REVIEW: BABYWATCHER

 In Review

Ik zag ‘m al even voorbij komen op Instagram, maar had er verder nog nooit van gehoord.. De Babywatcher: het eerste apparaat waarmee je zelf thuis echo’s kunt maken van het kindje in je buik. Op het oog een geniale uitvinding, want wie wil nou niet een keertje extra spieken naar haar ongeboren baby? Ik kreeg een mailtje van Babywatcher of ik het apparaat wilde testen voor mijn site, en daar zei ik uiteraard geen nee tegen! Benieuwd hoe het eruit ziet, hoe het precies werkt en of het doet wat het beloofd? Vandaag vertel ik jullie alles over mijn ervaringen met de Babywatcher!

WAT IS HET & HOE WERKT HET?

De Babywatcher is een klein handzaam echoapparaat, waarmee je zelf thuis echo’s kunt maken. Geen medische echo’s met metingen en dergelijke, maar wel pretecho’s om je kindje eens uitgebreid te bekijken. De Babywatcher is niet te koop; je huurt deze voor een bepaalde periode, van 3 dagen tot 21 dagen. Het apparaat wordt bezorgd in een speciale koffer met alle benodigdheden. De echo-apparatuur, gel voor op je buik en kabeltjes om het apparaat aan te sluiten op je computer mits je een Windows device hebt. Ik werk zelf met Apple, dus ik kreeg een tablet meegeleverd; dat kan ook! Je sluit het echoapparaat aan op een stroompunt, en je verbindt het met je laptop, pc of tablet. Vervolgens installeer je de software op je device en kun je aan de slag. De Babywatcher maakt 2D-echo’s in zwart wit, en tijdens het proces ben je steeds in de gelegenheid om het beeld te pauzeren en afbeeldingen én filmpjes op te slaan. Je kunt de Babywatcher gebruiken van 14 tot 34 weken, maar ze geven aan dat de periode van 16 tot 32 weken het mooie beeldmateriaal oplevert. Ook wordt op de website duidelijk vermeld dat het gemaakte beeldmateriaal níét door Babywatcher bewaard wordt. Het wordt slechts opgeslagen op je eigen pc. Wellicht ook wel fijn om te weten, privacytechnisch enzo.

MIJN ERVARING

Ik mocht de Babywatcher gedurende één week gebruiken. Je haalt het apparaat op bij een afhaalpunt of laat het thuis bezorgen, en na een week lever je het bij een DHL punt weer af, vóór 14:00 uur, dat is wel belangrijk. Je kunt drie echo’s per dag maken, à 10 minuten per echo. Dat zijn dus 21 echo’s voor die ene week, plus de 3 oefenecho’s die je van Babywatcher krijgt om het apparaat te leren kennen! Ik had vooraf al het vermoeden dat ik het wel heel veel zou vinden, een half uur per dag, en dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. Nu moet ik daar ook bij zeggen dat dat misschien komt doordat dit mijn tweede zwangerschap is én doordat ik al verder in de zwangerschap was – 30 weken – toen ik het apparaat gebruikte. Ik denk dat ik het apparaat tijdens mijn eerste zwangerschap véél meer had gebruikt als ik de kans had gehad, omdat het zwanger zijn die eerste keer toch echt wel even een ander verhaal is dan wanneer je het allemaal al een keer hebt meegemaakt.

Ik begon met het gebruiken van de Babywatcher toen ik de 30 weken al gepasseerd was. Op dat moment is je kindje al zo aan de maat dat je het met geen mogelijkheid meer compleet in beeld kunt krijgen. Je ziet dus vanalles, maar het is even goed opletten om precies te bepalen wát je ziet. Nou heeft Babywatcher in de software allerlei echo-voorbeeldjes staan die je kunnen helpen met het herleiden van hetgeen je ziet, maar desalniettemin is dat even een raadseltje. Hoewel ik zou aanraden de Babywatcher dus iets eerder in de zwangerschap te gebruiken, was dit wel iets wat Koen en ik echt héél erg leuk vonden. We maakten de echo’s altijd samen, en we maakten er een soort sport van om dan uit te pluizen wat we nou precies op beeld zagen; een rug is bijvoorbeeld hartstikke duidelijk door de werveltjes, maar armpjes en beentjes onderscheiden wordt alweer een tikje lastiger. Ik zou er dus persoonlijk voor kiezen de Babywatcher wat eerder te gebruiken omdat het wellicht net wat duidelijker is als je een completer plaatje op beeld ziet, maar ik zou hem nooit té vroeg willen gebruiken. Ik zou zelf aanhouden dat je je kindje zelf al frequent moet voelen bewegen. Als je dan even niet weet wat je ziet op beeld, of je niet alles direct herkent, voel je je kindje altijd nog bewegen. Mocht je je baby nou én nog niet voelen, én niet precies weten wat je ziet op beeld en of het allemaal wel goed is, kan dat onnodig voor paniek zorgen. Ik denk dat je dat niet moet willen. Babywatcher geeft zelf dus 14 tot 34 weken aan, maar ik zou persoonlijk als startpunt het moment waarop je je kindje regelmatig zelf voelt bewegen aanhouden. Puur voor je eigen gemoedsrust!

Op het user dashboard op je tablet, pc of laptop, zie je op het moment dat je een echo maakt een aantal functies in beeld waarmee je in- en uit kunt zoomen, de helderheid kunt aanpassen en dus de beelden kunt opslaan. Daarnaast kun je ook zien hoeveel echo’s je al gemaakt hebt, hoeveel je er nog tegoed hebt, hoelang je nog over hebt qua tijd, en de datum. De voorbeelden van echo’s staan ook op het dashboard om je te helpen het een en ander te herkennen. Ik vind het dashboard persoonlijk erg gebruiksvriendelijk. Het is duidelijk vormgegeven en werkt ook naar behoren. De echo’s zelf vind ik goed, hoewel ze niet te vergelijken zijn met die van de verloskundige. Ik denk dat je in die zin je verwachtingen vooraf ook realistisch moet houden: je maakt een echo met een apparaat op je eigen bank of bed. Dat dat kan is geweldig; probeer niet te hopen op de haarscherpe echo’s van de medisch specialist, want dat is niet haalbaar! A. omdat de apparatuur zich daar niet voor leent, en B. omdat de ‘gewone’ mommy-to-be nou eenmaal geen opleiding tot echoscopist op zijn CV heeft staan. Dat geeft ook helemaal niet, maar het is wel handig om je daar vooraf op in te stellen!

De Babywatcher is en blijft een apparaat om pretecho’s mee te maken: het is dus geenszins te vergelijken met de echo’s met medische insteek die een verloskundige of gynaecoloog voor je maakt. Je kunt geen metingen doen of iets anders met medische insteek; de Babywatcher is puur bedoeld als een extra momentje om naar je kindje te kunnen kijken en daarvan te kunnen genieten. Zolang je het op die manier gebruikt denk ik dat het een heel mooi apparaat is wat er toe bij kan dragen dat je bewuster van je zwangerschap kunt genieten. Koen en ik vonden het heel leuk om deze manier zelf op ons gemak naar broertje te kunnen kijken, zonder tijdsdruk of andere belemmeringen. Het huren van de Babywatcher kost €79 euro voor 7 dagen en dus 21 echo’s. Op zich vind ik dat best een aardig bedrag om ‘zomaar’ uit te geven, maar als je daar tegenover zet dat een korte echo bij een bureau vaak minimaal €30 kost, en je nu voor iets meer dan het dubbele 7 dagen lang iedere dag een half uur naar je kindje mag kijken, vind ik de prijs eigenlijk prima. Het is aan iedereen om zelf de afweging te maken of het dat bedrag uiteindelijk waard is, maar als je toch overweegt om een pretecho te laten maken, denk ik dat de Babywatcher een leuke ‘nieuwe’ oplossing is! Ik ben enthousiast en zou het apparaat absoluut opnieuw gebruiken bij een volgende zwangerschap, omdat ik erg heb genoten van de momentjes samen met Koen en de baby, en verder even helemaal niks. Het samen naar hem kijken zonder enige medische insteek vonden wij allebei erg bijzonder en in die zin ook zeker een aanrader!

Wat vinden jullie van apparaten als de Babywatcher en dopplers waarmee je zelf thuis naar je kindje kunt kijken en luisteren? Leuk dat ze er zijn, of juist helemaal niet? Ik hoorde ook de tendens dat men vindt dat dit iets medisch is en het dat vooral ook moet blijven. Persoonlijk denk ik daar anders over en vind ik dat ieder lekker voor zich moet weten of er al dan niet pretecho’s (thuis of bij een echografiebureau) gemaakt worden – mits het allemaal binnen het juiste perspectief geplaatst wordt! – maar ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken!

Bedankt voor het lezen!

 

Recommended Posts
Showing 7 comments
 • Claudia

  Leuk dat het er is voor de mensen die het graag willen gebruiken 🙂 maar persoonlijk zou ik het niet gebruiken. In een dorp dichtbij ons zit een hele goede echoscopiste die voor hetzelfde geld een 3D pretecho maakt en daar wel een uurtje voor uittrekt. Dus ik zou dan liever voor 1 goede echo gaan dan elke dag zelf zitten zoeken, met de ongerustheid die er mogelijk bij komt als het even niet lukt.

 • Aline

  Wat een uitgebreide review. Lijkt me heel leuk om zo te kunnen kijken! Ik heb alleen wel eens gelezen (dit vind ik altijd zo suf klinken, haha, maar het is wel zo) dat het niet zo goed zou zijn om zo vaak echo’s te maken vanwege de straling/golven/…? Weet je daar iets over?
  Oh en in alinea 2 – vermeldt (3e zin van onderen) moet volgens mij vermeld zijn!

  • bijzonderkleinwonder

   Ik heb ‘m meteen aangepast; alert:)! Babywatcher zegt daarover het volgende op hun website: ‘Uit wetenschappelijke studies en onderzoek blijkt, dat het maken van een 2D-echo onschadelijk is (bronnen: WHO, FDA en BMUS). Hierbij geldt een norm van 60 onafgebroken minuten per echo en een intensiteit van 0,94 W/cm2. Babywatcher gebruikt maximaal 10 minuten per echo en een intensiteit van 0,57 W/cm2.’ Qua intensiteit van de geluidsgolven zitten ze dus nog een stuk lager dan een ‘normale’ 2D pretecho, een doppler of een 3D/4D medische echo!

 • Isa

  Wij mochten ‘m ook testen/reviewen. Wij vinden ‘m vooral heel erg leuk. Ik kan mij wel vinden in jouw review:)

 • TravelBanana

  Dat klinkt heel leuk! Als ik ooit zwanger mag worden, lijkt het mij leuk naast de reguliere pretecho. Hoewel ik wel zo iemand ben die ook lekker kan paniekeren, haha.

 • Suus

  Hi, bedankt voor de uitgebreide review! Het valt me wel op dat het bedrag dat jij noemt niet overeenkomt met de bedragen die nu op de website staan. Nu ben je voor 3 dagen al €75,- kwijt (of €69,- met eigen laptop) dus ze zijn een stuk duurder geworden afgelopen 2 jaar.

  • Michelle

   Ja dat zou inderdaad heel goed kunnen! Ik heb het artikel niet meer aangepast.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!