LEVEN WIJ MILIEUBEWUST?

 In Lifestyle

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Het blijft een mooi gezegde. Tijdens de verkiezingen en alle rumoer eromheen de afgelopen dagen hoorde ik de termen klimaat en milieu nog vaker voorbij komen dan ze tegenwoordig – gelukkig! – sowieso al doen. Het is een onwijs relevant en belangrijk onderwerp en er valt op dit vlak nog bizar veel winst te behalen. We doen het in huize Bollen-Walk verre van perfect, en daar ben ik me echt wel bewust van. Zo word ik nog steeds blij van een lekker zonnetje en fijne temperaturen, terwijl ik goed weet dat dat eigenlijk echt niet best is. Ik heb meer kleding in mijn kast dan ik zou hoeven hebben, en ik pak nog steeds regelmatig de auto als de fiets ook prima dienst zou doen, maar er zijn ook een aantal dingen die wij wél steevast doen om ons steentje bij te dragen aan de wereld waarin we leven, en in het kader van focussen op het positieve: komen ze!

Afval scheiden

Dit doen we sinds we in ons grotemensenhuis wonen best heel trouw. De gemeente heeft daar ook hand in gehad, want we hebben ondertussen drie kliko’s, één voor restafval, één voor groen en één voor papier, plus zakken voor het plastic, dus wat dat betreft wordt het ons gemakkelijk gemaakt. We scheiden al ons afval en dat lijkt een ding maar is eigenlijk heel snel gewoonte.

Bewust boodschappen doen

Hier ben ik mee begonnen omdat ik het in eerste instantie gewoon zonde van het geld vond om vanalles weg te gooien of als het over de datum ging, maar inmiddels kijk ik er ook op een andere manier naar. Ik neem zelf tassen mee zodat ik niet steeds van die plastic gevallen hoef te kopen, ik probeer op verpakkingen te letten en waar mogelijk biologisch te kopen. Restjes gooi ik nooit weg maar bewaar ik voor de volgende dag of doe ik in de diepvries, en als ik aan het eind van de week groenten over heb maak ik er gewoon een grote pan soep van of pastasaus die ik ook in de diepvries doe voor als we ooit haast of weinig tijd of geen zin om te koken hebben. Op die manier verspillen we vrijwel geen voedsel en dat voelt goed.

Minder vlees eten

Vroeger, als in toen ik nog een stuk jonger was, was ik echt een carnivoor. Een dag geen vlees was een dag niet geleefd, dat idee. Een beetje overdreven, maar je snapt me. Inmiddels zie ik dat wel echt héél anders. We eten veel minder vlees dan we ooit gedaan hebben, ik denk misschien nog twee of drie dagen in de week. Ik heb op het moment wel even een dingetje met crackers heksenkaas en kipfilet, maar ook dat blijft binnen de perken. Wat de kinderen betreft: die lusten het wel, maar zijn er niet specifiek fan van, dus hen doe ik er ook niet per se een heel groot plezier mee. Voor ons allemaal geen gemis!

Minder kleding voor de kinderen

Toen Morris net geboren was had ik echt een gat in de hand als het ging om kinderkleding. Het kind had een kast zó bomvol, ongekend echt. Inmiddels koop ik veel en veel minder. Liever een aantal items die ik echt heel mooi vind, dan heel veel voor in de categorie ‘mwoah’. Vooral ook omdat ze er zo snel uitgroeien. Weggooien doe ik sowieso nooit: dat van Morris gaat door naar Benjamin, en wat ik niet meer zo mooi vind gaat naar het goede doel. Doe ik overigens met al onze kleding, ook die van mezelf. Mama en Mees vinden het sowieso geen ramp dat ik een goed gevulde kast hebt en al helemaal niet dat we alledrie ongeveer dezelfde maat hebben. Komt goed uit.

Energieverbruik

Nog zo’n puntje waar we goed op proberen te letten: het energieverbruik hier in huis. Alles bij elkaar hebben we best wat apparaten, maar we halen altijd de stekkers uit het stopcontact als we ze niet gebruiken. Ook van bijvoorbeeld opladers: ook als je telefoon daar niet aanhangt verbruiken ze hartstikke onnodig stroom. We hebben overal in huis led verlichting – dat is ideaal ook als je in de elektrotechniek werkt – en doen de lampen uit als het niet nodig is. ‘s Avonds standaard kaarsjes aan: tien keer gezelliger en dus ook beter voor het milieu.

Verwarming

Ik ben er zo een die het binnen heel snel heel koud heeft en de verwarming gerust op 22 graden zet binnen als het even kan. En dan zit ik nog onder een dekentje. We proberen hier nu echt een beetje bewuster mee om te gaan. Als we er niet zijn staat de verwarming helemaal uit, ‘s nachts staat ie sowieso uit, boven hebben we de verwarmingen nooit aan – iedereen is hier altijd verbaasd over maar we vinden het niet fijn als het daar warm is – en als we er wel zijn probeer ik hem een graad lager te zetten dan ik normaal zou doen en gewoon een groot warm vest van Koen aan te trekken.

Schoonmaakmiddel

Marcel’s Green Soap is m’n schoonmaak holy grail. Natuurlijk spul, doet z’n werk als een malle en ruikt ook nog eens lekker. Ik ben echt fan van dit spul en dat het geen chemische meuk is draagt daar ook aan bij! Wat dat betreft echt een aanrader! Sowieso probeer ik qua schoonmaakmiddel zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar te kiezen. Ecover is wat dat betreft ook top.

Luiers inleveren

Ik weet dat het voor het milieu het allerbeste is om wasbare luiers te gebruiken, maar daar heb ik me nooit aan gewaagd en dat ben ik ook niet van plan. Heel eerlijk: het zal allemaal wel meevallen, maar ik zie het gewoon echt niet zitten. Voor Benjamin dus nog altijd wegwerpluiers, maar die gooien we wel in de speciale zakjes weg bij het inzamelingspunt en niet bij het gewone afval. Schijnt ook beter te zijn.

We reizen nog steeds met de auto, we vliegen naar vakantie, we hebben een houtkachel, en we eten niet zuiver vegetarisch en biologisch, maar we gebruiken ook Doppers in plaats van steeds plastic flesjes te kopen, douchen korter en maken verpakkingen echt leeg. We doen het niet perfect en zijn er nog lang niet, maar alle kleine beetjes helpen – van denken ‘dat heeft toch geen zin’ wordt sowieso niemand beter – en we dragen op onze manier wel ons steentje bij. Het begin is wat dat betreft in ieder geval gemaakt.

Ik ben zo benieuwd hoe jullie dit doen! Zijn jullie ermee bezig, en zo ja op welke manier? Fijne praktische tips zijn altijd welkom!

Dankjewel voor het lezen en voor straks een heel fijn weekend!

Recent Posts
Showing 6 comments
  • Amy

    Afval scheiden, zonpanelen en een zwembad onder ons huis om door te trekken met regenwater ( http://regenwater.blogspot.com/)
    Wassen in de avonduren óf als de zon schijnt,.. was buiten hangen als de zon schijnt..
    Hoop dat meer mensen bewuster met alles om gaan is t niet voor jezelf dan wel voor onze kids

  • C

    Hi Michelle,
    Leuk artikel! Ik ben er ook veel mee bezig. We maken bijvoorbeeld bewust alleen maar auto vakanties ipv vliegen. Afval scheiden doen we heel trouw. Eten gooien we nooit weg. En we wonen in een.huis met zonnepanelen en warmtepomp.

    Misschien goed om nog even te vermelden dat biologisch niet per se betekent dat het beter is voor het klimaat, omdat er meer land nodig is voor dezelfde gangbare output. Daarmee komt de CO2 uitstoot gelijk aan gangbaar. Neemt niet weg dat je bewust voor bio kunt kiezen natuurlijk 🙂

  • Tineke

    Wij zijn ook steeds bewuster bezig met het milieu. Wij kunnen wel wat minder vlees gaan eten, maar hebben geen auto en gaan gewoon op vakantie binnen Nederland. Als we de test invullen over jouw verbruik, scoren wij nog steeds erg hoog. Er zal veel moeten veranderen voor iedereen ‘echt groen’ gaat leven.
    Liefs

  • Claudia

    Ik koop graag zo natuurlijk mogelijk schoonmaakmiddel, we letten op energieverbruik, eten veel biologisch en minder vlees en ik koop liever duurzaam houten speelgoed ipv plastic. Ook gooi ik echt niets op straat, maar netjes in de prullenbak. Ik ben niet enorm milieu activistisch, geloof niet dat de mens een enorme invloed heeft op het klimaat, maar heb wel graag een beetje diervriendelijke vlees industrie, weinig chemicaliën om mijzelf en de kindjes heen en schone lucht om in de ademen dus we zoeken een balans..

  • Mare

    Leuk artikel en erg belangrijk. Misschien is het een idee een soort uitdaging aan te gaan om een week veganistisch te eten (misschien niet voor de kinderen) maar voor jullie twee. Lijkt me niet makkelijk, hoewel anderen beweren dat het ook heel makkelijk kan zijn. Je moet dan toch enorme routines gaan doorbreken….althans bij mij gaan bepaalde dingen toch op de automatische piloot…
    Serena Verbon heeft dit ook eens gedaan, misschien kun je wat recepten/ideeën opdoen.
    Een ander idee is misschien een bedrijfschallenge (week vegetarische aanbod kantine) of misschien een blijvende bedrijfsverandering in de kantine, namelijk één dag per week vegetarisch aanbod bij DTC. Vooral tegenwoordig is het belangrijk ook als bedrijf een milieubewuste uitstraling te hebben.
    O en dan heb ik gelijk nog een idee, hoe is het bij DTC gesteld, wat doen ze daar heel goed en wat zou beter kunnen? Misschien ook een idee voor een artikel!

  • Tessa

    Hier het zelfde eigenlijk, al doe ik heel veel lopend of op de fiets, auto staat heel veel stil, tenzij het slecht weer is natuurlijk!
    Ook zetten we de verwarming rond 19.30 al uit (of dat scheelt geen idee, voor ons gevoel wel;-))
    De droger proberen we te beperken, maar lukt helaas niet altijd…

    Leuk om te lezen hoe andere ermee omgaan!
    Overigens vind ik al dat plastic om eten/groentes echt OVERDREVEN! Maar daar heb ik helaas geen zeggeschap over!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!