DROMEN & DOELEN VOOR 2021

 In Persoonlijk

De laatste week van het oude- en de eerste week van het nieuwe jaar zijn er op één of andere manier vaak twee van reflectie. Ik ben rond de feestdagen altijd redelijk melancholisch – wel in positieve zin over het algemeen – vanwege het afsluiten van het jaar. Het slaat helemaal nergens op, want behalve ‘t jaartal is er op 1 januari echt bar weinig anders dan op 31 december, maar toch voelt het alsof je weer ‘n bepaald hoofdstuk sluit. Met verhalen en herinneringen en mooie momenten. En dat is ook wel een beetje zo. Ik kijk meestal met een goed gevoel terug op het jaar, en dit jaar al helemaal. Waarom hoef ik denk ik niet nog ‘n keer te benoemen, maar het maakt wel dat we 2020 met een heel goed gevoel afsloten, én met héél veel zin in het nieuwe jaar ook. En bij een nieuw jaar horen voor mij ook altijd nieuwe dromen en doelen. Aan goede voornemens doe ik niet echt; als ik vind dat er iets beter of anders moet ben ik over ‘t algemeen te ongeduldig om dat over het jaar heen te tillen, en daar erbij heb ik voor mijn gevoel weinig te wensen op het moment, maar er zijn wel een paar ‘grote’ dingen die ik heb uitgelicht voor komend jaar. Komen ze:

GEZINSUITBREIDING

Dit was vorig jaar eigenlijk mijn grootste droom voor 2020. Of eigenlijk is het al jaren een wens: gezinsuitbreiding, in de zin van zwanger raken en het vooral ook blijven. Ik was er destijds heel open over, zoals ik dat eigenlijk vanaf het begin ben geweest, en daar heb ik geen spijt van gehad. Ik weet dat ik me kwetsbaar opstelde door het zo openlijk te delen maar dat heeft eigenlijk altijd goed gevoeld. Inmiddels is die droom werkelijkheid; nog maar heel even en we zijn een gezin van vijf. We verheugen ons allemaal zó op haar geboorte, en ik ben zo benieuwd hoe het straks zal zijn als ze er eenmaal is. Nog een paar weken genieten van de zwangerschap – ben zo dankbaar dat het weer zo goed is gegaan allemaal – en dan mag ze komen. Het voelt ergens ook nog wel een beetje onwerkelijk dat het straks écht zo ver is. Ik hoop vooral dat ze veilig en gezond ter wereld zal komen, en dat ik haar nog aan opa zal kunnen laten zien.

DE TUIN AANPAKKEN

Afgelopen jaar schreef ik deze ook op, samen met verbouwen en met dat ik dacht dat de tuin prioriteit zou krijgen. Haha. Wellll, we all know how that ended. Binnen zijn we voorlopig wel weer even klaar met verbouwen, maar buiten is er nog precies niks gebeurd! Nog steeds hetzelfde brakke tuinhuis en nog steeds dezelfde betonnen tuin waar ik echt zwaar op uit gekeken ben. Vraag me niet hoe het komt, maar Koen en ik zijn dus ineens helemaal van die groengekkies geworden. Ik wil planten en bloemen en dan niet in de 485 potten die ik ieder voorjaar weer opnieuw vul, maar vast in de tuin. Nou hebben wij hier met 90 vierkante meter zeg maar gerust niet de allergrootste tuin om lekker vol te plempen met groen als je ook nog wat speel- en voetbalruimte over wilt houden voor de kindjes, dus dát gaat op het lijstje dromen voor over zoveel jaar als we zelf gaan bouwen, maar voor nu willen we toch wel echt ff wat anders. Er zit ook nog wat tussenin. En ik riep altijd dat we aan dat beton niet zouden beginnen omdat het er zo lekker strak in ligt en je echt niet blij wordt van zulke dikke betonnen platen moeten verwijderen – lees: HEEL veel boren en hakken – maar daar ben ik wel een beetje op terug gekomen. Wat het uiteindelijk precies gaat worden weet ik nog niet, maar we gaan er in ieder geval wel echt mee aan de slag dit voorjaar. Juist nu we besloten hebben hier voorlopig écht te blijven wonen, Fundaverbod much, en de focus te houden op een kavel in plaats van op een tussenoplossing tot die kavel beschikbaar komt (is echt mission impossible nu hier in de omgeving met ons wensenlijstje) is het ‘t ook wel waard om wat aan die tuin te doen. Dus. Wordt vervolgd.

BEDRIJF EN OMZET LATEN GROEIEN

Dit is er zo een waarvan ik merk dat je ‘t vooral niet te vaak en te hard mag zeggen, want je moet toch vooral ook blij zijn met wat je hebt en met hoe het gaat, en daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik heb tot op heden gemerkt dat het stellen van concrete doelen me zakelijk wel echt vooruit geholpen heeft, dus dat heb ik ook voor komend jaar gedaan. De afgelopen jaren is mijn bedrijf in relatief kort tijdsbestek heel hard gegroeid. Van een hobby, iets wat ik heel lang ‘leuk voor erbij’ deed, naar een volwaardige baan met bijbehorende baten en lasten, om ‘t zo maar even te noemen. Nooit gedacht dat het zo zou lopen, maar dat heeft het wel gedaan en nu wil ik er ook heel graag het beste van maken en optimale uithalen. Ik denk dat het belangrijk is om realistisch te zijn en het besef te hebben dat je niet forever zo exponentieel kunt blijven groeien. Überhaupt niet, maar al helemaal niet als er bepaalde factoren zijn die je graag wilt behouden op een bepaalde manier, en dingen die je bijvoorbeeld pertinent niet wilt doen omdat ze gewoon niet bij je passen, maar desalniettemin heb ik ook dit jaar weer een aantal zakelijke doelen die ik graag wil behalen. Dat zit ‘m overigens vooral in kwaliteit van content en van samenwerkingen, en daaraan gekoppelde omzet.

Los hiervan, maar eigenlijk ook weer niet, is dat ik mijn fitaccount verder uit wil bouwen. Daar begon ik vorig jaar mee, dat ging best snel als een raket, maar sinds de zwangerschap heb ik er niets meer aan gedaan. Dat wilde ik wel graag, maar toen ik al heel vroeg bloedingen kreeg en veel te veel harde buiken kwam het hele sporten op een laag pitje en daar bleef het ook. In ieder geval te laag om er content over te maken. Heb ik best van gebaald, want het had me best leuk geleken om daar tijdens de zwangerschap juist wat mee te doen, maar goed; die beslissing werd dus even voor me gemaakt. Als ik straks bevallen ben en het sporten weer op ga pakken – hier heb ik dus echt ZO veel zin in – wil ik daar sowieso leuke content over gaan maken ook, dus dat is een prima streven.

KEUZES MAKEN

Dit wil ik dit jaar echt gaan doen. Meer keuzes maken. Ik word af en toe namelijk gewoon doodmoe van mezelf. Letterlijk. Ik vind altijd alles maar leuk, word overal enthousiast van, heb honderdduizend ideeën, krijg van heeel veel dingen energie en ga er best lekker uit om duizend ballen in de lucht te houden, maar ik besef ook iedere dag meer: je kúnt gewoon niet alles. Ik heb zometeen drie kinderen, een huishouden, een man die er veel niet is, een bedrijf en een baan, en dan ben ik er zelf ook nog, en vooral dat laatste komt nu ergens op het drieëntwintigste plan. Dat is op zich niet erg, maar iets meer tijd voor mezelf, in de zin van; tijd om eens een boek te lezen, me op andere gebieden te ontwikkelen – ik noem maar wat – neem ik gewoon niet omdat het altijd maar op standje zorgen en werk werk werk is. Daar wil ik wel echt andere keuzes in gaan maken komend jaar. Hoe ik daar invulling aan ga geven weet ik nog niet, vind dat ook best heel moeilijk, bepaalde knopen doorhakken, maar ik ga het wel doen. De tijd komt nooit meer terug, de kindjes worden veel te snel groot, ik wil niet later denken; ‘had ik nou maar zus of zo’. Ik krijg nooit meer de kans om het over te doen dus hier wil ik wel graag aan werken.

LEREN ONTSPANNEN

Ook een persoonlijke: ik wil heel graag leren ontspannen. Mijn hoofd uitzetten. En het dan niet alleen doen, als in lekker op de bank en een filmpje aanzetten met ondertussen chaos in ‘t hoofd, maar het ook echt zo vóelen. Dat is in mijn geval vaak ‘t grootste euvel. Ik ga dan uiteindelijk wel zitten, maar in mijn hoofd ben ik dan alsnog door aan ‘t ratelen en lijstjes aan ‘t maken en ligt mijn notitieboek standaard op de rand van de bank voor ‘t geval er iets in me opkomt wat ik niet wil vergeten. In 2019 vond ik die ontspanning in ‘n feestje of festival, maar nu die er afgelopen jaar niet waren en volgens mij voorlopig ook niet gaan komen wil ik gewoon sowieso leren om wat gemakkelijker los te laten. Ik heb hier destijds in therapie handige tools voor gekregen, maar het ook behoorlijk laten versloffen, en eigenlijk hangt het wel met het punt hierboven samen: keuzes maken en meer ruimte vinden voor ontspanning. Het is deels aard van ‘t beestje, ik ben nou eenmaal heel perfectionistisch, heb heel veel energie, zal nooit iemand worden die van zichzelf een leeg hoofd heeft, want zo zit ik gewoon niet in elkaar en dat is in mijn geval, als ik naar papa en mama kijk, volgens mij ook voor ‘n heel groot deel genetisch bepaald, maar net wat minder streng en veeleisend zijn naar mezelf toe en de boel wat gemakkelijker de boel laten lijkt me wel lekker. Ga ik voor!

Voor mijn gevoel heb ik dit jaar eigenlijk niet zo heel veel te dromen of te wensen. Dat waar ik van droomde is bijna werkelijkheid, en verder ben ik eigenlijk op het moment wel op een punt dat ik gewoon heel simpel gelukkig ben met hoe het leven loopt. Afgelopen jaar heeft de dingen ook wel aardig in perspectief geplaatst vind ik, en ik besef ook meer dan ooit wat ik écht belangrijk vind. Daar wil ik dus nog meer focus op, en veel minder op rand- een bijzaken die er eind van de dag eigenlijk niet zo toe doen. Voor nu ligt mijn aandacht in ieder geval helemaal bij de overgang van een gezin van vier naar vijf en bij de jongens en het hen betrekken bij dat proces. Over een poosje komt er vast weer ruimte voor andere dingen, maar voor nu is het heerlijk zo.

Ik verheug me op dit jaar. Hoop dat de wereld ook weer in een iets rustiger vaarwater terecht zal komen en dat het ons weer wat meer vrijheden zal geven. Dat laatste wens ik nog veel meer voor anderen dan voor mezelf. We gaan er weer wat van maken. Uiteraard wens ik jou ook een heel mooi 2021 toe, in goede gezondheid, met grote of kleine dromen.

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!