RECEPT: ONZE FAVORIETE KOEKJES

 In Recepten

Moedergans hier is aan het bakken geslagen. Dat zou je bijna denken hè?! In werkelijkheid valt het wel mee. Ik ben helaas niet de allergrootste bakkoningin. Best een beetje jammer, want het lijkt me a. bloedgezellig om lekker te kunnen bakken, b. vet leuk om te doen, en c. ideaal om altijd iets lekkers in huis te hebben. Echt voor me weggelegd is het alleen niet. Kan gebeuren; ieder z’n kwaliteiten. Wat ik wél heel vaak en heel graag bak zijn onze koekjes. Jullie hebben ze ondertussen al een ziljoen keer voorbij zien komen, want vooral tijdens mijn verlof ging er geen week voorbij dat ik ze niet maakte, en het leek me leuk het receptje te delen. Moet ik er wel meteen bijzeggen dat het de titel ‘recept’ eigenlijk niet eens verdient, want iets makkelijkers dan deze koekjes is er oprecht niet. Je gooit een paar ingrediënten bij elkaar en dan ben je al een heel eind. Kind kan de was doen. Komt ie:

WAT HEB JE NODIG:

 • Bakpapier
 • Bakplaat
 • 175 gram bloem
 • 65 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker – is ongeveer 8 gram
 • 125 gram roomboter – normale margarine kan ook
 • 2 eigeel
 • Vruchtenjam naar smaak – ik gebruik vaak frambozenjam
 • Steekvormpjes
 • Deegroller
 • Extra bloem om deeg uit te rollen

BEREIDINGSWIJZE

Als je alle ingrediënten hebt verzameld en afgewogen, doe je de bloem, suiker, vanillesuiker, boter en twee keer het eigeel in een kom. Vroeger kneedden we dit net zo lang met onze handen tot het een mooi deegje was, maar inmiddels ben ik een luie bakker en gebruik mijn Kitchenaid. Alles in de kom, apparaat aan en gaan met die banaan. Binnen no time een mooi koekjesdeegje: ideaal. Afijn; als het deeg klaar is maak ik er een bal van die ik even platduw. Die doe ik in aluminiumfolie in de koelkast. Als ik aluminium folie typ moet ik altijd hardop lachen: ik kan dat woord namelijk niet uitspreken. Iedereen die mij kent gaat dit beamen, want het is te ridicuul voor woorden, maar ik krijg het m’n mond niet uit en zeg altijd aluminimum. Dus. Weet je weer wat extra’s van me. We dwalen af. Dat deeg leg je dus ongeveer 20 minuutjes in de koelkast zodat het af kan koelen.

Eenmaal afgekoeld deel je het deeg in tweeën. Het ene deel kun je nog even in de koelkast laten; het andere rol je uit tot het nog een paar millimeter dik is, en daar steek je de vormpjes uit die je op het bakpapier op de bakplaat legt. Als het hele eerste deel op is pak je de jam erbij. Nu voorzie je alle koekjes van een dun laagje jam. Niet te veel; dan loopt het uit in de oven, maar ook niet te weinig, want dan proef je er niks van. Nu ga je met het tweede deel van het deeg aan de slag. Steek opnieuw koekjes uit, en leg deze bovenop de koekjes met jam op de bakplaat. Krijg je dus een dubbeldekkertje met jam ertussen. Als je helemaal klaar bent en je deeg helemaal op is gaan de koekjes voor ongeveer 10 minuutjes in de oven, op 175 graden. Als je van knapperig houdt kun je ze wat langer doen, maar ik haal ze er altijd uit als ze nog een beetje bleek kijken omdat ik het wel lekker vindt als ze van binnen nog een beetje zacht zijn! Als de oven piept lijkt het alsof ze nog niet gaar zijn, maar als ze afkoelen worden ze een stuk steviger! Zeker niet te lang in de oven doen dus als je ze niet te hard wilt. Ik haal uit dit receptje ongeveer 30 tot 35 koekjes.

Je bent er zo klaar mee, en ze zijn hartstikke lekker! Deze koekjes zijn jeugdsentiment voor mij, en wij zijn nog steeds fan.

Laat je ‘t me weten als je ze ook geprobeerd hebt? Dankjewel voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Milou

  Lekker! En simpel. Ik vind koekjes maken ook altijd zo leuk om te doen met Faas. Ik gebruik altijd een vergelijkbaar recept van mijn oude food/bak blog, maar ga deze met jam ook een keer proberen! 🙂

 • Hestere

  Haha love moeder Gans! Heerlijk.. ik zie deze koekjes voorbij komen in je vlogs/plogs en ik krijg er echt trek in! Ga het proberen. Maarre… Mies met jullie mooie KitchenAid ben je per definitie bakkoningin 😉 Ik kon er ook niet zo veel van tot ik de Bak Bijbel van Rutger cadeau kreeg en er wat dingen uit ging proberen! Heel fool proof!

 • Bianca Andeweg

  Hahaha! Geweldig, moedergans :-))
  Deze koekjes zien er iedere keer weer heerlijk uit, zodra ik klaar met lijnen ben ga ik ook eens een poging wagen!

 • Sriani

  Mag ik vragen welke kitchenaid je gebruikt?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!