MIJN FAVORIETE WIJNEN

 In Lifestyle

Laat ik dit artikel beginnen met een disclaimer: ik probeer in deze geenszins alcoholgebruik te stimuleren of aanmoedigen. Sowieso niet: ik denk dat we allemaal weten wat wel en niet oké is: een teveel is nooit goed, en afhankelijkheid evenmin, betreffende welk thema dan ook.

Dat gezegdhebbende: ik houd zelf heel erg van een wijntje. Haha. Het zal geen verrassing meer zijn, maar ik kan een goed glas zéér waarderen. Doordeweeks drinken we niet, maar ik vind het heerlijk om op vrijdagavond een lekker wijntje open te trekken. Wij allebei! Nu het mooi weer wordt nog meer dan normaal; in de tuin, in het zonnetje, met een wijntje en een borrelplank vind ik ultiem genieten. En we vinden het leuk om nieuwe wijnen te ontdekken. Ik krijg regelmatig vraag naar welke mijn favoriet zijn en of ik nog tips heb, dus ik dacht: laat ik mijn favoriete wit, rosé en rode wijnen bundelen in één artikel!

Voor een lekker wijntje ga ik eigenlijk altijd naar het Wijnhuis in Uden. Die hebben een fijn aanbod in verschillende prijscategorieën, Voorheen kwam ik over het algemeen niet verder dan de supermarkt, maar sinds we met Kerst advies wilden over wijnen bij de gerechten die we wilden serveren ben ik redelijk om. Ik trof Stefan – over hem zo meer – die me naar huis stuurde met drie wijntjes die we zo ontzettend lekker vonden, en iedereen die Kerst bij ons vierde overigens ook, dat ik de week erna weer bij hem was om diezelfde flessen nog eens mee te nemen. Op een gegeven moment vroeg ik hem of hij misschien ook een alternatief weet voor Aix. Ik vind dat een heerlijke wijn en op het terras is het mijn favoriet, maar met zo ongeveer €15 per flesje vind ik best een prijzige voor zomaar. Hij kwam met een alternatief wat ik eigenlijk nog lekkerder vind dan Aix, en zo ontstond het idee voor dit artikel.

Nou heb ik van de technische kant van wijn precies nul kaas gegeten. Zou ik best willen, maar heel veel verder dan wat ik lekker vind en wat niet kom ik eigenlijk niet. Ooit zou ik best een cursus willen volgen, lijkt me heel interessant, maar op dit moment past dat ff niet in de agenda, dus dat is een dingetje voor later. Toen ik steeds zo veel DM’s kreeg over of ik nog meer tips had voor lekkere wijntjes en ik bedacht hier een artikel van te maken dacht ik meteen: kak; ik weet hier te weinig van om ook echt relevante info te delen. Maargoed, toen was daar dus Stefan weer. Uiteindelijk heeft hij me geholpen met meer informatie over de wijnen in dit artikel – die hij mij overigens allemaal zelf aanbevolen heeft ook – zodat ik jullie er toch wat meer over kan vertellen. Mocht je meer willen weten over lekker wijn moet je Stefan vooral ff volgen op Instagram ook (@stevinopassievoorwijn) voor meer tips.

Voor nu: mijn lijstje met favorieten!

ROSÉ WIJNEN

Mijn allergrootste favoriet: Rosapasso!

Deze werd me door Stefan geadviseerd als alternatief voor AIX, en sindsdien is dit een blijvertje hier. Een Italiaanse rosé gemaakt van Pinot Nero. In Frankrijk en andere landen ook wel bekend als Pinot Noir. Heeft en licht zalmroze kleur rosé welke ook kenmerkend is voor de trendy Provence rosé zoals de AIX. De wijn is fris en fruitig met tonen van elegante wilde aardbeien, frambozen en kersen. De wijn is smakelijk, soepel en makkelijk drinkbaar. De wijn is goed te drinken als aperitief, maar smaakt ook goed bij lichte voorgerechten zoals licht aangebakken tonijn of de salades met kip of gevogelte. De wijn gemaakt van Pinot Noir (een blauwe druif) wordt vergist van voornamelijk het sap en een deel van de schillen die meegisten, heel kort om de wijn niet teveel kleur te geven en het nog steeds een soepele wijn te behouden. In de schillen zit namelijk veel kleur en tannine (het wrange, drogende gevoel wat vooral een rode wijn kan hebben). De druivenstokken groeien op een vulkanische bodem in Veneto (noorden van Italië, koel klimaat vandaar ook de frisse stijl).
De wijn kost €8,99 per fles

Paul Mas Le Rosé

Dit is de nieuwste rosé van Paul Mas. Een zeer bekend wijnhuis uit
Frankrijk die wijnen maakt voor de grote markt, prima kwaliteit zonder grote uitschieters maar wel een hele goede betaalbaarheidsfactor. Nu hebben ze alle kennis bij een geslagen om een topper van een rosé te maken. Eentje die de stijl heeft van de Provence stijl of nog wel beter (maar dat is altijd persoonsgebonden). De rosé is niet zoals de Rosapasso gemaakt van één druif maar van een blend van diverse druiven. De wat onbekende Carignan, Cinsault, Grenache Noir, Pinot Gris. Dit zijn ook voornamelijk blauwe druiven waarbij alleen de Pinot Gris een witte druif is. Ook deze wijn is heerlijk fris met fijne aroma’s van rood fruit van aardbeien, framboos en beetje kers. De wijn heeft een frisse bite met subtiele tonen van rood fruit en een lange afdronk. De wijn heeft wat meer body dan de Rosapasso die soepeler doordrinkt. Een zomerse topper ook in een prachtige fles die ook mooi staat bij de BBQ.
De wijn kost €8,99 per fles

Suggestie van Stefan:
Med Rosé Mediterranee, een rosé die je veel op de terrassen zult zien aan de zuidkust van Frankrijk, maar ook op de terrasjes in Nederland. Een mooie zalmkleurige rosé gemaakt van de druiven Grenache, Cinsault en Syrah. Deze rosé wordt gemaakt door Campernaud uit de Provence, een bedrijf dat meer van deze parels op de markt heeft gebracht en veel van de beste technieken gebruikt die je vaak ziet bij de hogere segment wijnen uit de Bordeaux. De druiven worden geselecteerd door dat systeem; dat is zo bijzonder doordat het elke druif individueel scant en sorteert aan de hand van de criteria die het wijnbedrijf stelt aan de druiven. Een betere manier bestaat er bijna niet. Wat het uiteindelijke resultaat is van deze wijn is de schitterende zalmkleur, de subtiele smaken en geuren, aroma’s van kleine rode vruchten zoals aardbeien, frambozen en kersen met ook een hint van passievrucht. De wijn is droog, een mooie finesse en zeer uitnodigend om te drinken. Ook deze rosé is heerlijk bij de lichte gerechten van de BBQ maar ook goed te combineren met Oosterse gerechten zonder teveel soja erin te gebruiken. Dus mocht je sushi eten pak er een lekker glaasje Med bij.
De wijn kost €9,99 per fles

WITTE WIJNEN

Paul Mas Vignes de Nicole Chardonnay/Viognier

Mijn favoriete wit op dit moment: een witte wijn ook van het huis Paul Mas. Ditmaal betreft het een blend van 2 witte druiven; de alom bekende Chardonnay en de meer in opkomst Viognier. De Chardonnay ondergaat een rijping in nieuw eiken houten vaten om de wijn een voller mondgevoel te geven, de Viognier ondergaat een rijping op RVS tanks waardoor deze zijn fruitkenmerken behoud. De wijn is goudgeel van kleur en heeft een strogele gloed in het glas. Een zachte geur van peer, tropisch fruit, perzik en lichte citrus met een hint van vanille en toast (door de houtrijping die de Chardonnay ondergaat). Een frisse zachte smaak met een redelijke body, maar die ook breed inzetbaar is bij meerdere gerechten of bij de zomerse BBQ.
Deze wijn kost €8,49 per fles

Suggestie van Stefan:
Condesa Eylo Verdejo Barrica, een hele grote favoriet. De wijn is gemaakt van 100% Verdejo. De druif die veel voorkomt in Spanje en daar voortreffelijke wijnen voortbrengt. Waar de druif veel is aangeplant is ook in het gebied Rueda, waar deze ook vandaan komt. Rueda is een wijnstreek ongeveer op dezelfde hoogte als Ribero del Duero. De wijn wordt na de vergisting in nieuw Frans eiken gelegd om te rusten. Dat zal voor ongeveer 4 maanden zijn, waardoor de wijn meer body krijgt en een voller mondgevoel. De wijn heeft een mooie intens gele kleur met in de geur aroma’s van gepelde sinaasappelen en vooral tropisch fruit zoals peer en banaan. De smaak is vol, geweldig mondgevoel, rijk en knapperig. Dit is een fantastisch glas vol met intens fruit en een middellange afdronk waar je van gaat denken dat je er nog een glas van lust. Een wijn om van te genieten.
Deze wijn kost €10,45 per fles

RODE WIJNEN

Pago de Cirsus Oak Aged is mijn favoriete rode wijn van ‘t moment. Een krachtpatser uit het noorden van Spanje. Pago de Cirsus is een bekend wijnhuis in Spanje. Het is een blend van Syrah, Merlot en Tempranillo. De Tempranillo is daarvan echt een typische druif van Spanje die veel wordt aangeplant en dan voornamelijk in de Rioja streek, wat zuidelijker gelegen dan Navarra waar deze wijn vandaan komt. Daarbij zit in deze wijn ook Syrah en Merlot waarbij de Syrah voor de kruidigheid zorgt en de Merlot voor meer soepelheid en doordrinkbaarheid. De wijn heeft in zijn geheel 4 maanden houtrijping ondergaan wat zorgt voor de zachtere tannines waardoor deze niet erg intens aanvoelt wat je vaak bij rode wijn tegenkomt. In de geur en smaak heb je voornamelijk tonen van cassis, kersen en zwarte bessen een lange afdronk met een vanille toets in de afdronk. Prijs kwaliteit is deze wijn echt top. De fles wijn kost €6,99 per fles

Suggestie van Stefan:
Bardos Romantica Ribera del Duero: ook dit is een Spaanse krachtpatser, maar dan uit het midden van Spanje. Deze streek ligt zuidelijker dan de algehele bekende Rioja streek. Wat kenmerkend is voor deze streek is dat het wat meer zon heeft en een algehele warmere temperatuur. De druif die voor deze Bardos gebruikt wordt is Tinta del Pais (andere benaming voor Tempranillo). De wijn heeft een rijping van 14 maanden gehad op gebruikte vaten van Frans eiken. De gebruikte vaten geven minder vanille en toast tonen dan nieuwe vaten maar geven de wijn een algehele vollere body. Wat je voornamelijk ruikt in de wijn zijn aroma’s van rijp fruit, donker fruit zoals zwarte bes, braam, intense kers, zoete zwoele jam tonen. De wijn is in de smaak vol en een stevige structuur met ook zeker wat frisheid. De afdronk in combinatie met zijn tannines (het wrange gevoel bij rode wijn) is zacht en niet te overheersend. De wijn is goed te combineren bij de BBQ die komende zomer aangestoken wordt, maar ook bij flinke vleesgerechten, of straks in de winter bij een open haard onder een dekentje op de bank. De wijnen van Bodega de Bardos worden gemaakt van enkele van de oudste wijngaarden in de streek Ribera del Duero.
De fles wijn kost €10,99 per fles.

Deze wijnen kosten allemaal tussen de 7 en 10 euro per fles. Voor een echt lekker wijntje vind ik dat een prima bedrag; bij het Wijnhuis hebben ze vaak een aanbieding dat je de 6e fles gratis krijgt als je een doosje koopt, dus dan komt de Rosapasso bijvoorbeeld op €7,50 per fles. Niet heel cheap, maar ook niet mégaduur. Er zijn natuurlijk ook nog veel goedkopere lekkere wijnen, dus ik denk dat ik ook nog een keer een artikel ga schrijven met mijn favorieten van bijvoorbeeld de Appie, Plus, Jumbo, want we hebben er al zo veel geprobeerd dat ik ook daar mijn voorkeuren heb, en dan in de prijscategorie tot €7. Dat is een idee voor een volgend artikel. Mocht je niet in de buurt van Uden wonen zijn deze wijnen ook allemaal online verkrijgbaar: sowieso handig mocht je de deur niet uit willen. Wordt het aan je deur bezorgd.

Bedankt voor het lezen! Laat het me vooral weten als je er eentje geprobeerd hebt. Vind ik leuk. Voor nu wens ik je een fijne week!

Recent Posts
Showing 17 comments
 • Kim

  Wat een leuk artikel! Als ik bevallen ben ga ik vooral de rosapasso direct proberen! 🙂 Heb je wel eens MIP rosé geprobeerd? Net zo prijzig als bijvoorbeeld AIX, maar echt zó de moeite waard. Tipje terug haha.

  • Michelle

   Haha jaaa ik ken de MIP! Inderdaad heel lekker, maar op één of andere manier kom ik dan toch weer uit op AIX! Misschien omdat ze die schenken op plekken waar wij vaak buitenshuis een wijntje drinken. Gewoontedieren.

 • Kelly

  Wat een leuke post! Hij schrijft met passie over de wijnen, en ik krijg ook echt een idee van de smaak (wat altijd lastig is bij het lezen over wijnen). Ik sla dit even op, goede tips!

  • Michèle Huijsman

   Leuk artikel 🙂 .

   Wellicht gaan mijn vriend en ik de rode wijn suggesties proberen, (enige wijn die vriendlief lust jammer genoeg)

   Met vriendinnen dan maar aan de rosé, witte wijn.

   Ben benieuwd naar je wijn suggesties voor onder de 7 euro .

 • Mathiske

  Hose rose. Ik ga snel op zoek naar de Aix rose, ter vergelijking voor mijn geliefde mip

 • Rianne

  Wat een leuk artikel zeg. Eens wat anders dan, baby’s kinderen, (overigens niks mee natuurlijk, begrijp me niet verkeerd )
  Ik ga ze zeker een keer bestellen.
  Bedankt voor de tips!!

 • Angela

  Geweldig artikel! Super om te lezen. Vooral de witte wijn.

 • Inge

  Leuk artikel Michelle! Heb jij (of stefan) misschien ook tips voor alcoholvrije wijn of bubbels die de moeite waard zijn? Leuk voor zwangeren onder ons. Toen ik zelf een paar jaar terug in verwachting was kon ik niet echt lekkere opties vinden. Wellicht is dat nu beter? Ik vind het leuk om zwangere vriendinnen en familie iets aan te kunnen bieden. Of voor mensen gewoon wat minder alcohol wil drinken maar wel “gezellig” mee wil doen?

  • Ilse

   Viverty van de Appie! Erg lekker!

  • Kelly

   Betuwse bruis is ook heel lekker, zowel de rose als witte. 8,50 per fles dacht ik

   • Mar

    Hier ook fan van AIX dus ga de vervanger zeker een keer uitproberen!
    Ken je IAM wijn? Die komen ook overheen! De witte en rose zijn hier favoriet!

 • Nuray

  Helaas voorlopig nog geen wijntje op een terras of heerlijk uit eten met wijn als we op 4 mei 30 jaar getrouwd zijn. Dan zelf maar een feestje bouwen met man en een zoon(de andere is ook nog uitgezonden naar de Cariben)
  Maar er zijn ergere dingen….. gewoon even een megadip

 • Sanne

  Leuk artikel, wil de Rosapasso weleens proberen klinkt lekker!

 • Marieke

  Leuke blog zeg! Een keer wat anders. Ik kijk nu al uit naar de blog over de lekkerste wijntjes uit de supermarkt haha. Mij kennende pak ik dan toch wat sneller een nieuw soort wijn mee die ik herken van jouw blog!

  Qua rood ben ik nu erg fan van de Gallo merlot, o.a. te koop bij de Jumbo. Misschien een tip!

  • Liaanne

   Meteen de rossapasso besteld Heeerlijk! Nu al fan. Zelf houd ik van villa blanche! Syrah, Chardonnay (maar eigenlijk de hele lijn)zijn ook echte aanraders !

 • Michelle

  Leuk artikel weer, goede suggesties voor de mooie zomeravonden die er aan komen.

  Zelf een een wijn cursus voor dummies gedaan in de avond uren een paar jaar geleden, erg leuk en zeker de moeite waard!

  • Lisanne

   Meteen de rossapasso besteld Heeerlijk! Nu al fan. Zelf houd ik van villa blanche! Syrah, Chardonnay (maar eigenlijk de hele lijn)zijn ook echte aanraders !

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!