HOE IK HET MEZELF GEMAKKELIJKER MAAK

 In Persoonlijk

*Dit artikel betreft een samenwerking

‘Ik heb het druk’. Ik denk dat ik het ondertussen bijna de grootste dooddoener ever vind, want druk.. Hebben we het dat niet allemaal? En wat is druk? Ben je druk als je hard werkt? Of als je altijd bij je kindjes bent? Of als vanalles ‘moet’? Het is ondertussen bijna een relatief en abstract begrip plus een heel vaak gegeven antwoord als iemand je vraagt hoe het met je gaat. Ja gaat goed, lekker druk hè. Ik pleit mezelf allesbehalve vrij in deze, want precies dat hiervoor deed ik ook, tot ik het zelf een beetje irritant begon te vinden. Druk heeft zo’n negatieve lading dat ik tegenwoordig maar gewoon zeg dat ik genoeg te doen heb en me in ieder geval niet hoef te vervelen. Klinkt net ff wat gezelliger.

Ik ben zelf altijd op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. Precies als ik denk ‘m gevonden te hebben verandert er wel weer iets waardoor de hele boel weer op de schop gaat. Ik werk twee dagen op kantoor, één dag thuis als de jongens er zijn en Morris een halve dag naar schooltje gaat, heb een dag voor afspraken voor de blog en Instagram en die de ene week dus ramvol is en de andere week vrij, en dan is er nog Onze Heilige Vrijdag waarop ik probeer helemaal niet te werken en alleen maar met de jongens bezig te zijn. Eind vorig jaar merkte ik dat ik echt een beetje over begon te lopen. Geen rust meer in mijn hoofd, alleen maar bezig met plannen om alles in goede banen te leiden, ondertussen me nog druk maken over het feit dat ik niemand tekort wilde doen en maar vooral ook alles aangrijpen want ja; allemaal leuk. Mijn allergrootste valkuil: alles is leuk. En als je dan ook nog alles zelf wilt doen omdat je denkt dat het alleen dan goed komt ga je hartstikke voor gaas. Op wintersport besloot ik het roer om te gooien. Daar begon ik in januari mee en inmiddels zitten we weer in zo’n fase dat ik denk: ga je lekker, alles onder controle meid. Dat komt ook omdat ik het tegenwoordig bijna een sport vind om dingen te vinden om het mezelf wat gemakkelijker te maken. Er is inmiddels een lijstje van dingen die ik doe, of gebruik, of inschakel omdat het me of rust geeft, of blij maakt, of werk scheelt. Komen ze:

Hulp in huishouding

Ik denk dat ik hier het meest blij mee ben: eens in de week hulp in huis. Ze poetst tussen de drie en vier uur, en daarna is het ook écht schoon. Zelfs bovenop de kasten, op de plinten en ga zo maar door. Ik probeerde het eerder al, maar dan vond ik toch altijd dat ik het zelf beter deed – bloedirritant – en had het uiteindelijk niet zoveel zin omdat ik er zelf nog met m’n natte poetslap achteraan deed. Dat heb ik dus ondertussen afgeleerd, en ik zie nu eigenlijk alleen maar voordelen. Het is zó fijn om ‘s avonds thuis te komen in een schoon huis, en ik merk dat ik er ook gemakkelijker door word. Voorheen kon ik me echt opvreten als het allemaal niet helemaal schoon was en maakte ik me continu druk over wanneer ik precies zou gaan poetsen, maar dat laatste doe ik nu niet meer, en de kleine dingetjes gaan gewoon even tussendoor. Dat voelt toch een stuk minder als zo’n grote kluif als het hele huis van onder tot boven doen.

Vooruit koken

Op dinsdag werken we allebei de hele dag op kantoor en worden de jongens om 17:45 uur helemaal afgepeigerd thuisgebracht na een hele dag volle bak spelen bij hun bonusopa en -oma. We komen dan allevier ongeveer tegelijk thuis, zij willen dan aandacht en vertellen over hun dag, plus ze zijn supermoe. Als ik dan nog moet gaan koken is dat voor niemand fijn, want de jongens willen bij me hangen, we hebben allemaal trek en er moeten er ook twee redelijk snel alweer richting bed. In het kader daarvan zorg ik tegenwoordig dat ik op maandag altijd eten maak voor dinsdag, of in ieder geval zorg dat alles is voorbereid. Vaak kook ik soep. De jongens hebben op dinsdag vaak al zoveel op dat ze niet meer trek hebben, en voor onszelf maak ik er dan een snelle salade of zoiets bij. Scheelt een hoop gedoe!

Snoerloze stofzuiger

De zogenaamde veredelde kruimeldief – zo zou ik ‘m never noemen, maar ik hoor dit regelmatig – is echt mijn favoriete huishoudelijke apparaat. Met twee kleine kinderen die als ze hun boterham eten niet per se nadenken over de hoeveelheid kruimels die op de grond belandt, en met twee katten die om de haverklap een pluk haar verliezen, is dit echt mijn holy grail. Het feit dat ze superhandzaam zijn en je ze er even snel bij kunt pakken vind ik vooral ideaal. Je sjouwt je er geen breuk aan, maakt ze eenvoudig leeg en zet ze ook net zo gemakkelijk weg. En als de bank goed gestofzuigd moet, of het vloerkleed, of de auto, is dat ook zo gepiept zonder gedoe met stekkers en stopcontacten en te korte snoeren. Ik zou serieus niet meer zonder willen.

Plannen

Het is niet altijd leuk, en af en toe denk ik ook echt ‘bekijk het, ik zie het allemaal wel even’, maar iedere keer blijkt weer: plannen werkt. Ondanks al mijn goede voornemens om superflexibel te zijn merk ik dat we er allemaal beter op gaan als we gewoon weten waar we aan toe zijn. Geldt voor de jongens, maar ook voor onszelf. Ik plan tegenwoordig redelijk strak in wat ik op welke dag doe, en dat gaat als een trein. Het weten wat ik nog precies moet doen die dag en daar dan naar kunnen handelen werkt voor mij beter dan het op z’n beloop laten. Dat eindigt vaak in een chaos en het gevoel dat ik mega productief bezig ben, maar onder aan de eindstreep een hoop ongedane zaken. En daar blijf je dan mee zitten. Plannen dus. Voor ons het codewoord.

Hulp vragen

Dit was een heikel punt in huize Bollen-Walk. Ik ben niet goed in hulp vragen en vond altijd dat ik het vooral allemaal lekker zelf moet kunnen. Ik wil toch werken? Ik wil toch kinderen? Dan zoek je ‘t nu ook maar zelf uit. Dat idee. Slaat nergens op, want het is zo fijn om af en toe gewoon hulp aan te nemen. Dus dat doe ik nu. Vooral op woensdag, als ik afspraken plan voor de blog, moet ik wel. De kindjes zijn dan in principe lekker thuis bij mij, en er zijn ook heel veel woensdagen waarop dat zo is, maar als ik afspraken heb kan ik ze niet overal mee naartoe nemen. Mama en Mees kunnen me heel vaak helpen en bieden vaak aan op te passen als ik weg moet, en dat grijp ik dan heel dankbaar aan. Door hen hebben we nog geen beroep hoeven doen op een kinderdagverblijf of andere vorm van opvang dan familie; dat was anders echt niet gelukt.

HP Instant Ink

In december vorig jaar vertelde ik jullie al over de HP Tango X printer die ik van Coolblue kreeg om te testen. Ik had het tot die tijd een poos zonder printer gedaan, en daarvoor met een joekel van een apparaat waar ik puntje bij paaltje vrij weinig mee kon, dus ik was meteen heel enthousiast over de Tango. Ik vertelde in dat artikel ook al dat ik er een HP Instant Ink abonnement bij had genomen, en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Of eigenlijk: nog blijer dan ik er al mee was. Het is gewoon écht heel praktisch. Vorig jaar gebruikte ik de printer vooral voor foto’s, maar nu Bijzonderkleinwonder sinds dit jaar echt mijn bedrijf is gebruik ik ‘m ook als ik ergens afdrukken van moet maken voor de belastingaangifte, als ik facturen met de post moet versturen – dat komt dus ook in 2019 nog wel eens voor;) – of als ik contracten of andere documenten met de hand moet ondertekenen. Vroeger, als in het tijdperk dat we nog op de flat woonden, we nog studeerden en de joekelprinter gebruikten, was het dan dus altijd zo dat áls ik hem eens onder het stof uit wilde toveren de inkt op was, of dat er alleen strepen uit kwamen. Dan kon ik alsnog met een bloedgang naar pap en mam om daar te printen. Dat probleem heb je met HP Instant Inkt dus gewoon niet. Het is een maandelijks opzegbaar abonnementje waarmee je een vast aantal pagina’s per maand af kunt drukken. De cartridges worden gewoon bij je thuisbezorgd en die hoef je niet zelf te bestellen; je printer geeft een seintje door als ze bijna op zijn, en dan krijg je nieuwe. Zo simpel kan het zijn.

Er zijn vijf plannen waar je uit kunt kiezen. Je schat zelf in hoeveel pagina’s je ongeveer nodig gaat hebben, en je kunt tussentijds altijd up- of downgraden. De goedkoopste is €2,99, de duurste €19,99 per maand; er zit voor iedereen wel een passend abonnement bij. Als je pagina’s over hebt kun je die meenemen naar de volgende maand. Inkt, levering en recycling zijn in de maandelijkse prijs inbegrepen. Plus, met een Instant Ink abonnement mag je alle foto’s tot 13×18 cm gratis printen. Daar maak ik dankbaar gebruik van, ook voor persoonlijke verjaardagskaartjes enzo. Ik vind het een uitkomst!

Datenight

In het kader van af en toe even stoom afblazen proberen we datenight regelmatiger in te plannen. Niet omdat we het daar minder druk, of minder te doen;), van krijgen, maar het helpt wel om er af en toe even met z’n tweeën uit te gaan. Ik krijg daar vooral heel veel nieuwe energie van, en daarbij is het voor de huwelijkgerelateerde vibes ook wel lekker. We zijn allebei veel bezig met ons eigen werk, en met de kinderen, en met sport, dus er zijn dagen bij dat je elkaar eigenlijk maar nauwelijks spreekt. Af en toe een avond lekker eten samen en heel de avond geen afleiding hebben doet ons wat dat betreft echt heel erg goed. En zoals ik al zei; dan heb ik daarna echt weer ‘n bak nieuwe energie omdat we dan allebei weer een reminder hebben gehad dat de basis heel goed is. En dat is fijn.

Wat doen jullie om ‘t jezelf een beetje gemakkelijker te maken? Kom maar door met die tips: misschien haal ik daar ook nog wat uit;)! Ik bedank je weer voor het lezen en wens je een heel fijn weekend toe!

Advertisement

Recommended Posts
Showing 14 comments
 • Mirjam

  Vraagje; welke stofzuiger heb je? Ik wil er ook graag een, twijfel tussen Dyson en Bosch

  • Ik heb een Dyson en een Bosch; ik wil er nog steeds een artikel over schrijven. Ze zijn hetzelfde, maar ook heel anders. De Dyson heeft meer hulpstukken maar maakt ook echt veellll meer herrie. De Bosch heeft twee accu’s waardoor je er veel langer mee kunt doen.

 • Sara

  Je hebt de samenwerking op een hele fijne manier in je blog verwerkt, compliment hiervoor!!!! Leuk om te lezen!

  • Dat vind ik nou echt een heel fijn compliment! Dankjewel! Als ik samenwerkingen doe probeer ik dat ook écht heel erg, dus goed om te horen dat dat in dit geval voor jou gelukt is:).

  • Myrte van der Pol

   Dit dus! Helemaal mee eens! Klinkt eens een keer niet als slecht verkapte reclame. Sowieso is je blog super fijn om te lezen.

 • Lisa

  Wat heb je weer een leuke blog geschreven! Ik word altijd blij van je verhalen;) Echt dankjewel!

 • Wilma

  De link naar het abonnement doet het helaas niet, heb je de nieuwe link want ik ben wel benieuwd namelijk. Bedankt!

  • Hi Wilma! Zou je het nog eens willen proberen? Bij mij werkt ie namelijk wel; heel gek! Anders ga ik er even achteraan.

 • Diana

  Ben wel benieuwd naar je reviews van de stofzuigers! En ik vind ook dat je dit goed gedaan hebt, zo met de samenwerking. Waar ik bij veel blogs gelijk wegklik als ik zie dat het een samenwerking betreft, heb ik dit met veel plezier gelezen!

 • Judith

  Ik ben het daarmee eens! Vaak lees je direct al in een blog waar het een samenwerking mee is en zit er verder weinig inhoud in een artikel. Ik vind dit artikel ook in z’n algemeenheid heel leuk om te lezen, en ik dacht eerst dat het om een samenwerking met Dyson zou gaan Heel goed gedaan dus zo!

 • Anna

  Super leuk om je blogs te lezen! Goede tips én inhoudelijk interessant om te lezen! Wij hebben sinds kort de Dyson V11, en ik vind die dus helemaal geen herrie maken! En gaat ook echt wel een half uur mee op de medium stand, maar die is goed genoeg! Ben dus heel benieuwd wat het verschil is met die van Bosch qua geluid, gewicht en kracht (en prijs, maar die valt vast te googlen), wellicht leuk om een kleine demonstratie te geven in de Vlog? 🙂 Verder heb ik sinds kort ook een schoonmaakster genomen, nemen we af en toe HelloFresh of koken inderdaad voor meerdere dagen!

 • Margot

  Leuke post en ik herken veel! Wij hebben voor ons zoontje ook altijd wat ingrediënten in de vriezer waarmee we in een paar minuten een maaltijd voor hem samen kunnen stellen. Verder maken we gebruik van een pick up point om het boodschappen doen makkelijker te maken. Ook koop ik dingen als luiers en billendoekjes groot in zodat ik daar niet steeds mee bezig hoef te zijn.

 • Mare

  Goed artikel en ik denk dat je misschien eens kunt overwegen een boek hierover te schrijven. Want ik zie zoveel goede tools (van sommige ben je je denk ik niet eens bewust) die jij gebruikt om goed met je tijd om te gaan.
  Wat ik vooral bij jou eruit vindt springen is dat je niet alleen heel praktisch bent maar ook zoals ik het zou noemen “diepte investeringen” doet zoals b.v. de datenight met Koen.

 • Youssra

  Mooi beschreven artikel. Zoals iemand hierboven zei, je hebt de samenwerking heel fijn beschreven in je blog.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!