TWEE KINDJES ONDER DE TWEE – #2

 In Benjamin, Moederschap, Morris

Benjamin is ondertussen alweer ruim een half jaar bij ons. Een half jaar! We zijn dichterbij zijn eerste verjaardag dan bij zijn geboorte: ik vind ‘t een ding. De maanden zijn voorbij gevlogen en ik vind het nog nauwelijks voor te stellen dat we gewoon echt alweer richting de zomer én zijn eerste verjaardag gaan. Heel leuk hoor, en ik kijk er ook echt heel erg naar uit omdat ik die fase zó ontzettend leuk vind, maar ergens grijpt het me ook wel eens naar de keel hoe snel het allemaal gaat. Morris wordt over zeven weken twee. De tijd lijkt door mijn vingers te glippen waar ik bij sta. Hamvraag is natuurlijk: hoe gaat het nu met ons? Geniet ik nog steeds zo als in het begin? Hoe is het om twee kinderen te hebben van zes maanden en 22 maanden? Welke ritme hebben de jongens? Ik vertel het vandaag!

Laat ik beginnen met zeggen dat het eigenlijk gewoon heel erg goed met ons gaat! Ik heb erg veel te doen op het moment, met m’n werk, de webshop, de blog en de verkiezingen van volgende week, maar het is allemaal leuk en ik heb het wel onder controle. Dat de jongen allebei heel erg lekker in hun vel zitten maakt het er ook een stuk gemakkelijker op. Als ik thuis aan het werk ben vermaakt Morris zich met zijn puzzels, zijn Duplo, boekjes, zijn keukentje of Toet Toet, en Benjamin rolt de halve woonkamer door. Ik moet alleen af en toe extra opletten als Morris zich bovenop Benjamin stort voor knuffels en kusjes, want hij doet nogal aan liefde met gevoel en dat pakt niet altijd even handig uit voor Benjamin, maar daar is dan ook echt alles mee gezegd. Wat dat betreft mogen we dus keihard in onze handjes klappen. Toen Benjamin zes weken oud was schreef ik de eerste TKODT-update – kek afkortinkje niet;)?! – en daarin vertelde ik al dat Benjamin net als zijn broer een onwijs ritmekind was. Inmiddels zijn we zoveel maanden verder en is dat laatste absoluut niet veranderd.

Ik wilde in eerste instantie een ritme artikel schrijven over Benjamin, maar dat leek me een beetje onnozel omdat het A. heel erg lijkt op zijn ritme met drie maanden (KLIK!) en B. heel erg lijkt op Morris z’n ritme met zeven maanden (KLIK!) Het is eigenlijk een soort gulden middenweg tussen die twee artikelen, maar er nog zo eentje schrijven van min of meer dezelfde strekking leek me niet per se heel erg van toegevoegde waarde. Kort samengevat ziet Benjamin zijn dag er zo uit: hij wordt ‘s ochtends tussen 8:30 uur en 9:00 uur wakker. Dan krijgt hij zijn eerste voeding van de dag. Rond 10:15 uur krijgt hij vervolgens zijn fruithap. Daarna gaat hij slapen. Dat is meestal tussen 10:45 uur en 11:00 uur. Dan slaapt hij twee uur, tot 13:00 uur. Dan haal ik hem uit zijn bedje, vaak moet ik hem wakker maken, en krijgt hij weer een voeding. Na die voeding is het tijd voor een boterham. Rond 14:45 uur gaat hij vervolgens weer naar bed. Morris gaat dan ook: ze doen tegelijk een middagdutje, tot 17:00 uur. Dan komen ze allebei weer uit bed. Benjamin krijgt dan nog een voeding, maar dat is eigenlijk een beetje halve bak. Hij tuttert een beetje, maar het is niet zo’n voeding als de anderen. Na die voeding ga ik koken. Terwijl ik eten maak geeft Koen Benjamin zijn avondeten. Dat is vaak rond 18:00 uur. Als Benjamin dan klaar is met eten en in zijn Bumbo stoeltje op tafel zit, eten Koen, Morris en ik. Het komt ook wel eens voor dat Benjamin tegelijk met ons eet, maar een ongeduldige baby eten geven en zelf je eten niet koud laten worden is nogal mission impossible, dus vaak plannen we het zo dat Benjamin al klaar is als wij beginnen. Rond 19:30 uur gaan we met z’n vieren naar boven. Als de jongens in bad moeten gebeurt dat dan, en zo op de avonden dat dat niet hoeft lezen we wat uitgebreider boekjes. Benjamin krijgt dan zijn laatste voeding van de dag. Vaak valt hij aan de borst al in slaap. Iets na achten ligt hij uiteindelijk in bed, en voor Morris geldt hetzelfde!

Net als bij Morris hebben we ook met Benjamin de regel dat we hem in ieder geval één van zijn twee slaapjes in bed willen laten doen. Doordeweeks slaapt hij eigenlijk alleen maar in zijn bedje, want dan ben ik toch aan het werk, maar in het weekend is dat een ander verhaal. Vaak zorgen we dan gewoon dat we ‘s middags thuis zijn zodat de jongens allebei naar bed kunnen. In een enkel geval lukt dat niet, en dan is er gelukkig nog steeds geen man overboord. Ze slapen ook allebei in de auto of in de kinderwagen, dus dat is prima. Ik merk dat we met Benjamin wel iets relaxter zijn in dat opzicht dan dat we met Morris waren. Slaapt hij niet stipt om 14:45 uur? Prima! Zolang hij tevreden is loopt het allemaal wel los.

Benjamin is een onwijs blije baby. Hij vindt het eigenlijk allemaal best en is er het liefst de hele dag bij. Huilen doet hij niet of nauwelijks, en slapen nog steeds als een os. Voorheen huilde hij altijd even als ik hem in bed legde, maar dat is er inmiddels vanaf. Hij pakt dan zijn duimpje en valt vrijwel meteen zelf in slaap. Eten doet hij ondertussen ook als een bootwerker. Wat dat betreft is het net Morris. Hij lust álles wat we hem tot nu toe hebben voorgeschoteld, dus dat is fijn. Wat ontwikkeling en groei betreft gaat het ook helemaal prima. Hij groeit mooi op zijn eigen lijntje en is net iets ondergemiddeld qua lengte en gewicht. In dat opzicht dus wel weer een heel andere baby dan z’n grote broer was. Wat me opvalt is dat we qua ontwikkeling ook echt anders zijn dan met Morris. Daar waren we zo bezig met wanneer hij omrolde, ging zitten en ga zo maar door. Benjamin rolde met vier maanden voor het eerst om, van zijn rug naar zijn buik, en toen had ik het in eerste instantie niet eens door. Alles op zijn eigen tempo!

Benjamin krijgt nog steeds volledig borstvoeding. Ik kolf iedere ochtend voor de voeding 250 ml af omdat ik anders ontplof, en dat bewaar ik in de diepvries voor als het ooit nodig mocht zijn. Ik moet zeggen dat het voeden echt heel erg goed gaat. Op de borstontsteking in het begin na ben ik er dit keer vrijwel zonder kleerscheuren vanaf gekomen, tot op heden, en daar ben ik heel blij mee. Ik heb nog steeds de hoop dat we dat eerste jaar vol gaan maken.

Het hebben van twee kinderen onder de twee vind ik nog altijd en feestje. De jongens doen het allebei supergoed, dus er is gewoon niets te klagen. Morris wordt voor ons gevoel wel heel snel groot. Hij kletst honderd op een hoop en wordt echt een klein mensje al. Dat is zo leuk om te zien. Voor Benjamin is hij vooral heel erg lief, al moet ik hem af en toe wel in de gaten houden als hij met zich in zijn enthousiasme bovenop zijn kleine broer stort. Hij ontwikkelt écht een eigen willetje nu, en het opvoeden is behoorlijk begonnen. Het lijkt of de ‘twee is nee’ toestand bij Morris al met anderhalf begon, want ‘nee’ is – naast ‘maaaammie’ – sowieso zijn meest gebruikte woord op het moment. Af en toe een tikkie irritant, maar veel vaker vooral heel grappig. Hoewel ik ergens graag best af en toe op pauze zou willen duwen, ben ik ook heel blij met dat het gaat zoals het gaat, en kan ik niet wachten tot Benjamin zometeen groot genoeg is om echt met Morris te spelen. Ik word zo blij van de interactie tussen die twee, dat ik niet kan wachten tot dat alleen nog maar meer wordt.

Mijn eerste half jaar als moeder van twee boys onder de twee zit erop! Kan niet wachten op het volgende. Begon dat ‘twee is nee’ gebeuren bij jullie ook zo lekker op tijd?

Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 11 comments
 • Isa

  Heerlijk op tijd! Het woord ‘nee’ is dan ook met afstand Floris’ favoriet. Maar er is echt niks leuker dan mama zijn van twee kindjes onder de twee:)

 • Sofie

  Jullie zijn zo’n leuk gezinnetje! Heeft Benjamin soms geen last van de bekende “sprongetjes”?
  Ik geef ons zoontje nu 6 weken borstvoeding, maar zo ‘s morgens voor de voeding durf ik niet te kolven, uit vrees dat mijn productie uit evenwicht raakt (heb nogal veel melk en wil niet nog meer aanmaken ). Heb jij daar geen last van gehad?

  • bijzonderkleinwonder

   Wat lief! Dankjewel! Nee ik heb bij onze jongens allebei nooit veel gemerkt van sprongetjes. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik in die theorie geloof. Ik ben ‘s ochtends gaan kolven toen ik Morris borstvoeding gaf omdat ik onwijs overproductie had en steeds borstontsteking kreeg. Toen het na Benjamin zijn geboorte diezelfde kant opging ben ik begonnen met ‘s ochtends voor de voeding af te kolven zodat hij daarna rustig kan drinken. Ik weet dat er ‘s ochtends ongeveer 500 ml inzit, dus ik kolf iedere ochtend 250 af. Altijd hetzelfde. Op die manier blijft mijn productie gelijk. Als ik niet kolf voor een voeding drinkt Benjamin veel te veel, plus het doet onwijs zeer. Ik heb het een poos geprobeerd, maar mijn productie werd er niet minder van dus ben ik toch weer gaan kolven. Dat is het meest comfortabel!

 • Sylvia

  Hoi Michelle, klopt het dat ze beide s nachts niet wakker worden? Bij borstvoeding is dit meestal wel zo, ook het voeden gaat vaak niet op schema. Was het jullie eigen voorkeur om het zo te doen of gaven de jongens deze behoeftes aan? En hoe is het bij julllie gegaan met in de eigen bedjes slapen? Lieten jullie ze huilen of waren ze tevreden in de eigen bedjes? En als Benjamin in slaap valt aan de borst, kan je hem dan overleggen in bed? Dank alvast voor je antwoord!!

  • bijzonderkleinwonder

   Hi Sylvia! Dat klopt inderdaad. Morris sliep vanaf twee weken door; Benjamin meteen. Die was de eerste nacht niet wakker te krijgen na drie uur en na overleg met de kraamzorg hoefden we dat daarna niet meer te proberen omdat hij minimaal was afgevallen. In dit artikel vertel ik meer over het voeden op verzoek of in een ritme en over het slapen in eigen bed: https://bijzonderkleinwonder.nl/hoe-wij-twee-slaapkoppen-kregen/ . Het is inmiddels niet meer helemaal up to date – Benjamin krijgt geen late voeding meer en huilt niet meer als hij gaat slapen – maar het beschrijft wel hoe wij het aangepakt hebben.

   • Sylvia

    Dank je wel, ik heb je blog gelezen. Ik heb met mijn oudste zoon ook het geprobeerd aan te pakken zoals jij beschrijft, hij was er alleen helemaal niet vatbaar voor. Hij bleef huilen en is dus een echt samenslaap kind geworden (ondanks dat ik de eerste 7 weken volledig kolfde en hij toen ook op schema gevoed werd). Ik heb geworsteld met dat het niet lukte en nu toegegeven aan het feit dat dit bij hem niet zo werkt . Bij Mn tweede ook meteen juist alles losgelaten. Het zijn beide slechte slapers, dit zit er nu eenmaal in. Dit te beseffen heeft rust gegeven. Maar het is zwaar, ik gun het een ieder dat het zo fijn lukt als bij jullie! Liefs!

 • Marieke

  Ik zie ons dochtertje met anderhalf nog stampvoetend in de speeltuin staan… “Nee! Nee! Nee!”
  Dus: er zijn er meer die wat eerder beginnen
  Ennuhh, ze heeft nog steeds karakter!

 • Denise van Doesburg

  Die fase begon bij ons al toen hij 1 jaar en 3/4 maanden was. Alles was en is Nee en Mammie!
  Hij kan ook al goed zijn eigen wil duidelijk maken en dat vind ik wel heel erg fijn.
  Als ik dit soort artikeltjes lees van jou begint het wel weer heel erg te kriebelen! Morris is zó ontzettend lief voor Benjamin!!
  Lucky you!

 • Carolien

  Fijn dat het zo lekker loopt! Mijn jongens zijn 2 (en3maand) en 10 weken. De jongste slaapt sinds een ruime week nu ook altijd door en na de 1e keer dacht ik tjakka nu hebben we een ritme en hier wijk ik niet van af. En dat doe ik dus ook niet. 7 -10-13.30-17-20 uur melk en naar bed. Hij krijgt fles en vind m nog te jong voor 4×180 dus we proppen 5×150 in 11 uur. Over 6 weken wil ik dat aanpakken als ie hapjes krijgt. Hij volgt ook precies het ritme wat zn broer had. Zo fijn.

 • Marit

  Hee! Ik was benieuwd hoeveel voeding Benjamin nu krijgt? Mijn dochter Nora is een klein maandje jonger dan Benjamin. We zijn vandaag begonnen met een boterhammetje. Heel schattig! ‘S ochtends geven we haar fruit, vanaf nu dus ‘s middags wat brood en ‘s avonds groente. Daar omheen nog 4 flessen. Ondanks dat t groente/fruit/brood nog niet noemenswaardig is, heb ik nu al t gevoel dat ze veel krijgt.
  Hoeveel brood, groente en fruit geven jullie Benjamin?

  Groetjes!

 • Marthe

  Hi Michelle, ik zie dat je enthousiast bent over de Bumbo (en het gebruik daarvan aanraadde aan een lezer). Er wordt aangeraden om deze zitondersteuners niet langer dan 10 minuten te gebruiken. Zie onder:

  https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/kindermeubilair/zitondersteuner

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!