DE LEUKSTE VOORLEESBOEKJES

 In Uncategorized

Al een paar dagen na Morris’ geboorte begon ik hem voor te lezen. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik had me er zo lang op verheugd mijn kind voor te kunnen lezen dat ik vond dat er niet iets als ‘te jong’ bestond, wat lezen betreft. Vanaf dat moment is er letterlijk geen dag voorbij gegaan dat we hier niet een boekje hebben open geslagen. Er wordt iedere dag gelezen. Altijd voor het slapengaan, maar vaak overdag ook. Ik heb geen idee of het ermee in verband staat, maar Morris en Benjamin hebben allebei een behoorlijk uitgebreide woordenschat voor hun leeftijd – heb ik niet zelf bedacht hoor, dat is me verteld – en praten goed. Voor mij een gevalletje baadt het niet schaadt het niet en twee vliegen in één klap. Dat lezen zelf vind ik namelijk een van de allerleukste dingen om met hen samen te doen. Vooral omdat het voor hen altijd een rustmoment is, of dat nou voor het slapengaan is of midden op de dag, en ik er zelf ook zen van word. Plus het is zo leuk om te zien hoe ze dingetjes onthouden en meenemen uit de verhaaltjes die ze lezen.

Met de feestmaand volle bak gaande leek het me een strak plan de allerleukste kinderboekjes met jullie te delen! Wie weet heb je er nog wat aan, als last minute pakje op 5/12, of misschien met kerst of een verjaardag. Vind ik overigens ook altijd een goede voor kinderverjaardagen. Boekjes heb je nooit genoeg, en je kunt er eigenlijk niet fout mee gaan. Van speelgoed hebben ze op een gegeven moment al zóveel, maar iets als een teveel aan boekjes bestaat niet. Vind ik. Dus. Ik verzamelde mijn eigen favorieten, vroeg een aantal vriendinnen met kinderen naar hun favoriete boekjes, en zie hier: ons lijstje met musthaves!

De leukste kinderboeken

Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney

Letterlijk alle vriendinnen aan wie ik een lijstje vroeg hadden deze erop staan, en ook voor mij is het een grote favoriet. Ik schoot er toen Morris nog een minibaby was en ik hem dit voorlas iedere keer bij vol – ja blame the hormones – maar de strekking van het verhaal, over héél veel van iemand houden, zoveel dat het niet meetbaar is, vind ik oprecht heel mooi. Dit boekje is ook een populair kraamcadeautje, zo kreeg ik hem zelf ook geloof ik, en voor vanaf iets meer dan een tientje vind ik dit echt een topper.

Twee vechtende eekhoorntjes, Laat maar los Koala, De leeuw in de muis, Wolfje wil naar huis – Rachel MacBright

Alle vier de boeken van Rachel MacBright die ik ken: met stip op nummer 1. Of dus op nummer 1, 2, 3, en 4. Ze zijn allemaal in rijmvorm, en ze hebben stuk voor stuk een geweldige boodschap. ‘Laat maar los, Koala’, vond ik prachtig omdat hij gaat over nieuwe dingen proberen, los durven laten en er dan achter komen hoe leuk dat kan zijn – iets wat me persoonlijk raakt omdat het me herinnert aan hoe ik zelf was als kind, ‘Twee vechtende eekhoorntjes’ gaat over ruzie maken en leren samen te delen – mooie boodschap voor twee peuters in huis, en ‘De leeuw in de muis’ vind ik misschien nog wel het allermooist om de strekking van het verhaal. ‘Hij wist nu ook, ieder mens ieder dier, heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis’. Kosten allemaal rond de €15.

De Kleine Walvis – Benji Davies

Dit boekje is bekroond met verschillende prijzen, en niet voor niets, wat mij betreft. Dit boek vertelt het verhaal over een klein eenzaam jongetje, en een walvis die op het strand aanspoelt. Gaat over eenzaamheid en vriendschap, en is prachtig geïllustreerd. De opvolger van dit boekje, ‘De kleine walvis in de winter’ vind ik al net zo mooi. Kost ongeveer €13.

Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay

Dit boek gaat over een meisje wat ervan droomt een huisdier te hebben. Welke is alleen een beetje een lastige kwestie, want een vis vindt ze te nat, een kat te gewoon en een muis te klein. Het moet een dino worden, is de conclusie. De tekst is kort, ook weer in rijm – ik spot een rode draad hier – én: er is veel culturele diversiteit in dit boek. Goed en mooi om dat terug te zien in een boekje. Kost €15.

Moppereend – Joyce Dunbar

Moppereend gaat over eend. Die mopperig is omdat haar vijver droog is en niemand met haar wil spelen, of in ieder geval; omdat zij dat zo ervaart. En dan wordt ze ook nog eens achtervolgd door een grijs wolkje boven haar hoofd dat maar niet weggaat en alleen maar donkerder wordt. En uiteindelijk barst. En dan ziet de wereld er weer heel anders uit. Ik vind dat dit boekje heel mooi illustreert – letterlijk – hoe het kan werken met emoties, en dat het daardoor ook herkenbaar is voor kindjes. ‘Moppereend’ is prentenboek van het jaar 2020. Ook hier: ongeveer €15.

Kom uit die kraan – Tjibbe Veldkamp

Ik had zelf nog nooit van dit boekje gehoord tot Benjamin het cadeau kreeg voor zijn verjaardag, van vrienden. Hun zoons waren fan. En de mijne nu dus ook. En ik ook, want het is een leuk boekje, met een mooie boodschap en een oprecht grappige wending – ik zag ‘m de eerste keer echt niet aankomen. Het is een groot formaat boek, met mooie illustraties waarop heel veel te zien is (Morris en Benjamin blijven maar wijzen en opnoemen) en een fijne tekst om voor te lezen. Ook dit boek is bekroond met prijzen en kost €15.

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Oké: de eerste van de open-deur boekjes: deze had je aan zien komen, net als de volgende twee, waarschijnlijk. Het is een inkoppertje, maar dit boek blijft één van de favorieten van onze jongens. Het verhaal over de rups die maar blijft eten, en uiteindelijk verandert in een mooie vlinder, is hier vooral een hit door al het eten wat voorbij komt. Leuk om met de jongens actief te benoemen, ook om woordjes te leren! Is er in heel veel verschillende formaten en uitvoeringen, al vanaf €7,50.

Pluk van de Petteflet  & Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Over inkoppertjes gesproken: deze twee voorleesboeken zijn ook hier een hit. Ze zijn wel van een ander kaliber dan de voorgaande boeken. Dit is écht meer een leesboek, terwijl de anderen prentenboeken zijn. Dit zijn ook geen boeken die je voor het slapengaan even in één keer uitleest – dat wordt geen slaap dan – maar juist boeken waar je een verhaaltje uitkiest om voor te lezen. Ik kreeg deze boeken allebei als kraamcadeau en vind het wel klassiekers om in de kast te hebben. Ik ben er zelf mee opgegroeid, en nu lees ik ze zelf voor aan de jongens. Deze dikke boeken kosten allebei rond de €20.

Nooit denk ik aan niets – Hans & Monique Hagen

Dit is waarschijnlijk een iets minder bekend boek. Ik kende het zelf ook niet tot een vriendin me er op wees. ‘Nooit denk ik aan niets’ is meer een poëziebundel dan een voorleesboek, maar door de fijne manier van schrijven is het ook hartstikke geschikt om voor te lezen. Het is prachtig geïllustreerd, toegankelijk, maar toch heel erg op de ‘grote’ thema’s als leven, dood en liefde, met een focus op gevoelens. ‘Nooit denk ik aan niets’ vind ik misschien wel het mooiste boek uit dit rijtje omdat het voor iedereen is, van heel jong tot heel oud, en het oprecht raakt. Ook heel mooi voor kindjes wiens koppies soms een beetje vol zijn. Kost €17,50.

ZO. Dan waren dat mijn allergrootste favorieten. Ik wilde eigenlijk ook nog wat informatie- en zoekboekjes met jullie delen, zoals ‘Het zinderende zeeboek’ en ‘Ik reis de wereld rond’, maar dan zou mijn lijstje oneindig worden. Ik denk dat er ondertussen best heeel veel kinderboekjes zijn die ik ken, en ik vind het een van de allerleukste dingen aan het moeder zijn. Samen lezen, dat momentje voor ze gaan slapen, maar ook soms midden op de dag. Hoe ze er dingen uitpikken die blijven hangen, er hun eigen wending aan geven: ik hoop dat ze boekjes altijd zo blijven waarderen als ze nu doen.

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete boekjes! Deel ze vooral in de reacties hieronder: lijkt me heel leuk om weer wat nieuwe titels te ontdekken.

Voor nu bedank ik je voor het lezen!

 

 

Recommended Posts
Showing 14 comments
 • N

  Leuk om te lezen! ‘Raad een hoeveel ik van je hou’ is hier ook favoriet. ‘Rupsje nooit genoeg’ wordt fanatiek omgeslagen tot we bij de vlinder zijn. Daar moeten we altijd heel lang bij stil staan;-)

  Andere favorieten bij ons zijn: de boeken van ‘Boer Boris en …’ nu lezen we voor uit ‘Boer Boris en de Olifant’, maar op het verlanglijstje stonden nog meer varianten. En natuurlijk ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op z’n kop gepoept heeft’. Beide boeken lezen lekker en hebben mooie illustraties.:-)

 • Cindy

  Veel van deze boeken hebben wij ook, ze zijn ook erg leuk! De vier boeken van Rachel Macbright worden nog vaak gelezen hier :). Andere favorieten zijn: Tim op de tegels, Het huis van Sinterklaas, Heb jij misschien olifant gezien?, Wij gaan op berenjacht, Een olifant in de bus, Kwaak, Retteketet! We gaan nog niet naar bed. Echt te veel om op te noemen eigenlijk. Voor Sint en Kerst komen er weer de nodige boekjes bij, dus dan kunnen we weer even vooruit haha.

 • Joyce

  Leuk artikel! Raad eens hoeveel ik van je hou is ook hier erg in trek, maar ook het boek Meer Nachtlichtjes van David Fontana vinden wij prachtig!

 • Anouk

  Wat leuk, zoveel favorieten van jou zijn hier ook favoriet! Onze dochter is vier maanden oud en het is nu iedere dag Jip & Janneke, maar ik kan niet wachten tot ik de bovenstaande boeken uit onze boekenkast kan pakken en mag gaan voorlezen.

  Nog een prachtige om toe te voegen aan jouw favorieten: Samen hier (https://bit.ly/2Yg32UB). Niet alleen heel mooi geïllustreerd, maar ook een prachtige boodschap: het maakt niet uit hoe je eruit ziet, wat je bent of wat je doet, we zijn samen op aarde zijn om er iets moois van te maken. Geschreven door een vader die de wereld aan zijn kind uit wil leggen. Het is echt het mooiste kinderboek wat ik ooit gezien heb wat mij betreft!

  Ik ben benieuwd of het je iets lijkt!

 • Marije

  De absolute topper hier: Tijgert Slaapt, heel interactief, en Mama Kwijt wordt hier ook steeds opnieuw uit de stapel getrokken.

 • Angga

  Herken mezelf helemaal in jouw verhaal. Hier ook bij allebei de jongens vroeg begonnen met voorlezen. Het liefst worden ze de hele dag voorgelezen en inmiddels kan de oudste de boekjes uit het hoofd voorlezen. Wij hebben eigenlijk meteen een abonnement op de Bieb genomen .. zo’n leuk uitje ook! Boekjes die favoriet zijn bij onze jongens en die voor ons na heeeeeel veeeeel keren lezen ook nog steeds leuk zijn zijn: Tijd voor een knuffel (ook zo’n mooie achterliggende gedachte), Slaap maar fijn bouwterrein, de boekjes van Marianne Busser, Boer Boris, en de 4 van Rachel MacBright..

 • Jaline

  Sws die van Rachel Bright, maar de mooiste vis van de zee vind ik ook een erg mooi boek. Op dit moment is de ijsbeer hier favoriet, geen idee wie het heeft geschreven en vind er zelf ook niks aan, maar mijn zoontje vindt hem geweldig

 • Yvonne

  De gele balon van Charlotte Dematons is ook een erg mooi zoekboek. Zonder tekst maar er is zoveel te zien. Je kunt zelf alles benoemen en later je kind laten zoeken of laten benoemen.
  Ik wil een leeuw! van Annemarie van der Eem is ook een erg leuk boek met kunstwerken als illustraties van Mark Janssen.
  Piraten in de straat van Jonny Duddle is op dit moment favoriet bij onze peuter. Dit boek is ook in rijmvorm met mooie illustraties.
  Hier ook stapels boeken ik word zelf ook heel blij van een mooi prentenboek.

 • Marieke

  Grote favoriet hier is: hé, wie zit er op de wc? Van Harmen van Straaten. Erg leuk boek (op rijm) waar allerlei dieren voorbij komen. En de eerste keer was ik zelf ook oprecht nieuwsgierig naar wie er nu op de wc zat.

 • Wendy

  Stil zitten als een kikker. Eventueel beschikbaar met CD. Mindfulness voor kinderen. In alle opzichten fijn als kindjes gevoelig zijn voor prikkels, grote gebeurtenissen of heftige situaties. Mooie verhalen en goede oefeningen.

 • Mieke

  Ik ben verbaasd dat nog niemand ‘De gruffalo’ heeft genoemd. Op rijm, over een muisje in het bos dat vos, uil en slang graag willen op eten maar zegt dat hij onderweg is naar de gruffalo. Echt een hele hele grote aanrader.

  • bijzonderkleinwonder

   Ik vind De Gruffalo ook erg leuk! En de kindjes ook. Gruffalotartaar. Zeker een aanrader! Beetje kill your darlings dit artikel hoor, had de lijst nog veeeel langer kunnen maken. Misschien een keer een deel twee!

   • Mieke

    Zeker doen een deel 2 als het aan mij ligt. Wij wonen in het buitenland, dus boekjes moeten altijd opgestuurd worden, of flink worden ingeslagen als we in Nederland zijn. Daarnaast ben ik ook een groot voorstander van voorlezen, ook gezien het feit dat onze kinderen tweetalig worden opgevoed.

 • Niek

  Ja lekker, nee vies! (in rijm vorm, over eten) vind ik echt heel erg leuk. En op dit moment ben ik fan van boekjes waar kinderliedjes in geïllustreerd staan. Vaak met hele mooie prenten en daarbij een liedje wat je samen kan zingen.
  Dankjewel voor alle tips! Ik heb de link even opgeslagen zodat ik hem terug kan vinden.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!