RECEPT: VERSE PASTA BOLOGNESE

 In Recepten

Het zal voor jullie geen geheim meer zijn: de Italiaanse keuken is hier groot favoriet. Als ik de koolhydraatjes niet linea recta naar de heupen zou zien gaan sluit ik niet uit dat wij iedere dag pasta zouden eten. Met af en toe de Italiaanse plaatpizza die het op het moment ook goed doet in huize Bollen-Walk als welkome afwisseling. Dat receptje volgt snel. Vandaag, na twee keer een heel snel pastareceptje (KLIK & KLIK), een recept waar je nét iets langer voor uit moet trekken, maar wat het dan ook echt wel waard is. Deze pasta bolognese is al jaren Koen z’n grote favoriet, en inmiddels heb ik nóg een man in huis die hem heel erg kan waarderen. Een ideaal recept om een grote portie van te maken, want ook goed in te vriezen en dan dus perfect voor momenten met haast of gebrek aan zin om te koken! Bolognese wordt vaak aangezien voor een tomatensaus, maar is in werkelijkheid dus een vleessaus. Vandaar ook het gehakt. Voor de vegetariërs onder ons is dit in die zin allesbehalve een aanradertje, máár ik zeg er alvast bij dat hij ook heel lekker is zónder gehakt en met extra groenten. Ik laat jullie zien hoe ik zelf verse bolognesesaus maak!

WAT HEB JE NODIG VOOR 4 PERSONEN:

  • pasta naar keuze – spaghetti doet het altijd goed, maar Morris eet fusili net wat gemakkelijker!
  • 400 gram rundergehakt
  • 200 à 300 gram wortels
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 rode paprika
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • zout & peper
  • eventueel wat verse parmezaanse kaas en basilicum

BEREIDINGSWIJZE

  • Zet een pan op het vuur met ruim water voor de pasta. Voor vier personen kook ik vaak zo’n 500 gram, maar dat is persoonlijk!
  • Zet een kleiner pannetje op met ongeveer 1 liter water, met daarin de bouillonblokken en de laurierblaadjes, en breng dit aan de kook tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Zet het vuur daarna uit en laat de bouillon afkoelen.
  • Snijd de uien en de paprika, en hak de knoflook klein óf pers deze, net wat je voorkeur heeft.
  • Was de prei goed en snijd deze in halve ringen.
  • Was en rasp de wortels en snijd deze klein.
  • Doe de groenten in de pan en bak deze aan.
  • Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.
  • Als het gehakt mooi bruin is roer je de tomatenpuree door het mengsel, en voeg je één eetlepel bloem toe die je er ook goed doorheen roert. Dan krijg je een soort papje.
  • Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf ondertussen goed roeren. Je merkt dat dat papje nu langzaam een saus wordt.

  • Voeg net zo lang bouillon toe tot je saus een mooie dikte heeft.
  • Laat het geheel een minuut of 20 doorpruttelen op laag vuur, en vergeet niet af en toe door te roeren!
  • Doe ondertussen de pasta in de pan en breng deze aan de kook. Ik heb een Quooker waardoor het water meteen kookt, maar als je die niet hebt moet je even zorgen dat het water kookt voor je de pasta erin doet.
  • Na even pruttelen is de saus in principe klaar! Voeg eventueel wat water toe als je hem ondertussen te dik vindt door het verdampen van het vocht.
  • Rasp – terwijl de pasta nog kookt – alvast wat verse parmezaan. Dan hoeft dat zometeen niet meer! Niet per se nodig; wel erg lekker!
  • Giet de pasta af.
  • Dien de pasta op, en daarna de bolognesesaus, strooi er wat peper overheen en de verse parmezaan, én eventueel wat basilicum, en klaar is je pasta!

Met dit receptje scoor ik hier in huis iedere keer weer punten, en zelf vind ik hem ook erg smakelijk. Een goede basic is het! Ik hoop dat jullie het leuk vonden weer eens een recept te zien. Ik ben van plan dit de komende tijd wat frequenter te gaan doen, dus let me know of jullie dat een idee vinden of juist totaaal niet. Welke keuken is jullie favoriet?

Voor nu bedankt voor het lezen, en voor straks: fijn weekend!

 

Recommended Posts
Showing 14 comments
  • Vanessa

    Perfect! Ik zat net te denken wat ik vandaag ging koken. Je brengt me op een idee. Bedankt Michelle.

  • Lin

    Leuke post! Ga hem het weekend proberen!

  • Sandra

    Lijkt me een heerlijk recept! Ga het volgende week maken, bedankt voor de inspiratie! Nog even een vraagje: welke bouillonblokjes gebruik je hier meestal voor? Gewoon runderbouillon?

    • bijzonderkleinwonder

      Ja als ik het in huis heb inderdaad runderbouillon! Maar groente kan eventueel ook.

  • Simone

    Oeh lekker! Zou je de saus ook kunnen gebruiken voor lasagne denk je?

    • bijzonderkleinwonder

      Ja dat kan zeker! Dan zou ik hem iets dunner maken en eventueel een klein scheutje melk toevoegen!

      • D.

        Misschien leuk om je lasagne recept te delen met ons? 🙂

  • D.

    Ik zeg een dikke vette JA op meer recepten! Jouw paprikasoep en tomatensoep zijn dikke hits hier in huis, ik maak altijd jouw recept! Ook het stoofvlees doen wij nooit meer anders! Dit ga ik zeker weten ook eens uittesten!

    • bijzonderkleinwonder

      Zooo leuk om te horen!! Tipje voor de soep; met 200 a 300 gram wortel erbij is ie ook heeel lekker!

  • Esmee

    Hoi Michelle,

    Helaas kinderloos (nog) maar toch op jouw blog terecht gekomen. Ik lees je blog elke week met veel plezier. Hier is de fusili met courgette, peterseliekip en roomsaus een succesnummer! Voor morgen gaat dit recept op de planning! Dank je wel!

  • Esmee

    Hoi Michelle,

    Aanvulling op bovenstaande comment: ook als niet moeder en nog niet zwangere heb je een fijn en vooral leuk blog. Verfrissend anders en zonder elke week een stuk verplichte reclame en dat maakt dat ik,en ik hoop ook anderen, graag terug komen bij jouw blog.

  • Melissa

    Leuk! Ik ben gek op koken dus recepten zijn altijd welkom!

    Liefs MElissa

  • Rachel

    Ga het zeker uitproberen !!
    Recepten zijn zeker welkom !

  • Coralie

    Goed idee voor een snelle bolognèse. Hij smaakte heel goed! Als je een x wat meer tijd hebt, is het ook heel lekker om de saus met wortel, ui, bleekselderij, gehakt, scheutje witte wijn (goed de alcohol eruit laten koken), passata, scheutje water, wat bouillonblokjes & laurier te maken. Groenten en gehakt kort bakken (hoeft nog niet gaar te zijn). Daarna witte wijn erbij, daar de alcohol uit laten koken en dan de overige ingrediënten erin. Van tevoren oven voorverwarmen op 180 graden en dus een pan kiezen die in de oven kan. Als de oven warm is, gaat de pan een half uurtje op 180 graden en daarna nog een uurtje op 160 graden. Ook echt héél lekker en nog net niets krachtiger van smaak!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!