ONZE NIEUWE FIETSEN

 In Moederschap, Reizen

De laatste jaren hebben Koen en ik weinig gefietst. Het kwam er op een of andere manier nooit zo van, terwijl ik wél echt opgegroeid ben met fietstochtjes. Toen ik nog klein was sprongen we vaak met z’n vieren op de fiets als het mooi weer was, en fietsten we van terrasje naar terrasje om hier iets te drinken, daar wat te eten en dan weer een ijsje te halen. Ik vond dat nog altijd heel leuk, maar Koen was nooit zo’n liefhebber van dat hele fietsen voor de lol, zeg maar. Tót Morris geboren werd! Inmiddels zijn we twee gloednieuwe tweewielers rijker en er héél erg blij mee! Omdat er veel vragen kwamen over welke exemplaren we nou precies uitgezocht hebben en waarom, besloot ik er een artikeltje te wijden.

Jullie zijn via de plogs deelgenoot geweest van het hele proces van het uitzoeken van een mamafiets voor mij, want dat had nog best wat voeten in de aarde! Er is heel veel aanbod, er zijn héél veel dingen om rekening mee te houden, maar uiteindelijk hebben we ‘t dan ook wel gewoon weer ‘maar’ over een fiets. Ik vond het behoorlijk lastig om er eentje uit te kiezen – ik denk dat dat de hormonen zijn – maar anderhalve week geleden haalden Koen en ik onze nieuwe fietsen dan toch eindelijk op en echt; ik ben er zó blij mee! Qua fietsenmerk kwam ik, om heel eerlijk te zijn, nooit heel veel verder dan Batavus of Gazelle. Een rondje Google leerde me dat die allebei ook mamafietsen maken, en dat de Mambo Deluxe bij Batavus en de Bloom bij Gazelle dan de meest populaire zijn. Één van die twee zou het dus maar moeten worden, en met het oog op dat het allebei degelijke fietsenmerken zijn besloot ik de keuze af te laten hangen van welke ik het mooiste vind. Op zich niet heel gek gedacht toch, en ik bedoel; het oog wil ook wat.

Omdat ik niet zo’n fan ben van lichte banden op een fiets – vraag me niet waarom, dat is gewoon een typisch trekje – viel de Mambo Deluxe eigenlijk vrij snel af. De Bloom zou het dus moeten worden, en met dat in ons achterhoofd gingen we op pad, keken we bij verschillende fietsenwinkels en lieten we ons informeren. Het is toch best een behoorlijke aankoop, twee nieuwe fietsen, en dan is het prettig om wel even enigszins te weten waar je het over hebt. Bij de winkel waar we onze fietsen graag wilden kopen, omdat we daar heel goede verhalen over gehoord hadden, stond de Bloom niet in de winkel. Een testritje ging ‘m dus even niet worden. Om een heel lang verhaal kort te maken: ze hadden wel de Cortina Roots in verschillende uitvoeringen, en toen ik deze witte zag staan was ik vrijwel meteen verkocht! Nadat ze mijn twijfel – want geen Gazelle of Batavus – hadden weggenomen was ik eigenlijk best heel snel overtuigd. Het is precies de fiets die ik zocht: hartstikke praktisch, veilig met stuurslagbegrenzer, dubbele standaard en 7 versnellingen, geen transportermodel dus zonder rekje voorop, én in een kek kleurtje!

Die keuze was dus gemaakt! Omdat Koen en ik de ambitie koesteren om zo’n heerlijk kneuterig ANWB-stel te worden – ik bedoel; zie je ons al gaan op matching fietsen met matching regenjackies en fietstassen? – wilden we voor Koen een soortgelijke fiets, of in ieder geval ook een Cortina. Zij hebben een héél groot aanbod in transporters viel me op, maar Koen wilde ook graag een fiets zonder rekjes, en dus werd het toen kiezen tussen de Speed of de Mozzo. Hij is uiteindelijk voor de Mozzo gegaan, in de zwarte uitvoering. Om te zien best een eenvoudige fiets, maar wel met net iets anders design dan ‘normaal’. Een sportief modelletje en eentje met zo’n typische mannensnufje, want je kunt je telefoon opladen terwijl je fietst. Best handig ook. Ik vind ‘m heel mooi!

Omdat het zonder stoeltje natuurlijk lastig fietsen wordt met Morris, hebben we die er meteen op laten monteren. Bij Koen zit er een adapter op, waardoor het zitje heel eenvoudig over te zetten is. We hebben voor een voorzitje van Bobike gekozen. Dat is puur persoonlijke voorkeur qua design, want als ik de kenners moet geloven zijn zowel Bobike als Yepp stoeltjes prima! Ik kan dus niet vergelijken, maar dit stoeltje bevalt tot op heden heel erg goed. Mijn fiets is ondertussen ook al voorzien van fietstassen, dus m’n ANWB-ambities gaan lekker. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan zeggen, maar het is gewoon zo ideaal! Ik ga heel graag met Morris op de fiets wat boodschapjes doen, maar als ik die dan vervolgens aan m’n stuur mee naar huis moet nemen zijn we nog niet echt veilig bezig en daarbij is een stuur vol tassen + een kind voorop + een dikke buik gewoon geen ideale combi. Die tassen bieden dus echt uitkomst. En als ik ze niet nodig heb gesp ik ze er gewoon vanaf! We kochten onze fietsen bij Mart & Wilma Verstegen in Uden, en ik ben echt heel erg te spreken over hun winkel. We hebben onze fietsen helemaal zelf betaald, niks #spon aan, dus dit is absoluut oprecht enthousiasme. De service is supergoed, je wordt heel netjes geïnformeerd, ze zijn scherp met hun prijzen en proberen je niet van alles aan te smeren om maar omzet te draaien. Dat vind ik toch altijd wel prettig. Aanrader dus! De fietstassen komen van Hema.

Om heel eerlijk te zijn verwacht ik niet dat ik als fietsenleek nou zo heel veel verschil zou ervaren tussen mijn fiets of een mamafiets van een ander merk. Ik pretendeer ook niet dat deze beter is dan een andere, want daar geloof ik niet zo in. Je went aan hetgeen je gebruikt, en dat vind je dan prettig, of juist niet. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn fiets tot op heden heel erg goed bevalt. Ik heb tot we deze fietsen kochten gebruik gemaakt van mama’s ‘normale’ fiets met een zitje achterop, en het verschil tussen een mamafiets en zo’n normale fiets vind ik wél heel erg groot. Dat zit ‘m dan vooral in de mogelijkheid om het stuur vast te zetten en die dubbele standaard, waardoor je mamafiets niet schuin gaat hangen! In die zin denk ik dat een mamafiets toch echt wel een luxe is als je graag gaat fietsen met je kind(jes). Ik kan in ieder geval niet wachten om nog véél meer tochtjes te maken met Morris!

Hebben jullie een mamafiets? En gebruiken jullie die voor pleziertochtjes, of puur voor praktische dingen als een boodschap? Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 9 comments
 • Anne van Geelkerken

  Zoals ik al zei heb ik ook de Cortina Roots met een Bobike stoeltje, maar echt: wát een fijne fiets is dat! Ik ben elke keer nog zo blij als ik op die fiets stap haha. Hij fietst heerlijk en ik vind het ook gewoon een hele mooie fiets! Hier ook een mama met fietstassen, dat vind ik helemaal een uitvinding! Haha, lekker burgerlijk maar ik hou ervan.

  Veel fietsplezier!

 • Mooie fiets hoor! Lekker kek fris kleurtje! Ik heb een gazelle Miss Grace, geen echte mama fiets maar wel met zo’n breed stuur en een extra grote standaard super fijn. Wij fietsen nu inderdaad een rondje voor de lol, waar ik een paar jaar niet gefietst heb. Dat houd je.

  Manlief en ik hebben matching gazelle transport fietsen, iets met zo’n zelfde ANWB ambitie

 • Eva

  Leuk!! Mijn zoontje is echt dol op een stukje fietsen. Ik heb sinds kort de gazelle miss Grace met yepp stoeltje. Is geen ‘officiële’ mama fiets maar wel met dubbele standaard, breed stuur en stuurslot. Ben er heel blij mee.

 • Anouk

  Alsof je gedachten kunt lezen. Ben as we speak bezig met een nieuwe fiets, want wil de komende maandjes lekker met Ticho rondkarren, nu hij stabiel kan zitten. Twijfel tussen de Cortina Roots en de Mambo Deluxe. Twijfel dus tussen een elegante moekefiets of een wat robuuster en stoerder exemplaar.. Wat was voor jou de hoofdreden om voor de Cortina te gaan?

  • bijzonderkleinwonder

   Ja dat snap ik! Is ook zó leuk om er lekker op uit te gaan. De Mambo Deluxe is verkrijgbaar in zwart en in blauw, beide met beige banden. Ik vind persoonlijk die combinaties niet zo mooi en ben puur en alleen daarom voor de Cortina gegaan! Heeft dus verder niets met de fiets zelf te maken; volgens de adviseur in de fietsenwinkel zijn ze erg vergelijkbaar! Het verschil zit ‘m dus vooral in het uiterlijk.

 • Anna

  Mooie fietsen! Ik heb een electrische fiets met een fietskar erachter. Hier kunnen twee kindjes in (ze hebben het dan toch leuk samen) en met de derde op komst kan de oudste in een zitje op de bagagedrager. Met een speciale babyschelp kunnen we al eerder fietsen dan dat de baby kan zitten, ideaal! We fietsen ook heel veel en we wonen achteraf dus net iets minder zwaar trappen en aantrekkelijker om de fiets te pakken

 • Lieke

  Mooie fietsen.

 • Janny

  Ik had geen mamafiets maar heb op mijn gewone Gazelle fiets een moederstuur laten zetten om meer ruimte tussen het stoeltje voor en het zadel te krijgen.
  Kon niet handig afstappen anders en dat vond ik niet veilig. Nu zit het normale stuur er weer op omdat zoonlief achterop in het zitje zit. Vind ik minder gezellig maar hij werd te groot voor voorop.
  Heel veel fietsplezier voor jullie…

 • Inge

  Hoi Michelle, ik kan het zo gauw niet vinden dus hoop dat je dit nog leest, maar gebruik je deze fiets ook nu met twee kindjes? Of gaat er dan eentje bij Koen en eentje bij jou? Ik ben namelijk op zoek naar een mamafiets en vind de Cortina héél erg mooi!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!