Eentje voor in de categorie ‘het recept waarvan je wist dat ie ooit zou komen’: bruschetta! Al een hele poos is dit er eentje die hier bijna wekelijks wel een keer op tafel staat. Is het niet als avondeten met een soepje, dan wel in kleiner formaat als lunch of als hapje bij de borrel. Ik heb lange tijd gedacht dat het een beetje gekkig zou zijn om hier een receptje aan te wijden, omdat je niet eens écht hoeft te koken en het eigenlijk heel eenvoudig is, maar ik krijg inmiddels zo vaak vragen over hoe ik die bruschetta van ons nou precies maak dat het me toch een idee leek er een artikeltje aan te wijden! Bij deze dus:).

WAT HEB JE NODIG:

  • 1 ciabatta
  • 3 of 4 grote tomaten
  • 1 blikje tonijn (optioneel, je kunt hier eigenlijk alles op doen wat je lekker vindt)
  • 2 rode uitjes
  • 3 of 4 tenen knoflook, naar smaak
  • olijfolie
  • 1 bol mozzarella
  • Italiaanse kruiden
  • verse basilicum

BEREIDINGSWIJZE

  • Doe een flinke scheut olijfolie in een bakje en pers hierin drie of vier tenen knoflook uit. Twee kan ook; het is net wat je lekker vindt. Wij houden van knoflook, dus ik doe er drie grotere of vier kleine teentjes in.
  • Snijd de ciabatta eerst in zoveel stukken als je wilt. Ik doe altijd drie stukken, maar je kunt ook smallere reepjes maken; net hoe je wilt. Daarna snijd je die stukjes weer doormidden, zodat je een onder- en een bovenkant hebt. Verdeel de ciabatta over een bakplaat of rooster met bakpapier erop en verwarm meteen de oven voor op 220 graden.
  • Smeer de ciabatta in met de knoflookolie. Probeer de stukjes knoflook een beetje te verspreiden om te voorkomen dat je straks letterlijk één hap met alleen maar knoflook hebt, en verder alles zonder. Dit kun je nu even opzij zetten zodat de olie een beetje in kan trekken.

  • Snijd de tomaten, de uien en de mozzarella. Ik snijd de tomaten altijd in kleine stukjes, en de ui in halve ringen. Je kunt de tomaat ook in repen snijden als je haast hebt of dat lekkerder vindt, maar jullie kennen mijn struggle met grote stukken groenten, dus hier gaan ze klein. De bol mozzarella snijd ik door de helft, en daarna in reepjes. Je kunt ‘m in principe ook gewoon verkruimelen; dit is gewoon een beetje een tic.
  • Laat de tonijn uitlekken en maak deze eventueel aan met een beetje mayo en/of curry. Ik doe dat altijd; geeft net wat meer smaak en anders vind ik hem wat droog, maar ook hier geldt: dat is smaak. Je hoeft trouwens geen tonijn te gebruiken! Wij doen het de laatste tijd vaak omdat Koen dat heel lekker vindt, maar alleen tomaat kan natuurlijk ook, of met serranoham of iets anders lekkers.

  • Pak de ciabatta er weer bij en verdeel de tonijn en tomaat er naar smaak overheen. Met deze hoeveelheden kan ik vier stukjes met tomaat maken, en twee met tonijn.
  • Strooi nu wat Italiaanse kruiden over de ciabatta.
  • Verdeel de rode ui gelijkmatig.

  • Hetzelfde geldt voor de mozzarella: deze kun je nu over de ciabatta verdelen.
  • Eindig met wat basilicum. Ik snijd vaak een aantal blaadjes doormidden die ik vervolgens met een keukenschaar verknip boven de broodjes. Vind ik sneller gaan dan alles snijden; dat wordt hier altijd zo’n gepriegel met die kleine blaadjes.

  • Schuif je bruschetta nu in de oven voor minimaal 13 minuutjes op 220 graden. Ik laat hem er vaak wat langer in, een minuut of 15, omdat het brood dan wat knapperiger is, maar dat verschilt ook per oven. Kwestie van even voelen.

Kwartiertje geduld, en dan kun je aanschuiven! Hier is het een grote favoriet. We eten dit heel vaak als we weinig tijd hebben, maar ook als ik geen zin heb om te koken of als we eigenlijk trek hebben in een pizza of zoiets, maar ik maak het ook wel eens als uitgebreide lunch of als borrelhapje. Het is een hartstikke goedkoop receptje, want we hebben alle ingrediënten over het algemeen sowieso altijd in huis, en je kunt er eigenlijk niets aan verknallen. Wat mij betreft absoluut een aanrader:)!

Eet jij wel eens bruschetta? Of maak je het nooit? Ik hoop dat jullie het leuk vinden weer wat meer recepten te zien hier. Bedankt voor het lezen:)!

 

Showing 11 comments
  • D.
    Beantwoorden

    Yes 2 recepten op korte tijd! 😀 tnx!!!

  • Meinke
    Beantwoorden

    Klinkt heerlijk! Tip: bij de AH verkopen ze verse gesneden basilicum in potjes uit de diepvries. Ideaal!

  • Margot
    Beantwoorden

    Het ziet er altijd heerlijk uit als dit langskomt op je blog, dus fijn om te weten hoe je het nu precies maakt!

  • Linda
    Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen… Doe je nog een tweede keer iets met de olie? Omdat je schrijft dat je het even weg kan zetten om in te laten trekken…

  • Gerdien
    Beantwoorden

    Leuk om je receptjes te lezen. Heb ondertussen al je pasta’s en lasagne al gemaakt, haha. Wat ook hier ook in de smaak valt als beleg voor de ciabatta: pesto + parmezaanse kaas en dan in de oven. Eventueel nog parmaham erover nadat ‘ie uit de oven is gekomen:)

  • Janneke van Leeuwen
    Beantwoorden

    Lekker! Wij eten heel vaak (in ze zomer) bruschetta, maar dan doe ik alleen het brood met de knoflookolie in de oven. Tomaten meng ik met gesnipperde rode ui en knoflook, goede olijfolie, peper en zoiets en gaan dan pas op het knapperige brood.
    Ook lekkere variant is met gebakken kastanje champignons afgeblust met balsamico en ik maak hem weleens met geroosterde courgette gemarineerd in knoflookolie.
    Krijg er gewoon honger van hahaha!

    • Lieke
      Beantwoorden

      Zo maken wij het hier (in Italië) inderdaad ook. Alleen het brood in de oven met olie en daarna iets erop. Meestal tomaten/basilicum/knoflook/zout maar idd soms ook champignons. Geroosterde courgette ken ik niet maar ga ik eens proberen! Goed idee!

  • Youssra bl
    Beantwoorden

    Dankjewel dat je het receptje deelt!! Ga het zeker keer uitproberen!

  • Caroline
    Beantwoorden

    Ik ga het zeker een keer proberen!! Ziet er heerlijk uit!!

Leave a Comment