DIY: ECHOBOEKJE

 In DIY

Tijdens deze zwangerschap hebben Koen en ik ons mannetje héél erg vaak op een echo mogen bewonderen. In totaal staat de teller nu op zo’n dertien (!) keer! Van al die echo’s hebben we fotootjes mee naar huis mogen nemen, en toen ik van de week mijn zwangerschapskoffertje aan het opruimen was, kwam ik het mapje met al die fotootjes tegen. Omdat ik het jammer vond daar helemaal niets mee te doen en ik graag een document wilde maken voor later, ben ik begonnen aan mijn echoboekje.

Het lijkt me een leuk boekje om later nog eens doorheen te bladeren, voor mezelf, en misschien ook voor Frummel als hij wat ouder is. Nu zijn alle herinneringen aan de echo’s nog vers en kan ik precies omschrijven waarom we welke echo ook weer precies hadden en met wat voor gevoel we daarna weer weggingen; vandaar dat ik het een perfect klusje vind voor tijdens mijn verlof! Omdat jullie zo enthousiast reageerden toen dit boekje voorbij kwam in de plogs van afgelopen week, leek het me leuk jullie te laten zien hoe ik dat boekje precies maak en wat er precies in staat.

Laat ik beginnen voorop te stellen dat je voor het maken van een echoboekje geenszins hogere wiskunde gestudeerd hoeft te hebben. Om heel eerlijk te zijn stelt het namelijk geen knoop voor en is het vooral doen en maken wat je zelf mooi vindt! Ik ga dus ook niet doen of alsof dit een heel ingewikkeld projectje is, want dat is het gewoon niet! Máár het is wel heel leuk om te doen en te hebben voor later! Ik zal jullie laten zien hoe en met welke spulletjes ik mijn echoboekje maak!

Wat heb je nodig:

 • Fotoalbum of ander mooi boekje
 • Echo’s (joh!)
 • Flinterdun dubbelzijdig tape of eventueel lijm (tape plakt egaler dan lijm!)
 • Schaar
 • Washitape
 • Papier
 • Kleine doorzichtige insteekhoesjes
 • Stickertjes, milestone cards of andere ‘plakbare’ dingetjes ter decoratie

EchoboekjeEchoboekje2Echoboekje1

Alle spulletjes hierboven heb ik zelf gebruikt voor mijn echoboekje. Nogmaals: gebruik vooral wat jij leuk vindt in kleurtjes die bij jou passen. Ik ben normaal een gruwelijk kleurloos type dus ik heb mezelf verbaasd met m’n oranje met zwarte stippen washitape! In zo’n boekje kijkt af en toe wat kleur toch best leuk.

Ik heb een fotoalbum aangeschaft bij de HEMA, en dat is dan meteen een goede tip, want deze zit met een lintje aan elkaar, wat betekent dat je ‘m ook heel eenvoudig los kunt maken en pagina voor pagina kunt werken! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zelf altijd zo’n irritatiedingetje met van die boeken die je niet mooi ‘plat’ kunt leggen; dat werkt hartstikke onhandig! Daarbij kun je deze ook precies ‘op maat’ maken qua aantal bladzijdes dat je nodig hebt. Vind ik persoonlijk mooier dan een half volgeplakt boek. Anyways, dat is met deze dus allemaal niet aan de orde. Voor 9 hele euro’tjes een prima aankoop! Het zilveren lintje heb ik er zelf doorgedaan. Ik vond de standaardvariant niet zo mooi, en deze is erg dun waardoor ik het boekje iedere keer weer gemakkelijk aan elkaar kan maken als ik klaar ben met knutselen. Als het boekje straks klaar is doe ik er een dikker, mooier lint doorheen.

Als eerste stap heb ik alle echo’s gesorteerd en uitgezocht. Op sommige momenten hebben we meerdere afdrukjes gekregen, in ons geval met de geslachtsbepalende echo en de 20-weken echo, dus daarvoor heb ik in het boekje de plastic insteekhoesjes gebruikt, maar over het algemeen hebben we steeds één foto zo meegekregen en de rest op USB. Superfijn dus ook dat ik ze in ieder geval allemaal digitaal heb. Nou goed, na het sorteren van die echo’s heb ik de stukjes in mijn dagboek teruggezocht die bij de desbetreffende echo horen, en vervolgens ben ik begonnen met m’n boekje. De eerste twee pagina’s bevatten een foto van Koen en mij en een heel persoonlijk stukje tekst van ons voor Frummel, voor als hij later groot is. En daarna volgt dan steeds één echomoment per twee pagina’s, met een klein stukje tekst, een verhaaltje over hoe en waarom, en de foto zelf natuurlijk. Hieronder een kleine sfeerimpressie van mijn echoboekje!

IMG_1242IMG_1243IMG_1244IMG_1245IMG_1246IMG_1247IMG_1249

Ondanks dat mijn echoboekje verre van perfect is ben ik er zelf héél blij mee. Ik vind het een leuk document om doorheen te bladeren, en mooi om op deze manier herinneringen op te halen aan alle mooie, bijzondere en zenuwslopende momenten tijdens mijn zwangerschap! Hij is overigens nog niet helemaal af, dus ik kan de komende dagen nog mooi even verder met fröbelen.

Ik ben benieuwd: wat heb jij met de echo’s gedaan? Bedankt voor het lezen en een héle fijne koningsdag allemaal! X

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • upje

  Wat heerlijk! Het is erg mooi geworden!
  Wij hebben ook best wel wat echo’s, maar eigenlijk zit er geen enkele mooie tussen. Veel te wazig, je ziet gen bal, dat soort dingetjes. Een boekje is hier dus niet meteen aan de orde.

 • Larissa

  Heel erg mooi gedaan! Ik heb zelf ook zoiets gemaakt tijdens mijn zwangerschap en ik ben er zo enorm blij mee 🙂
  Succes met de laatste loodjes!

 • eenbezigbijtje

  Wauw, het ziet er echt heel erg mooi uit! Leuk gedaan 🙂

 • Mathiske

  Wat super leuk! Ik heb je link gedeeld met een vriendin die zwanger is. Ik heb onze echo foto’s in het foto album erbij geplakt op volgorde, met de datum, aantal weken en cms erbij. Ik vind het super schattig ook omdat we een foto hebben van de terug plaatsing

 • Mieke

  Hi Michelle,

  Allereerst wat een leuke blog heb je! Bij deze een nieuwe bezoeker. Wat een mooi en leuk echo-boekje heb je ervan gemaakt. Echt pinterest waardig.
  Heel veel succes met de laatste loodjes.

 • Isa

  Wat is het een mooi boekje geworden. Leuk voor later. Helaas hebben we niet van elke echo foto’s, maar ook hier wordt gewerkt aan een boekje voor ‘later’. Zo iets bijzonders als mijn eerste zwangerschap wil ik heel graag vastleggen.

 • Marieke

  Ziet er leuk uit! Mooi document zo.
  Heb zelf maar 2 echo’s gehad per kind. Dus daar kan ik helaas geen boekje mee vullen;-)

  Groetjes

 • Rini

  Wat een leuk idee en wat leuk geworden.
  Ik heb de mooiste echofotos in mijn 9 maanden beok geplakt.
  Tip die wij mee kregen scan de echofotos in en sla ze op op de computer/ CDROM. Ze kunnen na jaren vervagen…

 • Lieve

  Vandaag weer een echo, veel succes!

 • Evelien

  Hoi Michelle,

  Gisteren kwam ik op jouw website terecht via Instagram en ik vind het he-le-maal fantastisch.
  Je trouwclip is súúúper mooi en je verhalen zijn erg leuk om te lezen!
  Keep up the good work en succes met de laatste loodjes!!

  Liefs Evelien

 • Anita

  Hii Michelle,

  Prachtig boekje. Leuk om te zien dat je er zo crea bea mee bezig bent. Zelf ben ik ook erg creatief, al zeg ik het zelf. Je blog is echt een inspiratie.

  Liefs Anita

 • Lieke

  Wauw, wat een supermooi boekje! Leuk idee 🙂 Wat heb je een mooi handschrift zeg!

 • Marleen

  Super leuk! 😀 Heel veel succes met de laatste loodjes! Spannend allemaal. Liefs, Marleen

 • Clivi

  Erg leuk!

 • Margriet

  Heel mooi. Dit is echt een prachtig boekje geworden. Ik heb de echofoto’s van onze kleine meid in mijn zwangerschapsdagboek geplakt. En eentje zit in een fotolijstje op onze slaapkamer.

 • Elissa

  Mag ik vragen waar je die kleine insteekhoesjes vandaan hebt?
  Vind het een heel leuk en origineel idee!

  • Michelle

   Ik heb deze iedere keer bij de echo’s gekregen, maar weet dat van die kantoorartikelwinkels ze vaak verkopen. Even google’en op kleine kunststof insteekhoesjes!

   • Elissa

    Top bedankt!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!