IK HEB EEN BEUGEL!

 In Lifestyle

Jullie hebben het ongetwijfeld al zien voorbij gekomen in mijn spam op Stories, maarrrr sinds deze week ben ik weer een beugelbekkie! De vorige keer dat ik een beugel had is ruim elf jaar geleden, dus dat is even geleden, en deze keer is het een heel andere variant. Geen slotjes, maar een doorzichtige variant die je zo goed als niet ziet zitten. Ik kreeg er heel veel vragen over dus vandaag praat ik je bij over mijn nieuwe beugel!

Op mijn veertiende had ik voor het eerst een beugel. Ik hoefde er in principe geen maar ergerde me aan een iets scheef staande hoektand en besloot er toch een te nemen. Een plaatjesbeugel, of slotjesbeugel zoals ie ook vaak genoemd wordt, alleen voor mijn boventanden. Ik had hem alles bij elkaar een maand of vier in en ik heb m’n best gedaan om een foto terug te zoeken maar vond er alleen waarop ik met mijn mond dicht lachte. Het doel heiligt de middelen zeggen ze dan zo mooi, en die vlieger gaat in dit geval sowieso op, want hoewel ik heel graag een rij rechte boventanden wilde was ik over het ding zelf in esthetisch opzicht niet per se heel erg te spreken. Mijn boventanden vallen veel meer op dan mijn ondertanden doen, ook toen al, dus als ik praatte of lachte met met mijn mond open blinkte het ijzeren geval je van een afstand al tegemoet. Na die paar maanden ging de beugel eruit en kreeg ik een spalkje achter mijn tanden. Die zit er tot de dag van vandaag in en ik weet ondertussen niet beter. In tegenstelling tot wat ik in mijn omgeving regelmatig hoor is er nog nooit een stukje losgelaten, in die elf jaar niet, dus ik heb er nul last van en ook nooit van gehad. Bleek een goede beslissing te zijn.

De reden dat ik destijds onder geen beugel nam is omdat het gewoon niet nodig was. Mijn ondertanden stonden keurig op een rij; daar ook een beugel plaatsen had letterlijk nul zin. Maar toen had ik nog geen verstandskiezen. Toen die een paar jaar geleden doorkwamen – sowieso al niet per se een heel pijnloos proces – merkte ik dat er meer druk kwam te staan op de rest van mijn gebit. Boven had het verder weinig invloed, daar zat tenslotte dat spalkje nog steeds, maar onder begon het één en ander een beetje te verschuiven. Er was in principe ruimte genoeg voor die kiezen, dus ze eruit laten halen was wat mij, en mijn tandarts, betreft sowieso geen optie. In ieder geval geen noodzakelijke, dus ik koos ervoor mezelf die heisa te besparen. Toch merkte ik op den duur dat één van mijn twee middelste voortanden onder een beetje scheef begon te staan. Hoe verder die kiezen doorkwamen, hoe meer die ene tand achter de andere leek te willen kruipen. In eerste instantie besteedde ik daar verder weinig aandacht aan, maar het afgelopen jaar merkte ik dat ik me er toch een beetje aan begon te storen. Als ik breed lach, of hardop lach, met mijn mond wijd open, zie je mijn ondertanden wél heel goed, en vanuit een bepaalde hoek is niet te missen dat dat rijtje wat ooit zo keurig recht was toch een beetje een eigen leven is gaan leiden.

Nou laat het toeval dat een vriend van vroeger tandarts is en een eigen praktijk heeft in Nieuwegein. Die stelde een doorzichtige beugel voor. Zo’n bitje wat nauwelijks opvalt maar die de klus wel klaart. Nu ben ik voor weinig dingen bang, maar door een vervelende ervaring een aantal jaar geleden ben ik met tandartsen niet bepaald een held. Ik heb inmiddels een andere tandarts hier in de buurt waar ik écht heel blij mee ben en waar ik zonder buikpijn naartoe ga, maar het blijft een beetje een ding. Tel daarbij op dat ik een mega controlfreak ben en ik nog steeds iedere controle met een spiegel in m’n handen lig omdat ik het geen fijn gevoel vind dat ze in mijn mond liggen te frotten terwijl ik niet weet wat ze aan het doen zijn, en je kunt je er vast iets bij voorstellen dat ik er twee keer over na moest denken. Ik ging toch bij hem langs, hij legde het proces uit en ik was meteen overtuigd, want wél een recht gebit, maar niet weer zo’n slotjesgeval hoeven en al helemaal niet heel lang bezig zijn om dat doel te behalen klonk me als muziek in de oren. Daarbij is hij ook een tandarts van het soort dat heel duidelijk uitlegt wat er precies gaat gebeuren en hoe, dus ik was heel snel om. Ik wilde een recht gebit, en dus een beugel. En zo geschiedde.

De beugel werd aangemeten op een heel andere manier dan ik me kon herinneren van vroeger. In plaats van in gips te happen om een afdruk van mijn gebit te maken, vond ik destijds best een beetje smerig – hoefde ik nu alleen te gaan liggen met mijn mond open terwijl hij met een apparaat wat nog het meest wegheeft van een elektrische tandenborstel een scan maakte van mijn tanden. Daar kwam vervolgens een soort digitale afdruk uit, en dáárop werden de bitjes gemaakt. Ik denk dat dat al met al een minuut of tien duurde. Vervolgens werd het één en ander uitgemeten, en daar kwam uit dat ik met vijftien bitjes, vijftien weken lang iedere week een nieuwe, uiteindelijk die rechte rij ondertanden terug zou krijgen. In een digitale animatie kon ik precies zien hoe het proces zou lopen van week tot week; wat dat betreft weet je dus enigszins waar je aan begint.

Afgelopen dinsdag werd de beugel geplaatst, en waar ik me nog kan herinneren van mijn slotjes dat dat een behoorlijke lig was, zat deze er in een kwartier in. Maurice maakte op drie van mijn ondertanden een soort rem, waardoor het bitje grip heeft, en vervolgens werd de eerste geplaatst. En die zit er nu dus drie dagen in! Helemaal gevoelloos is ook deze beugel niet. Ik vind het minder zeer doen dan een plaatjesbeugel en ik heb al die tijd gewoon kunnen eten, maar je voelt wel dat er wat gebeurt. Niet alsof je hele gebit los in de voegen hangt, maar meer een beetje trekkend. Heel goed te doen. Dit bitje draag ik dus een week, en vervolgens ga ik door met het volgende bitje. Ik heb drie nieuwe bitjes mee naar huis gekregen; ongeveer eens per maand moet ik terug – mits het verder allemaal goed gaat – voor controle en om te checken of het loopt, of schuift in dit geval, zoals zou moeten. Je klikt het bitje heel gemakkelijk zelf in en uit, maar in principe heb je hem altijd in, behalve met eten. Ik denk dat ik hem bijna 23 uur per dag draag. Schoonmaken doe je gewoon met water, en na zeven dagen doe je hem uit en pak je de volgende erbij. Keer vijftien dus, in mijn geval.

Dit zijn de bitjes zoals je ze mee naar huis krijgt. Rechts een extra blije foto mét beugel in.

En zo zien de bitjes er uit.

Ik heb een eenvoudige variant doorzichtige beugel, en omdat ik daar ook veel vragen over kreeg: deze kost zo rond de €2000. Best een flinke smak geld, maar ik vind mijn gebit heel belangrijk en het ‘t geld wat dat betreft echt wel waard. Het grootste voordeel vind ik toch wel dat je ‘m niet ziet. Ik weet het, er is niks mis met een beugel, en wie mooi wil zijn.. gaat ook in deze op, maar als ik dan mag kiezen heb ik er liever eentje die niet opvalt. Als het beugelproces klaar is en het gewenste resultaat bereikt kun je er voor kiezen een bitje te houden voor de nacht. Dat doe je dan in als je gaat slapen om te voorkomen dat de boel terug naar de oorspronkelijke staat schuift. Ik denk dat ik liever een spalkje wil. Dat heb ik boven dus ook, en dat bevalt prima. Hoef ik me nooit ‘s avonds bezig te houden met dat bitje en kan ik het ook niet vergeten! Daar ben je dus min of meer vrij in.

Even in zwart wit omdat kleur wel heel erg in your face is, maar dit is dus voor! Links zonder beugel, rechts met.

Ik ben heel benieuwd hoe het proces gaat bevallen. De eerste dagen vielen me in ieder geval alles mee. Toen de beugel net geplaatst was sliste ik wat meer dan ik sowieso al doe, maar dat trok eigenlijk heel snel ook weer bij. Gevalletje wennen! Ik ga jullie op de hoogte houden en jullie gaan het eindresultaat uiteraard zien in juni.

Ik bedank je voor het lezen! Voor straks een heel fijn weekend en voor de carnavallers onder ons: heel veel plezier de komende dagen!

 

 

Recent Posts
Showing 6 comments
 • Claudia

  Oh daar twijfel ik ook al lang zo over.. heel benieuwd naar je ervaringen!

 • Anneke

  Ziet er netjes uit! Bij mij is een voortand, ondanks spalkje, gaan verschuiven, maar ik zie het dus echt niet zitten om weer een beugel hiervoor te nemen, ook al zou het maar voor een maand of twee zijn. Ik ben wel benieuwd of je een deel nog vergoed krijgt van je verzekering, want dit is wel een smak geld. :O Ik snap wel dat je het waard vindt én als het goed is heb je rest van je leven er profijt van.

  • milou

   Ik heb 75% tot max €2000 vergoed gekregen via CZ (collectief verzekerd).

 • milou

  Ik heb dit ook (van Invisalign, denk dat jij een ander merk hebt) en het bevalt mega goed! Ik moet elk bitje 2 weken in maar heb ze ook wat vaker uit op een dag, denk dat ik ze 18 uur per dag draag. Ben nu bij bitje 11 van de 14 dus nog maar 5 weken te gaan. Mega blij mee!

 • Hester

  Ik kan me hier helemaal in vinden. Ik heb zelf als kind een beugel boven en onder gehad en ben nog elke dag ontzettend blij dat ik dat destijds gedaan heb. Vorig jaar ging mijn spalkje onder een paar keer los en kwam de orthodontist tot de conclusie dat dit kwam doordat een paar tanden iets verschoven waren doordat ik tanden knars. Voor het oog van de ‘gewone mens’ was alles nog heel mooi recht, maar dat spalkje moest eruit. Ze gaf me de optie voor een half jaar toch weer slotjes te nemen en daarna een nieuw spalkje. Ik heb het meteen laten doen. Iedereen in mijn omgeving verklaarde me voor gek: “joh dat zie je bijna niet! Zonde van je geld” of “het hoeft toch ook allemaal niet perfect recht” of “het geeft je gebit karakter als het hier en daar wat scheef is”, maar ik wilde het risico niet nemen dat zonder spalkje alles later nog meer zou verschuiven. Dus ja: ik heb op mijn 26e nog een half jaartje slotjes gehad. Het was even balen (zowel fysiek als financieel) , maar het vloog voorbij en ben zo blij dat ik het gedaan heb! Ik ben niet perfectionistisch met mijn uiterlijk, maar een zo netjes mogelijk gebit is echt een prioriteit voor me. Mijn oma zei ook altijd: “wat hebben die kinderen toch prachtige gebitten!” Heel benieuwd naar het resultaat bij jou!

 • Ilse

  Oh ik ben ook heel benieuwd naar je ervaringen, maar dat zullen we lezen. Stoer dat je het weer aandurft ook. Wel een betere oplossing dan slotjes zeg. Wat ze tegenwoordig kunnen..

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!