DE UITZETLIJST: AANRADERS!

 In Baby, Moederschap

De baby-uitzetlijst en bijbehorende hartstikke goedbedoelde adviezen: ik schreef er al eens een artikel over (klik vooral even hier als je dat nog niet gelezen hebt – hij is best leuk al zeg ik het zelf). Tijdens mijn zwangerschap kon ik me dankzij een gezonde portie hormonen af en toe groen en geel ergeren aan de hele vrachtladingen ongetwijfeld hartstikke goedbedoeld advies die ik met m’n dikke buik te pas en te onpas over me uitgestort kreeg. Omdat ik zelf af en toe door de bomen – en al dat goedbedoelde advies dus – het bos niet meer zag, en echt géén idee had welke spulletjes nou wel of niet noodzakelijk zouden zijn die eerste weken, ga ik vandaag mijn absolute aanraders met jullie delen in de hoop dat jullie er wat aan hebben. Oh en omdat ik er zelf ook zo opstandig van werd even een klein disclaimertje vooraf: luister vooral naar je eigen gevoel en koop de dingetjes waarvan jij denkt dat je ze nodig gaat hebben! Wij hebben bijvoorbeeld een voorjaarsbaby, waardoor ik misschien net weer andere spulletjes gebruik dan iemand die een winterbaby heeft. Gebruik vooral lekker je gezonde verstand, luister naar je eigen gevoel, en doe met iedereens advies wat je zelf wilt! Het is tenslotte jouw zwangerschap en jouw baby.

Dit is geen compleet uitzetlijstje – dat een bedje, kinderwagen en autostoeltje handig zijn met een baby snappen we allemaal wel – maar meer een lijstje met dingen die ik zelf écht zou aanraden en die voor mij musthaves zijn!

HYDROFIELE DOEKEN

Verrassend hè, om mee te beginnen? Ik kon het woord op een gegeven moment niet meer horen, maar het is dus echt waar: deze dingen zijn ZO handig! Wij gebruiken ze overal voor. Als spuugdoek, als handdoek, als bescherming van het aankleedkussen, als dun dekentje in de maxi-cosi,  als onderlegger in wiegje, ledikantje en kinderwagen om de boel schoon te houden bij spuugongelukjes en ga zo maar door. Ik had er een boel ingeslagen, maar heb de dag na mijn bevalling nog een lading online besteld, gewoon omdat je ze dus écht heel veel gebruikt. Ik heb ook twee XXL-varianten, maar die gebruiken we op dit moment nog niet zo heel erg veel. Voor de eerste paar weken is wat mij betreft de ‘normale’ maat prima!

Mijn favoriete hydrofielen zijn van Aden+Anaïs, want superzacht en blijven heel mooi in de was, maar die zijn met €25,95 voor 3 stuks wel behoorlijk aan de prijzige kant. Ik heb een paar keer met m’n ogen dicht mijn pinpas getrokken, maar mocht je het geld er niet voor overhebben of je budget het nou niet toelaten, zijn die van de Hema of Babypark ook prima.

VOETENZAK

Tijdens mijn babyshower kreeg ik als cadeau van mijn vriendinnen en familie een voetenzak van Koeka. Superblij was ik daar toen mee, gewoon vooral ook omdat ik het zo’n mooi ding vond – en vind! Toen wist ik nog niet hoe ontzettend nuttig de zak is, want wij gebruiken hem echt héél erg veel. Omdat Morris de eerste dagen na de geboorte een klein beetje moeite had zelf zijn temperatuur vast te houden, ondanks dat het die week bijna dertig graden was, lag hij heel veel in de voetenzak. We legden hem erin in de box, en ook als we met hem knuffelden lieten we hem in de zak liggen. Inmiddels ligt hij erin in de maxi-cosi, en als ik hem dan over leg in de kinderwagen doe ik dat met voetenzak en al! Ideaal. We kregen ook een voetenzak bij de Dubatti, maar die is met fleece gevoerd en dat wordt wat sneller zweterig. Misschien is die fijn straks in het najaar als het wat kouder is buiten. Voor nu zweren we dus bij die van Koeka! Echt een aanrader. De Koeka voetenzak is verkrijgbaar vanaf €62,50.

IMG_1533

NAÏF VERZORGINGSPRODUCTEN

Wij waren het er vrij snel over eens dat we, met name in het begin, niet met Zwitsal wilden gaan smeren. Eerst maar eens zien hoe zijn huidje zou reageren op iets minder heftigs, dan zouden we later altijd nog kunnen zien. Na een zoektochtje op het internet kwamen we bij Naïf uit. Natuurlijke verzorgingsproducten voor gevoelige babyhuidjes, dat klonk goed. Naïf gebruikt geen SLS/SLES, geen parabenen én geen phenoxyethanol(!), en geen minerale olie. Ze gebruiken wél hypo-allergeen en allergeen-vrije parfum in hun producten; er zijn mensen die daardoor liever voor een ander merk gaan. Wij hebben daar persoonlijk geen problemen mee en Morris zijn huidje naar zo blijkt tot op heden ook niet. De geur van Naïf producten is héél erg subtiel; wij vinden het heel erg naar ‘baby’ ruiken. Afijn, wij hebben dus de afgelopen vier weken alleen Naïf gesmeerd en ik ben súper enthousiast. Vooral de billenzalf en bodylotion zijn tot op heden favoriet. Vlak na zijn geboorte had Morris een behoorlijke droge huid, maar na een paar keer insmeren was die als sneeuw voor de zon verdwenen! Naïf is gewoon bij Etos verkrijgbaar; ook wel heel erg handig! De producten zijn niet goedkoop, prijzen liggen tussen €9,95 en €19,95, maar ze zijn wel echt ontzéttend zuinig in gebruik!

NEUTRAL BILLENDOEKJES

Eigenlijk om dezelfde reden als hierboven wilden we niet ‘zomaar’ de eerste beste billendoekjes gaan gebruiken. Toen ik dit  onderzoek (klik!) van de consumentenbond online tegenkwam was voor ons de keuze snel gemaakt. Wij hebben de Neutral doekjes inmiddels een maand in gebruik en we zijn erg tevreden. De doekjes zijn niet te nat maar ook niet te droog, maken goed schoon (niet geheel onbelangrijk), ze laten zijn billetjes niet ‘nat’ en het allerbelangrijkste: Morris heeft tot op heden geen uitslag gehad. Deze doekjes kopen wij gewoon bij de Appie of bij de Etos. Ze kosten €2,99 voor 63 stuks.

OMSLAGDOEK

Wij hebben er twee van Koeka en wat ben ik daar blij mee! De eerste dagen lag Morris óf in zijn voetenzak, óf in een omslagdoek, en nu we bijna vier weken verder zijn gebruik ik die doek nog steeds heel veel. Sowieso voor bezoekjes aan het consultatiebureau, als ik hem ga laten wegen, maar ik gebruik hem ook als dekentje als Morris in de maxi-cosi ligt en door de handige opening kan hij dan ook gewoon in zijn gordels. Echt een topding dus. De Koeka wikkelcape wafel Antwerp kost €37,50 en is verkrijgbaar bij onder andere Babypark.

IMG_0448

VOEDINGSKUSSEN

Dit is misschien wel mijn allergrootste musthave. Het voedingskussen. Tijdens mijn zwangerschap al was dat ding mijn allerbeste vriend. In bed lag ik er als een koalabeer omheen gewikkeld toen ik door mijn dikke buik niet meer zo handig kon liggen, héél gezellig ook voor Koen, en nog steeds is het een grote favoriet. Ik vind het zelf erg prettig om het voedingskussen om me heen te hebben tijdens voedingen ter ondersteuning, want zelfs een baby van inmiddels vier kilo wordt op en den duur een beetje zwaar, maar het allermeest gebruiken we hem toch wel als ‘zitje’ voor Morris. Als hij wakker is en ik even iets moet doen waarbij ik mijn handen vrij moet hebben leg ik hem altijd op het voedingskussen – daar trek ik dan een aankleedkussenhoes overheen zodat hij er niet tussen kan glippen – en hij ligt er écht heerlijk op. Ook als hij in zijn bedje een beetje onrustig is en hij graag bij ons in de buurt wil zijn leggen we hem op het voedingskussen en vaak valt hij dan heel rustig in slaap waarna we hem in zijn bedje kunnen overleggen. Het voedingskussen is hier dus echt een lifesaver!

IMG_2186

ROMPERTJES MET VERSCHILLENDE MOUWLENGTES

Morris werd geboren tijdens de warmste week van het jaar tot nu toe, en ik vond het in begin lastig te bepalen wat we hem dan precies aan moesten trekken. We kwamen al snel tot de conclusie dat de rompers van Babypark eigen merk Morris by far het mooist zitten – want lang en smal – dus we hebben eigenlijk geen andere gebruikt. We laten het heel erg van Morris’ eigen temperatuur en de temperatuur buiten af hangen of we hem een romper zonder-, met korte- of met lange mouw onder zijn pakje aantrekken. Wij vonden, en vinden, het heel erg fijn om die keuze te hebben. Rompertjes met mouwen in verschillende lengtes dus; wat ons betreft echt wel een aanrader!

PAKJES IN MAAT 50

Iedereen riep tijdens mijn zwangerschap dat ik vooral weinig in kleine maatjes aan moest schaffen voor ons ventje, omdat hij daar toch niet in zou passen. Toen wisten we alleen nog niet dat hij zelfs in maatje 50 zou zwemmen na zijn geboorte. Had dat arme kind *kuch* dus bijna niets om aan te trekken! Morris heeft drie weken in maatje 44 gepast, en inmiddels zijn we over naar maat 50 en ben ik blij dat ik gewoon een beetje eigenwijs ben geweest en al wat in die kleine maatjes in de kast had liggen. Vooral ook omdat het nog wel eens voorkomt dat Morris een mondje teruggeeft na een voeding en hij dus weer omgekleed moet! Dit is wel heel erg afhankelijk van de grootte van je kind natuurlijk.

NATUSAN ZOOGCOMPRESSEN

Ik geef vanaf Morris zijn geboorte borstvoeding, dus je kunt je voorstellen dat de zoogcompressen niet zijn aan te slepen. Ik gebruikte in eerste instantie die van Philips Avent, maar toen ik ontzettend pijnlijke tepels kreeg – sorry voor de TMI – en het voelde alsof die compressen een soort schuurpapier werden als ik ze even in mijn beha had besloot ik iets anders te proberen. Op aanraden van andere moeders koos ik toen voor Natusan en echt, wát een verschil! Deze zijn superzacht, schuren niet en passen qua vorm mooi in beha zonder dat je gekke hobbels ofzo krijgt. De Natusan zoogcompressen kosten €2,99 voor 30 stuks.

PUCKABABY PIEP

Al meteen de eerste nacht viel het ons op: zodra we Morris in zijn wiegje legden werd hij erg onrustig en begon hij wild met zijn armpjes om zich heen te maaien en in zijn eigen gezichtje te slaan. Nou is hij sowieso behoorlijk druk met zijn armpjes en beentjes, maar als hij wakker is vinden we dat niet zo’n probleem, dan heeft hij er zelf ogenschijnlijk ook geen last van. Toen we doorkregen dat hij door zijn eigen gemaai niet in slaap kon komen gingen we op zoek naar een andere oplossing, en die was in de Puckababy Piep vrij snel gevonden. Jongens écht, wat een uitvinding is dat. Als we Morris in het inbakerslaapzakje leggen kan hij wél nog bewegen, maar kan hij niet meer met zijn handjes bij zijn gezichtje en dat maakt zo’n wereld van verschil! Daarnaast geeft het zakje hem ook een heel rustig gevoel en wordt hij er een stuk kalmer door. Op zich best voor te stellen natuurlijk: als je negen maanden lekker warm en behaaglijk ineengedoken in mama’s buik hebt gelegen, is het best een grote overgang naar zo’n groot bed! Ik denk daarom ook dat het slaapzakje voor iedereen wel een aanrader zou kunnen zijn, ook als je geen heel druk kind hebt. De Puckababy Piep kost €44,99 en is onder andere bij Prénatal en Babypark verkrijgbaar.

BYKAY DRAAGDOEK

Dan de allerlaatste voor nu: onze ByKay draagdoek! Morris slaapt overdag erg weinig en ondanks dat hij heel fijn ligt op het voedingskussen heeft hij ook momentjes dat hij alleen maar bij mama wil zijn. Dan is de draagdoek écht een uitkomst. Ik heb een ByKay draagdoek gekregen van Robin en Mees en ik vind het zo’n fijn ding! Ik was eerst een beetje bang dat het knopen een onwijs gedoe zou zijn, maar na een paar keer gewoon doen gaat het bijna vanzelf. Ik vind het dragen in de doek echt heel erg fijn, vooral omdat ik merk dat Morris het zo fijn vindt en hij er ontzettend rustig van wordt, maar ook omdat ik er zelf heel erg van geniet hem zo dicht bij me te hebben. De ByKay draagdoeken zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €50,00.

En dan zijn we ineens alweer 2000 woorden verder! Voor mijn gevoel ben ik nog vanalles vergeten, maar voor nu zijn dit de dingen waar wij echt wel heel erg blij mee zijn en die voor ons goed werken. Ik ben er ondertussen achter dat dit héél erg persoonlijk is, dus voel je vrij dit lijstje in de comments aan te vullen met jouw aanraders! Ik ben heel benieuwd wat jullie musthaves zijn (of waren?)!

Bedankt voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Eva

  Wat grappig, eigenlijk alles wat je noemt heb ik hier al in de kast liggen. Behalve maat 44 (1 boxpakje) want het schijnt een ‘Hollandse baby’ te zijn. Ben benieuwd haha.
  Hoe gebruiken jullie de Puckababy, alleen ‘s nachts? En hoe vaak gaat hij in de was? Daarnaast zie ik bij morris eigenlijk geen speen terug op de foto’s. Ik wil dat zelf ook graag beperken. Is dat iets wat jullie bewust doen of wil hij zelf geen speen?

  • Michelle

   Haha dan ben ik inderdaad ook benieuwd! Ons mannetje zou eerst een flinke achtponder zijn, later waren ze bang dat hij te klein zou zijn, en wat kwam eruit? Een hartstikke gemiddeld kind qua gewicht. Zul je altijd zien. Hij is alleen heel fijntjes gebouwd, vandaar z’n kleine maatje. We gebruiken de Puckababy inderdaad alleen ‘s nachts. Is echt onderdeel van het ‘nacht-ritueel’ zeg maar, en ik weet niet of het ermee te maken heeft, maar hij slaapt iedere nacht behoorlijk door! Ik was hem iedere drie dagen ongeveer, tenzij hij gespuugd heeft ofzo, dan gaat ie natuurlijk meteen in de was. Het klopt inderdaad dat we Morris bewust zo min mogelijk een speen willen geven. Ik heb last van hyperlactactie, dus ‘s avonds krijgt hij soms heel even een speen om zijn zuigbehoefte te bevredigen. Als hij dan rustig is of slaapt halen we het speentje ook meteen weer weg. Dat is wel een heel persoonlijk iets hoor, ik ken veel mensen die hun baby continu een speentje geven, maar Morris heeft er zelf gewoon niet zo’n behoefte aan. Hij neemt trouwens alleen de speentjes van Philips Avent.

 • Roos

  Een wiegje naast het bed vind ik ook echt een musthave. …. Want er is toch niks fijner dan je baby heel dicht bij je !

  • Michelle

   Helemaal mee eens! Wij hebben ook een wiegje en hoewel ik eersr altijd riep dat hij meteen in zijn eigen kamertje zou gaan zou ik het nu geen seconde anders willen. Zo fijn inderdaad om hem dichtbij me te hebben!

 • Mathiske

  Hydrofiel doeken. Ik had er inderdaad ook een hoop extra bij gekocht. Ik gebruik ze nu nog, op het aankleedkussen onder haar billen. En met afdrogen natuurlijk. In de maxicosi op warme dagen, en tegen de zon. Emily was bijna 4kg bij de geboorte en zelfs wij hadden te weinig in maat 50.

 • Milou

  We hebben bijna allemaal dezelfde favorieten/aanraders! Haha. Al ben ik ook groot fan van de hydrofielen van Jollein! Babypark zijn idd ook prima en lekker zacht, vind die van de HEMA nog het ‘hardst’ van die drie. Wij zijn wel begonnen met Zwitsal toen Faas was geboren maar kwam er al snel achter dat het zijn huidje heel erg uitdroogt (vooral die olie, gek he!?) dus wij zijn ook overgestapt op Naif. Kost een duit maarja het is echt top spul en het ruikt zoooo lekker. Als ik aan de geur van Faas denk, dan denk ik aan Naif haha! Wij hadden ook redelijk veel maat 50 ingeslagen en toen ik te horen kreeg dat ik een grote baby zou krijgen dacht ik dat hij er niet in zou passen en het allemaal voor niets had gekocht idd. Nou, hij zwom na z’n geboorte ook in 50. Ondertussen is ‘ie zelfs 56 al bijna ontgroeid… huil.

 • Isa

  Zo! Ik ben nu echt weer bijgelezen. Ons wondertje is vandaag op de kop af twee weken oud, nu even een momentje gevonden om weer eens te reageren. Super leuk om te zien dat het zo goed gaat met jullie! <3 En wat een leuk artikel dit. De Puckababy heb ik net gekocht, ben benieuwd. Bedankt voor de tip over het gebruik van de voetenzak, handig ding, ook buiten de maxi cosi dus (wij gebruiken hem tot nu toe alleen hierin). Oh en die pakjes in maatje 50 zijn hier ook favoriet hoor. Dus blij dat ik er niet te zuinig mee ben geweest!

  Liefs,
  Isa

 • upje

  Grappig! Ik herken veel en andere dingen dan weer totaal niet. Een voetenzak gebruiken wij Bijvoorbeeld nooit (gewoon een dekentje eroverheen)
  De voedingscompressen gebruik ik van Hema, maar ik ga eens kijken of ik die van jou hier ook kan vinden. Echt prettig zijn die dingen idd niet. En wij gaan een dezer bij een zomerslaapzakje de armsgaten dichtnaaien en eens kijken of dat de molenwiekende armpjes stopt en dus meer rust brengt. Ik maak er maar eens werk van, wie weet kan ik dan ‘s nachts ook wat meer slapen.

 • twinkelbella

  Veel van wat je noemt hebben wij ook gebruikt. De puckababy en de draagdoek hebben wij ook onwijs veel gebruikt echt ideaal. Vooral de puckababy vond ik ook echt even lastig om af te bouwen.

 • Anna

  Hier is babysplash van Rituals favoriet.
  Ook de bondolino draagzak als ze wat groter zijn en zwaarder, zo is de baby beter te dragen.
  Als de baby zoveel maait met de armen en zichzelf wakker houd kan een fysiotherapeut je misschien helpen (misschien is het wel Kiss)
  Ook een Dooky ter bescherming van de zon op de kinderwagen of maxi cosi is hier een uitkomst.

 • Eline

  Hoi Michelle, leuk om jullie verhalen te volgen! Ik ben over 4 weken uitgerekend en je kunt begrijpen alle tips zijn welkom. Vandaag gekeken naar een draagdoek, oa die van bykay. Er waren zoveel verschillende types, merken dat ik bijna door de bomen het bos niet meer zag. Ik zag dat bykay verschillende heeft van zelf omknopen tot kant en klaar. Welk type heb jij? Groetjes, Eline.

  • Michelle

   Hi Eline, sorry voor de late respons! Ik heb een stretch draagdoek van ByKay. Wij hebben ‘m cadeau gekregen dus niet zelf uitgezocht. De stretch is heel handig als je kindje heeel mini is, omdat de doek dan lekker meerekt en precies om het lijfje van je baby zit. Als ik nú zou mogen kiezen zou ik toch voor een geweven variant gaan. Ik merk bij de stretch doek toch dat hij al vrij snel gaat lubberen, en die geweven doeken bieden naarmate je kindje zwaarder wordt ook wat meer stevigheid! Mocht je nog vragen hebben over wat dan ook kun je me altijd een berichtje sturen! Geniet van de laatste weken(?) van je zwangerschap! Liefs

   • Eline

    Dank je wel voor de tip! Inmiddels nog 2 weken, spannend! 🙂 Jullie genieten volop van jullie kleine wonder zo te zien, heel leuk om te lezen! Groetjes, Eline.

 • Michelle

  Ik weet om heeel eerlijk te zijn niet wat een parklegger is, maar als je het boxkleed bedoelt; die heb ik laten maken door de eigenaresse van livewithlove.nl! Zij maakt ze precies naar wens voor een heel schappelijke prijs, wij zijn echt fan!

  • Just a girl

   Ja! Dat bedoel ik. Zal eens piepen op haar site. Dank je! Je hebt zo een leuke blog. Fijn om te volgen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!