MORRIS’ BEDRITUEEL

 In Moederschap, Morris

sleepy

Jullie weten inmiddels allemaal wel dat ik een kleine slaapkop op de wereld heb gezet. Morris slaapt vanaf het begin als een roosje, en heeft een heel vast slaapritme. De eerste paar weken hield ik hem overdag bij me, en sliep hij in de box, op het voedingskussen, in de kinderwagen of gewoon bij mij op mijn borst. Inmiddels voelt Morris zich over het algemeen véél te groot om op z’n mama te slapen, en doet hij zijn dutjes gewoon in zijn eigen bed. Ook de nachten brengt hij in zijn eigen bedje door. Ik kreeg de afgelopen weken heel vaak de vraag hoe we dat slaapritme erin hebben gekregen, en hoe Morris bedritueeltje eruit ziet, dus dat vertel ik jullie vandaag!

img_2131

Zoals ik al zei sliep Morris de eerste weken overdag overal en nergens. Ik voelde nog niet de behoefte hem in zijn bedje te leggen overdag, en vond het vooral heel fijn om hem heel dicht bij me te hebben. ‘s Nachts sliep hij vanaf de derde nacht – toen de Puckababy er eenmaal was – in zijn eigen wiegje. Dat zat er meteen goed in. De eerste weken kwam hij ergens tussen 5 en 6 uur ‘s ochtends voor een voeding, en sliep hij daarna weer verder. Op den duur verschoof dat en sliep hij van ergens rond elven tot de volgende ochtend ergens tussen zeven en acht en inmiddels slaapt hij al een hele poos de klok rond, zonder onderbreking. We hebben niet specifiek iets gedaan om dat dag- en nachtritme erin te krijgen, maar hij pikte dat vrij snel zelf op. Ik denk dat dat ook heel erg van het kind afhankelijk is. Wat we wel hebben gedaan om dat dag- en nachtritme enigszins te stimuleren, is hem overdag nooit in het donker laten slapen, en ‘s nachts juist wel, en iedere avond voor het naar bed gaan een vast bedritueeltje doen om zo gewenning in te bouwen. Dat bedritueeltje is hier inmiddels héilig, omdat we, op één gebroken nacht na vorige week zaterdag, vanaf het begin extreem goede nachten hebben met Morris en we ontzettend verwend zijn met heel veel slaap.

Hoe ziet dat bedritueeltje er ‘s avonds dan uit? Dat bedritueeltje voor de nacht is vanaf het begin eigenlijk hetzelfde. Morris krijgt zijn laatste voeding bij ons op bed. Ik trek iets comfortabels aan, ga rustig met hem op bed zitten en geef hem de borst. Ik laat hem eerst aan één kant drinken. Als hij daar klaar mee is, na een minuut of vijf, is het tijd voor een boertje en krijgt hij zijn vitamientjes. Na de vitamientjes is het tijd om nog even te lachen samen, lekker te knuffelen en een verhaaltje voor te lezen. Na het verhaaltje drinkt hij aan de andere borst tot hij vol zit. Dat duurt ook weer een minuut of vijf. Als hij klaar is met drinken is het weer tijd voor een boertje. Vervolgens doe ik hem bij ons op bed zijn slaapzak aan. Toen hij nog in zijn wiegje sliep legden we hem daar meteen in; nu breng ik hem naar zijn eigen kamertje. Ik leg hem in bed, stop hem in en zing ons favoriete liedje voor hem. Ondertussen ligt hij breeduit naar me te lachen en sta ik te smelten, maar dat even terzijde. Na het liedje doe ik nog onze versie van het ‘dag lief heertje, dag lief vrouwtje’ met hem – een gebedje dat papa en mama ook áltijd met Robin en mij gedaan hebben – geef ik hem een kus op zijn voorhoofd en krijgt hij zijn speentje, en dan gaat hij 9 van de 10 keer meteen slapen! Heel soms moet ik één keer terug om hem zijn speentje te geven, maar over het algemeen slaapt hij vrijwel meteen zelf in.

IMG_7004.JPG

Toen Morris een paar weken oud was merkte ik dat ik er zelf behoefte aan had ook wat meer vastigheid en regelmaat in te bouwen in Morris zijn slaapjes overdag. We wisten inmiddels dat hij geen problemen had met zijn grote bedje, want daar legden we hem met regelmaat in als hij ergens anders in slaap was gevallen en dan sliep hij als een blok beton. Op aanraden van vriendinnetje Roos (jonge mama van drie kleine mannen en dus met recht ervaringsdeskundige) besloten we hem toen overdag op een vast tijdstip (wakker!) in bed te gaan leggen, om hem zo te leren dat zijn bedje een fijne plek is om lekker zelf in slaap te vallen. Zij adviseerde toen ook voor zijn overdagslaapjes een ritueeltje in te bouwen dus dat deden we. Zo kregen we een ritme van voeden, knuffelen, spelen in de box en bij de eerste tekenen van vermoeidheid naar bed volgens een vast ritueeltje.

Dat bedritueel voor overdag is de afgelopen maanden steeds hetzelfde gebleven, en houdt hier in dat we Morris op de commode leggen, hem zijn broek en zijn sokjes uittrekken en zijn luier verschonen, we hem zijn slaapzak aandoen, in bed leggen, instoppen, speentje geven, slaapliedje zingen, muziekdoosje aan doen en dan weggaan. Op een of andere manier bracht dat metéén rust. In het begin moesten we nog wel eens terug om zijn speentje te geven als hij die had uitgegooid, maar op en den duur was ook dat niet meer nodig en leek hij zelf te snappen dat het tijd was voor een dutje. In het begin herhaalde dit vaste ritme zich een paar keer op een dag, omdat hij toen nog veel vaker dronk. Op dit moment hanteren we nog steeds hetzelfde ritme, alleen herhaalt het zich nu in deze hoedanigheid nog maar twee keer op een dag. ‘s Ochtends na zijn eerste voeding voor het ochtenddutje, en na de ‘lunch-voeding’ voor het middagdutje.

img_5294

Morris gaat dus drie keer op een dag in slapen in zijn bed, voor het ochtendslaapje, het middagslaapje en de nacht, en alledrie de keren hanteren we een vast ritueel. We zullen nóóit weten of het daar ook echt aan ligt, maar zolang Morris zo heerlijk slaapt vind ik dat ook helemaal niet belangrijk. Ik geloof er wel echt in dat die regelmaat en het weten waar hij aan toe is hem heel veel rust biedt, en dat kan nooit slecht zijn toch?

Tot zover dus onze bedritueeltjes! Ik ben zo benieuwd; hoe doen jullie dat met de slaapjes? Volgens een vast ritme, of juist helemaal niet? En heb jij ook een bedritueeltje met je kind? Of ben je daar niet zo van? Laat me dat vooral even weten bij de comments. Het blijft leuk om jullie ervaringen te horen:)! Bedankt voor het lezen! X

 

Recommended Posts
Showing 28 comments
 • Larissa

  Ja, hier hanteren we ook een bedritueel en slaapt onze kleine man van inmiddels 14 maanden nog steeds als een roosje, 2 dutjes overdag en vanaf 19:00 uur het klokje rond. Natuurlijk, er komen tandjes (hello rotnachten), ze worden eens ziek of gaan dromen, maar dan nog is een knuffel en een aai over zijn bolletje voldoende. Dat komt denk ik toch doordat hij heeft geleerd dat zijn bedje een rustpunt is waar hij geborgen en veilig kan slapen.
  Superfijn dat jullie dat voor Morris ook hebben en wat heerlijk zoveel slaap!

 • Sandra

  Heerlijk dat hij zo goed slaapt! Hier loopt het ook behoorlijk vlot. Begin september ben ik ook iedere avond een slaapritueeltje gaan invoeren en Finn is daar nu ook helemaal mee weg. Na zijn laatste flesje doen we zijn pyjama en slaapzak aan, nog even knuffelen en dan in bed met een speentje, zijn dekentje en een verhaaltje (of 2). In het begin weende hij soms nog omdat hij heel graag vecht tegen zijn slaap maar nu is hij vrijwel meteen stil als hij in bed gaat liggen. Sinds 2 nachten slaapt hij ook door (hoera!) van ongeveer half 8 tot 5-6 uur ‘s ochtends, wat een verademing!
  Overdag slaapt hij nog in de box en kiest hij zelf wanneer hij slaapt. Na het flesje verschoon ik hem, dan spelen we nog wat en wanneer ik merk dat hij moe wordt bouwen we het spelen af zodat hij tot rust kan komen.

  • Michelle

   Klinkt fijn! En slapen in de box; prima toch! Vind dat ook zo gezellig, zo lekker dichtbij! Met Morris is dat geen succes. Veeel te nieuwsgierig dat kereltje. Haha.

 • Mandy

  Heerlijk om een mannetje te hebben dat zo goed slaapt! Zo genieten, en ook heel handig als je hem bijvoorbeeld meeneemt. Dat hadden we bij onze eerste ook! Bij de tweede is het ietsje anders, maar mogen we nog steeds niet klagen. Hij is nog jong. Wat heerlijk ook dat jij maar 10 minuten voeding geeft! Wow, ik zou er meteen voor tekenen en het ook veel beter volhouden. Hier om de 2,5 uur en dan een half uur a 40 minuten.

 • Wendy

  Mijn zoon is 11 weken en slaapt s’nachts ook heerlijk door van 19:00/20:00 tot 06:30 uur.

  Overdag ben ik nog wel zoekende. Meestal doet hij s’ochtends een hazenslaapje van 15/30 min in zijn box of kinderwagen en s’middags gaat hij naar zijn eigen bed en slaapt hij +/- 3 uur.
  Wat ik mij afvraag… blijven jullie thuis voor de slaapjes overdag? Ik ben graag op pad, maar probeer nu alles om het middagslaapje heen te plannen.

  • Silke

   Goed artikel weer! Is al vaker geschreven maar je schrijft heel prettig waardoor het fijn leest. Ik ben ook wel benieuwd naar de “vaste” tijden. Net zoals dat je plog dat jullie samen nog even hebben uitgeslapen. Hou je dan bepaalde tijden aan of kijk je naar de signalen van Morris? Ik ben net zoals Wendy ook nog zo zoekende overdag!

   • Michelle

    Dankjewel Silke, leuk om te horen! Ik schreef een paar weken geleden een artikeltje over ons ritme van nu. Morris heeft ondertussen een heel sterke biologische klok, waardoor hij eigenlijk iedere dag op dezelfde tijdstippen drinkt en slaapt.

  • Michelle

   Oh wat heerlijk die nachten ook! Nee wij blijven niet thuis voor zijn slaapjes. Wij hebben de regel dat minimaal één van de twee, ochtend of middag, in zijn eigen bed moet! Dan weten we in ieder geval zeker dat hij één volwaardig slaapje doet. De andere kan dan in de auto of kinderwagen, net hoe het uitkomt! Dat werkt voor Morris perfect. Door de week slaapt hij wel alleen in bed, omdat we dan gewoon moeten werken!

 • upje

  Wauw!
  Bij de eerste hielp niets: meneer weigerde te slapen. Zelfs nu hij 2,5 is, blijven de nachten dat hij heeft doorgeslapen op 1 hand te tellen, al kunnen we hem nu uiteraard wel wakker in bed leggen en dat hij gaat slapen :p.
  De dochter slaapt veeeeel meer dan haar broer, maar een vast ritme zit daar niet in. Als ze wakker is, dan weigert ze in haar bedje/park te liggen en valt ze gewoon niet in slaap. Als ze moe is, dan zie je dat heel duidelijk en dan kan je haar bij wijze van spreken leggen waar je wilt, dan dondert ze wel in slaap. Voor haar is het dan weer een probleem om haar ‘s nachts in slaap te krijgen. Ze heeft nog 1 à 2 nachtvoedingen nodig en dan is het altijd bang afwachten of ze besluit verder te slapen of een uurtje of 2 wakker te blijven. We moeten haar ook al slapend in haar bedje leggen of we kunnen nog uren vechten tot ze er eens zin in heeft. Door die wisselende uren zijn vaste ritueeltjes wel moeilijk in te bouwen.
  Wat had ik graag gehad dat mijn kinderen op uur en tijd wilden eten en drinken… maar helaas. Ooit neem ik wraak, als ze denken lang uit te slapen na een nachtje uitgaan ofzo :p.

  • Michelle

   Haha ik moest weer zo hard lachen om jouw comment! Kan me voorstellen dat ritueeltjes op deze manier een stuk lastiger in te bouwen zijn. Vervelend dat je zoontje niet door wil slapen. Ik hoop met je meedat dat heel snel wel gaat gebeuren;)!

 • Irene

  O wat heerlijk zeg! Hier helaas een heel ander verhaal. Ons mannetje is morgen precies 8 weken. Hij doet overdag hazenslaapjes en avonds slaapt ie redelijk goed. Maar om 3 uur in de nacht houdt meneertje het voor gezien en vindt hij het welletjes geweest. Tijd om op te staan dus. Dit gaat helaas al 6 weken zo en dat begint nu wel zijn tol te eisen. De eerste 2 weken sliep hij als een roosje en ook de nachten door! Helaas werd er door kraamzorg gehamerd dat wij hem echt wakker moesten maken voor zijn voeding. Daarna was het helemaal mis. Hij is een ontzettende slechte slaper geworden en als wij aan 2 uurtjes slaap komen mogen wij in onze handjes klappen. Ik hoop echt dat hij zijn ritme nog gaat vinden, want hier kunnen we vrij weinig de deur uit omdat hij erg prikkelbaar is en alleen in zijn bedje kan slapen.

  • Michelle

   Ohh dat met de kraamzorg heb ik al vaker gehoord. Zeiden ze bij ons op het CB ook; gewoon wakker maken! Heb ik niet gedaan, lekker eigenwijs gewoon naar mijn gevoel geluisterd. 2 uur slaap?! Dat lijkt me zo zwaar. HEEL veel succes en sterkte. Hoop dat het heel gauw weer beter wordt.

 • Kim

  Heerlijk z’n vast slaapritueel. Hier gelukkig ook 2 goed slapende meiden. Na het eten lekker douche/in bad. Daarna bij de oudste op bed gezellig een boekje lezen. Oudste naar bed rond 19:00/19:15 uur jongste nog een
  Laatste fles en dan lekker het klokje rond slapen allebei. De jongste slaapt over dag vaak 2 x 2 uur en aan het eind van de dag rond etenstijd nog een uurtje. En de oudste gaat na de boterham 1,5 tot 3 uur slapen. Heerlijk…

  • Michelle

   Ik ben ook heel benieuwd hoe dat hier ooit zal gaan als er nog een kindje bij zou komen. Hoor daar zuuuulke verschillende verhalen over! Vind dat best spannend. Dat ritme van jouw jongste klinkt heel vergelijkbaar met dat van Morris!

 • Isa

  Wij proberen ook zo veel mogelijk een heel vast ritme aan te houden van voeden, verschonen, liedje, muziekje aan, speentje in. Dat werkt gewoon en dat is heel fijn!

  Ik vind het persoonlijk een zegen dat ons kind het slaapgedrag van zijn vader heeft: slaapt overal, altijd. Waar hij ligt, doet hem niets. Ook heeft hij niet altijd een boodschap aan de tijd: als meneer moe is, wil en gaat hij slapen!

  • Michelle

   Haha toch het slaapkarakter van de papa’s hè! Hier net zo; ik was vroeger zo’n makkelijke slaper, maar nu is het af en toe een drama. Koen slaapt letterlijk overal. En Morris nu dus ook: FIJN!

 • Vanessa

  Hoi Michelle, mijn dochtertje is nu vier maanden oud en ze wordt nog steeds twee keer in de nacht wakker voor haar fles. Ik heb helaas geen borstvoeding kunnen geven. We zijn kapot maar ik smelt zodat ze naar mij lacht. Maar ik hoop stiekem dat ze binnenkort doorslaapt

  • Michelle

   Ik maak uit je reactie op dat je wel graag borstvoeding had gegeven; dan vind ik het erg jammer voor je dat dat niet is gelukt. Hoewel ik zelf wel bv geef ben ik zéker geen lid van de borstvoedingsmaffia. Ik geloof er echt in dat kindjes net zo goed groot worden met de fles. Haha ik kan me er alles bij voorstellen. Wat lijkt me dat pittig. Hoop ik stiekem met je mee dat ze dat héél snel gaat doen, goed?;)

 • lifeaslieke

  Het klinkt ook zo heerlijk rustig 🙂 Wat fijn dat hij zo goed slaapt! Fijn ritueeltje zeg 🙂

  • Michelle

   Ja dat is het inderdaad ook wel. Als ik een beetje gestresst ben probeer ik ook bewust rustig te worden voor zijn laatste voeding. Geloof echt dat dat invloed heeft!

   • lifeaslieke

    Ja dat lijkt mij ook inderdaad! Kinderen voelen het natuurlijk ook goed aan hoe hun moeder zich voelt…En.sowieso is het natuurlijk lekker om even rustig je kindje naar te voeden en naar bed te brengen 🙂

 • tineke

  Wat heerlijk dat hij zo goed slaapt! Een echt ritueel hebben wij niet meer. We gaan samen tanden poetsen, dan kleden we haar om en leggen we haar met een flesje water in bed. Dan valt ze eigenlijk zelf in slaap 🙂 Voorlezen doen we de hele dag door en ik merk vaak dat ze daar ‘s avonds geen zin meer in heeft, dus dan doen we het ook maar niet. Toen ze jonger was hadden we wel een uitgebreider ritueel, ja, maar eerlijk gezegd kan ik me er maar weinig van herinneren, haha!

  • Michelle

   Overdag voorlezen is ook heel leuk toch? Haha dat snap ik! Ik schrijf zooo veel op en maak overal foto’s van; zo bang dat ik het allemaal meteen vergeet!

 • Michelle

  Oh jullie ritueeltje met twee meiden klinkt wel heel gezellig. Kan me voorstellen dat dat 2 tot 3 keer per nacht eruit op een gegeven moment op gaat breken. Ik duim dat de osteopaat uitkomst gaat bieden! X

 • Michelle

  Oh wat klinkt dat gezellig. Papa een kus en zwaaien in de deuropening; geweldig. Geniet nog even lekker van jullie vakantie!

 • Roos

  Wat lief dat je me noemt ! Ook bij de derde is het een kwestie van uit proberen en hier werkt het ook gewoon goed. Noah is ongeveer net zo’n slaapkop als Morris! Ik zweer bij rust en regelmaat. Ouderwets maar hier een gouden formule !

 • Alicia

  Fijn hoor zoveel slaap! Bij ons gaat het soms heel goed, en dan weer 2 keer ofzo wakker. Ons zoontje heeft heel lang niet doorgeslapen, maar was nooit lang wakker snachts. Ons dochtertje van 7 maanden sliep juist al vroeg (bijna) door, maar áls ze wakker wordt dan blijft ze dat soms wel een half uur en ligt gezellig te brabbelen terwijl wij willen slapen. Ook hier vaste rituelen van voeden, verhaaltje, verschonen.
  Wat ik me trouwens afvraag bij jou en andere die zeggen dat hun babies vanaf dag 1 doorsliep: was bij jullie niet het advies om om de 4 uur te voeden? Onze kraamhulp gaf aan dat als ze nog zo klein zijn ze echt om de zoveel uur moeten drinken. Dus wij mochten eigenlijk niet eens laten doorslapen. Was dat bij jullie dus anders?

  • Michelle

   Onze baby sliep niet vanaf dag één door hoor. De eerste paar weken moest ik hem ‘s nachts één keer wakker maken voor zijn nachtvoeding, maar omdat hij na die eerste week steeds met 400 gram per week groeide zijn we daar vrij snel mee gestopt. Dat vond het CB gezien zijn gewichtstoename ook prima. Als we hem wakker maakten dronk hij twee slokken en viel hij weer in slaap, dus dat had gewoon niet zo veel zin hier.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!