BAKKEN MET MORRIS #1: PEPERNOTENCAKE

 In Recepten

Morris is een kind van zijn moeder. Die houdt van eten, en hij vindt ondertussen helpen met koken óf samen iets bakken ook heel leuk. Het enige wat we niet met elkaar gemeen hebben is dat hij al begint te gruwelen als ik wat van het deeg proef, terwijl ik dat juist het hoogtepunt van het hele proces vind. Afijn: het leek me leuk af en toe eens iets met Morris te bakken en daar dan een receptje van te doen! Geen ingewikkelde hogere-wiskunde-vijf-sterren-cuisine, maar gewoon; makkelijk en lekker en leuk voor kindjes om te helpen. Het is ook meteen een beetje proef op de som om te testen hoe kind-proof bepaalde receptjes zijn is. Toen Benjamin, Koen en ik vorige week niet fit waren verveelde Morris zich stierlijk, dus besloot ik een pepernotencake met hem te bakken. Ik vroeg jullie op Instagram of jullie er graag een receptje van wilden zien of zoiets hadden van ‘die kennen we ondertussen wel’ en er waren veel voorstanders, dus bij deze: het recept van de pepernotencake zoals wij ‘m maken!

WAT HEB JE NODIG:

 • Siliconen cakevorm of bakblik van 25 cm (30 kan ook)
 • Bakpapier
 • 200 gram boter – ik gebruik roomboter
 • 200 gram suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 zakje vanillesuiker of wat vanille-extract
 • 4 eieren
 • flinke scheut melk
 • snuf zout
 • 100 gram pepernoten
 • 3 tot 4 theelepels speculaaskruiden

BEREIDINGSWIJZE

 • Verwarm je oven voor op 160 graden.
 • Vet je bakvorm in met wat boter en leg er vervolgens een velletje bakpapier in dat je in de goede afmeting hebt geknipt. Het hoeft niet per se, maar ik vind het wel heel gemakkelijk om de cake uiteindelijk uit de vorm te pakken.
 • Klop de boter met de suiker, het zout en het vanille-extract of vanillesuiker romig. Ongeveer een minuut of vijf.
 • Voeg dan één voor een de eieren toe, het volgende steeds pas als het ei ervoor is opgenomen.
 • Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel toe. Eerst de helft van de melk en de helft van het meel, even mixen, en dan de andere helft. Niet te hard mixen – dan sla je alle lucht eruit.

 • Pak de pepernoten erbij en hussel deze even met een beetje bloem; dan zakken ze niet met z’n allen tegelijk naar de bodem.
 • Doe nu de kruiden door het beslag, en tenslotte ook de pepernoten. Spatel de boel even goed door en giet je beslag dan in de bakvorm. Kun je er eventueel nog wat pepernootjes bovenop leggen ter decoratie.

En dan gaat ie voor een uur tot 75 minuten de oven in. Met dingen als taarten en cakes is het altijd een beetje lastig om te zeggen hoelang precies, omdat iedere oven nou eenmaal anders werkt, maar mocht je na 60 minuten twijfelen kun je er altijd even een lange satéprikker insteken. Als die er ‘droog’ uitkomt, zonder stukjes, weet je dat je cake klaar is. Als dat niet zo is laat je hem er gewoon nog even in! Ik doe hem 60 minuten op 160 graden hetelucht, en dan is ie perfect!

Hier viel ie bij iedereen in de smaak! Het is zo makkelijk te maken dat je het bijna geen recept mag noemen en je kunt er op zich ook niet heel veel aan verpesten; wat dat betreft dus zeker een die heel leuk is om met (kleine?) kinderen te maken. Morris vond dit in ieder geval fantastisch. Hij woog alles mee af, kon het daarna zelf in de kom gooien, de Kitchenaid aanzetten, de pepernootjes één voor een toevoegen.. Je hoeft voor een lekkere cake geen ingewikkelde capriolen uit te halen, dus volgens mij een heel geschikt recept om samen te bakken! Perfect voor de intocht van Sinterklaas volgende week. Of voor pakjesavond. Let me know als je ‘m ook gaat proberen, dat vind ik altijd heel leuk.

Bedankt voor het lezen en fijne week allemaal!

 

 

 

Recommended Posts
Showing 9 comments
 • Riv

  Leuk Morris! Ik ben gek op pepernoten en papa ook dus deze cake ga ik ook maken. Tot woensdag. Dikke kus van je beste vriend

 • Claudia

  Leuk (en lekker)! Ga ik ook testen met onze dochter!

 • Youssra

  Leuk! Dankjewel voor het delen

 • Mieke

  Haha! ‘Bakken met Morris’ love deze rubriek! Al hou ik t bij een pakje van de lidl, oeps! Maar thnx Morris 🙂

 • C

  “Pap de pepernoten erbij”?
  Ik voel me echt dom nu, maar wat is “pappen”?

  • bijzonderkleinwonder

   Hahaha voel je vooral niet dom; is gewoon een spelfout. Meteen even aangepast. Moest zijn ‘pak de pepernoten erbij!’

 • Susan

  Ik heb de cake vanmiddag gemaakt. De kinderen vinden hem superlekker.
  Ze vragen mogen we nog een plakje. En. Orgen neem ik er 1 mee naar me werk. Kijken wat ze er van vinden
  Super bedankt voor het recept

 • Anita

  Wat een leuk recept net met Mn zoontje van 20 maanden gemaakt. Hij staat nu ik de over en ben benieuwd hoe hij proeft. Het ruikt in iedergeval heerlijk in huis!

 • Irene

  Ik heb de cake zaterdag gemaakt……helaas mislukt…. Ik zal vermoedelijk wat verkeerd gedaan hebben. Hij was net een blok beton, niet luchtig…. Jammer. Enig idee wat ik fout gedaan heb? Ik ga sowieso in de herkansing

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!