel moeite heb met het continue gepaf van een aantal van hen. Dat je zonder een dak boven je hoofd, zonder een opleiding en zonder enige vastigheid al dan niet bewust zwanger raakt is één ding, maar dat daar dan ook nog iedere dag een pakje sigaretten aan te pas moet komen gaat mijn pet een heel klein beetje te boven. Ik hoop niet dat ik een aantal van jullie hiermee voor het hoofd stoot, dat is namelijk helemáál niet mijn bedoeling, maar het is wel iets waar ik met enige regelmaat over nadenk.

Nou ben ik zelf écht geen heilige die nooit een sigaret of drankje heeft aangeraakt. Dat maak ik mezelf, en jullie, niet wijs. Voor ik in verwachting raakte van Frummel was ik namelijk ook best wel van de borrels en de sigaretjes. Niet als in ‘ik stond zeker iedere week bij de glasbak en rookte ondertussen een pakje per dag’, maar met name in het weekend vond ik een wijntje met een sigaret écht wel heel erg lekker. Ik heb het, omdat ik me er bewust van ben dat het gewoon niet goed voor je is, altijd weten te limiteren en ben nooit een vaste roker of stevige drinker geworden, maar ik weet dus best hoe het is om het lekker te vinden. Toch heb ik vanaf de allereerste dag van mijn zwangerschap geen druppel meer gedronken en geen sigaret meer aangeraakt. Ik kijk én luister dan ook vol verbijstering naar vrouwen die dat wel doen, en het voor zichzelf en anderen proberen te rechtvaardigen onder het mom van ‘ik ben al geminderd’, of ‘de stress van stoppen is niet goed voor mijn kind’, of ‘mijn moeder rookte en ik ben gezond dus zoveel kwaad kan het niet’. Ik bedoel, serieus?

Voor drinken geldt overigens precies hetzelfde hoor. In onze kennissenkring heb ik meer dan eens een zwangere vrouw een wijntje zien drinken onder het mom van ‘eentje kan geen kwaad’. En ik heb zelfs nog geprobeerd het te begrijpen, maar het lukt me niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor een verslaafde hartstikke lastig is om te stoppen, maar er is toch niets op de hele wereld dat het meer de moeite waard maakt om het in ieder geval te proberen dan je eigen kind? Als ik het geijkte, en door rokende zwangere vrouwen óh zo vervloekte, lijstje met risico’s doorneem, schrik ik daar iedere keer weer van. Een grotere kans op een miskraam, op wiegendood, op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en loslaten van de placenta. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat dit iedere rokende – of drinkende – zwangere vrouw overkomt, en natuurlijk kan het best zo zijn dat jouw moeder rookte als een ketter en dat jij hartstikke gezond ter wereld bent gekomen, maar dan nog. Waarom zou je het rísico überhaupt lopen? Dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen op langere termijn gehad.

Ik hoop niet dat jullie me verkeerd begrijpen. Je zult mij namelijk echt niet horen zeggen dat een rokende zwangere vrouw pertinent een slechte moeder of een slecht mens is. Ik vind het veel te ver gaan om daarover te oordelen, want wie ben ik? Maar roken is wél hartstikke slecht. Linksom of rechtsom weten we dat allemaal best. Dat je er dan voor kiest jezelf aan de gezondheidsrisico’s bloot te stellen, à la – daar deed ik zelf dus ook af en toe met m’n volle verstand aan mee. Maar dat minimensje in je buik heeft gewoon geen keus! Die heeft zijn huisje niet uitgekozen en kan niet even weglopen als de rooklucht op z’n longen slaat. Ondanks dat ik dus geen hard oordeel wil, kan en mag vellen over rokende zwangere vrouwen, vind ik dus wél dat gezegd mag worden dat roken tijdens de zwangerschap een egoïstische en onverstandige daad is. Ik kan er echt niets anders van maken. Dat klinkt hartstikke kort door de bocht en cru, maar dat is  wel mijn gevoel.

Ik ben echt zo benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp? Wat vind jij? Moet één wijntje of sigaretje af en toe kunnen tijdens de zwangerschap? Of juist helemaal niet? Bedankt voor het lezen! X

Disclaimer: ik ben me ervan bewust dat dit een penibel onderwerp is. Ik wil met dit artikel niemand beledigen, kwetsen, of voor het hoofd stoten. Ik claim ook geenszins dat hetgeen ik beschrijf ‘waar’ is; ik spreek enkel mijn gevoel uit, en dat is persoonlijk! Dat we er allemaal andere meningen op na houden is helemaal prima; laten elkaar daarin dus vooral respecteren!
Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Sophie

  Oh ik ben het zo eens met je! Ik kijk dat programma ook en kan gewoon niet uitstaan dat die meiden zoveel roken tijdens hun zwangerschap, maar ik denk dat het bij hun ook voor een groot deel aan hun intelligentie ligt, waardoor ze de gevolgen niet tegen het genot kunnen afwegen.
  Het doet mij soms ook pijn om te zien, omdat mijn man en ik ook graag een kindje willen en dit tot op heden nog niet is gelukt. Zij zijn gezegend met een zwangerschap en gaan er zo mee om. Sorry, maar als je negen maanden je eigen behoeften niet eens aan de kant kunt zetten voor de gezondheid van je eigen kindje, dan is dat al zo’n slecht voorbeeld voor je kindje en ook zo tekenend voor hoe je in elkaar zit.
  Eigenlijk moet ik zo’n programma niet kijken, want het maakt me alleen maar boos, maar toch blijft het ook voor mij een guilty pleasure.
  Hartstikke goed dat je hierover schrijft! Hopelijk zijn er rokende zwangere vrouwen die dit lezen en vanaf vandaag geen peuk meer aanraken!

 • Anouk

  Ik deel je mening volledig, vind dat je als moeder ook verantwoordelijk bent voor de gezondheid van het kindje in je buik en ik vind het belangrijk om er alles aan te doen om baby zo gezond mogelijk ter wereld te laten komen. Geen drank en alcohol zijn voor mij dan ook vanzelfsprekend, net als dat ik oplet met wat ik eet. Vier handen op een buik kijk ik trouwens ook. Wat ben ik me dan weer bewust van hoe fijn ons leven is en hoe goed we de boel op de rit hebben. Fijne zwangerschap nog, ben benieuwd wie van ons het eerste bevalt 🙂

 • lyndallisonbouniol

  Ik ben het volledig met je eens en ik vind het eigenlijk ook gigantisch egoïstisch en onverantwoordelijk als vrouwen gewoon doorroken of doordrinken, ja, zelfs eentje. Als er later iets mis blijkt te zijn met je kindje, al is het maar een te laag gewicht, vergeef je je dat denk ik nooit meer! En trouwens, ik vind het gewoon idioot dat sommige vrouwen het blijkbaar niet overhebben voor hun kindje om te stoppen maar hun eigen belangen voorop stellen.

 • eenbezigbijtje

  Ik ben het volledig met je het eens!

 • Ilse

  Ben het met je eens. Ik drink en rook niet tijdens mijn zwangerschap maar er zijn steeds meer nieuwe onderzoeken waaronder van Harvard universiteit dat 1 a 2 glazen wijn niet schadelijk zijn voor de baby. Ik neem het zekere voor het onzekere en laat het staan voor die 9 maanden. Wat nou wel en niet gezond voor je is blijft lastig.

 • Roos

  Ik heb maar 1 mening over rokende en drinkende vrouwen tijdens de zwangerschap …. in mijn ogen ben je dan een onverantwoord persoon en niet in staat om goed voor je kind te zorgen. Dus inderdaad….. ik noem rokende drinkende vrouwen slechte moeders! Ik zat afgelopen week bij de gynaecoloog in de wachtkamer en hoorde een vrouw het volgende zeggen tegen diegene die bij haar was “nou het is wel even spannend wat er nou precies mis is met de blaas en nieren. Laten ze de baby maar lekker halen met 37 weken want het wordt wel een grote baby. Gelukkig heb ik door gerookt want anders was het nog groter haha”

  Ik had die vrouw wel willen slaan. Naar haar willen schreeuwen dat haar kind misschien wel geen afwijking had gehad als het niet zo’n gestoorde moeder had die maar Door bleef roken.

  Ik heb haar een hele boze blik toe geworpen, ben demonstratief op gestaan en aan de andere kant van de wachtkamer gaan zitten .

 • Mathiske

  Nee, het kan echt niet! Je vergiftigd je kindje. Ridicuul vind ik het hoe vaak ik tijdens mijn zwangerschap heb gehoord dat een best kan.

 • Eem

  Ik kijk het programma altijd met gekromde tenen.. Hoeveel vrouwen lukt het niet om zwanger te worden.. en dan heb je ‘die types’ die volgas blijven roken aan de energydrank of alcohol.. ik snap het niet! Ook het feit dat ik me druk maar of ik de kleertjes al wel of niet moet gaan wassen met 30 weken terwijl er meiden in het programma zijn die met 36 weken amper iets in huis hebben of uberhaupt hun huis op orde hebben.. Ik hoop altijd maar dat de baby’s goed terecht komen

  • Liess

   ja, of met 35 weken nog niet eens weten wat een aankleedkussen is.

 • Margriet

  Ik heb ooit een collega aangesproken toen ik haar zag drinken tijdens de zwangerschap, ze keek me echt aan van “waar bemoei jij je mee?!” Ik vind het gewoon echt niet kunnen. Zodra ik zie dat iemand een kind iets aandoet, ook als dat kind al gewoon op deze wereld rondloopt, dan vind ik daar iets van. Ik wil net als jij best respect/acceptatie hebben voor mensen die andere levenswijzes hebben dan ik, maar zodra kinderen daar de dupe van zijn dan houdt mijn respect snel op.

 • Liess

  Ik rookte een pakje per dag, al jaren… vanaf het moment dat ik zwanger raakte ben ik gestopt, met mijn eerste dochter, en met deze zwangerschap precies hetzelfde. Nu moet ik heel eerlijk zeggen, ik kwam een paar dagen voor onze bruiloft erachter dat ik zwanger was, en heb dus wel doorgerookt tot na de bruiloft, maar elke sigaret die ik op stak had ik al een schuldgevoel, en de dag erna was het ook over.

  Vanaf het moment dat wij probeerde voor een baby heb ik amper een druppel gedronken.

  Ik vind mensen die doorroken of drinken ook vreselijk egoistisch, ik heb 2 vriendinnen die gewoon doorpaffen en ook tegen hun heb ik het gezegd, en dan krijg je ook die stomme excuses.
  Ik zeg dan ook, als je niet de WIL hebt om te stoppen, zeg dat dan gewoon, maar kom niet met die domme smoesjes waarom je doorrrookt.

 • Liess

  Ik heb trouwens gisteren gestecheld en een toastje met filet american gegeten. (ik zelf ben immuun voor toxoplasmose want heb dat al gehad, tis niet duidelijk of ik dus wel of niet rauw vlees kan)
  Dat is dan ook het erste wat ik tot nu toe gedaan heb

 • Monique

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Je kiest er toch voor om mama te worden dan vind ik ook dat je dit risico niet eens wilt lopen.

  Er zou standaard een verklaring getekend moeten worden dat alcohol en sigaretten verboden moeten zijn;-)als je zwanger bent!
  Het kindje hoeft toch niet zijn/haar hele leven te boeten om iets wat zijn moeder niet kon laten…echt triest zulke dingen.
  En ook mijn broer en schoonzus lukt zwanger niet en net als wat hier in de comments gezegd word dat is zo erg om te zien allemaal voor hun.
  Roken ,drinken en geen geld om wat te kopen en toch kinderen op de wereld zetten.
  Liefs Monique

 • Monique

  Zwanger worden*

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!