DE PUCKABABY PIEP & MINI

 In Baby, Review

img_4932

Morris wordt geboren op woensdagnacht, om iets 01.53, als het nét 5 mei 2016 is. Tegen de tijd dat we gaan slapen is het zes uur geweest en zijn we alledrie uitgeput. Morris valt dus vrij snel in slaap. Voor achten zijn we allebei weer wakker. Ik omdat ik uit elkaar klap van de adrenaline, en Morris omdat ie gewoon klaar is met slapen, denk ik. Die dag, onze eerste met zijn drietjes verloopt fijn. Morris slaapt veel bij mij op de borst en is hartstikke tevreden. Als we die avond op tijd naar bed gaan en we hem voor het eerst weer in zijn wiegje leggen, wil hij niet slapen. Hij ligt continu met zijn vuistjes in zijn gezicht te slaan, en iedere keer als we denken dat hij bijna in dromenland is slaat hij zichzelf weer wakker. Niet ideaal. Als we het even aangekeken hebben vinden we het welletjes; ik zet mijn bed omhoog en neem Morris op mijn borst, om zo samen in slaap te vallen. De volgende twee nachten verlopen net zo. Hoe heerlijk ik ook vind om de nachten door te brengen met onze kleine man zo dichtbij me; ik realiseer me dat dat natuurlijk niet altijd zo kan blijven. We slapen allebei als een roos, maar op lange termijn is het niet per se ideaal. Ik google een beetje en kom er vrij snel achter dat inbakeren wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Ik verdiep me in de mogelijkheden, en we besluiten voor Puckababy te gaan. Diezelfde zondag nog rijden papa en mama naar de Prénatal om de Puckababy Piep voor ons te halen.

img_4926

Die nacht proberen we het Puckababy experiment voor het eerst uit. We leggen Morrisje na de avondvoeding in het slaapzakje in zijn wieg en wonder boven wonder slaapt hij vrij snel in. We durven nog niet te enthousiast te zijn; wellicht is dit een toevalstreffer en heeft het niet zo veel met de Puckababy te maken dat hij zo lekker slaapt. Maar in de dagen die volgen blijkt dat dat wel degelijk zo is. Zodra we hem in zijn slaapzakje leggen wordt hij rustig, gaat hij niet liggen vechten met zijn armpjes en beentjes, en slaapt hij als een roos. De geborgenheid die het slaapzakje biedt doet hem zichtbaar goed. Zo wordt de Puckababy Piep onderdeel van Morris zijn bedritueeltje.

Als we op vakantie zijn wordt de Puckababy Piep wat klein. Vooral in de lengte is hij echt aan de krappe kant. Omdat we zo op het ding zijn gaan vertrouwen – een doorslapende baby is zo’n luxe! – besluiten we het vervolg op de Piep aan te schaffen; de Puckababy Mini, voor 3-6 maanden. Ook dit slaapzakje werkt voor Morris als een trein. Als hij 18 weken oud is geeft hij zelf aan klaar te zijn voor het slapen in een normale slaapzak. Hij wil ineens niet meer in de Puckababy slapen, en zodra we hem in een andere slaapzak leggen is hij meteen vertrokken. We hebben dus helemaal niet af hoeven bouwen: Morris was er gewoon ineens aan toe zonder zijn coconnetje te slapen. Helemaal goed! Wij denken zelf dat de Puckababy slaapzakjes er mede debet aan zijn dat we vanaf het begin een héle goede slaper hebben. Hij is inmiddels 19 weken oud, en slaapt vanaf die eerste nacht in de Puckababy als een roos. In het begin probeerden we Morris overdag zonder de Puckababy te laten slapen als hij in zijn bedje lag, maar daar zijn we vrij snel vanaf gestapt; dat werkte voor hem gewoon niet. Dan lag hij als een wilde om zich heen te zwaaien met zijn armpjes, en ging hij zelfs na een uur volhouden niet slapen. De Puckababy’s zijn dus vier maanden lang een heel belangrijk onderdeel geweest van Morris’ slaapritueeltje. De slaapzakjes waren onlosmakelijk verbonden met het naar bed gaan, en het heeft hier geweldig uitgepakt.

puckababy

Excuus voor de onscherpe foto – maar even om het verschil aan te geven: links is de Mini, rechts de Piep.

Wat is nou het verschil tussen de Puckababy Piep en de Puckababy Mini? Het principe van beide slaapzakjes is hetzelfde. Allebei zijn het inbakerslaapzakjes, waarin je kindje op een milde manier wordt ingebakerd. Beide zakjes bieden geborgenheid, maar niet op een heel strakke ‘claustrofobische’ manier. De grootste verschillen tussen de twee slaapzakjes zijn dat de Mini een stuk ruimer is dan de Piep (niet alleen omdat het een maat groter is – dit is echt het modelletje), en dat er in de Mini ritjes zitten bij de armpjes om af te kunnen bouwen en uiteindelijk over te kunnen stappen op een normale slaapzak.

puckababy1

In de Puckababy Piep wordt je kindje op zijn plek gehouden door een band die je over het buikje bevestigt. Die band voorkomt ook dat je kindje naar beneden schuift in de slaapzak. In de Mini is die buikband vervangen door een hesje dat je met klittenband aan de voorkant dichtmaakt. Je merkt heel goed dat de Mini een ‘overgangsslaapzak’ is naar niet-ingebakerd slapen. Omdat er veel meer bewegingsvrijheid is dan in de Piep, kan je kindje al wat wennen aan het slapen met de armpjes los, zonder de mogelijkheid te hebben zichzelf wakker te slaan met maaiende armpjes. Ik kan me voorstellen dat die ritsjes uiteindelijk heel fijn zijn om het afbouwen compleet te maken, maar die waren hier dus niet nodig; Morris was gewoon van de een op de andere dag klaar met het ingebakerd slapen en toe aan een ‘normale’ slaapzak, en het goede slapen heeft zich gewoon door gezet!

puckababy2

Hoewel er hier inmiddels een einde is gekomen aan het Puckababytijdperk, kan ik niet anders dan laaiend enthousiast zijn. Ik word niet betaald om over Puckababy te schrijven, en ik heb ook geen aandelen;), maar er wordt ons heel vaak gevraagd hoe we het voor elkaar hebben gekregen dat Morris al vanaf het begin doorslaapt – ondanks de borstvoeding – en wij geloven echt dat dat mede door de Puckababy komt! De slaapzakjes hebben hier zó veel rust gebracht, dat ik niet anders kan dan er héél erg blij mee zijn! Ik heb ze allebei gewassen, gestreken en opgeborgen voor als we ze ooit weer nodig hebben. Ondanks het vele wassen zijn allebei de zakjes erg mooi gebleven en kunnen ze nog gemakkelijk een tweede ronde mee. Ook wat dat betreft vind ik ze hun geld dus méér dan waard. De Puckababy Original Piep kost €44,99, en de Puckababy Original Mini €59,99. De Puckababy slaapzakjes zijn onder andere te koop bij Puckababy (klik!) zelf, Prénatal, Babypark en Bol.com!

Ik ben benieuwd: zijn jullie bekend met de Puckababy? Slaapt jullie kindje in een ‘normaal’ slaapzakje? Of juist helemaal zonder? Laat het me vooral even weten in de comments. Bedankt voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 21 comments
 • DE PATATGENERATIE

  Hier heeft de puckababy zeker geholpen! Van hele nachten wakker slaan naar soms wel tot 4 uur achter elkaar slapen. Helaas wordt de kleine man over twee weken 1 en heeft hij nog nooit in zijn leven een hele nacht doorgeslapen (echt die Morris, wat een lúxe!) en zijn we natuurlijk al ruim een half jaar over op de slaapzak…

  • Michelle

   Ja ik realiseer me ook echt dat dat doorslapen een luxe is. En dat het ook zo maar voorbij kan zijn ineens. Maar iedere nacht is er weer eentje zeg ik dan maar. Super dat het bij jullie ook geholpen heeft!

 • Eva

  Hier bleek de Puckababy niet voldoende te zijn! Hij bleef met zijn vuistjes tegen zijn kin en wangetjes aan duwen dus nu hebben we een Pacco waarbij ook zijn armen vastliggen en dat gaat echt fantastisch. Ben ook benieuwd hoe het afbouwen straks zal gaan hopelijk vanzelf net als bij jullie!

  • Michelle

   Ik herken wel wat je zegt, dat deed Morris inderdaad ook wel eens. Vooral toen hij nog heel klein had en wat meer plek had piepten er af en toe ineens een paar vingers bij z’n nekje uit als hij klaar was met slapen! Haha. Fijn dat de Pacco zo goed helpt. Goed slapen is echt heilig hè.

   • Eva

    Jaa die vingertjes er uit haha! Ja veel mensen vinden het zielig, dan moet ik echt uitleggen dat hij er rust van heeft en dat het alleen in de eerste maanden zo gedaan wordt bij een baby. En wij hebben er inderdaad ook veel meer rust van! Ik probeer af en toe of het al lukt zonder maar dat is nog te vroeg (hij is ook pas 8 weken).

    • Michelle

     Haha HERKENBAAR! Hier zei iedereen ook ‘ah neee dat is zooo zielig’, maar dat is het JUIST niet. Een baby die zichzelf continu wakker slaat en geen rust kan vinden, vind ik véél zieliger! Ohh 8 weken nog maar.. Zo mini nog! Morris is vandaag 19 weken en als ik foto’s terugkijk van die tijd is het verschil zooo groot!

 • upje

  Mijn beide kinderen wrongen zich los en haatten inbakeren. De zoon is nu 2,5 en wilt nog altijd een slaapzak (zelfs nu het in zijn kamer 30° is!), voor de dochter (4 maanden) lijkt het allemaal niet zo uit te maken. Doorslapen doen ze geen van beide, maar we zijn het zat om een miljoen truukjes uit te proberen. So be it en vroeg of laat zullen ze wel zelf kunnen pakken wat ze nodig hebben, zeker ;-). (Moe word je er wel van, da’s waar!)
  Het is wel fijn dat dit voor Morris zo goed heeft gewerkt en al helemaal super dat ie nu zelf aangaf klaar te zijn voor de volgende stap. Erg bijzonder mannetje hebben jullie!

  • Michelle

   Kan me voorstellen dat je op een gegeven moment wel klaar bent met die hele trukendoos. Wel lekker dat je dochter het niet zo veel uitmaakt. Als ik Morris zonder slaapzak in bed leg is het bal hoor, dan gaat ie z’n tenen op liggen eten! Haha. Een bijzonder kind is het inderdaad. Het verbaasde ons ook heel erg dat het afbouwen dus niet nodig was, maar vind t vooral heel fijn dat de overgang zo soepel is gegaan. Ik hoop dat bij jullie het doorslaaptijdperk ook snel aanbreekt;)! X

 • Nelleke

  Wat fijn zeg! Mijn dochtertje ligt in een Pacco doek ingebakerd. Daar zijn de armpjes wel strakker ingepakt en kan ze ze niet bewegen. Wij hadden hetzelfde met die maaiende armpjes en niet in slaap kunnen vallen. Op het CB raadde ze ons de Puckababy af, omdat het gevaarlijk zou zijn als ze zich zou kunnen omdraaien ofzo? Afijn, ik zie dat veel mensen de Puckababy wel met plezier gebruiken. Dus welke doek je gebruikt maakt volgens mij niet zoveel uit 🙂
  Bofkonten zijn jullie zeg, dat Morris zo goed doorslaapt, en zo snel al! Mijn dochtertje is nu bijna 12 weken oud en slaapt soms van 21.00 tot 03.00 uur, maar dat is zeldzaam 😉 Meestal om 3 a 4 uur nog even aan de borst. Ik houd mezelf maar voor dat ze ooit wel door gaat slapen ‘s nachts. Ze kan moeilijk tot d’r 18e om de 3 uur nog even bij mama komen liggen 😉

  • Michelle

   Puckababy raadt zelf volgens mij ook af de inbakerslaapzakjes te gebruiken als je kindje om kan rollen! Ik denk dat het vooral ook een gevoelskwestie is.. Ik heb dit eigenlijk met niemand overlegd en het maar gewoon gedaan, omdat het voor ons goed voelde. Toen de kraamzorg er de volgende dag was, was zij ook enthousiast, dus denk dat het een persoonlijk dingetje is. Jaaa wij boffen inderdaad heel erg met dat slapen. We hebben gewoon een kleine slaapkop gemaakt;)! Hahaha dat is een lekker positieve instelling, maar zo is het wel. En ach, het heeft ook wel iets gezelligs toch? Zo’n knuffelmomentje ‘s nachts?❤️

 • Michelle

  Ohh dat krijsen lijkt me zo naar! Vooral als je niet meteen weet wat de oplossing is. Fijn dat een speentje uitkomst bood. Morris heeft hem ook altijd even nodig om in slaap te komen en spuugt ‘m daarna uit. Haha ja dat verschil is inderdaad heel bijzonder. Wel super dat hij ondanks de hitte zo lekker slaapt!

 • Michelle

  Ja dat vond ik dus ook! Als het nodig was geweest hadden we dat uiteindelijk vast ook gedaan, maar vond dit nog een soort van gulden middenweg. Voor ons is het inderdaad ook echt de spreekwoordelijke uitvinding van de eeuw. Haha.

 • Milou

  Faas slaapt in de Puckababy Bag van 0-6 mnd maar die past er nog maar net in haha. Hele fijne slaapzak! Ik twijfel nog wel om de andere Bag te kopen, al lijkt me dat wel handig want je bent gelijk klaar voor alle seizoenen en hij gaat heeel lang mee. Maar het is ineens zo’n uitgave haha.

  • Michelle

   Ja die grotere slaapzak is ook echt heel mooi hè! Inderdaad een behoorlijke uitgave, maar als je uitrekent hoe lang je er mee kunt doen, én alle seizoenen, denk ik dat het niet eens zo heel veel scheelt met als je iedere keer een nieuw slaapzakje moet kopen!

 • Mathiske

  Hier was inbakeren niet nodig, en is het gewoon niet zo’n goede slaper. Wel hadden we al snel een slaapzak omdat ze het dekentje er af ging trappelen. Slapen in de slaapzak gaat goed alleen weet ik niet wat ze nu doet omdat ze graag wil kruipen.

  • Michelle

   Ja daar is een slaapzak ook ideaal voor hè? Loop je nooit het risico dat ze het koud krijgen als ze de deken weg trappelen!

 • Irene

  Wat leuk dat je een artikel hier over hebt gemaakt! Ik had het artikeltje helemaal over het hoofd gezien. Gelukkig hebben wij ook de oplossing gevonden voor het onrustige slapen. Ons mannetje is nu nog maar 5 weekjes maar was soms dagenlang wakker. 10 uren achter elkaar was geen uitzondering op de regel. Hij raakte hierdoor enorm oververmoeid en was erg prikkelbaar/huilerig. Helaas bood voor hem de puckababy niet genoeg geborgenheid. Hij bleef enorm druk en drukte zijn vuistje boven bij de opening eruit. Toen zijn we maar overgestapt naar de swaddle me. Maar helaas was ook deze inbakermethode niet sterk genoeg. Hij kreeg het nog steeds voor elkaar om zijn vuistje boven bij zijn hals eruit te wurmen. Op advies van het CB hebben we gisteren de pacco doeken besteld. Ik lees in de reacties dat meer mensen hier ervaring mee hebben. Ik moet wel zeggen dat hij als een roosje slaapt nu met de swaddle me! Het is een heel ander kind geworden. Hij huilt zelden meer en ik kan hem eindelijk wakker in zijn bedje leggen. Maar ik vind het toch wat eng dat hij zijn armpje er bovenuit weet te wurmen, dus vanaf morgen gaan we de pacco doeken proberen! Ik hoop dat het afbouwen strak niet al te moeilijk zal gaan.. 🙂

 • Kimberley

  Leuk artikel. Hier ook eerst de piep gehad en daarna kort de mini. Ook zonder afbouwen naar een gewone slaapzak gegaan. Ideaale uitvinding. Bij de eerste alleen de piep gebruikt en daarna gelijk een gewone slaapzak. Allebei heerlijke slapers.

 • Samantha

  Onze kleine man van 5,5wk is ook heel onrustig en zwaait met zijn armen in bed. Overlegd met mijn schoonmoeder dat inbakeren wel eens de oplossing kan zijn gezien onze zoon veel geborgenheid zoekt. Ik was niet enthousiast over inbakerdoeken met veiligheidsspelden (daar denk ik dan aan….) en n.a.v. jouw blog over de Piep toch nieuwschierig geworden en deze aangeschaft. Onze man slaapt nu rustig door zonder dat hij zichzelf wakker maait.
  Bedankt voor het delen van jouw ervaring met de Puckababy!
  Groetjes,
  Samantha

  • Michelle

   Wat superleuk om te horen Samantha en wat fijn dat de Puckababy voor jullie kleine man ook zo’n uitkomst is! Geniet van je kereltje; je hebt dit waarschijnlijk al 1000 keer gehoord, maar de tijd gaat zooo snel met zo’n kleintje. Veel liefs!

pingbacks / trackbacks
 • […] maar nu heb ik hem dus zomaar cadeau gekregen van Puckababy als bedankje voor de review van de Puckababy Piep & Mini die ik donderdag plaatste, en dat vind ik zo bizar! Ik ben er súperblij mee, en erg benieuwd hoe […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!