MIJN ERVARING MET ANTICONCEPTIE

 In Kinderwens, Moederschap

Anticonceptie: het is een hot topic. Er is van alles op de markt, maar het merendeel brengt nogal wat hormonale gevolgen met zich mee. Ik ben zelf inmiddels al een hele poos anticonceptieloos – lekker rijmpje wel – maar heb in het verleden twee verschillende varianten geprobeerd. Aangezien ik dat hele onderwerp eigenlijk nog nooit echt besproken heb leek het me een plan mijn ervaringen met anticonceptie te delen. Wat heb ik gebruikt en hoe ik kijk ik daar op terug?

Toen ik net naar de middelbare school ging, ik geloof dat ik veertien jaar was, ging ik aan de pil. Ik had op dat moment een vriendje en het leek mij ‘gewoon’ de beste optie. De huisarts was het daar mee eens, dus die schreef een variant voor die op dat moment prima leek. Ik heb de pil uiteindelijk bijna acht jaar onafgebroken – stopweken daargelaten – geslikt. Microgynon en Stediril. Toen we vlak na onze bruiloft in mei van 2015 besloten voor een baby’tje te gaan gooide ik de pil in de prullenbak. Ik was op dat moment 21 en zwoor plechtig: dit nooit meer. Hoewel het in principe deed wat het moest doen en het me om die reden in alle jaren daarvoor de beste oplossing had geleken zaten er voor mij persoonlijk ook een aantal nadelen aan die me op den duur toch wel zwaar vielen.

Zo waren mijn menstruaties altijd extreem, als in echt heel heftig. Gruwelijke pijn in mijn onderbuik en onderrug die uitstraalde naar mijn benen, bloedverlies waar geen tampon of maandverband langer dan een uur tegen bestand was, en het meest vervelende: ik had standaard in iedere stopweek drie tot vier dagen achter elkaar zware migraine. Inclusief overgeven en niet of nauwelijks normaal kunnen functioneren. Daar kreeg ik in eerste instantie medicijnen voor die ik op het moment dat ik een aanval op voelde komen moest nemen, maar toen die op een gegeven moment niet meer werkten kreeg ik andere medicijnen die ik, net als de pil, ook iedere dag moest nemen om te voorkomen dat die migraine door zou zetten. Hielp lange niet altijd, en dan greep ik vaak alsnog naar dat eerste medicijn in de hoop dat dat wel zou helpen. Ik probeerde een andere pil, ik slikte de pil vaker door, maar het hele probleem werd er niet minder van. Lang verhaal kort: op een gegeven moment wist ik gewoon niet echt heel veel beter dan dat het erbij hoorde en kon ik de klok er op gelijk zetten. Alles went; ook dat. Van andere bijwerkingen waar je vaak over hoort en leest, zoals een lager libido, schimmelinfecties of stemmingswisselingen had ik geen last. Het was dus vooral die menstruatie en de migraine waar ik een beetje koekoek van werd.

Heel snel ná het stoppen met de pil merkte ik verschil. Oké; in het begin was mijn cyclus niet meteen zo regelmatig als ik al die jaren gewend was geweest, maar de migraine werd direct minder en de heftigheid van de menstruaties nam ook af. Ik had altijd migraine gehad, als klein meisje al, dus weg ging het niet, maar drie of vier dagen achter elkaar leek wel echt verleden tijd te zijn. En als ik ongesteld was was ik dat ‘gewoon’ vijf dagen in plaats van een week, waarvan twee echt heftig, en viel de rest eigenlijk wel mee. Vanaf het moment dat ik zwanger raakte, vier maanden na het stoppen met de pil, leek zelfs de migraine echt weg te zijn. Ik heb er tijdens mijn hele zwangerschap geen last van gehad. Gewoon nul. Echt, ik wist niet wat me overkwam. Nog een extra bevestiging dat ik sowieso niet meer terug aan de pil wilde. Ik geloof dat Morris letterlijk één dag oud was toen de kraamhulp begon over anticonceptie. Na een zwangerschap ben je vaak extra vruchtbaar; zij gaf aan dat ik er maar eens over na moest denken of en welke vorm van anticonceptie ik zou willen gebruiken om niet meteen weer in verwachting te raken. Nou hadden Koen en ik altijd al gezegd dat het ons heel mooi leek twee kindjes vrij snel achter elkaar te krijgen – indien dat zou lukken natuurlijk – en voelde dat na de geboorte van Morris nog steeds zo. We besloten dus ‘gewoon’ te zien en geen anticonceptie te gaan gebruiken. Ik gaf borstvoeding en voelde niet zo sterk de behoefte nog weer extra hormonen tot me te nemen, en daarbij bleef ik bij mijn standpunt: ik wil niet meer aan de pil. Het duurde best een poos voor ik weer ongesteld raakte na de bevalling van Morris, en een maand of drie later was ik zwanger van Benjamin.

Opnieuw: een zwangerschap zonder migraine. Dat leek nog steeds echt achter ons te liggen. Zo’n verademing! Na de geboorte van Benjamin kwam opnieuw de anticonceptie vraag, en hoewel we in dit geval niet per se meteen weer in verwachting wilden raken, bleef mijn pil-aversie bestaan. Ik gaf opnieuw borstvoeding en dacht er net zo over als na mijn eerste bevalling: ik wilde niet nog extra hormonen, op welke manier dan ook. Toen we besloten dat een derde kindje heel erg welkom zou zijn en we het op zijn beloop wilden laten bleek ik binnen een maand zwanger. Zo bizar. Op één of andere manier ga je er van uit dat het net zo zal gaan als de keren ervoor. Minimaal een maand of vier zou het vast duren, dachten we. Dat bleek alleen niet het geval. Hoe het afliep met die derde zwangerschap weten jullie allemaal. Ik weet nog dat ik na die miskraam veel berichtjes kreeg met de boodschap dat het vast snel weer zou lukken omdat je na een miskraam extra vruchtbaar schijnt te zijn. Heel troostend en lief bedoelt, maar op dat moment dacht ik alleen maar ‘het zal wel’. Dat die vlieger in ons geval inderdaad opging bleek een paar weken later, toen ik opnieuw zwanger was.

Ook deze keer helaas van te korte duur, en toen die tweede miskraam na weken vloeien eindelijk achter de rug was, was ik er even he-le-maal klaar mee. Maar echt. Ik wilde rust in mijn hoofd en rust in mijn lijf en vooral even helemaal niks. Niet weer zwanger raken, niet weer die teleurstelling als het mis ging. Ik gaf op dat moment alleen nog steeds borstvoeding, dus welke vorm van anticonceptie we dan zouden moeten kiezen vond ik nog best een ding. Uiteindelijk werd dat de Cerazette. De Cerazette is een pil zonder oestrogeen. Het is de enige pil die geadviseerd wordt als je borstvoeding geeft, en het is een pil zonder stopweek: je slikt ‘m iedere dag, continu. Ik besloot deze voor een paar maanden een kans te geven. De eerste maand was ik eigenlijk heel positief. Ik werd niet ongesteld maar had verder ook weinig klachten. Na die eerste maand ging het alleen finaal de andere kant op. Vanaf dat moment was ik bijna onafgebroken ongesteld. Letterlijk. Ik maakte de strip af en was het daarna beu: opnieuw had ik verder weinig last van bijverschijnselen, maar dat continue ongesteld zijn vond ik zo vervelend en ongemakkelijk dat ik de conclusie trok dat ook de Cerazette niet mijn ding is.

Sindsdien gebruik ik geen anticonceptie en voor nu is dat helemaal prima. De cyclus is weer regelmatig, en de migraine is terug van weggeweest, maar een stuk minder vaak dan ik gewend was van tijdens mijn pilgebruik, dus daar kan ik prima mee leven. Mochten we ooit een derde kindje krijgen weet ik nog niet zo goed wat ik daarna voor anticonceptie zou willen gebruiken. Voor nu neig ik naar een koperspiraal; maar zeker weten doe ik dat nog niet. Het blijft toch een beetje een ding. Er is van alles op de markt, maar op één of andere manier is het allemaal niet echt ideaal. Ik ben heel benieuwd welke vorm van anticonceptie jullie gebruiken en of je daar tevreden over bent! Laat me dat vooral weten in de reacties hieronder.

Voor nu bedank ik je voor het lezen, en voor straks wens ik je een heel fijn weekend toe!

Recommended Posts
Showing 41 comments
 • Marjolein

  Been there! Het Mirena spiraaltje is een echte aanrader!! Weinig tot geen bloedverlies en geen bijwerkingen van het hormoon want die geeft hij wel af maar minimaal en op 1 plek. Ik heb er meerdere gehad en wil nooit meer anders. Halleluja!

  • Cecile

   Het pilgedeelte is zó herkenbaar – al heb ik wel wat meer varianten geprobeerd voor mijn huisarts en ik het definitief wilden opgeven. Sinds september heb ik nu ook de mirena en dat is echt super, qua bloedverlies en hormonen. Ik merk wel dat ik sindsdien wat vaker stevige hoofdpijn heb (het heeft iets weg van wat ik van migrainepatienten begrijp, maar ik ben bijvoorbeeld niet gevoelig voor licht dan en ook niet misselijk), dus dat is wel iets wat je goed zou moeten bespreken voor je daarvoor kiest.

   Met de koperspiraal ken ik meer negatieve ervaringen dan positieve, voor mij een reden om die niet te nemen…

  • Kirsten

   Bij mij werkt het Mirena spiraaltje ook super. Had het jaren eerder moeten doen! Ik werd heel misselijk van de pil (als in meerdere keren per week overgeven), maar zoals je zelf ook zegt: op een gegeven moment went het… Maar nu merk ik dat het dus ook anders kan!

  • Debbie

   Weinig tot geen bloedverlies???!!! Ik ben al 3 maanden onafgebroken “ongesteld”… volgens de dokter zit hij goed.. en moet mijn lichaam wennen Maar goed, hier ook nooit meer de pil!

   • Monique

    Ik heb de Mirena in september gekregen en ben onafgebroken ongesteld tot begin januari geweest. 2 weken niets, daarna 2 weken ongesteld, weer niets en nu weer een ruime week ongesteld. Paar jaar geleden ook de mirena gehad en had dit toen absoluut niet. Kennelijke reageert je lichaam er anders op en ook iedere vrouw. Dus herken helaas wat je zegt, maar komt vaker voor denk ik.

   • Sylvana

    Hoi Debbie,

    Toen ik mijn mirena heb gekregen, ben ik het eerste half jaar ongesteld geweest. Stond op het punt om hem er weer uit te laten halen, toen mn menstruatie stopte. In totaal 8 jaar een spiraaltje gehad zonder menstruatie (en na 5 jaar een nieuwe natuurlijk). Dus hou vol 😉

 • Petra

  Ik ben ook absoluut tegen de pil. Voor dat wij bezig gingen voor een eerste kindje (eind 2013) zat ik aan de pil. Toen we besloten die in de prullenbak te gooien kwam ik er pas achter dat mijn dagelijkse hoofdpijn door die rottige pil kwam. In juli 2014 zwanger geworden en de hele zwangerschap geen hoofdpijn gehad ! Na de bevalling en maart 2015 toch maar weer aan de pil gegaan en direct kwam de dagelijkse hoofdpijn terug. Ik kreeg een lichtere pil voorgeschreven maar die deed totaal niet goed zijn werk. Ik werk continu ongestelt door de pil heen. Heel vervelend ook. Uiteindelijk toch maar er mee gestopt omdat we een 2de kindje wouden. En weer tijdens die zwangerschap geen hoofdpijn gehad. Afgelopen december bevallen van onze dochter en ik zit nu dus ook te kijken wat ik ga doen. Ik denk zelf dat het de Mirena spiraal gaat worden. Al ben ik wel bang dat de dagelijkse hoofdpijn weer komt en met 2 kindjes is dat niet echt ideaal. Ik hoop dat ik er straks tevreden over ben !

 • Mar

  Wat moet dat vreselijk voor je zijn geweest! Hier was het precies andersom. Voordat ik aan de pil ging was ik vreselijk aan het menstrueren maar sinds ik de pil slikte was ik in de stopweek maar een paar dagen licht aan het vloeien. Een verademing. Nu al ruim een jaar niks geen hormonen. Maar omdat we ons compleet voelen met drie kindjes gebruiken we condooms. Niet ideaal maar het went. Wat we op langere termijn gaan gebruiken weet ik nog niet. Vind het ook lastig. Mijn man voelt er niet veel voor om in een gezond lijf te gaan snijden. En is het ook zo definitief! Je kunt niet in de toekomst kijken en zeg nooit nooit 😉

 • Eva

  Ja koperspiraal zou ik zeker aanraden! Ben er erg tevreden over.

 • Kim

  Ik gebruik helemaal niks meer en ga dat ook nooit meer doen. Na 3 kids vonden we het hier genoeg en toen heeft mijn man een knoopje erin laten leggen . Ik heb altijd gedoe gehad met de pil slikken. Van om de twee weken ongesteld tot zwangerschappen toe, jup allemaal tijdens het pil gebruik. Heb denk ik wel 5 soorten gehad en iets anders wil ik nu ook niet meer. Tussen mijn zwangerschappen door hebben we condooms gebruikt en na de zwangerschappen dus besloten dat sterilisatie een perfecte oplossing was.

 • Beau

  Ik heb (inmiddels 3) Mirena spiraaltjes gehad. De eerste is zonder problemen 4 jaar blijven zitten. De 2e was een drama met continu buikpijn en moest er achteraf met een camera en pincet worden uitgehaald. Bij de 3e bleef ik maar vloeien dus na 6 maanden ook de ”stekker” eruit getrokken. Toen een half jaartje anticonceptieloos geweest maar na een paar keer gezeur en ”geaauww” (haha) van mijn man die de condooms helemaal zat was toch de overstap gemaakt naar de koperspiraal. Ik wordt van hormonen gewoon echt niet gezellig en leuk dus dat wilde ik ook niet meer. Inmiddels een paar weekjes de koper spiraal en ik ben er echt oprecht blij mee. Geen extra bloedingen, geen hormonen, geen buikpijn. Hij mag 10 jaar blijven zitten dus voorlopig geen omkijken naar. Ik zou hem echt aanraden!

 • R

  Ik heb de meest gangbare pil(Ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15) al zo’n 7/8 jaar. Vanaf dat ik er mee begon op mijn 15e/16e (tegen de acne) altijd doorgeslikt om een zo stabiel mogelijke hormoonhuishouding te krijgen. Daarvoor nooit extreme menstruaties oid. gehad en momenteel ook niet. Heel af en toe (2x per jaar) krijg ik toch een doorbraakbloeding en stop ik een week. maar zelfs dan is er niet veel aan de hand.

  Ik zweer er bij, heb al die jaren haast geen last meer gehad van puistjes, ben nooit ongesteld en voel me er prima door. Ben wel heel erg benieuwd hoe het gaat als ik er mee stop wanneer we voor een kindje gaan proberen! Ben vooral bang dat de acne weer terug komt en ik zou er niet aan kunnen wennen dat ik iedere maand weer ongesteld ben 😛

  Leuk artikel Michelle, lees eigenlijk alles maar reageer nooit. Omdat ik wel een enorm goede ervaring heb met de pil wilde ik het toch even achter laten 😉

 • India

  Hi Michelle,
  Ik heb dezelfde klachten met de pil ervaren als jij. Daarom ben ik een aantal jaar geleden over gegaan op het Mirena spiraal, dit was echt een drama. Ik bleef maandenlang vloeien en had (ookal is het minimaal) alsnog last van de hormonen.
  Op aanraden van mijn huisarts heb ik 2,5 jaar geleden voor het koperspiraal gekozen, en ik ben hier super blij mee. De eerste 3 maanden was mijn menstruatie een beetje onregelmatig en iets heviger dan normaal, maar daarna werd het super regelmatig en weer normaal.
  Ik heb met dit spiraal nergens last van verder, en daarbij ben ik ook blij dat ik van die extra hormonen af ben. Ik zou het absoluut aanraden!
  Liefs India

 • Yvonne

  Ik heb zo’n 10 jaar de nuvaring gebruikt. Vrij weinig bijwerkingen van gehad gelukkig. Op een gegeven moment was ik er wel aan toe om moeder te worden. Het leek me wel een goed idee om te stoppen zodat de hormonen mijn lichaam uit konden en ik mijn cyclus kon bijhouden. Mijn vriend was er nog niet helemaal aan toe dus gingen we condooms gebruiken. Het was weer net al in het begin van onze relatie. Na een halfjaar was hij er ook aan toe dus liet hij de condooms echterwege. Dat was ook wel een leuke verrassing voor mij. Alsof ik een heel mooi cadeau had gekregen. Gelijk zwanger maar ook een miskraam helaas. Daarna wel weer snel zwanger van mijn eerste zoontje. Tussen mijn eerste en tweede zoontje ook weer condooms. En nu weer condooms, al is een baby ook goede anticonceptie. Juist als papa en mama het romantisch willen maken wordt hij wakker. En voordat de baby weer slaapt ligt papa alweer te slapen haha. ‘ s ochtend is ook geen optie want dan staat de peuter alweer naast ons bed haha.

 • Ruth

  Wow op je 14e al begonen met de pil? Is het heel raar dat ik me nu ook afvraag hoe oud je was bij de 1e keer?

  • Niente

   Is deze vraag serieus?
   Michelle is altijd super open over alles..
   Geloof niet dat ze hier een ‘blogje’ over gaat maken!

 • Steffie

  De nuvaring! Heerlijk en weinig hormonen. Ik ben al jaren fan, met 0 bijwerkingen. Blijkbaar nog steeds onbekend. Succes!

  • Roxy

   Weet je wel dat er flink wat doden zijn gevallen door de Nuvaring? Ik heb ‘m ook jaren gebruikt en was er erg tevreden over (doodziek door de pil, dus dat was geen optie) maar toen ik dat las, direct gestopt. Na mijn zwangerschap de koperspiraal laten plaatsen. Ook erg tevreden over! Lees je in elk geval even goed in over de Nuvaring 🙂

   • Rijn

    Ha Roxy,

    Wat een bangmakerij! Er is inderdaad 1 melding van een vrouw wie de Nuvaring gebruikte en is overleden. Er zijn echter bijvoorbeeld 40 (!!!) meldingen van vrouwen die zijn overleden na gebruik van de Diane 35 pil. Van al deze vrouwen kan geen 1 op 1 relatie worden gelegd met het gebruik van deze anticonceptie. Wel is het risico op trombose aanwezig, maar dat staat ook in de bijwerkingen toch?
    Volgens mij moet je je sowieso goed inlezen in alle medicatie die je gebruikt en vooral iedereen z’n eigen keuzes daarin laten maken en je dan inderdaad ook goed inlezen in wat voor jou goed voelt.

 • Rachel

  Ik ben ook fan van de mirena spiraal! Wat een verandeming, nauwelijks ongesteld, hooguit 3 dagen met minimaal bloedverlies.
  Hier namelijk hetzelfde verhaal met de te heftige menstruaties!
  Mijn HA raad dan beslist de koper spiraal af, deze versterkt dan vaak de bloedingen en klachten.
  In de mirena spiraal zitten minder hormonen dan de lichte pil.

  Succes!

 • MN

  Hier jaren pil gebruikt, nooit problemen gehad of bijwerkingen totdat ik stopte. Sinds juli gestopt, pas 2x ongesteld geweest en heel lange cyclus. Verder ook 4kg zwaarder geworden door de pil. Voor mij nooit meer de pil, voorlopig zie ik t wel

 • Anne

  Ik heb een top ervaring met de Implanon, een klein staafje in je arm. Drie jaar betrouwbaar, en als je hem eruit laat halen ben je 9 vd 10 keer vrijwel direct weer vruchtbaar. Ik ben in de jaren dat ik hem had 1 keer (pijnloos) ongesteld geworden, terwijl ik eerst altijd gek werd van de pijn. Nadat hij verwijderd is, was ik een maand later weer ongesteld, en de maand daarop zwanger.

 • Angela

  Ik ben sinds een paar maanden aan de Evra pleister. Tot op heden erg tevreden!

 • Femke

  Ik vind het allemaal zoveel gedoe. Na Mn tweede zwangerschap gekozen voor een mirena spiraal. Nu 8 maanden geleden. Bijna alleen maar ongesteld. Wat een drama. Donderdag naar de gyn om te kijken wat er mis is. Ben benieuwd. Mijn zoektocht is nog steeds gaande

  • Jaline

   Hier ook zolang ongesteld, maar ben nu een jaar verder en hij werkt eindelijk goed! Ook nog heel weinig ongesteld 1x per maand, denk dat dat straks wel stopt. Wel hele heftige krampenzwat lijkt op weeën. Ze zei dat dat verkramping van de bekkenbodem is. Ik laat hem nu wel zitren, want denk dat wij van ‘t zomer er weer voor willen gaan. Maar wat ik hiermee wil zeggen, is dat het op een gegeven moment wel beter wordt!

 • Joy

  Hier ook jarenlang pil gebruik en als sinds ik een dreumes ben migraine wat vrijwel is gestopt na de zwangerschap. Ik had het zeker 3 a 4 keer per maand. Pil zal het ook verergerd hebben. Na twee kindjes besloten om een koperspiraal te nemen, geen hormonen, wel veilig en gewoon mijn eigen menstruatie. Hoef nergens aan te denken, ideaal!

 • Denise

  Hier sinds de puberteit aan de pil.
  Aantal jaren later werd er endometriose geconstateerd, ik heb toen de prikpil genomen en dat werkte perfect ! Ik voelde me goed, geen hevige pijn meer en geen menstruatie.
  Ivm kinderwens gestopt en binnen 4 maanden zwanger.
  Na de bevalling had ik ondanks de borstvoeding al heel snel weer regelmatige menstruatie, de keuze was makkelijk : prikpil.
  Beviel altijd goed en mocht icm borstvoeding.
  Bijna 1,5 jaar lang continu aan het bloeden geweest 🙁 Ik bleef het gebruiken omdat ik dit het beste vond in combie met bv en ik dit niet wou opgeven.
  Nog een tijdje niets gebruikt maar ik bleef bloeden.
  Nu een aantal weken weer aan de normale pil. (Geef geen bv meer) Ik bloed niet meer maar mijn hormoonhuishouding is nog helemaal van slag met alle bijbehorende klachten. Geen idee hoe nu verder.

 • Sanne B

  Lieve mies! Ik ben ook echt een voorstander van een mirena spiraaltje. Toen ik 14 was en een vriendje had slikte ik de pil, daar door heen ben ik op mijn 15e zwanger geraakt. Na mijn zwangerschap heb ik gekozen voor een mirena spiraaltje. Nóóit meer ongesteld! Echt een aanrader! Liefs

 • Fraukje

  Eerst Mycrogynon. Werd er zó depri van. Toen Nuvaring. Mega buikpijn tijdens stopweek en bijna dagelijks hoofdpijn. Na m’n eerste zwangerschap wilde ik geen hormonen meer of iets anders
  Dus werd het condoom. Maar heel eerlijk, waren we niet erg blij mee. Na de tweede zwangerschap besloten we dat het de laatste was en heeft mijn vriend een ingreepje gehad. Ik ben zooo blij dat ik van die troep af ben. Spiraal heb ik teveel ellende over gehoord dus ik wil niks meer.

 • Esther

  Hier zwanger met mirena spiraal dus voor mij noooit weer. Nu twee kids die fungeren als anti conceptie of rubbers . Niet ideaal maar ik weet het ook niet. Mochten wij zeker weten nooit geen kinderen meer mag manlief er n knoopje inleggen maar voor nu voelt dat nog te definitief.

 • Marije

  Hier ook goede ervaring met de koperspiraal, na heel hormonaal reageren op de pil. Tweede koperspiraal zit er nu bijna 5 jaar in, en ben er nog steeds blij mee. Ik was gewaarschuwd voor heftiger menstruaties, en dat klopt ook wel, maar vind ik acceptabel met wat pijnstilling af en toe.

  Ben vooral blij dat het zonder hormonen is en dat ik er niet dagelijks of bij elke seksbeurt aan hoef te denken.

 • Margot

  Wat lastig dat je zo heftig op die hormonen reageert, logisch dat je daar geen zin in hebt. Ik merk eigenlijk niks van die standaard pil, maar de variant voor tijdens borstvoeding vond ik een drama. Ik had continue last van bloedverlies en het heeft maanden geduurd voor ik er achter kwam dat het door die pil kwam. Dat nooit meer.

 • Myrthe

  Ik gebruik nu al 5 jaar de combinatiepil, de meest voorkomende anticonceptiepil. Over 2 weken laat ik de Mirena spiraal plaatsen omdat ik al sinds het begin van de pil merk dat ik niet helemaal mijzelf ben. Logisch eigenlijk, want de pil geeft systemisch hormonen (door het hele lichaam) en bijvoorbeeld de Mirena spiraal alleen in de baarmoeder. Een koper spiraal was voor mij geen optie aangezien het grootste nadeel hiervan is dat je heel veel bloed kunt verliezen tijdens de menstruatie, hierdoor laten veel vrouwen deze spiraal al snel weer verwijderen. Dat is bij jouw keuze ook belangrijk om over na te denken! Al met al vind ik het per persoon echt iets om mee te spelen, wat werkt wel en wat werkt niet voor iemand. Liefs

 • Lindy

  Zo zie je maar hoe anders iedereen reageerd op de verschillende soorten anticonceptie.

  Ik heb diverse soorten pil gehad, waar ik last had van nodige bij werkingen (bij de een was hoofdpijn, de ander constant ontstoken oogleden(ja heeft lang geduurd om hier een oorzaak van te achter halen haha), hevig bloedverlies maar bijna altijd wel labiliteit).

  Koperspiraal heb ik er na een paar maanden uit laten halen vanwege het vele en lange bloedverlies, bij de mirena had ik ook last van de hormonen (en die was vast gaan groeien in Mn baarmoederwand..) en uiteindelijk uiteindelijk vind ik de Yaz24+4 het fijnst.

  Succes alvast naar die zoektocht naar de anticonceptie die bij je past!
  Liefs

 • Rivka

  Wij gebruiken niets! Gaat al jaren goed, 😉 nog steeds kinderloos. Maar ik hou Mn ongesteldheid goed bij, en stel dat het wel die ene vruchtbare week is; dan een condooom! Maar ja, misschien is het ook zo omdat we denken; als het toch perongeluk wel er tussen glipt in die ene week, dan is het meer dan welkom. Dus tsjah. Ik weet ook niet wat ik zou doen als je “genoeg” kinderen hebt….

 • S

  Spiraaltje vond ik verschrikkelijk, omdat ik hem voelde zitten. Uiteindelijk heb ij het spiraaltje laten weghalen. Nu al twee jaar de Nuva ring, daar ben ik heel blij mee!

 • Stefanie

  Oh wat een verschrikkelijke tijd moet dat zijn geweest voor je!
  Ik was op een gegeven moment ook helemaal klaar met de hormonen en heb nu 2 keer een koperspiraal gehad en geen moment spijt gehad. Tegenwoordig heb je de T-safe en die vond ik heel fijn. De huisarts zei mij wel dat sommige mensen heftigere menstruaties konden krijgen, maar dat is zo persoonlijk. Ik ging van 6 dagen naar 3-4 met daarbij 1 wat heftigere dag met krampen, maar niet zoveel als met de pil. Voor mij een verademing dus zou het zeker aanraden te proberen. Ik Heb hem na mijn zwangerschap ook weer laten zetten en geen moment spijt!
  Een Mirena spiraal Met weinig hormonen (maar wel hormonen) kon ik altijd nog voor gaan als ik toch teveel last Zou hebben, dacht ik!

 • Vera

  Ik ben ook rond mijn 13/14e begonnen met de pil. Ik kreeg een vriendje maar had ook veel problemen met mijn menstruatie. Rond mijn 18e werd ik verliefd op een vrouw en ben toen eigenlijk vrij snel met de pil gestopt, ik had het toch niet meer nodig.
  Vanaf mijn 18e tot zeker een jaar geleden, ik ben nu bijna 25, ben ik heel onregelmatig ongesteld geweest. Vrijwel altijd om de 2 weken en soms was ik het zelfs twee maanden lang achterelkaar. In de tussentijd nog verschillende soorten anticonceptiepil geprobeerd omdat ik die onregelmatigheid helemaal zat was. Elke keer zodra ik de pil gebruikte werd ik onwijs depressief en was ik aan het zoeken waardoor het kwam, totdat ik besefte dat het door de pil kwam en besloot ik meteen met die rotzooi te stoppen.
  De laatste keer bij het stoppen van de pil ben ik terug gaan kijken en nu heb ik sowieso een verleden met depressiviteit, maar ik liep vroeger al rond mijn 14e bij een kinderpsycholoog en ik ben tot mijn 18e heel erg depressief geweest. Ook door natuurlijk nog andere factoren. Daarom voor mij NOOIT meer de pil!
  Wel nog erg veel bezig geweest met het uitzoeken van mijn onregelmatigheid. Totdat ik ongeveer een jaar geleden vanuit andere ideeën ben gestopt met het eten van vlees. Sinds iets meer dan een half jaar ben ik eindelijk regelmatig ongesteld, ben ik 4/5 dagen ongesteld. Wel meer last van klachten zoals buikpijn, onderrug en vreetbuien omdat nu echt mijn lichaam zich voorbereid op een menstruatie en voorheen was mijn lichaam het continu.
  Echt een droom die voor mij is uitgekomen…. en wat ben ik eigenlijk stiekem blij dat ik geen anticonceptie met een vrouw nodig heb! Maar ja, ach… wij hebben het probleem dat wij niet gemakkelijk een kindje kunnen krijgen, laat staan van ons tweeën. Misschien wel een iets groter probleem.

 • Danielle

  Jaren de pil gebruikt hier…Op mijn 16e gestart, menstruatie net als jij omschrijft van ongeveer ‘n wk, wel kwam ik met starten (16, na 1ste en 2de zwangerschap) kwam ik steeds 2kg aan (!!)
  Afgelopen november vond ik het genoeg..Was er klaar mee, had het gevoel dat m’n humeur ook ‘afgevlakt werd’ En inderdaad, eerste paar weken flink wat hoofdpijn, maar menstruatie is nu korter, en mn humeur minder ‘vlak’ dan tijdens het pil gebruik. Nu condooms…niet ideaal maar volgend jaar hoop ik 35 te worden, en mag ivm brca1 genmutatie mn eierstokken laten verwijderen…(ja dan ga ik dus de overgang in..daarom mag dat nu nog niet de grens ligt in NL echt op 35 jaar) Dat speelde wel mee natuurlijk in de keuze..manlief wilde geen ingreep, en anderhalf/2 jaar condooms is wel te overzien 😉

 • Misty

  Hoi Michelle,

  Wat tof dat je hier zo open over durft te schrijven!
  Zelf ben ik ook op mijn 13/14e begonnen met de pil en na 10 jaar dacht ik, ik wil minder hormonen in mijn lijf en toen ben ik overgestapt naar de mirena spiraal. Inmiddels ben ik 30 en heb ik mijn 2e spiraaltje, die ik hopelijk snel aan de wilgen mag hangen maar dat terzijde.
  De pil was prima, werd netjes in de stopweek ongesteld maar niet zo heftig, maar ik bleef wel pukkeltjes houden. Bij de spiraal nooit meer ongesteld geweest, alleen wel meer pukkeltjes, dat is wel irritant. Héél af en toe wat buikpijn of last van mijn onderrug en ik denk dat dit dan de periode zou zijn dat ik eigenlijk ongesteld zou moeten zijn, ik vind het in elk geval absoluut een aanrader!

 • Sylvia

  Hier een koperspiraal. Zo fijn, geen hormonen in Mn lijf!

  Met de pil één en al ellende, inderdaad bijwerkingen als bloedverlies, lager libido en zelfs depressieve gevoelens.

  Koperspiraal heeft een slecht imago, maar ik vind het helemaal goed.
  Het enige waar ik last van heb is een iets zwaardere menstruatie. Ook het feit dat je niet kunt ‘schuiven’ met je menstruatie is soms minder ivm bijvoorbeeld een vakantie, maar dan zou je nog zo’n uitstelpil kunnen doen, tijdelijk.
  Verder geen omkijken naar en zonder hormonen is voor mij ideaal, zou niet meer anders willen.
  Het zetten van de spiraal vond ik even geen pretje, maar dat is een momentje en ik ben aan de gevoelige kant.
  Mijn verloskundige heeft m gezet, vond dat heel fijn (had er veel ervaring mee en veel kennis over).

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!