RECEPT: GROENE RISOTTO

 In Recepten

In één van mijn vorige plogs én op stories deelde ik een foto van de groene risotto die mijn vriendinnetje Marie voor ons kookte. Naar aanleiding daarvan kwamen er heel veel vragen over het recept. Marie besloot het helemaal uit te schrijven net zoals ik normaal altijd doe, zodat ik het meteen met jullie kon delen zonder het zelf uit te hoeven schrijven. Echt bizar lief. Vandaag dus het recept van Marieke’s groene risotto die ik inmiddels heb gebombardeerd tot één van mijn lievelings. Als risotto je ding niet is, qua substantie, ga je dit niet fantastisch vinden, maar als je wel van risotto houdt is dit sowieso een succes.

Eigenlijk ben ik een echte vleeseter, maar ik probeer de laatste tijd vaker, een of twee keer in de week, vegetarisch te eten. Zeker nu ik er door het experimenteren met vegetarische gerechten achter ben dat ik recepten zonder vlees eigenlijk net zo lekker vind als met vlees. Omdat je mij kan wakker maken voor groene asperges en voor welke risotto dan ook, besloot ik ze te combineren. En dat werd een favoriet. Bij deze:

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 • 1 grote rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 groente bouillonblokje
 • risottorijst (ik gebruik die van Lassie – 400g)
 • 1 courgette
 • 1 pakje groene aspergepuntjes
 • rucola
 • parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • ongeveer 1,5 liter water
 • Omdat ik de mannen thuis vaak niet zo gek krijg om vegetarisch te eten, bak ik er voor hun kipblokjes bij, maar je kunt eventueel ook voor wat uitgebakken of geroosterde serranoham gaan.

Bereidingswijze:

 • Zet een pannetje met een liter water op en laat het bouillonblokje in de pan oplossen.
 • Snijd de rode ui, de courgette en de asperges in blokjes. Ik gebruik een knoflookpers voor de knoflook.
 • Bak de ui en de knoflook in een diepe braad- of hapjespan met een scheut olie aan.
 • Als je ziet dat de ui een beetje glazig wordt en je begint de knoflook te ruiken, dan bak je de courgette en de aspergepuntjes 2 minuten mee.
 • Gooi het hele pak risottorijst bij de groenten en roer het goed door.
 • Als je besluit er kip bij te bakken dan is dit het goede moment om de kipblokjes in een ander pannetje bruin te bakken. Kan dus, maar als je liever voor vegetarisch gaat hoeft dit niet!
 • Pak een soeplepel en gooi steeds een lepel bouillon bij de rijst, blijf roeren tot de bouillon is opgenomen door de rijst en doe er dan weer een schep bij. Zo blijf je bouillon erbij doen en roeren tot dat je proeft dat de rijstkorrels goed doorbakken zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten en je pakt gelijk een mooie workout voor je armen mee met al dat geroer. Wel echt belangrijk om hier bij te blijven.
 • Doe er net voordat je de pan op tafel zet een flinke lading geraspte parmezaan overheen en roer het nog een keer goed door zodat de kaas lekker smelt. Als je kip erbij hebt gebakken voeg je die ook toe.
 • Serveer de risotto met nog een beetje extra parmezaanse en een handje rucola, eventueel wat minitomaatjes. Lekker wit wijntje erbij en voilà! Eet smakelijk!

Mocht je ‘m maken; laat me vooral even weten hoe je ‘m vond! Vind ik leuk. Voor nu bedankt voor het lezen, en Marie: thanks voor je heerlijke recept!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!