BENJAMIN 1 JAAR: ZIJN RITME

 In Persoonlijk

Drie weken geleden alweer werd Benjamin één jaar. Het babytijdperk ligt achter ons en we hebben weer een dreumes in huis. Hoewel ik in de week voor zijn verjaardag ineens een paar keer flink moest slikken bij het idee dat mijn baby zometeen geen baby meer zou zijn, vind ik het iedere dag leuker worden met hem. Ik wist het al van Morris, maar met Benjamin ben ik er zeker van: ik ben niet per se een babymoeder. Natuurlijk vind ik die eerste periode superbijzonder en geniet ik daar intens van, vooral dat geknuffel met zo’n minimensje vind ik fantastisch, begrijp me niet verkeerd, maar ik vind het echt steeds leuker naarmate ze groeien en ouder worden en word heel blij van de interactie. Tussen de jongens onderling trouwens ook.

De vorige keer dat jullie een update lazen was Benjamin pas drie maanden oud. Daarna schreef ik er geen meer omdat het ritme van de jongens gedurende dat eerste levensjaar eigenlijk vrijwel gelijk was en ik het een beetje overbodig vond om een vrijwel exact gelijk artikel te tikken. Ook nu is er nog heel veel hetzelfde, maar er zijn ook wat kleine verschillen plús ik kreeg heel veel vragen over hoe zijn ritme nu is, wanneer hij slaapt en wat hij eet, dus ik dacht: laten we een nieuwe update doen. Grappig is trouwens dat het ritme van de jongens nu eigenlijk min of meer hetzelfde is. Ze eten en drinken bijna hetzelfde en slapen over het algemeen hetzelfde. Benjamin zijn ritme met één jaar is dus ook ongeveer Morris zijn ritme met twee jaar en vier maanden.

Het eerste ‘grote’ ding voor deze update is dat ik Benjamin geen borstvoeding meer geef. Op 30 augustus, zijn eerste verjaardag, ben ik na precies een jaar volledig zelf voeden gestopt. Ik ben méga blij dat we die mijlpaal gehaald hebben, vooral omdat Morris er destijds met 9 maanden zelf de brui aan gaf en ik dat eerste jaar heel graag vol wilde maken, maar ik heb ook heel erg een ‘het is goed zo’ gevoel. Hij dronk op dat moment nog twee voedingen per dag bij me, ‘s ochtends en ‘s avonds, en daar ben ik cold turkey van de een op de andere dag mee gestopt. Echt veel af te bouwen viel er niet, qua voedingen, en hij dronk ook geen gigantische hoeveelheden meer, dus ik besloot er gewoon in één keer mee te stoppen en daar heb ik eigenlijk geen last van gehad. En Benjamin ook niet. Die heeft de dagen erna nog wat van mijn melk uit de diepvries gehad, en dat vond hij prima, maar nu zonder is het ook goed. Als hij maar te eten krijgt! Door met ons ritme!

8:30

De jongens worden wakker. Ik schrijf hier 8:30, maar exact hetzelfde tijdstip is dat nooit. Op maandag moet ik ze altijd om 7:30 uit bed halen omdat ik naar mijn werk moet. Dan kleed ik ze aan, gaan we in de auto en ontbijten ze om 8:00 bij hun bonusopa- en oma. Op alle andere dagen is er ‘s ochtends geen haast, dus dan slapen ze vaak tussen ergens tussen 8 en 9, met af en toe een uitschieter naar 9:30 of 10:00 als ze heel moe zijn, of juist de andere kant op, naar 7:00. Geldt voor allebei hetzelfde. Tijdens de vakantie was het ‘s ochtends een poos wat eerder, maar inmiddels hebben ze het uitslapen weer uitgevonden. Gemiddeld is het zo rond 8:30 als ze wakker worden. Vervolgens doen we boven een opfrisrondje en kleed ik ze één voor een aan terwijl de ander in de buurt speelt. Ik sta zelf iedere ochtend tussen 6:00 en 7:00 op, afhankelijk van of ik gesport wil hebben voor Koen naar z’n werk gaat (om 7:30), dus ik zorg altijd dat ik in ieder geval klaar ben voor de dag voordat de boys uit bed komen.

9:00

We gaan ontbijten! Benjamin eet ‘s ochtends vaak óf een bakje magere yoghurt met lijnzaad, havermout en hartjesontbijt van Love My Veggies, of twee boterhammen. Morris eet ‘s ochtends altijd yoghurt, maar Benjamin is soms wat hongeriger, en dan wordt het brood. Als beleg is het dan appelstroop, pindakaas, kipfilet of spread. Bij zijn boterham een fles of rietjesbeker met melk. Uit een bekertje drinken lukt hem nog niet helemaal. Na het ontbijt wordt er meteen gespeeld. Vaak hebben ze dan het meeste energie van de hele dag, dus dan vermaken ze zich een hele poos samen. Dat samenspelen gaat over het algemeen heel goed. Morris heeft af en toe zo’n bui dat Benjamin nergens aan mag komen, heel sneu en heel vermoeiend ook, maar meestal wordt er leuk gespeeld. Dat échte samen spelen wordt de laatste weken echt met de dag meer. Achter elkaar aan met loopauto’s, verstoppertje, kiekeboe, dat soort dingen.

10:30

Fruittijd! Qua fruit lusten ze hier eigenlijk alles, dus het is maar net wat we in huis hebben. Banaan, aardbeien, druiven, mandarijn, besjes, appel, peer. Gaat er allemaal in als zoete koek. Echt gepureerd fruit hebben we eigenlijk nauwelijks gegeven, en hij eet nu alles zelf. Een appel kan hij niet in stukjes eten, maar wel afhappen, en met een banaan doet hij hetzelfde, maar druiven snijd ik wel in stukjes en aardbeien en mandarijn ook. Drinken doen ze hier eigenlijk de hele dag door en niet per se op vaste momenten; water, thee of sap.

11:30

Als we onderweg zijn, in de auto of met de kinderwagen, slaapt Benjamin rond deze tijd vaak even een half uurtje, maar over het algemeen slaat hij dit dutje over en wordt er ‘s ochtends niet meer geslapen.

12:30

Lunchtijd! Tussen de middag eten de jongens allebei twee boterhammen. Vaak met hetzelfde beleg wat ik eerder al noemde. Pindakaas, stroop, kaas, kipfilet, spread. Het is maar net wat er in huis is. Benjamin lust heel veel, meer dan Morris op het moment, dus dat is ideaal. Dit is overigens zelden echt om 12:30. Vaak wordt het wat later.

14:00

Als ze goed gegeten hebben en daarna weer lekker spelen krijgen ze rond tweeën vaak nog iets lekkers. Dat kan een snoepje van Bear Nibbles zijn, of een doosje krentjes; zoiets. Valt altijd in de smaak en laten ze nooit liggen.

14:30

De jongens gaan naar bed. Tijd voor een middagdutje. We gaan met z’n drieën naar boven, en dan begint het verhaal van schone luier, slaapzak aan, speentje pakken, boekje uitkiezen, verhaaltje lezen, liedjes zingen en naar bed toe. Benjamin gaat er altijd als eerste in – Morris wil hem mee in bed leggen – en daarna is grote broer aan de beurt.

17:00

Morris en Benjamin slapen allebei ongeveer 2,5 uur ‘s middags. Als ik ze niet wakker maak wordt het later, maar dan gaan ze ‘s avonds ook lastiger slapen, dus vaak slapen ze van 14:30 tot 17:00. Als ze moe zijn breng ik ze eerder naar bed, en op zondag, als Koen moet voetballen om 14:30 gaan ze er altijd al om 12:00 in zodat ze ook twee uur kunnen slapen voor we daarheen gaan, maar over het algemeen komen ze meestal zo rond vijven uit bed.

18:30

We gaan eten! Zelden is dat voor 18:30. Koen is meestal tegen zessen thuis van zijn werk, en dan moet er nog even gespeeld en geravot worden, dus voor we aan tafel gaan is het zo tussen 18:15 en 18:30. De jongens eten eigenlijk allebei veel met de pot mee, behalve als het iets is wat veel te pittig is, of wat gewoon niet handig eten is, bijvoorbeeld wraps. Morris eet die wel, maar voor Benjamin gaat dat nog niet. Dan pak ik wat uit m’n diepvriesvoorraadje rijst of pasta, en dat valt altijd in de smaak. Na het eten een schaaltje yoghurt, al werd dat deze zomer ook vaak een waterijsje.

20:00

Het is bedtijd voor de jongens. Als ze in bad moeten gaan we wat eerder naar boven zodat ze op hun gemak in bad of in de douche kunnen. In de zomer is dat bijna iedere dag omdat ze dan zwarte knieën hebben van het buitenspelen, maar in de winter is dat vaak om de dag. Dan begint ons standaard bedtijdritueeltje weer. Kleren uit, schone luier, slaapzak aan, tandjes poetsen, boekje uitkiezen en met z’n drieën of vieren op Benjamin zijn kamer. Hij krijgt dan nog een kleine fles van 100cc, en ondertussen lezen we een boekje. Als het eerste boekje uit is gaat Morris alvast naar zijn eigen kamer, doe ik het dag-lief-heertje met Benjamin en leg ik hem in bed. Vaak gaat hij dan nog even rechtop met zijn haas zitten spelen, maar dan valt hij vrij snel in slaap. Als Benjamin ligt ga ik nog even naar Morris om nog één boekje te lezen, vervolgens maakt hij zelf het licht uit, zingen we een liedje, leggen we hem in bed terwijl we het dag-lief-heertje doen, zingen we nog een liedje, en dan lopen we de kamer uit. Morris heeft daar bij vlagen nog steeds moeite mee, maar over het algemeen is het na vijf minuten helemaal stil boven.

‘s Avonds voor wij naar bed gaan gaan we altijd nog even naar ze toe om ze recht te leggen en hun knuffels terug te leggen in bed – die worden er altijd linea recta uitgebonjourd – en dan zien we ze de volgende ochtend weer!

Dit ritme hebben ze inmiddels al een poosje en ik verwacht ook niet dat het binnen afzienbare tijd heel erg zal veranderen. Morris zal binnenkort wel een keer wat korter gaan slapen en op den duur misschien helemaal niet meer, maar voor nu heeft hij zijn dutje toch wel echt nog nodig. En dat flesje van 100cc zal er bij Benjamin ergens in de komende maanden ook vanaf gaan, maar voor nu vindt hij het nog fijn zo en dat is goed. Zoals altijd bij een ritme-update; het is niet zo dat ik de hele dag met m’n timer loop. Het hele gebeuren verschuift regelmatig een kwartier of een halfuur, maar in grote lijnen zien onze dagen er zo uit. Op maandag en donderdag zijn de jongens niet bij mij, dus dan hebben ze ook een iets ander ritme, maar het idee blijft altijd hetzelfde. Ik ben vooral blij dat de jongens het hier zo goed op doen. Ik krijg vaak opmerkingen over dat ze niet om 19:00 uur in bed liggen – dat schijnt toch wel kinderbedtijd te zijn – maar dat is hier niet echt haalbaar en werkt voor ons gewoon niet zo lekker. Rond die tijd zijn we vaak pas net klaar met eten, en dan is het ook niet fijn om meteen naar boven te gaan, en Koen vindt het ook leuk om de jongens doordeweeks af en toe even te zien. Voor ons werkt het top zo.

Hoe is het ritme van jullie kindjes? Ik ben benieuwd of het overeen komt of juist heel anders is.

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts
Showing 13 comments
 • Lieke

  Leuk om te lezen hoe jullie ritme is. Om 19:00 naar bed is bij ons ook absoluut niet haalbaar, dan gaan we met geluk net eten.
  Mijn zoontje scheelt een week met Benjamin maar wij hebben wel een heel ander ritme. Mijn andere 2 kinderen gaan naar school (2 verschillende) en daardoor moeten we om 6:30 op elke dag. Wij eten en slapen vrij laat door ballet en tennis na school elke dag. Lot van de kleinste, over mee naartoe gesleept worden
  6:30 opstaan en een fles pap
  10:00 fruit en dan slapen uur tot anderhalf uur
  12:30 lunch (warm)
  14:30 slapen uurtje
  15:30 iets eten, fruit, crackers oid, soms yoghurt
  19:00 warm eten
  20:30 naar bed

 • Karin

  Heerlijk dat beide kids bijna in hetzelfde ritme zitten! Indie slaapt nog overdag en eet nog niet veel vaste voeding, maar verder gaat ze ook al zo veel mogelijk mee in Morris zijn ritme.
  07.00u zijn ze wakker
  Indie krijgt dan direct haar voeding (melk) en Morris eet beneden 2 boterhammen of yoghurt met muesli. Als we thuis zijn gaan we daarna wassen en aankleden, als we weg moeten ivm werk dan daarvoor.
  Indie slaapt van 09.30 tot 11.00
  Morris eet zijn fruit als Indie slaapt en Indie wanneer het uitkomt ergens in de ochtend.
  Rond 12.00u lunchen met brood (of banaanpannenkoek oid). Indie krijgt weer melk om 13.30 en slaapt dan van 14.00 tot 15.30 ongeveer.
  Om 17.00/17.30 eten wij warm (zijn beide uiterlijk om 17.30 thuis van het werk) soms wordt het 18.00u.
  Om 18.30 gaan we naar boven, soms in bad, daarna pyjama aan, boekje lezen, Indie drinkt dan nog melk en om 19.15u liggen ze er beide in. Om 19.30u pitten ze allebei.
  Morris slaapt overdag al niet meer sinds hij 2 jaar en 2 mnd is, dus is om 19.00u echt op. Later op bed trekt hij niet. Heel soms slaapt hij overdag in de auto.
  Ik ga ook altijd nog even kijken voor ik ga slapen en 5 van de 7 nachten zien we ze de volgende ochtend pas weer. De andere 2 nachten wordt Indie nog wakker voor een knuffel of slokje water en Morris soms uit een droom ofzo? Of een plas 🙂 meestal trekt hij het tot 07.00u gelukkig. Uitslapen is bij ons 07.30 en bij hoge uitzondering tot 08.00u 🙂

 • D.

  Hier een heel ander slaapritme dan jullie jongens! Mijn dochter (1,5 jaar) heeft vooral minder slaap nodig dan jullie jongens en ze staat vroeger op (helaas) en haar middagslaapje is een stuk vroeger.
  Hier gaat het +/- zo (verschilt ook wat van dag tot dag natuurlijk):
  6u30 opstaan
  11u30 tot 13u30 middagslaapje
  20u naar bedje
  We maken haar nooit wakker. Ze heeft dit ritme al van iets na haar 1e verjaardag.
  Qua eten:
  – s ochtends vaak ontbijtgranen en een fles melk
  – 9u knijpzakje fruit
  – 11u boterhammetje
  – 15u warm appeltje of yoghurt. En vaak ook nog een koekje of rozijntjes of iets in die aard
  – 18u mee eten met de pot
  – 19u30 flesje melk

 • Tamara

  Hoi Michelle

  Wij zijn niet zo van de ritmes. Hier zijn ze meestal tussen 07.00 uur en half 8,8 uur wakker behalve mijn oudste die om 7 uur want die moet om 8 uur naar school fietsen.
  Dan als mijn jongste van 8 maanden wakker is krijgt ze haar fles melk en de middelste als hij wakker wordt een boterham met chocopasta en een beker melk.
  Zo rond de klok van 09.00 uur gaan mijn dochtertje van 8 maanden slapen en dat verschilt ook vaak in tijd, de ene keer slaapt ze 1 uur en dan weer 2 uur en als ze wakker wordt krijgt ze fruit en mijn middelste krijgt dan ook fruit.
  Tussen 12 uur en 13.00 uur eten we samen boterhammen. ( ik met mijn 2 kinderen.).
  Rond half 3 komt de oudste weer thuis en dan drinken we vaak samen iets en dan gaat hij buitenspelen.
  Dan krijgen mijn dochtertje en mijn middelste zoontje iets lekkers bijv een soepstengels.
  En ergens tussen 17.00 uur en. 18.00 uur gaan we eten.
  Dan krijgt mijn dochtertje rond half 8 haar laatste fles en daarna gaat ze slapen. De middelste verschilt de ene dag gaat ie samen met de oudste tegelijk naar bed om 19.00 uur en de andere keer gaat ie tegelijk met de jongste naar bed zo rond 8 uur.
  Dus niet echt een ritme. Maar zo ben ik het gewend en hun ook en dat is Prima. Iedereen doet het op zijn manier.

  Groetjes Tamara

 • Kim

  Wat fijn dat de jongens het zo goed doen. Hier gaan ze pas om 19.00 naar bed sinds Fay naar school gaat. Daarvoor was het altijd 20.00 / 20.30 prima toch als ze er sochtends niet uit hoeven. Gelukkig loopt hier ook altijd alles redelijk op schema. Mijn kids zijn trouwens wel echt ritme kinderen. Zodra er variatie in tijden komt (bijv vakantie) merk ik dat de kids daardoor vervelender worden. Daarom gaan ze ook in de vakanties gewoon optijd het bed in.

 • Alice

  Mooi dat je je doel van 1 jaar borstvoeding gehaald hebt, fijn gevoel lijkt me!

  Hier ritme van jongste (2,5 jaar):
  7.15 ongeveer wakker, kleine fles melk bij ons in bed
  7.30 ontbijt met boterham en soms Joghurt
  10.00 fruit
  12.00 lunch: boterhammen
  13-15.00 slapen
  16.00 snack
  18.00 warm eten met de pot mee
  19.30 klein flesje melk en naar bed

 • Mirjam

  Wat een heerlijk schema. Hier een baby van 7 maanden;

  6:00 – 6:45 ergens hier word hij wakker (en in de nacht vaak 2x voor zn speentje)
  7:30 180 cc flesvoeding en wat hapjes van de yoghurt die mijn vriend of ik eet.
  9:30 (meestal 9 uur) gepureerd fruit. Vaak een kwart of halve banaan en een hele nectarine of appel oid
  9:15 – 9.30 ergens rond deze tijd op bed. Dutje van 30 minuten
  11:15 kwart broodje met boter
  11:30 – 11:45 180 flesvoeding met rijstebloem
  12.00 – 14.00 Slapen. Soms wat korter maar dit slaapje heeft hij echt heel erg nodig.
  15:00 slokjes water en iets van een stukje cracker oid om op te knagen
  15:30 180 cc flesvoeding (deze slaat hij soms over)
  16:00 slapen (30 min max)
  17:00 groentehap en een toetje
  18:30 badje of douchen
  19:00 180 cc flesvoeding
  19:15 – 19:45 rond deze tijd slapen
  23:00 210 cc flesvoeding met rijstebloem. Dit geven we als droomvoeding, we maken hem dus niet wakker.

 • Riëlle

  Leuk om te lezen!
  Mijn kleine vent is 11,5e maand en heeft ook een ander ritme!
  7:15 wakker – 150 cc fles daarna boterham (fles gaan we afbouwen)
  9:00 slaapje
  10:30 wakker + fruit en water of sap
  12:30 90cc melk + 2 boterhammen
  13:30 slaapje
  15:30 wakker + tussendoortje
  17:30 avond eten + toetje
  19:00 flesje 150 cc daarna slapen

 • Ruby

  Leuk om te lezen! Die ritmes van alle andere moeders. Ons ritme is min of meer hetzelfde met Lenn van 11 maanden:
  730: wakker en papfles
  830: samen ontbijten met crackertje
  930: uurtje slapen
  1100: fruit, net wat we in huis hebben
  1230: lunch, samen 2 broodjes eten
  1330: middagdutje
  1530: wakker, koekje snoepje of iets anders
  1730: avondeten, met de pot mee
  1830: in bad
  1900: fles, boekje en naar bed!

 • Nadine

  Ik vind het ook altijd leuk om te lezen hoe andere kindjes het doen. Onze dochter van 14 maanden slaapt nog vrij veel. En eet trouwens ook als een bouwvakker
  07:00 wakker
  07:30 papfles en halve boterham met halvarine
  09:00 fruit wat we in huis hebben
  09:30 slapen zo’n 2 a 2,5 uur
  12:00/13:00 ander halve boterham + 150 ml halfvolle melk
  14:00/15:00 weer 2 a 2,5 u slapen (maak er wel uiterlijk 17:00 wakker)
  17:30 eten met de pot mee of soep/pasta/rijst uit de vriezer
  19:00 flesje thee en naar bed (om de dag in bad/douche)

 • Stephanie

  Leuk artikel!
  Fijn dat je een jaar lang borstvoeding hebt kunnen geven zoals je wilde! Het lijkt mij heerlijk dat je kindjes zo goed slapen, mijn dochter is bijna 1,5 jaar en slaapt meestal een half uurtje overdag. Gelukkig ‘s nachts wel klokje rond, maar blijkbaar heeft ze minder slaap nodig.
  Qua voeding hebben wij een vergelijkbaar, maar geef ik iedere avond nog wel BV. Ik heb het idee dat dit hier nog niet kan worden afgebouwd.

  Ik ben trouwens ook erg benieuwd of jullie al met Morris bezig zijn met zindelijkheid, mogelijk een ideetje voor een blog, mocht je dit willen delen.

 • Samantha

  Onze kleinegrote man ligt vaak ook pas rond 20u op bed. Slaapt gemiddeld van 20-8.30.
  Waarom zou je ze eerder op bed leggen als ze toch niet slapen? Dat is alleen maar stress voor beide kanten als het niet werkt.
  Als je ritme werkt, werkt het. En hoe anderen het dan doen of vinden; boeien ✌

 • Kim

  Leuk om te lezen! Grappig om te zien hoe zeer het kan verschillen. Mijn zoontje is 2 maanden jonger dan Morris en die houdt het echt niet uit tot 14:30 uur. Plus dat als ik hem pas tegen 17:00 uur uit bed zou halen zou hij rond 22:00 uur pas weer in slaap vallen 🙂 Als je ze op zondag om 12:00 uur op bed legt gaan ze dus ook gewoon (even lang als anders) slapen? Wat een heerlijk makkelijke kindjes heb je!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!