VANDAAG BEGINT MIJN VERLOF!

 In Zwangerschap

verlof

Als jullie dit artikeltje lezen is het donderdag 7 april 2016. Moet je ‘t wel lezen op de dag dat ie online komt natuurlijk, maar dat even terzijde. Je snapt het idee. Vandaag bereik ik weer een behoorlijke mijlpaal in mijn zwangerschap. Ik ga namelijk met zwangerschapsverlof! Omdat vrijdag mijn vrije dag is, ben ik vandaag voor de laatste keer in 18 weken op kantoor. Niet helemáál waar natuurlijk – ik laat m’n neus de komende maanden echt wel af en toe zien, maar werken? Dat gaan we voorlopig even niet doen. Niet écht in ieder geval. Niet omdat het ‘moet’. 18 weken jongens. 16 weken verlof, 2 weken zomervakantie. Ruim vier maanden géén werk! Ik ben komend weekend 36 weken zwanger, dus het is officieel tijd om met verlof te gaan.

Om heel eerlijk te zijn voelt het vooralsnog een beetje dubbel. Já ik kijk er ontzettend naar uit de laatste weken lekker op mijn gemak te kunnen genieten van mijn zwangerschap. Ik merk heus wel dat het, inmiddels alweer even in week 36, allemaal wat zwaarder wordt. Ik ben sneller moe, kan niet meer zo lang lekker op een stoel zitten, ik zwel op tot olifantenformaat en kan ‘s nachts voor geen meter slapen. En dan hebben we het nog niet over brandend maagzuur gehad, toch wel de kwaal die ik het allermeest vervloek. Het hoort er natuurlijk allemaal bij en is volkomen normaal, maar dat ik zometeen gewoon nog een uurtje langer in bed kan blijven liggen als de nacht weer ruk is geweest, staat me best wel aan. Dat ik eindelijk tijd krijg voor dingen die ik al honderd jaar wil doen, maar steeds vooruit schoof wegens tijdgebrek, vind ik ook wel prettig. Dat ik me op mijn gemak voor kan bereiden op de komst van ons mannetje vind ik heerlijk. Maar toch.. Ik krijg het een beetje benauwd van het idee dat ik vanaf morgen gewoon niets meer moet.

Ik heb me de afgelopen dagen in hormonale toestand een paar keer hardop afgevraagd wie dat eigenlijk verzonnen heeft, zo’n lange verlofperiode vooraf. Die weken na de bevalling zie ik wel zitten. Ik bedoel; dan is ons ventje er en ga ik er vanuit dat ik mijn handen méér dan vol heb. Maar die vier weken van te voren? Waarom niet gewoon lekker nog even doorwerken? Ik weet het; ik vertoon hormonaal en recalcitrant gedrag. Ik realiseer me heel goed dat het niet voor niets ooit bedacht is; zwangerschapsverlof. En dat er ongetwijfeld hele goede redenen voor zijn dat je tot maximaal vier weken voor je uitgerekende datum door kunt werken en het daarna gewoon schluß is. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die er al veel eerder de brui aan geven, omdat het lichamelijk gewoon veel te zwaar wordt allemaal. Maar omdat ik zo’n bofkont ben die zich hartstikke goed voelt, die nog steeds wel redelijk fit is en die sowieso het liefst in versnellinkje zes doordendert, herken ik dat gevoel van het echt nodig hebben helemaal niet. Dat zijn ze het in mijn omgeving overigens niet altijd met me eens hoor;).

Ik ben bang om me te vervelen, bang om lui gevonden te worden – ja echt! – en bang dat de dagen zometeen vooruit gaan kruipen, terwijl ze nu zo lekker snel voorbij gaan. Ik voel me zo’n gigantische draak, want gaat het over m’n bevalling dan heb ik er zin in en wil ik het woord ‘spannend’ niet eens in de mond nemen, maar gaat het over een verdiende verlofperiode die er gewoon bij hoort, ga ik ineens spastisch lopen doen. Ik denk dat ik er gewoon nog eventjes aan moet wennen, maar dat dat zometeen echt wel gaat lukken. Het is toch ook best even een omschakeling, zo van werken naar ‘geoorloofd niets doen’? Puntje bij paaltje denk ik dat het me best wel goed zal doen. Ik ben zelf blijkbaar niet in staat op tijd op de rem te trappen; met zo’n verlofperiode wordt dat gewoon voor je gedaan. We zullen het zien. Ik heb in ieder geval een lijstje gemaakt met dingetjes die ik in mijn verlof heel graag wil doen, onder ‘t mom van ‘blijven we toch een beetje bezig’. Komt ie hoor:

 • Keukenkastjes uitruimen en soppen.
 • Dressoir in de woonkamer uitzoeken.
 • Administratie helemaal ordenen.
 • Zwangerschapsdagboek netjes maken.
 • Fotoboekjes maken van mijn zwangerschap, de buikfoto’s, de babyshower en de vakanties van de afgelopen jaren.
 • Onze schoenencollectie uitzoeken.
 • Berging opruimen.
 • Isofix in de auto doen.
 • Frummel z’n kleertjes wassen en strijken.
 • Frummel z’n beddengoed wassen en strijken.
 • BLOGGEN! Vooral lekker veel leuke artikeltjes schrijven en mooie foto’s maken!
 • De vluchttas inpakken.
 • DIY’en: een spanner voor de Cybex, een rammelaar en een speenkoord.
 • Series kijken.

Mochten jullie nou denken ‘Mies, dat moet je écht niet vergeten’ of ‘dat is echt iets voor in je verlof’: let me know! En dan ga ik nu gewoon lekker genieten. Ik ben er van overtuigd dat me dat gaat lukken hoor, ik moet gewoon eventjes afschakelen!

Had jij dat ook? Dat je je verlof een beetje dubbel inging? Of herken je er juist helemaal niets in? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Bedankt voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Myrthe

  Prima lijstje toch? Zolang je het redt en Koen je niet tegenhoudt omdat je tóch iets teveel aan het doen bent zal het wel goed zijn! Die fotoboeken zijn inderdaad erg handig om nu te doen, straks vergeet je het en heb je niet eens tijd om het te doen! En het is gewoon keileuk om terug te kijken!

  • Michelle

   Nou precies daarom dus! Ik vind het nog steeds leuk om een boekje te hebben om doorheen te bladeren, dat doe ik toch net iets sneller dan zo op de laptop kijken!

   • Myrthe

    Helemaal mee eens! Ik zou de foto’s evengoed wel opslaan op een harde schijf oid, zonde als dat eens kwijt raakt!

 • Mathiske

  Prima lijstje, ik hoop dat het een beetje mooi weer word, kun je lekker buiten zitten. Genieten, vooral. Ik ging ook zo dubbel mn verlof in, al kon ik van de bekken en banden pijn al niet meer fatsoenlijk lopen, toch was mijn hoofd nog niet toe aan verlof. Ik ben benieuwd naar je blogs! En foto’s!

  • Michelle

   Oh dat hoop ik inderdaad ook zo! Mijn verlof is vandaag in ieder geval begonnen met prachtig weer! Hopelijk is dat een goede voorbode;)!

 • upje

  Het is vooral ook bijzonder vreemd dat dat in Nederland zo moet, maar in België helemaal niet. Wij moeten wel een week voor de uitgerekende datum stoppen en de meeste mensen proberen dan ook zo lang mogelijk door te werken … want alle weken die je voor de bevalling thuisblijft, ben je achteraf kwijt. Als ik dus werk tot 1 week voor de bevalling (en dat is dan weer de effectieve bevalling en niet de uitgerekende datum), dan heb ik nog 14 weken achteraf. Werk ik maar tot 4 weken ervoor, dan heb ik nog maar 11 weken met de baby samen. Uiteraard zijn er mensen die het moeten (werkverwijdering owv risico’s) of die medische redenen hebben om toch vroeger te stoppen, er zijn ook dames die gewoon te veel last hebben om het nog zo lang te kunnen volhouden en dan is het uiteraard ook verstandiger om naar dat lichaam te luisteren … maar al de rest probeert dus zo lang mogelijk door te gaan.
  Ikzelf moet nog exact drie weken en zal daarna nog 2,5 weken thuis zijn voor de baby er is. 1 week bevallingsrust en 1,5 weken gewone vakantie. Het is zo hectisch op kantoor en ook daarbuiten, dat ik vermoed dat die 2,5 weken me heel veel deugd gaan doen. Al was het maar alleen om mijn hoofd klaar te maken voor die nieuwe baby …
  Ow, kleine tip; ik strijk echt geen babykleertjes. Aan die ienieminipriegeldingetjes hoef je maar eens wat te trekken als ze uit de droger komen en dan zijn die al helemaal prima. Echt waar! Mijn zoontje draagt nu maatje 80/86 en nu pas overweeg ik soms eens om toch maar eens iets te gaan strijken. Als we aan het volgend maatje zijn gekomen, zal ik dat ook echt gaan doen, denk ik.
  Welke series ga je allemaal kijken? (Ik realiseer me plots dat ik nog niets heb opgenomen! Oh ramp … )

  • Michelle

   Wat gek dat dat inderdaad zo verschillend is! Geniet van je verlof zometeen en dankjewel voor de tip! Ik moet zeggen dat ik daar heel slecht in ben; ik ben zo’n muts die nog bijna alles strijkt! Nou daar ben ik dus ook nog niet helemaal uit, maar ik wil sowieso Making a murderer gaan kijken, puur uit nieuwsgierigheid omdat ik daar zoveel over hoor!

 • Eveline

  Aan je lijstje te zien ga je je wel vermaken! Ik heb ook vanaf vandaag verlof, ben nu 34 weken zwanger omdat ik bekkenklachten heb moet ik 6 weken van tevoren stoppen. Wel een raar idee dat het wachten nu begonnen is. Hopelijk kunnen we nog veel van het zonnetje genieten :), en inderdaad alle achterstallige klusjes doen.

  Geniet van je verlof!

  • Michelle

   Geniet van je verlof de komende weken! En inderdaad, hopen dat we een beeetje van het zonnetje mogen genieten:)!

 • Diana

  Een tip voor je maagzuur omeprazol 10 mg. Kun je kopen bij de apotheek. Geheel veilig in de zwangerschap. En nooit geen maagzuur meer! Succes nog met de laatste loodjes

  • Michelle

   Dankjewel voor je tip! De afgelopen dagen was het weer een stuk rustiger met maagzuur, dus ik hoop dat het voorlopig weer even zo blijft en dat ik het gewoon helemaal niet meer nodig hebt.

 • Roos

  Wat je echt echt echt echt niet moet vergeten en wat je moet beloven is dat je vooral heerlijk ongeoorloofd lui moet zijn !!!! Deze periode komt nooit meer terug. Als je ooit weer met zwangerschapsverlof gaat dan heb je al een kind rond lopen en dat wordt nooit meer zo chill hoor! Uitslapen, midden op de dag een tukkie doen of midden in de nacht een leuke film kijken…. Doe het nu het nog kan zou ik willen schreeuwen ! 🙂 je leven kan nog heel even alleen om jou draaien en vanaf over een maand sta je de komende jaren volledig in dienst van je kind.

  Ps: dat brandend maagzuur. … echt serieus ik word er okk helemaal gestoord van

 • Roos

  Wat je echt echt echt echt niet moet vergeten en wat je moet beloven is dat je vooral heerlijk ongeoorloofd lui moet zijn !!!! Deze periode komt nooit meer terug. Als je ooit weer met zwangerschapsverlof gaat dan heb je al een kind rond lopen en dat wordt nooit meer zo chill hoor! Uitslapen, midden op de dag een tukkie doen of midden in de nacht een leuke film kijken…. Doe het nu het nog kan zou ik willen schreeuwen ! 🙂 je leven kan nog heel even alleen om jou draaien en vanaf over een maand sta je de komende jaren volledig in dienst van je kind.

  Ps: dat brandend maagzuur. … echt serieus ik word er okk helemaal gestoord van

  Geniet van je verlof

  • Michelle

   Haha ik ga het proberen, maar het valt me nog niet mee hoor om heel eerlijk te zijn. Weet wel dat je gelijk hebt hoor, maar vind het stiekem ook gewoon erg lastig. Ach, het zal wel een kwestie van wennen zijn!

 • Anouk

  Oh heerlijk, verlof! Vooral lekker lui doen en buiten die vluchttas om vooral veel slapen, eindeloos dagdromen in de babykamer en oké, heel af en toe zo’n geel schoonmaakdoekje in je hand nemen om je nesteldrang te bedwingen.
  Zelf beviel ik in de 37ste week al, dus de tijd kan snel gaan hoor! (had daardoor wel 3 weken langer verlof mét baby, echt heerlijk!)

  Geniet van je vrijheid en sterkte met de laatste loodjes!

  • Michelle

   Ik hoop dat ik het zometeen inderdaad ook zo ga ervaren. Voor nu is het vooral nog heel erg wennen, maar dat komt vast goed:)!

 • Sophie

  Geniet van je verlof! Je hebt het meer dan verdiend en je mag nu heerlijk geoorloofd lui doen, ook al vind je dat moeilijk :-).
  Fijne tijd! Het komt nu echt dichtbij he?! 😀

  • Michelle

   Wat lief! Vind ik heel erg lastig, maar voor we het weten is het inderdaad zover! Het gaat nu zo snel.

 • Monique

  Heel herkenbaar! Zit nu in mijn 31e week en voel mij nog goed. Merk wel dat ik wat eerder vermoeid ven maar zou het liefst zo lang mogelijk doorwerken. Tijdens verlof wil ik niet te veel regeldingen meer hebben, maar wil ik wel wat structuur in mijn dagen houden. Ik weet van mezelf dat ik mij ellendig voel bij geen structuur. Dus dat wordt op tijd op staan, rustig opstarten en dan een stuk wandelen (als het goed blijft gaan). Per dag een a twee activiteiten en lekker lezen.

  • Michelle

   Dat van die structuur herken ik inderdaad heel erg. Ik sta ook gewoon lekker op tijd op, kleed me normaal aan, ontbijt lekker op m’n gemak en begin dan aan de dag. Jij ook heel veel succes de komende weken!!

 • Michelle

  Kan me voorstellen dat het een heel ander verhaal als je al een kindje rond hebt lopen inderdaad! Wat spannend zeg, écht de allerlaatste loodjes dus. Misschien ben je ondertussen zelfs al wel bevallen. Hoe dan ook: geniet ervan!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!