ONZE FAVORIETE VOORLEESBOEKJES

 In Moederschap, Morris

Voorlezen. Volgens mij één van die dingen waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Ik ben een ontzettende boekenwurm. Altijd al geweest ook. We konden vroeger niet op vakantie zonder een aparte hutkoffer voor mijn boeken, en als we gingen vliegen was mijn handbagage op zich al amper te tillen omdat ik daar de halve bibliotheek in versleepte; toch handig hoor, die e-readertjes. Hoewel ik er op het moment niet zo vaak tijd voor maak – die blog slokt toch verdacht veel vrije tijd op;) – ben ik nog altijd een fervent lezer en staat mijn e-reader nu alweer ramvol met boeken voor de vakantie volgende week. Koen las voor wij een relatie kregen nooit, maar kan een goed boek inmiddels ook waarderen, en dus waren we het er snel over eens dat we toch wel zouden gaan proberen Morris de liefde voor boekjes mee te geven.

Wij zijn héél snel begonnen met voorlezen. Anderen verklaarden ons voor gek, want ‘hoe ging zo’n minibaby daar nou iets van meekrijgen?’, maar we genoten er van en maakten het onderdeel van ons avondritueel. Gewoon een fijn rustmoment. Even niks, alleen slaapzak aan, lekker bij ons op schoot en boekje lezen. Toen hij nog een voeding kreeg deden we die vaak op hetzelfde moment, maar toen we de fles eraf haalden bleef dat rustmoment er toch, door het boekje. Inmiddels is die minibaby héél erg verleden tijd en wandelt er hier een gezellige dreumes rond, maar wel een die groot fan is van boekjes! Het is geen ontzettend geduldig kind – net z’n moeder – maar als hij al een hele poos druk aan het spelen is komt het meer dan eens voor dat hij alles uit zijn handjes laat vallen en hij ergens rustig gaat zitten met een boekje om doorheen te bladeren, of naar mij toe komt met een boekje, zo van ‘lezen mam!’. Ik vind voorleesboekjes trouwens ook altijd een goed kraamcadeau! Vooral als mensen een uitgesproken smaak hebben qua kleertjes kan het soms een risico’tje zijn om een pakje te kopen. Met een mooi boekje doe je het eigenlijk nooit verkeerd. Ik was daar zelf in ieder geval heel erg blij mee! Het me leuk jullie vandaag onze favorieten te laten zien!

WOEZEL & PIP

Ik denk dat er maar heel weinig mama’s zijn die geen boekje van Woezel & Pip in de kast hebben, en ook wij hebben er een aantal gekregen. Deze lezen we op het moment heel veel. Morris weet Woezel & Pip ondertussen prima van elkaar te onderscheiden, dus dat maakt het extra leuk om deze boekjes tevoorschijn te toveren. Ik vind dit fijne voorleesboekjes, omdat de verhaaltjes niet te lang zijn, maar nou ook weer niet zo kort dat je na drie regels klaar bent, en de illustraties voegen echt wat toe. Het liedje – Allerbeste Vriendjes – is trouwens ook een favorietje.

ER KOMT EEN BABY BIJ

Dit boekje schaften we aan om wereldkundig te maken dat Morris grote broer wordt. Alleen al daarom heeft het voor ons best wel een beetje bijzondere waarde. In dit boek vertelt mama aan haar zoontje dat er een baby’tje bij komt, en vervolgens neemt dit boek je door de negen maanden mee. Er is vooral ook heel veel aandacht voor de beleving van het kindje en dat maakt het extra leuk. Vooral omdat die in het begin eigenlijk niet heel enthousiast is, maar naarmate de tijd vordert en de buik groeit toch wel nieuwsgierig wordt. Morris is volgens ons nog te klein om dit echt te begrijpen, maar toch vindt hij het – door de plaatjes? – een leuk boekje! Ik denk dat dit echt een aanrader is als je zwanger bent van een tweede – of derde of vierde of vijfde, je snapt wat ik bedoel – kindje en je je kind(eren) bij dat proces wilt betrekken! Vooral als ze iets ouder zijn dan Morris is en ze er dus meer bewust van mee krijgen.

GROTE BEER, KLEINE BEER

Morris zijn allergrootste favoriet is dit. Ik vind het zelf ook een heel mooi boekje en het verhaaltje blijft leuk om te lezen, maar als Morris mag kiezen gaat hij altijd voor deze. Hij zegt ‘beer’, wijst ze allebei aan en luistert aandachtig naar het verhaaltje. Als het boekje uit is zwaait hij grote beer en kleine beer allebei welterusten. Ik weet niet precies waar het ‘m in zit, want het boek is niet heel anders dan andere voorleesboekjes, maar hier is het echt een hit!

WELTERUSTEN DIKKIE DIK

Dit boekje kregen we cadeau in de kraamweek, en deze hebben we met name die allereerste periode héél erg veel voorgelezen. Het is een gepersonaliseerd boekje, dus door het hele verhaal wordt ‘Morris’ ook echt bij zijn naam genoemd. Dat is toch wel een heel leuk detail. Nu Morris iets ouder is doet deze het nog steeds heel erg goed, want poezen zijn z’n grote favoriet – kan niet anders met twee van die pluizenbollen in huis – en als die dan ook nog in veelvoud op papier staan is het kind helemaal dolgelukkig. Ik vond dit overigens een heel leuk kraamcadeautje! Aanrader voor als je het niet weet en je nét wat meer wilt dan ‘gewoon’ een boekje; deze gepersonaliseerde variant.

RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU

Soms zou ik best even een vliegje op jullie schermen willen zijn, want ik denk dat jullie nu allemaal keihard – of iets zachter, dat kan uiteraard ook – ‘jaaaaa’ roepen. Deze klassieker staat volgens mij op zowat iedere boekenplank, en dat is niet zonder reden. Je hoeft maar ‘n béétje last te hebben van je hormonen om het niet droog te houden bij deze, want hij is echt heel mooi en aandoenlijk vooral ook. Ik vind het verhaaltje mooi, de boodschap ook, en dat ‘tot aan de maan en terug’ is bij voorbaat al een winnaar natuurlijk. Ook hier een van de favorieten dus!

SORRY!

Dit is zo’n boekje met niet alleen prachtige illustraties – ben ik echt fan van – maar ook een heel mooie boodschap. Beer en konijn zijn vriendjes, krijgen onenigheid, maar komen er uiteindelijk achter dat hun vriendschap veel belangrijker is dan wat dan ook, en dat je soms gewoon sorry moet kunnen zeggen. Een wijze les dus, op een heel mooie manier verpakt!

Het afgelopen jaar waren dit de boekjes die we het vaakst opengeslagen hebben. Voor als Morris iets ouder is hebben we ook een aantal échte voorleesboeken, zoals het grote Sprookjesboek, Jip en Janneke – mijn lievelings vroeger – De mooiste vis van de zee én het gepersonaliseerde ‘Wat een pech, mijn naam is weg!’, dus dat zijn weer leuke voor als Morris ook echt meer van de verhaaltjes begrijpt, maar voor nu doen de vele plaatjes het toch wel heel erg goed!

Ik ben benieuwd wat jullie favoriete voorleesboekjes zijn en of jullie nog goede tips hebben! Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 9 comments
 • Suzanne

  Heel leuk, een blog over boekjes! Hier lezen we Nijntje en de boekjes van Bobbi (beertje), misschien wat minder bekend.
  Verder is het voelboek van Rupsje Nooitgenoeg ook favoriet.

 • Isa

  Voorlezen <3 Ook hier doen we dat al een hele tijd! Zonder verhaaltje geen 'bedtijd'. Ik vind zo'n persoonlijk boekje ook echt super. Wij hebben 'm van Gonnie en vriendjes – in ons geval heet het boekje dus Gonnie en Floris. Floris vindt dat een prachtig boekje!

 • Margot

  Ik heb al een heel rijtje boeken staan waar ik vroeger nog uit voorgelezen ben en ik weet zeker dat er nog een hoop nieuwe bij gaan komen de komende tijd. ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ heb ik nog niet, maar die staat zeker op mijn wishlist!

 • Martine

  Leuk artikel! Hier ook een geboren boekenwurm. Het is er bij ons met de paplepel ingegoten. “Raad eens hoeveel ik van je hou” was het eerste boekje dat ik kocht toen ik zwanger was van Aiden. Mama las hem altijd aan ons voor toen mijn tweelingbroer en ik klein waren (onze grote favoriet!) en ik wilde dit graag doorgeven aan mijn kinderen. Toen Aiden is geboren en overleden, heb ik dit boekje alsnog aan hem voorgelezen.
  “Allemaal de liefste” (van dezelfde auteur/illustrator als “Raad eens hoeveel ik van je hou”) is trouwens ook een aanrader! Dat boekje gaat over 3 beertjes die allemaal verschillend zijn. Toch vinden hun ouders hen allemaal de liefste en beginnen ze zich af te vragen wie dan het allerliefste beertje is, want er kan er natuurlijk maar één de liefste zijn.

 • Wendy

  Hier zijn we ook dol op (voor)lezen! Raad eens hoeveel ik van je hou? staat hier ook op de boekenplank. De boeken van ‘Gonnie’ zijn ook favoriet! Fijn moment met de kindjes voor het slapen gaan.

 • Sylvia

  Zo leuk voorlezen en samen lezen. Wij verslinden de boekjes van liselotje en woezel en pip, “de grote voorleesboeken” 3, jip en janneke. Heerlijk zo’n quality time momentje

 • Hikde

  Heerlijk die boekjes, ik heb geen kinderen maar ben gek op boeken! Ik vind het ‘dikke’ boek van Jip en Janneke echt leuk, zag hem liggen bij de Hema. Echt een klassieker! Ook Rupsje nooit genoeg ik favo bij m’n neefjes.

 • Silke

  Leuk om te lezen! Hier is voorlezen ook echt onderdeel van de dag. Welke boekjes ook een aanrader is “De kleine Walvis” (ook leuk als kraamcadeautje) prachtig boek! De tekeningen zijn zo mooi. Even achter je oortjes kriebelen is hier ook een favoriet, gaat ook over het slaapritueel. Leuk dit soort artikelen!

 • Mara

  Bij ons op het Kdv zijn de boekjes van Bobbi en Gonnie en Gijsje ook altijd favoriet!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!