BEVALLEN: THUIS OF IN HET ZIEKENHUIS?

 In Persoonlijk, Zwangerschap

de bevalling

De bevalling. Ik kijk er al vanaf het begin van mijn zwangerschap héél erg naar uit. Ik vind het heerlijk dat ik nog een week of 16 heb om er naar toe te leven, maar verheug me ook ontzettend op het moment dat we ons ventje eindelijk kunnen ontmoeten. Dat die bevalling geen feest met slingers, ballonnen en een lekker hapje en drankje wordt weet ik best, dat maak ik mezelf ook niet wijs, maar toch kan ik niet wachten tot het zo ver is. De plaats van bevalling, dat was wel nog even een dingetje. Want wat zou ik het liefste doen? In het ziekenhuis bevallen, met alle mogelijke (medische) hulp binnen handbereik? Of thuis, in mijn eigen omgeving? Met Koen en de jongens en mijn eigen spullen om me heen? Daar heb ik best even over na moeten denken.

Een van de eerste dingen die ik deed toen ik in verwachting bleek, was tijdschriften inslaan, boeken downloaden, en me helemaal suf lezen. ‘Kom maar door met die info’, was mijn credo. Tijdschriften, boeken, websites. Bergen aan info ramde ik erdoorheen. Met 15 weken al voelde ik mezelf na het doorploegen van al die theorie net een wandelende zwangerschapsencyclopedie. Valt ondertussen overigens weer vies tegen hoor – zwangerschapdementie(!) – maar dat vertellen we er gewoon niet bij. Meer dan eens kwam ik online discussies tegen over het feit dat we in Nederland de keuze hebben om thuis te bevallen, mits de zwangerschap goed verloopt. Er zijn vrouwen die zweren bij een thuisbevalling, maar ook vrouwen die het belachelijk vinden dat het überhaupt nog mag – want niet meer van deze tijd (?) – en die vinden dat het veel te veel risico’s met zich meebrengt. De cijfers zeggen dat in Nederlands slechts 15% van alle vrouwen thuis bevalt.

Ik vind het een interessante discussie, over een ontzettend persoonlijk onderwerp. In het geval van medische indicatie valt er niet zo veel te kiezen, en moet je in het ziekenhuis bevallen. Zolang die medische indicatie er niet is, ben je als zwangere vrouw vrij in je keuze. Omdat hier tot op heden alles helemaal volgens het boekje gaat, gaan we er vanuit dat we de keuze zelf mogen maken.

Overal zijn lijstjes te vinden met de voor- en nadelen van een thuis- en ziekenhuisbevalling. Ik heb hieronder de punten die ik het belangrijkst vind even kort opgesomd.

Voordelen ziekenhuisbevalling

 • Er is een gynaecoloog in de buurt.
 • Indien nodig is er de mogelijkheid tot medische pijnbestrijding.
 • Alle medische apparatuur is aanwezig, mocht het nodig zijn.
 • Bij complicaties kun je – over het algemeen – blijven waar je bent.

Nadelen ziekenhuisbevalling

 • Er zijn héél veel mensen die je niet kent.
 • Er wordt sneller ingegrepen dan bij een thuisbevalling.
 • Er hangt een veel meer medische sfeer dan thuis.
 • Je bent niet in je vertrouwde omgeving.
 • Je bent gebonden aan de afspraken en regels die gelden in het ziekenhuis.

Voordelen thuisbevalling

 • Je bent in je eigen, vertrouwde omgeving.
 • Je hebt al je eigen spullen om je heen.
 • Je kunt (bijna) helemaal zelf kiezen wie je bij je bevalling wilt hebben.
 • De sfeer is meer ontspannen.
 • Je kunt precies doen waar je op dat moment zin in hebt.
 • Je kunt meteen na de bevalling in je eigen bed bijkomen.

Nadelen thuisbevalling

 • Als er complicaties zijn moet je alsnog naar het ziekenhuis, en dus met (heftige) weeën in de auto.
 • Je kunt geen pijnbestrijding krijgen zoals dat in het ziekenhuis wel kan.
 • Er kan meer afleiding zijn – ‘de was is nog niet gestreken’.

Ik denk dat aan beide opties voor- en nadelen kleven, en het een heel persoonlijke kwestie is welke uiteindelijk het zwaarst wegen. In eerste instantie riep ik meteen dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen, maar naarmate mijn zwangerschap vorderde en Koen en ik het onderwerp uitgebreid bespraken samen ben ik hierop terug gekomen. Wij hebben de keuze gemaakt thuis te willen bevallen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat ik héél erg gehecht ben aan thuis. Ik voel me ergens anders zelden op mijn gemak en ben vaak erg onrustig. Thuis voel ik me heel erg ontspannen en comfortabel. Ik vind het een prettig idee dat ik precies kan doen wat ik zelf wil. Als ik wil lopen kan ik lopen, als ik wil liggen ga ik liggen en als ik op m’n kop wil staan ga ik op m’n kop staan. Bij wijze van spreken dan. Daarnaast vind ik het fijn dat ik enigszins weet wie er bij de bevalling zullen zijn. Dat heeft niets te maken met preutsheid, dat fenomeen ken ik namelijk écht niet, maar het geeft me gewoon een rustig gevoel. Tot slot vind ik het ook een prettig idee dat de dingen bij een thuisbevalling wat meer op het beloop worden gelaten. Ik vertrouw erop dat er echt wel wordt ingegrepen wanneer dat nodig is. Ondanks dat er mensen zijn die anders beweren, wijst onderzoek uit dat een thuisbevalling net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis.

Doorslaggevend was voor ons het feit dat wij letterlijk 5 minuten van het ziekenhuis vandaan wonen. Mocht het nou thuis niet lukken, mocht ik toch graag pijnbestrijding willen of mochten er complicaties zijn, zijn we binnen 5 minuten op een plek waar we alle nodige hulp kunnen krijgen. Dat geeft me een fijn en gerust gevoel. We willen het graag thuis proberen, maar mocht het niet gaan zou ik daar verder ook niet heel rouwig om zijn en het absoluut geen drama vinden om naar het ziekenhuis te vertrekken. 

Zoals ik al zei vind ik dit een ontzettend persoonlijk onderwerp. Naar mijn mening moet iedere zwangere vrouw doen waar zij zich goed bij voelt. Als het ziekenhuis veiliger voelt zou ik daar zeker voor gaan, en als je net als ik niet heel goed bent met veel vreemde mensen en een vreemde omgeving, is thuis net zo’n prima idee. Ik hoop dat we de kans krijgen om het samen thuis te proberen, maar zou me er ook bij neer kunnen leggen als het uiteindelijk toch een ziekenhuisbevalling zou worden. Ik denk dat ik met die ontspannen houding het verste kom.

Wat vind jij van de discussies over dit onderwerp? Ben jij in het ziekenhuis bevallen, of thuis? En voor als je nog niet bevallen bent; wat heeft jouw voorkeur? Ik ben benieuwd naar jullie meningen! In mijn omgeving wordt er ook zo verschillend over dit onderwerp gedacht.

Dankjewel voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Marissa

  Leuk om te lezen 🙂 ik wilde altijd al graag thuis bevallen als het kan. Na het hier met onze verloskundige over gehad te hebben (en een vriendin die verloskundige is) werd mijn keuze alleen maar bevestigd. Als alles goed gaat lekker thuis, bij en in m’n eigen bed. Mocht het nodig zijn, alsnog het ziekenhuis. Fijn toch dat die keuze er is? Ik herken idd wel wat je zegt over meningen van anderen en hoe uiteenlopend die zijn. Ieder z’n ding!

  • Michelle

   Grappig dat we ook hier hetzelfde over denken! Precies zo sta ik er ook in!

 • mamaclivi

  Heel interessant onderwerp! Ik zat met precies dezelfde dilemma maar uiteindelijk toch gekozen om in het ziekenhuis te bevallen. Wij wonen ook 5 min van het ziekenhuis, maar wonen wel op 1 hoog midden in Amsterdam. Mocht ik toch naar het ziekenhuis moeten dan zou het toch wel een heel gedoe zijn om daar te komen. Wat ik heel duidelijk heb meegekregen is dat je het beste kan bevallen waar jij het meest ontspannen bent. Ik hou helemaal niet van ziekenhuizen, maar het idee dat er iets zou kunnen gebeuren en ik dan alsnog naar het ziekenhuis zou moeten gaf mij al stress. Hou niet van onverwachte veranderingen haha.. Uiteindelijk ben ik erg blij dat ik al in het ziekenhuis was want werd uiteindelijk ook overgenomen. Dit hoert natuurlijk lang niet zo te zijn. Ken ook mensen die binnen 3 uur bevallen thuis op hun eigen bed of in bad! Zo kan het dus ook 🙂 gewoon doen waar jij je goed bij voelt dus!

  • Michelle

   Dankjewel voor je reactie:)! Ik denk dat het inderdaad het allerbelangrijkste is om te doen waar je je goed bij voelt. Ik geloof er echt in dat dat positief bijdraagt aan je bevalling.

 • Pat

  Twee keer thuis bevallen. Beide keren daarna alsnog naar het ziekenhuis omdat ik zelf zo was uitgescheurd dat ik gehecht moest worden.
  Mocht er een derde komen dan kies ik er voor om weer thuis te bevallen.

  Het was vervelend om alsnog naar het ziekenhuis te moeten na de bevalling maar ik vond het ó zo fijn om thuis te kunnen bevallen. Zeker de laatste bevalling, in bad, was zo relaxed, dat was in het ziekenhuis niet gelukt.

  Grote nadeel om in het ziekenhuis te bevallen is volgens mij juist het hogere risico op medisch ingrijpen.
  Mijn placenta kwam bijvoorbeeld pas na ruim een uur. In het ziekenhuis had ik waarschijnlijk vrijwel direct na de geboorte een oxytocine injectie gekregen en was er denk,ik niet ruim een uur gewacht totdat het alsnog spontaan kwam.

  • Michelle

   Dankjewel voor je reactie:)! De kraamzorg bevestigde vandaag inderdaad ook er in het ziekenhuis veel sneller medisch wordt ingegrepen, ook als dat misschien nog niet helemaal nodig is. Fijn dat jij zo’n positief gevoel hebt overgehouden aan je thuisbevallingen!

 • Deborah

  Mooi dat je doet wat voor jou goed voelt. Dat is het allerbelangrijkste en dat mis is nog wel eens in die discussie, thuis of het ziekenhuis.

  Zelf ben ik in het ziekenhuis bevallen met een medische indicatie. Maar anders was ook dat mijn keuze geweest. Ook ik voel mij het prettigst in mijn huis maar toch voelde ik mij op dat moment veiliger in het ziekenhuis. Ik heb een prachtige bevalling gehad..

  Wat betreft het ingrijpen dat vond ik echt mee vallen. Ze luisterden naar mij en naar mijn lichaam. Ik ben bijna lezend bevallen en mijn dochter kwam zwaaiend ter wereld. Dus dat klopt zeker ook niet altijd dat er meteen van alles wordt gedaan.

  • Michelle

   Dankjewel voor je reactie Deborah:)! Ik denk dat het inderdaad gewoon het belangrijkste is om te doen wat goed voelt. Oh ik denk ook zeker dat je daar gelijk in hebt hoor! Ik wil ook absoluut niet insinueren dat dat altijd en overal zo is, maar kan me wel voorstellen dat het over het algemeen net iets sneller gebeurt dan thuis, wat dan overigens ook weer niet wil zeggen dat daar iets mis mee is. Vooral heel fijn dat je met zo’n goed gevoel terug kijkt op je bevalling:)!

 • Mathiske

  Ik ben in het ziekenhuis bevallen, en vond dat ook fijne keuze. Wel heel jammer vond ik dat ze mn kindje binnen 10 min bij me weg haalde. Als ik thuis was geweest had ze een uur bij me mogen liggen voor ze haar ging wegen en meten.

  • Michelle

   Kan me voorstellen dat je dat niet fijn vond! Was daar een bijzondere reden voor, of was dat puur voor het wegen enzo?

   • Mathiske

    Dat wad puur voor het wegen enzo, schijnt vaker te gebeuren zei de verloskundige bij de na controle. Heel jammer, maar mocht er ooit een tweede kindje komen dan zet ik het in mn geboorteplan. Dan staat het in ieder geval op papier

 • anouk

  Zelf ben ik twee keer thuis bevallen en dit beviel mij heel erg goed. Mijn verloskundige was er positief over en ik had gezonde, rustige zwangerschappen, dus maakte ik me er geen zorgen over van tevoren.
  Als de bevalling goed verloopt is het na de tijd heerlijk dat je onder je eigen douche kunt stappen en je al je eigen spulletjes bij de hand hebt.
  Ook heeft het iets gezelligs om in je eigen huis zo’n mooi moment te beleven. Oke, dit vond ik achteraf pas want op moment supreme ben je toch vooral bezig met weeën wegpuffen en je kindje eruit persen.
  Ik denk dat je moet doen waar je je goed bij voelt en je niet teveel moet vastpinnen op één locatie, mocht het toch anders lopen dan gepland.

  • Michelle

   Wat jij beschrijft is precies wat ik van te voren een soort van ‘verwacht’ van thuis bevallen. Ik hoop dat het hier straks net zo fijn gaat zijn als jij het beschrijft! En als we alsnog naar het ziekenhuis moeten, is dat ook helemaal prima. Ik probeer me inderdaad niet té erg te focussen op thuis. Lukt het, dan is dat heel fijn. Gaat het niet, dan ben ik blij dat het ziekenhuis in de buurt is:)!

 • kim cornelissen (janssen)

  Heej Michelle,
  Wat leuk om over jou en je leven te lezen. Je schrijft super leuk en grappig. Zit vaak stiekem in mezelf te lachen.
  Veel dingen herken ik weer bij me zelf, die ik over jou lees. Jong getrouwd en jong moeder willen zijn, ik was wel 2 jaartjes ouder als jij nu bent, maar heej nog steeds jong 😉
  Wij zitten nu een jaartje in ons nieuwe huis, wat we helemaal zelf hebben gebouwd. Helaas krijgen wij ook vaak negatieve reacties op ‘hoe wij dit in hemelsnaam ooit hebben gekund’
  Jammer dat mensen niet zien hoe hard je voor iets werkt!
  Maar heel eerlijk hebben wij daar vort sch*t aan. Wij weten waarvoor we het doen en zijn trots dat we dit allemaal op deze manier hebben gedaan. Inmiddels hebben wij 2 kleine draakjes rondlopen die ik nooit meer zou kunnen missen. Ik vind het heerlijk om jong moeder te zijn en alles te kunnen doen met m’n kids.
  Ik denk vaak hoe het zou zijn als we dit allemaal niet zouden hebben, maar ik ben blij dat wij het zo gedaan hebben en zou t niet anders gewild willen hebben.

  Even op deze blog: ben 2 x thuis bevallen
  1ste bevalling was een eitje geen graadje pijn en ook nog eens snel.
  2de ging wat moeizamer ons dametje zat gestrengd en moest beademd worden maar ook dit verliep feilloos. De verloskundige weten wat ze doen. En voor jezelf is niks zo fijn als heerlijk thuis je ding kunnen doen.
  Als er ooit een derde mag komen ga ik gewoon weer voor een thuis bevalling!

  Nou einde verhaal, lang zat geluld 😉

  Geniet van je zwangerschap en vooral de momentjes met z’n 2en, die zijn dadelijk namelijk uniek…

  Ennuh blijven bloggen hè!

  • Michelle

   Haha Kim wat een leuke reactie:)! Mooi om te lezen dat jij ook achter de keuzes die je hebt gemaakt staat, en wat dit artikel betreft: dat jij ook zo’n fijne thuisbevallingen hebt gehad! Het is niet zo dat ik heel erg tegen het ziekenhuis ben ofzo, maar het lijkt me gewoon zo fijn als het thuis lukt; inderdaad lekker op ons eigen plekje! Bloggen blijf ik zéker doen, vind het zo leuk! Met name door dit soort reacties:). Dankjewel daarvoor!

 • Nelleke

  Goed stukje! Ik herken mezelf heel erg in je gevoel dat je je alleen thuis echt thuis voelt. Ik denk dat dit een hoop scheelt tijdens de bevalling, dat je je prettig voelt daar waar je bent. Ik ben nu 18 weken zwanger en denk er af en toe zelf ook wel eens over na. Zou heel graag thuis bevallen! Maar wij wonen zo’n 40 minuten rijden van het ziekenhuis. Stel je moet dan tóch wel naar het ziekenhuis… ik moet er niet aan denken dan nog 40 minuten in de auto te zitten. Moeilijk, moeilijk!

  • Michelle

   Dat lijkt me inderdaad een hele lastige afweging Nelleke. 40 minuten is toch echt wel een stukkie langer dan 5 minuten, zeg maar! Ik hoop dat je uiteindelijk kiest wat ‘gewoon’ het fijnste voelt voor je.

 • Mark

  Het voordeel van een ziekenhuis bevalling ‘Er is een gynaecoloog in de buurt’ gaat niet altijd op.
  De meeste bevallingen vinden in de avond of nacht plaats omdat dit de rustige momenten van de dag zijn waarop je het beste kunt ontspannen. Helaas zijn dit juist de momenten waarop een gynaecoloog niet in de buurt is omdat ze dan naar huis gaan. Daarnaast zal je eerder door een arts in opleiding geholpen worden dan een gynaecoloog in het ziekenhuis en deze missen vaak de ervaring die een gynaecoloog of verloskundige wel bezit.

  Dus wanneer het nodig mocht zijn dat een gynaecoloog moet ingrijpen dan moet je zowel thuis als in het ziekenhuis wachten tot deze in huis is. Zeker in de nacht zal een gynaecoloog wakker gebeld moeten worden door de arts in opleiding en moet deze vanuit huis vertrekken naar het ziekenhuis. Deze tijd heb je vaak zelf ook nodig om vanuit je huis naar het ziekenhuis te vertrekken.

pingbacks / trackbacks
 • […] komst dichterbij. We praten heel veel over de bevalling – daarover schreef ik ook al een artikel – en over hoe we hopen dat de uren na de bevalling zullen gaan. Met de tijd zie ik steeds […]

 • […] schreef al eerder een artikel over de bevalling op zich, en waar ik hoop dat die plaats zal vinden. Nou realiseer ik me heel erg […]

 • […] wel onze voorkeuren. Eerder schreef ik al over onze overweging qua thuisbevalling of ziekenhuis (klik!), meteen een ledikantje of eerst even een wieg (klik!), en fles- of borstvoeding (klik!). Vandaag […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!