MORRIS 17 WEKEN: ONS RITME

 In Baby, Moederschap, Morris

Toen Morris 8 weken oud was schreef ik een artikeltje over ons ritme op dat moment. Inmiddels is hij 17 weken oud – aanstaande maandag gewoon precies vier maanden(!) – en is er in dat ritme sindsdien héél veel veranderd. Omdat ik er de afgelopen weken regelmatig vragen over heb gekregen leek het me leuk weer eens wat te schrijven over ons ritme op dit moment! Hoeveel slaapt hij, hoeveel voedingen krijgt hij en wanneer gebeurt dat dan? Vandaag vertel ik jullie hoe de vlag er hier op dit moment bij hangt.

Laat ik maar weer beginnen met zeggen dat ik er maar niet over uit kan dat er al gewoon 17 weken voorbij zijn sinds Morris er is. 17 weken met baby; ze zijn echt voorbij gevlogen. Wat dat betreft kloppen de cliché’s die ik óh zo vaak vervloekt heb dus echt. Morris is nog steeds een heel tevreden en vrolijk ventje. Ik ben inmiddels alweer 2,5e week aan het werk, en we hebben een heel fijn ritme ontwikkeld waar we alledrie vrolijk van worden. Voor ons werkt het heel goed op deze manier. De eerste paar dagen moest ik er even aan wennen dat ik zo veel alleen was en ik de avondvoeding en het naar bed brengen vier van de vijf keer alleen moet doen. Inmiddels zijn we daar ook aan gewend en gaat dat helemaal goed zo. Ik vind het fijn om weer aan het werk te zijn en ook daarin een vast ritme te hebben. Op een of andere manier doet die regelmaat me gewoon erg goed.

Ik geef Morris nog steeds volledig borstvoeding. Op vakantie gaven we hem ook wel eens een fles (met afgekolfde melk) maar sinds we thuis zijn doen we dat eigenlijk niet meer. Dat komt vooral omdat hij er best heel lang over doet om zijn flesje leeg te krijgen, terwijl een voeding aan de borst zo gepiept is. Omdat Morris mee kan naar mijn werk en ik hem dan dus zelf voed, is een flesje ook daar niet nodig. Alleen op de donderdag, als mama oppast, krijgt hij één voeding uit de fles. Die neemt hij dan gelukkig ook prima. We zitten nu aan vier voedingen per dag,  die hij om de vier uur krijgt. Af en toe loopt dat het een half uurtje uit, maar veel langer ook niet. Dat begint ‘s ochtends om 8.00 met zijn eerste voeding. De laatste krijgt hij ‘s avonds rond 20.30.

Flexibel proberen we nog steeds te zijn. Met name overdag nemen we hem gewoon lekker mee op pad. Ondanks dat hij in de kinderwagen minder slaapt dan in zijn bed, doet hij uiteindelijk toch altijd even zijn oogjes dicht. Ik probeer hem wel één van de twee slaapjes overdag in zijn bedje te laten doen, omdat hem dat gewoon heel veel rust geeft. In de avonden zijn we sinds hij die laatste voeding van 23.00 niet meer krijgt wat beperkter. In principe kan ik hem prima ergens anders voeden en later thuis overleggen in zijn bedje, maar tot op heden vinden we het ‘t fijnst om hem gewoon meteen na de laatste voeding volgens het vaste ritueeltje naar zijn eigen bed te brengen.

Morris ritme ziet er op een werkdag nu ongeveer zo uit:

7.30

Morris wordt langzaam wakker. Ik ben zelf al eerder opgestaan om me klaar te maken en lekker te ontbijten, en vanaf 7.30 komt Morris ook wat in actie. Ik maak zijn Puckababy dan open zodat hij eventjes met zijn armpjes en beentjes kan spelen – vooral die benen zijn superinteressant op het moment – en Koen knuffelt nog even met hem voor hij naar zijn werk moet. Ondertussen kolf ik alvast af zodat Morris zometeen rustig kan drinken en hij goed aan kan happen. Als ik klaar ben met kolven haal ik Morris uit zijn bedje, verschoon ik hem en kleed ik hem aan.

8.00

We zijn allebei helemaal klaar om de dag te beginnen, en het is tijd voor de eerste voeding! Die doen we vaak lekker op ons gemakje op de bank. Morris doet er nooit lang over om de borst leeg te drinken. Over het algemeen drinkt hij 5 of 6 minuten aan de ene kant, en dan nog 3 of 4 aan de andere. Iedere keer het zelfde. Ik laat hem nadat hij aan één kant gedronken heeft altijd een boertje laten en houd hem even overeind om het wat te laten zakken. Vervolgens drinkt hij dan aan de andere kant, waarna ik hem weer laat boeren en we een beetje kletsen en knuffelen. Tussen 8.30 en 8.45 rijden we dan naar mijn werk.

9.30

Morris begint weer een beetje slaperig te worden. Ik verschoon zijn luiertje, doe hem zijn Puckababy aan, zing zijn slaapliedje voor hem en breng hem dan naar bed. Hij slaapt dan vaak niet meteen in en ligt altijd nog een poosje met zichzelf te kletsen en om zich heen te kijken, maar tussen 9.45 en 10.00 geeft hij het dan op en valt hij lekker in slaap.

12.00

Morris wordt weer wakker! Ik doe zijn Puckababy uit terwijl hij nog in bed ligt zodat hij even op zijn gemak wakker kan worden en zich lekker uit kan rekken. Dan haal ik hem uit zijn bed en verschoon zijn luier. Rond 12.15 krijgt hij dan weer een voeding. Die doen we opnieuw lekker op ons gemak, met boertjes en knuffelen en vaak genoeg laten zakken. Als ik dat niet doe kan ik er donder op zeggen dat hij binnen een kwartier na zijn voeding héél erg gaat spugen. Dat proberen we dus te voorkomen. Na deze voeding leg ik hem in de box of op zijn speelkleed, waar hij zichzelf heel goed kan vermaken met Aap en zijn O-ball en -als hij op het speelkleed ligt – alle speelgoedjes die aan de baby-gym hangen.

2016-08-18 14.29.45.jpg

14.00

Morris gaat weer naar bed! Eerst een schone luier, Puckababy aan en het bedritueeltje, en dan gaat hij er weer in. Soms breng ik hem om 13.45 al naar bed toe, maar meestal is het tegen 14.00 en dan valt hij meteen als een blok in slaap; supermoe van al dat drukke spelen.

16.00

Rond 16.00, soms iets eerder, wordt Morris weer wakker. Ik haal hem weer op dezelfde manier als vanochtend uit bed, verschoon zijn luier en kleed hem weer aan. Dan knuffelt hij nog even met oma en pak ik de spullen weer in. Onze werkdag zit erop, tijd om naar huis te gaan!

16.30

We zijn thuis! Morris is klaarwakker en heel vrolijk, en begint nu weer een beetje honger te krijgen. Tijd voor een voeding dus. Als hij gedronken heeft leg ik hem even in de box te spelen zodat ik aan het eten kan beginnen. Als Koen dan thuis komt heeft hij Morris iedere dag weer gemist en is het even knuffeltijd voor die twee terwijl ik eten maak. Dit is een heel leuk momentje op de dag; Morris lijkt het op een of andere manier echt al door te hebben dat zijn papa dan thuiskomt terwijl hij die de hele dag niet heeft gezien, en ligt dan echt te kraaien van plezier.

2016-08-25 18.06.17

18.00

Soms valt Morris nu nog eventjes in slaap. Dat kan in de box zijn, in mijn armen of op het voedingskussen; eigenlijk net hoe het dan uitkomt. Hij doet het niet altijd, maar het komt regelmatig voor dat wij zitten te eten en het ineens verdacht stil is in de box. Dan is hij met Aap stevig in zijn armen geklemd in slaap gevallen. Dan smelten we echt waar we bij staan hoor. Vaak is dit een tukkie van drie kwartier tot een uurtje. Op de momenten dat hij wakker is zit hij in zijn Nuna Leaf, bij mij op schoot op de bank of op zijn voedingskussen. Vaak kies ik er bewust voor hem ‘s avonds niet al te veel helemaal plat te leggen. Ik weet niet precies waarom, maar dat is een gevoelsdingetje. Hij vindt het zo leuk om om zich heen te kunnen kijken, en ‘s nachts ligt hij ook al zo lang plat! Als Morris in bad moet doe ik dat ook vaak ‘s avonds rond een uur of 19.30. Dan is hij lekker rozig voor het slapengaan.

20.30

Het is bedtijd voor onze kleine man. Ik voed hem eerst aan de ene kant. Daarna is het tijd voor zijn vitamientjes; volgens mij een van Morris favoriete momenten van de dag want dan gílt hij echt van plezier. Als de vitamientjes op zijn lees ik hem een stukje voor en knuffelen we samen. Dan laat ik hem aan de andere kant drinken. Als hij helemaal klaar is laat ik hem nog even boeren, doe ik hem zijn Puckababy aan en leg ik hem in zijn wiegje. Ik zing zijn slaapliedje voor hem, en dan zit de dag er al weer op! Vaak is het rond 21.00 als hij echt in slaap valt, om de volgende ochtend pas weer wakker te worden. En dan begint hetzelfde riedeltje weer van voor af aan!

Het komt af en toe voor dat het hele schema een half uurtje opschuift, als hij een van zijn slaapjes een beetje langer doortrekt of als hij nog niet zo’n honger heeft. Dat is ook helemaal niet zo’n probleem natuurlijk.

Dit is dus hoe ons ritme nu is. Morris is erg uitgerust en vrolijk, en wij daardoor daardoor ook. Ik vind het erg leuk om te zien hoe hij zich ontwikkelt. Vooral het feit dat je nu echt ziet dat hij ons herkent, dat hij reageert op mensen die hij vaak ziet en dat hij hardop kan lachen, vind ik écht geweldig. Het schaterlachje van je eigen kind is geloof ik echt ‘t mooiste wat er is! Hij slaapt ondertussen overigens in de Puckababy Mini. Hierin heeft hij veel meer ruimte dan hij in de Piep had, maar niet genoeg ruimte om zichzelf echt wakker te slaan. We willen het gebruik van de Puckababy de komende weken wat af gaan bouwen overdag, maar daar komt te zijner tijd een apart artikeltje over.

Petje af als je deze gigantische lap tekst helemaal gelezen hebt, maar ik wilde Morris’ ritme zo duidelijk mogelijk beschrijven zonder belangrijke details weg te laten; dan wordt het verhaal incompleet! Nog even een klein disclaimertje: in dit artikel beschrijf ik óns ritme zoals het voor óns werkt. De een zal misschien vinden dat Morris overdag te veel slaapt, of juist te weinig en ga zo maar door. Wij zijn gewoon heel blij dat het op deze manier zo goed gaat. Ik heb geenszins de wijsheid in pact, en probeer vooral goed te kijken naar wat Morris nodig heeft. Ik durf ondertussen volledig op mijn moedergevoel te vertrouwen en wéét dat dit werkt voor mijn kind. Anders zou hij niet zo vrolijk zijn en groeien als kool toch?! Laten we elkaar – en de manier waarop we voor onze kindjes zorgen – dus vooral in de waarde laten:).

Ik ben benieuwd hoe jullie het hele ‘ritme-ding’ aanpakken! Wat zijn jullie ervaringen met zo’n vaste regelmaat? Laat ‘t me vooral weten bij de comments. Bedankt voor het lezen! X

 

Recommended Posts
Showing 22 comments
 • Anouk

  Wauw echt een heerlijk ritme lijkt me!! Ik denk niet dat iemand zal zeuren over dat hij teveel of te weinig slaapt hoor, als hij zo tevreden is dan is het goed zo toch?!
  Zelf was ik ook altijd gek op vaste ritmes met mijn zoontjes. Misschien nog wel meer voor mezelf dan voor hen, haha.

  • Michelle

   Haha ja ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het voor mezelf ook niet heel fijn vind hoor! Laten we ‘t erop houden dat we er allebei blij van worden;)!

 • Lisa

  Interessant om jullie ritme te lezen! Hopelijk kunnen wij, wanneer ons kind is geboren, ook zo’n fijn ritme vinden. Vertrouwen op je moedergevoel lijkt mij hierin inderdaad het belangrijkste. Morris ziet er super tevreden en gezond uit!

  • Michelle

   Oh wat leuk dat je een kindje verwacht! Precies wat je zegt; lekker vertrouwen op je moedergevoel. Dat kan nooit verkeerd zijn!

 • Nienke

  Wat een fijne dagindeling! Volgens mij helemaal niets op aan te merken hoor. Onze jongste zoon (we hebben er 4) is 12 weken en ik kan alleen maar dromen van zo’n fijn ritme 😉 Het lijkt me ook heel prettig dat Morris zo’n snelle drinker is, ik zit hier vaak toch wel een half uur tot een uur per voeding (ook borstvoeding) en ook nog veel vaker op een dag… Maar ach, ieder kind is anders, onze oudste 3 zitten al op school, dus ik heb overdag mooi de tijd voor onze jongste 🙂
  Geniet maar lekker van je prachtige gezin!

  • Michelle

   Vier kindjes! Zo leuk! Ja in het begin werd ik er een beetje onzeker van dat hij ineens maar zo kort dronk. Maargoed, zijn spekkies liegen niet! Haha;). Wel heerlijk dat je lekker alle tijd voor de kleinste hebt. Dat doe ik zeker, dankjewel ❤️.

 • 2momzs

  Wat een heerlijke ritme! Sara slaapt in vergelijking met Morris (en andere baby’s) wel een stuk minder. Mag ik vragen hoeveel cc jij meegeeft op de dag dat hij zijn fles krijgt? Ik zit momenteel nog op minimaal 6 voedingen per dag en wil dat proberen te minderen.

  • Michelle

   Ja het is echt heel fijn!! Ik geloof dat Morris ook wel veel slaapt hoor. In het begin deed hij dat helemaaaal niet, maar de laatste weken gaat dat super zo overdag. Ja natuurlijk mag je dat vragen! Als hij bij mama is krijgt hij een fles met ongeveer 200 cc moedermelk. Soms is het iets meer, ligt een beetje aan hoeveel ik heb afgekolfd. Hij drinkt denk ik iedere dag in totaal zo tussen de 800 en 900 cc!

 • Kimberley

  Altijd leuk om het ritme van andere kindjes te lezen. Ons meisje is nu 20 weekjes en heeft ongeveer hetzelfde ritme. Alleen slaapt ze meestal rond een uur of 19:30/20:00 uur. En overdag is ze tussen haar slaapjes 1,5 tot 1 uur en 3 kwartier wakker. Slaapt ook 2 keer lang en voor of tijdens het eten vaak een uurtje.

  Heerlijk z’n ritme toch?! Ideaal dat de kleine lekker mee naar je werk kan.

  • Michelle

   Leuk om te horen; een vergelijkbaar ritme! Inderdaad heel erg fijn. En dat hij mee naar m’n werk kan is een ontzettende luxe. Vind het echt top zo!

 • Lieke van Veen

  Wat fijn dat jullie een ritme gevonden hebben dat bij jullie past!
  Zolang morris zich hier goed bij voelt en jullie ook dan is het goed toch?

  • Michelle

   Helemaal waar!❤️

 • Kayra

  Wat een lange tekst!

 • Lieke

  Het lijkt mij een heerlijk ritme! En zo te lezen is Morris een superlief kindje <3 Fijn zeg! 🙂

  • Michelle

   Dat klopt allebei! Maar dat zegt iedereen van haar eigen kind gok ik zo. Haha.

 • Alicia

  Klinkt ideaal! Ik heb het wel geprobeerd met vaste ritmes, maar toch verschilt het drinken per dag. Slaapjes wel meestal hetzelfde, maar zelden 2 uur overdag. Zeker nu met het warme weer wil ze tussendoor toch wat vaker even drinken.
  Ik ben jalours op je korte werkdag 🙂 Kun je goed werken met baby ernaast? Ik zou denk ik, ook al is de baby tevreden, vaak afgeleid voelen.

  • Michelle

   Ja ik vind het ook echt ideaal! Hij heeft op een of andere manier zelf zo’n biologisch klokje dat hij gewoon iedere dag min of meer hetzelfde ritme herhaalt. Ik verbaas me daar regelmatig over. Haha ja ik werk vier dagen van ongeveer 9.00 tot 15.30/16.00! 24 uur in totaal. Ja Morris ligt niet bij mij op kantoor hè. Er wordt op hem gepast, en als hij moet eten of in- of uit bed moet kan ik dat ook zelf doen. Dat scheelt wel. Als hij echt bij me zou liggen zou ik me denk ik niet continu kunnen focussen. Donderdags, als ik thuis werk, gaat Morris ook naar mijn moeder! Inderdaad om te voorkomen dat van werken niets terecht komt. Haha.

 • Irene

  Hoi Michelle, fijn artikeltje! Het klinkt als een super ritme! Ik ben benieuwd wanneer er bij ons wat meer ritme in gaat komen! Onze Milan is nu nog maar 3 weekjes oud. Helaas heb ik wat problemen met borstvoeding. Ik heb een zeer sterk toeschietreflex en overproductie waardoor hij zich heel snel verslikt. Hij drinkt hooguit 5 minuten en maar 1 borst. Je zou denken dat hij dan te weinig voeding binnen krijgt, maar bij het CB is gebleken dat ie nu tot 2de keer op rij maarliefst 400 gram in 1 week is aangekomen! Hij klokt de melk dus echt in 5 minuten naar binnen met als gevolg dat ie de hele dag huilerig is en veel last heeft van darmkrampjes en verborgen reflux. Hij slikt het weer door en spuugt het niet uit. Ik meende dat jij ook last had van overproductie? Wat zijn jouw tips, want we zijn een beetje radeloos op het moment..

  • Michelle

   Ohh die toeschietreflex en overproductie.. Zo herkenbaar! Ik heb er twee keer borstontsteking door gehad; echt ZO niet fijn. Snap heel goed dat je daar een beetje radeloos van wordt. Ik heb een hele poos voor iedere voeding wat gekolfd, zodat de grootste ‘druk’ er zeg maar vanaf was. Dan verslikte Morris zich veel minder en kon hij rustiger drinken. Ik voedde hem ook vaak op zijn zij, zodat het niet door de zwaartekracht automatisch naar beneden stroomde en hij wat harder zijn best moest doen! De laatste voeding doen we nog steeds zo. Stuur me anders even een mailtje als je nog vragen hebt❤️!! Heel veel succes!

 • Leonie

  Je had me het ritme op insta al vertelt, maar alsnog heel prettig om te lezen! Ik hoop dat er snel wat meer ritme bij ons komt… N.a.v. jouw ervaring met de speen, ook speentje geprobeerd, maar bij ons werkt t helaas niet. Hopelijk gaat t ritme vanzelf komen….

 • Nathalie

  Wat fijn zo’n ritme!! Mijn mannetje is van 7 mei, scheelt dus maar paar dagen met Morris! Ik geef nu nog laatste avond fles rond 22:30. Nu is mijn vraagje; hoe ben je het gaat afbouwen met die laatste voeding?
  Vind het leuk om je blogs te lezen! Ga zo door!
  Liefs Nathalie

 • Isa

  Lekker ritme! Ik vind het zo bijzonder om te zien hoe een ritme zich (langzaam) ontwikkelt bij een baby. Ten minste, bij ons kleintje is het een beetje vanzelf gegaan. Ik heb dan ook veel bewondering en respect voor de mama’s bij wie het allemaal wat lastiger gaat, je moet het toch maar ‘even’ doen…

  Wel echt mazzel dat je Morris zo dicht bij je hebt op de dagen dat je werkt. Ik blijf dat toch stiekem lastig vinden: gaan werken en mijn mannetje bij oma. Ja, noem me een muts, maar zelfs bij oma vind ik het een ‘dingetje’ 😉 Leuk artikel in elk geval! Nu snel de volgende lezen en dan ben ik weer bij, haha. X

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!