MIJN HUISHOUDROUTINE + WINACTIE!

 In Wonen

*Dit artikel betreft een samenwerking

Het huishouden. De één vervloekt het, de ander geeft er niet zo heel om. Ik val onder die laatste categorie. Ik heb er geen gruwelijke hekel aan, vind het niet erg om te poetsen en te wassen en strijken – al zijn er gerust dingen die ik leuker vind om te doen hoor – maar ik vind het vooral héél fijn als het allemaal schoon is. Ik word vaak een beetje voor de gek gehouden omdat ik het graag opgeruimd en schoon heb, maar ieder z’n ding toch? En ik word er steeds beter in het los te laten, want als de jongens wakker zijn en druk aan het spelen is het ook hier alsof er een bom is ontploft. Nou valt er in een huishouden met twee kleine kinderen en twee katten sowieso altijd genoeg te poetsen, en voor mijn gevoel ben ik ook nooit écht klaar, maar ik geloof wel dat het hier over het algemeen redelijk schoon is. Ik heb de afgelopen jaren met fase een huishoudster gehad voor de ‘grote poets’ één keer in de week, maar puntje bij paaltje bleek dat toch niet altijd even praktisch te werken, plus; ik ben zo’n miep die altijd vind dat ze het nauwkeuriger doet en er dan nog met een doekje achteraan gaat, dus echt handig was het niet. Ik ben op het moment trouwens toch wel weer op zo’n punt dat ik het wel weer wil gaan proberen, gewoon omdat het me tijdtechnisch niet altijd lukt zoals ik zou willen en me dat een boel onrust oplevert, maar dat is een verhaal apart. Voor vandaag: hoe doe ik het huishouden? Wat doe ik iedere dag en wat eens per week? En heb ik een vaste planning of helemaal niet?

Laat ik beginnen met de taakverdeling hier in het huishouden. Eigenlijk is het heel overzichtelijk: Koen zet het afval buiten, doet de kattenbak – overblijfsel van mijn zwangerschappen – ruimt de tafel af na het eten en doet één keer per week de toiletten grondig. De rest doe ik. Er zijn een aantal dingen die iedere dag gebeuren, een aantal dingen die we twee keer in de week doen en wat dingen die één keer in de week op de agenda staan.

KLUSJES

IEDERE DAG

 • Bedden opmaken
 • Stofzuigen
 • Was draaien
 • Was opruimen
 • Kussens op de bank opschudden
 • Speelgoed opruimen
 • Doekje over het aanrecht
 • Doekje over de toiletten
 • Zeem over het glas van de deur tussen de gang en de woonkamer (kindervingertjes!)
 • Wastafels en kranen droog houden tegen kalkaanslag
 • Stokke Tripp Trapp’s schoonmaken
 • Kattenbak verschonen
 • Vuilniszak verwisselen

TWEE KEER PER WEEK:

 • Dweilen (voorheen deed ik dit iedere dag, maar in dit huis met de houten vloer is twee keer per week oké)
 • Strijken
 • Boven stofzuigen
 • Trappen stofzuigen
 • Doekje door de slaapkamers
 • Bedden van de jongens verschonen

WEKELIJKS

 • Badkamer poetsen (voorheen deed ik dit twee keer in de week, maar sinds we geen wandtegels meer hebben op de badkamer scheelt dat veel ‘poets’)
 • Ons bed verschonen
 • Alles van boven naar beneden stoffen, afdoen met een natte zeem en na wrijven met een droge doek
 • De plinten en lampen boven de eettafel afdoen

Dan blijven er nog van die klusjes over die we niet iedere week doen, maar meer wanneer het uitkomt, zoals de ovens van binnen schoonmaken – vel aluminiumfolie onderin scheelt al een hoop gepoets – de koelkast van binnen goed schoonmaken, eens in de vijf weken de ramen aan de binnenkant als de glazenwasser ze aan de buitenkant heeft gedaan, het speelgoed van de jongens afwassen; dat soort dingen. Ik heb niet per se vaste dagen waarop ik het allemaal MOET van mezelf, maar de klusjes van iedere dag gebeuren – verrassenddd – gewoon altijd, en de klusjes van twee keer in de week vaak op woensdag en zaterdag, en op één van die twee dagen doe ik ook de wekelijkse dingen. Het lijkt zo heel veel, maar de dagelijkse dingen zitten er zo in dat dat meer routine is dan iets anders, en echt zo gepiept. De grote poets van boven naar beneden duurt wel even, maar als ik een beetje gas geef en de boel goed bijhoud valt ook dat eigenlijk wel mee.

POETSSPULLEN

Ik gebruik een goedkope dweil van de Action, met zo’n lap die je in de wasmachine kunt gooien, en dat vind ik ideaal. Prima ding! Vrijwel al mijn poetsdoeken enzo komen daar ook vandaan. Stofdoekjes, die zemen om alles nat mee af te doen en doeken om mee na te wrijven. Onze stofzuiger is de Dyson V10 Cyclone Absolute, en ik zwéér bij dat apparaat. Je pakt hem er makkelijk ‘zo’ even bij, en door de verschillende opzetstukken is ie overal te gebruiken. Ik vind het ideaal dat ik ‘m zo op kan pakken en twee trappen op kan zonder me een breuk te sjouwen, dat vond ik met een normale stofzuiger wel een gedoe. Ook een voordeel vind ik dat je letterlijk alle onderdelen helemaal uit elkaar kunt halen. Qua hygiëne is dat echt top. Zelfs de opzetstukken kun je demonteren om ze goed schoon te maken. Letterlijk het enige nadeel wat ik kan bedenken hangt samen met het grootste voordeel: de stofzuiger is snoerloos, heeft dus een accu, en die gaat leeg. Ze zeggen dat je er 60 minuten mee kunt doen, maar dat is dan sowieso op de laagste stand. Als je een beetje stevig wil zuigen gaat de accu veel sneller leeg, en dat is niet altijd handig. Nou komt het niet heel vaak voor dat ik het hele huis van onder tot boven in één keer wil doen, dus in die zin heb ik er niet per se heel veel last van, maar het komt wel eens voor dat ik net bedacht heb even van leer te trekken en dat hij dan na 3 minuten begint te knipperen. Wat dat betreft snap ik het wel dat mensen zeggen er nog een gewone stofzuiger bij te hebben.

Qua producten gebruik ik eigenlijk van alles wat. Voorheen deed ik wel eens wat schoonmaakazijn met gekookt en afgekoeld water en een paar druppels etherische olie in zo’n sprayflacon om zelf schoonmaakmiddel te maken, want het werkt en kost in verhouding niets, maar ik ben er een beetje lui in geworden en bestel tegenwoordig eigenlijk altijd poetsspul zodat het thuis bezorgd wordt. Dat doe ik al heel lang bij Plein.nl – mocht je denken; koekoek, zou ik ook zeggen als ik met iemand samenwerk: ruim anderhalf jaar geleden tipte ik jullie hier al over hun Robijntjes aanbieding – omdat ik dat ideaal vind. Ze hebben goede aanbiedingen, de Robijn is er altijd 4 voor 16 euro, dus standaard 50% korting, en het bespaart een hoop gesleep als ik boodschappen ga doen met de jongens. Inmiddels werk ik af en toe samen met Plein, en dit keer mocht ik mijn favoriete schoonmaakartikelen doorgeven en stuurden ze me die toe toe plus wat nieuwe dingen om te proberen.

Mijn allergrootste favoriet is sowieso de Marcel’s Green Soap Allesreiniger Spray Patchouli & Cranberry. Hele mond vol, maar dat spul is echt écht top. Het maakt schoon als een malle plus die geur is heel lekker. Dit gebruik ik altijd als ik ‘even snel’ een doekje ergens overheen doe, omdat het een sprayflacon is. Hoef je geen sopje te maken ofzo. Als ik wel een ook sopje maak, voor de grote wekelijkse poets, gebruik ik vaak de 3G Vloeibare Zeep. Niet duur, ruikt naar citroen; dat vind ik prima voor schoonmaakmiddel, en doet wat het moet doen. Het Ecover schoonmaakmiddel behoort ook tot mijn favorieten. Het is niet het allergoedkoopste, maar je hebt er maar weinig van nodig, dus in die zin valt het dan wel mee. Zit ook in sprayflacons! Die van de badkamer vind ik top voor het bad nu dat zoveel gebruikt wordt door de jongens. De Frosch WC Reiniger gebruik ik voor de toiletten. Of Koen. Haha. Sinds we weten dat bleek echt niet optimaal is om zo vaak te gebruiken is dit het standaard schoonmaakmiddel en gebruiken we de Glorix alleen nog als zwaar geschut nodig is. De 3G Vloeibare Ontstopper hebben we altijd in huis, want hoewel ik het douchegootje standaard schoonmaak na het douchen, en Koen ook, gebeurt het toch eens in de zoveel tijd dat de boel verstopt raakt. Als ik de boel dan helemaal los maak – en over m’n nek ga, blegh, vies klusje – kan ik dat waar ik bij kan goed schoonmaken, maar voor dat wat ik niet kan zien gebruik ik dan een beetje van dit. Helpt ook om nare geurtjes te voorkomen!

Het is overigens vrijwel allemaal enigszins ‘groen’ schoonmaakmiddel. Niet omdat ik nou ineens een milieuactivist ben, maar als dit spul ook werkt vind ik dit een handige manier om een extra steentje bij te dragen.

Qua wasmiddel zweer ik bij Robijn. Ik bestel het dus altijd heel veel tegelijk zodat ik een hele poos vooruit kan. Bij mijn favoriete schoonmaakspul zat nu ook wasmiddel en verzachter van Lovables. Een keer iets anders om te proberen. Ik heb het op TV voorbij zien komen en moet eerlijk zeggen dat het heerlijk ruikt, maar ik merk niet per se veel verschil met Robijn. Ik denk dat het een kwestie van persoonlijke voorkeur is! Ten slotte een laatste favoriet: Dr. Beckmann Pre-Wash Vlekkenspray. Met twee jongens die heel veel buitenspelen hebben we continu vieze knieën, en dan hebben we het over die etensvlekken in shirts nog niet eens gehad. Haha. Morris is een schone eter, maar Benjamin is precies het tegenovergestelde, dus als ik zijn kleren zo in de was gooi zonder ze vooraf te behandelen krijg ik ze nooit meer schoon. Dr. Beckmann heeft sowieso heel goed spul tegen vlekken, ook vloeibare ossengalzeep enzo, en deze spray gebruik ik graag.

Dus. Dan was dat mijn huishoudroutine! Hebben jullie een vast program qua huishoudelijke taken, of juist helemaal niet? En wat vind jij aanraders qua producten? Benieuwd naar jullie gouden huishoudtips. Ik mag alle producten die ik hierboven al liet zien ook weggeven aan één van jullie. Die winactie komt vandaag eind van de dag online op Instagram, dus vergeet daar vooral niet even te kijken als je mee wilt doen:).

Bedankt voor het lezen!

 

Recommended Posts
Showing 11 comments
 • Ilona

  Leuk om een keer heel iets anders te lezen 🙂
  Ik ben ook best wel een poets miep en wil graag dat alles schoon en netjes is. Onze dochter werkt daar toe nu toe nog prima aan mee (lees kan nog niet kruipen) haha.
  Ik doe ook iedere dag wel wat en we hebben voor 2 uurtjes per week een schoonmaakster. Luxe, dat besef ik me. Dan doen we het hele huis vaak samen. Heerlijk!

 • Nienke

  Leuk om te lezen! Met 4 jongens en de 5de op komst, kan ik serieus de hele dag wel wassen en poetsen…. niet echt mijn hobby maar ik houd wel heel erg van een enigszins schoon huis!
  Ik doe dus vanavond graag mee met je win-actie

 • Bianca

  Ik laat dit vanavond even aan mijn man lezen haha! Dat ik echt niet enige ben die van een opgeruimd en schoon huis houd (al begint hij zelf ook steeds opgeruimder te worden). En grappig, bestel vaak bijna zelfde producten bij Plein.nl ! Vooral de Robijn, heeeel fijn. Doe zeker mee met de winactie einde dag, leuke samenwerking!!

 • Miranda | Taxx Life Blog

  Jeetje, wat doe je veel op een dag en ook de dingen die je minder vaak doet. Echt petje af met nog een baan er bij en twee kids. Ik hou de winactie in de gaten!

 • Karin

  Plein is top! Scheelt idd sjouwen en ze hebben vaak goede aanbiedingen. Fijn om eens jouw routine te lezen, dag routine is wel veel hetzelfde, maar de dingen die jij 2 keer per week doet komt bij mij in het wekelijkse rijtje 🙂 Mijn man helpt veel, maar is meer van het opruimen en alles ‘op het oog’ schoon, ik ben juist wat slordiger maar juist van de hygiëne. Vult elkaar mooi aan!
  Morris vindt poetsen ook leuk, dus de dagelijkse klusjes doen we vaak gezellig samen 🙂
  Afwasmiddel van Ecover is trouwens ook top, voelt toch beter dan dreft aangezien ik er ook de flesjes van Indie mee afwas en speelgoed wat iedere dag in haar mond gaat.

 • Fleur

  Leuk om te lezen! Ik doe ongeveer hetzelfde…Alleen de plinten vind ik altijd zo’n karwei die doe ik minder vaak 😉 Doe je alles tussendoor of als de jongens s’middags of s’avonds slapen? Dat evenwicht vind ik soms nog lastig hoor, met werk, kind, verplichtingen enzo, wanneer je dan al die huishoud klusjes moet doen…

 • Romy

  Wat leuk om deze routine te lezen! Was ik echt al heel lang benieuwd naar.
  OMG dat doucheputje schoonmaken, echt wat een rotklus is dat he? Ben zo blij dat jij dat ook zegt.
  Ik vind het huishouden ook helemaal niet zo erg, en ik doe liever 20x het hele huis van top tot teen dan 1x dat putje schoonmaken… Bah! Ach ja, #fistworldproblems zeker? fijn weekend!

 • Vera Dubbeld

  Oeh, ik ben enorm benieuwd naar de Green Soap spray met Patchouli! Als ik iets lekker vind, is het wel Patchouli… Ik ben normaal gesproken niet zo van het mee doen, maar huishoudartikelen vind ik helemaal geweldig dus ik doe heel graag mee! Leuk om je ritueeltje te lezen, toch eens fijn om te horen hoe een ander het doet!

 • Sietske

  Leuk dat je hier een keer over schrijft! Iets wat voor iedereen herkenbaar is, het altijd terugkerende huishoud-riueel 😉

 • Anouk

  Leuk, ik houd ook van netjes, opgeruimd en hygiëne. Maar mijn 3 kleintjes zijn inmiddels pubers en denken daar toch echt anders over
  Voor vlekken gebruik ik al jaren (sinds de baby periode) Marseille zeep. Deze neem ik mee uit Frankrijk of Italië. Daar in de supermarkt bij de wasmiddelen. 2 grote stukken voor nog geen 2 euro. (Niet te verwarren met Marseille zeep voor de huid)
  En echt, alle vlekken krijg je eruit. Bloed, gras, rompers met diarree vlekken, tomatensaus etc. Bleekt niet en met zo’n blok doe je jaren. Heb er altijd eentje bij me op vakantie, gewoon in een Tupperware bakje.

  Je houten vloer 2x per week dweilen is echt niet goed! Wij zitten in de houten vloeren dus weet waar ik over praat. Het ligt ook aan de afwerklaag die op je vloer zit. En gebruik hiervoor echt altijd een product van de parketspeciaalzaak. Wat duurder maar is echt beter voor het behoud van je vloer.

 • Schoonmaakunie

  Dankje voor het delen van deze blog!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!