DINGEN DIE JE NIET WILT HOREN ALS JE (HOOG)ZWANGER BENT

 In Zwangerschap

Dowhatyoufeelinyourhearttoberight

Opmerkingen die mensen tegen je maken als je zwanger bent, ik zou er echt een boek over kunnen schrijven. Inmiddels staan er ongetwijfeld honderden artikelen over dit onderwerp online, maar ik wilde toch ook nog even mijn duit in het zakje doen, want óh wat heb ik ook sterke oneliners om mijn oren gekregen. Negen van de tien keer heb ik er hartelijk om kunnen lachen, héél af en toe schoten ze ook wel eens helemaal verkeerd – maar dat waren de hormonen hoor, écht;)!  Anyways, het leek me leuk met jullie te delen welke dingetjes je volgens mij gewoon beter echt niet kunt zeggen tegen een (hoog)zwangere vrouw.

Oh en neem dit artikeltje vooral met een dikke vette korrel zout hè. Ik kan best wat hebben hoor en ik kan het ook allemaal best relativeren; vaak bedoelen mensen ‘t  helemaal niet zo slecht en willen ze gewoon ‘iets’ zeggen. Dat dat ‘iets’ dan niet altijd even lekker in mijn straatje past zorgt er dan gewoon voor dat dit soort artikeltjes ontstaan! Nou, komtie:

Goh je bent wel jong hè!? Ja joh ik ben hartstikke jong. Koekoek, goedemorgen. Met m’n 22 lentes ben ik inderdaad niet oud. Daar kan ik helemaal niets tegenin brengen, maar kunnen we niet een keer wat nieuws verzinnen? Het moet voor sommige mensen echt standaard even aangestipt worden. Soort tienermoeder + hier.

Was het een ongelukje? Ja echt.. Deze heb ik héél veel gehoord en oh wat kon ik me der op den duur af en toe kwaad om maken. Ik blijf het een heel rare, persoonlijke en zelfs een beetje onbeschofte vraag vinden. NEE ons kind is geen ongelukje. Ons kind is zo ‘gepland’ en gewenst als het maar zijn kan. En nu nóóit meer vragen!

Je neemt toch wel een ruggenprik? Heerlijk meid, kun je zo lekker bij ontspannen.  Maar echt, meen je deze?

Je neemt toch zeker geen ruggenprik? Komop, wie A zegt moet ook B zeggen, wij vrouwen zijn er voor gemaakt. Zullen we elkaar allemaal lekker in de waarde laten?

Zoooo, zijn dat er drie? (na 12 weken zwangerschap) Haha echt jongens, deze heb ik denk ik het allervaakst gehoord. Néé, het is er echt maar eentje. In het begin vond ik ‘m wel grappig, op den duur raakte ik er een beetje onzeker van. Was die buik dan echt zo gigantisch? Gelukkig werd dat met de tijd weer minder.

Kind, wat ben je lekker naïef. Wacht maar tot hij er straks is; het moederschap is zo zwaar. Ik denk ook echt niet dat het moederschap een grote roze wolk is. Echt niet. Maar ik wil er zo graag zelf achterkomen, het zelf uitvinden, zelf ervaren.

Is dat wel normaal, zo’n buik met die termijn? Op een of andere manier is het formaat van de buik van een zwangere vrouw áltijd ‘n lekker onderwerp om een gesprek op gang te houden. Groot, klein, laag, hoog, normaal, uitzonderlijk, ‘lekker gemiddeld’: we moeten der allemaal vooral een etiketje op plakken. Eigenlijk jammer, iedere buik is zo anders en op zijn eigen manier zo mooi.

Je gaat toch wel borstvoeding geven? Is echt het beste voor zo’n kind. Waarom vragen mensen dit? Alweer zoiets persoonlijks! Het gaat toch helemaal niemand wat aan hoe ik m’n kind ga voeden? Laten we er gewoon met z’n allen van uitgaan dat iedereen doet wat in de desbetreffende situatie het beste is.

Och meis, succes met de laatste loodjes (toen ik koud 20 weken zwanger was)! Sta je met je gezellige 20-weken buikie aan de kassa bij de Hema om je fles micellair water af te rekenen, krijg je deze op je afgevuurd. Laatste loodjes? Hoe dan? Ik ben verdorie net op de helft! Maargoed, dat zeg je dan natuurlijk mooi niet hè. Nee dan knik je gewoon heel vriendelijk en mompel je ergens meer binnen- dan buitensmonds ‘dankjewel’.

Hoeveel kilo ben je nu eigenlijk al aankomen? Het gaat er niet om dat het een geheim is hoeveel ik ben aangekomen, ik schaam me er ook helemaal niet voor, maar waarom vragen mensen dit? Zo vrij!

Goh, je kunt inderdaad wel zien waar al dat gewicht zit hè! Ja vind je? Waar dan precies?

Ken jij …? Haar baby werd met 40 weken dood geboren na een compleet gezonde zwangerschap. Opmerkingen van deze strekking heb ik echt al een aantal keer gehad, en misschien vind ik deze wel het naarst. Hoe erg is dit? Zo vervelend als je zelf het einde al in zicht hebt. Serieus, ik kan daar gerust heel hard om huilen. Wijt het aan de hormonen, of niet, maar ik vind dat zo erg. Ik probeer ‘t allemaal zo positief mogelijk te houden. Niet omdat ik niet heel goed weet dat dit soort dingen gebeuren, maar puur omdat ik niet geloof dat het me nu iets brengt om daar te lang bij stil te staan.

Oh meid wat spannend hè, dat die bevalling zo dichtbij komt. Nee, ik vind het niet spannend. Ik ben vooral gruwelijk benieuwd naar m’n kind. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, ik weet niet hoe het is, dus ik laat het lekker op me af komen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik daarna mijn kleine hummel bij me heb en dat is me echt wel alles waar. Dus als je dan antwoordt dat je dat wel mee vindt vallen en dat je je niet zo drukt maakt, krijg je deze:

Nou wacht maar; vooral met zo’n eerste scheur je vaak van voor naar achter helemaal uit. Oh ja joh? Wat goed om te weten nog even zo vooraf: bedankt voor je opbeurende woorden!

Vind je’t snel gaan? Oh wacht maar joh, vanaf week 34 KRUIPT de tijd voorbij! Weer zo’n lekker opbeurende. Word je toch hartstikke blij van, van zo eentje? Laat. me. het. zelf. ervaren! Tot nu toe vliegt de tijd, en inderdaad, misschien ga ik straks de klok vooruit zitten kijken, maar misschien valt het me ook wel hartstikke mee.

Met dit artikel zou ik bijna voorbij gaan aan het feit dat ik vooral heel veel wél leuke opmerkingen krijg, en héle lieve complimentjes. Het blijft leuk om te horen als iemand zegt dat je een mooi buikje hebt, of dat je mooi zwanger bent. Dat vindt iedereen leuk toch? Die momentjes wegen voor mij gelukkig nog steeds het zwaarst:)!

Kreeg jij ook van dit soort opmerkingen tijdens je zwangerschap? Of heb jij er misschien wel eens eentje gemaakt waarvan je later dacht niet zo handig? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Bedankt voor het lezen. X

 

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • demallemolenmoeder

  Om moe van te worden. In mijn zwangerschap heb ik soms echt met een mond vol tanden en klapperende oren gestaan. Hoe mooi zou het zijn dat we al die “goed bedoelde” adviezen voor ons zouden houden ?!

  • Michelle

   Echt hè! Ik moet zeggen dat ik het over het algemeen wel kan hebben, maar je hebt er van die dagen tussen..

 • Anouk

  Soms lijkt het alsof je publiekelijk bezit bent geworden als je zwanger bent. Aanvullingen hier waren ‘ Wanneer komt de volgende?’ tijdens mijn eerste werkdag na mijn verlof en ‘wat, pas 14 weken? Dat kan echt niet met zo’n buik. Zelfs mijn vrouw was niet zo dik en die kreeg een tweeling’

  • Michelle

   Mijn hemel, die laatste is wel echt heeel onaardig!

 • Ilse

  Ik heb daar echt geen last van gehad. Ik krijg alleen dat soort vragen van (goede) vrienden en dat vind ik niet erg. Nou trouwens alleen irritant advies van schoonmoeder. Je moet je baby nachts gewoon lekker laten doorhuilen zodat ze niet went aan nachtvoeding.. Ik keek haar aan met een blik van wtf bemoei je lekker met je eigen voeding :s

  • Michelle

   Haha en gelijk heb je!!

 • Nicole Orriëns

  Ik weet het niet meer. Ik ben het denk ik ook vergeten. Het is een flinke lijst. Ik moest vaak denken aan mijn oma, die zei: ‘Er is er nog nooit eentje blijven zitten.’ Dat vond ik altijd wel treffend ; )

  • Michelle

   Ja zo is het ook maar net. Ik heb ook zo’n oma die vol zit met van dat soort wijsheden, en over het algemeen heeft ze nog gelijk ook!

 • Roos

  Oh echt wat een herkenning! ! Ik was ook 22 en gepland zwanger. Hoe vaak ik die vraag wel gehad heb of het een ongelukje was. En er werd tegen mij ook gezegd dat ik veel te veel op mijn roze wolk zat tijdens de eerste zwangerschap en dat ik er nog wel achter zou komen dat het moeder zijn niet altijd rozengeur en maneschijn is. En ja ze hadden gelijk maar ik heb wel mooi 9 maanden intensief genoten van de zwangerschap en die neemt niemand je meer af! Zoals je weet ben ik nu hoogzwanger van nr 3. En ook deze zwangerschap heb ik bijna net zo intensief beleefd als de eerste. Ik vind het weer zo’n groot wonder en ik kan me nog niet voorstellen dat er binnenkort een einde komt aan dit tijdperk. Hier trouwens ook deze keer weer te maken met “leuke” opmerkingen. Ik zou er een paar noemen ; kleine buik heb je, weinig vruchtwater of een klein kind ? “Geen van beide mevrouw”
  Alweer een jongen, wilde je niet liever een meisje ? “Nee ik heb ze niet besteld bij ebay”
  Je stopt zeker wel met werken nu? “Zucht”
  Jij gaat het druk krijgen, waar je zin in hebt “tjah”

  Maar het meeste wat ik helaas momenteel hoor zijn ramp verhalen. Continu word ik bang gemaakt Door verschrikkelijke horror verhalen. Echt wat bezielt die mensen hè? Net of je continu stil miet staan bij alles wat er fout kan gaan. Heel raar

  • Michelle

   Zo herkenbaar, jouw reactie! Ik realiseer me echt wel dat het moederschap niet alleen maar hosanna is, maar ik kies er heel bewust voor om intens van mijn zwangerschap te genieten. Vind ‘t té bijzonder om dat niet te doen. En wat die horrorverhalen betreft; ik kan daar ook niet over uit. Moet eerlijk zeggen dat ik het soms bijna onbeschoft vind hoe ver mensen daarin gaan! Compleet ongepast.

 • Kelly

  Persoonlijk vind ik de horror verhalen wel een beetje irritant.. Sorry hoor maar dat het bij de zus van je buurvrouw z’n broer zo liep wil niet meteen zeggen dat iedere bevalling zo zal lopen? Zucht..

  • Michelle

   Helemaal met je eens.. Vind dat gewoon hartstikke lomp en ongepast!

 • Michelle

  Dat zegt inderdaad iedereen; dat het straks als de baby er eenmaal is alleen maar erger wordt! Ik ga nog even een olifantenhuidje kweken voor die tijd. Haha.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!