Wat als je je niet fijn voelt bij je verloskundige?

 In Baby, Persoonlijk, Zwangerschap

Afgelopen dinsdag mochten we weer naar de verloskundige voor de 16-weken controle. Ik had me ontzettend verheugd op het weer mogen horen van het hartje van de baby. Eenmaal binnengeroepen bij de verloskundige werd dat positieve gevoel vrij snel de kop ingedrukt, en toen we de praktijk verlieten kon ik wel huilen; het was een hele poos geleden dat ik me zo vervelend en ongemakkelijk had gevoeld. Maar wat doe je als je je niet op je gemak voelt bij je verloskundige?

‘Mijn’ praktijk heeft vier verloskundigen. Tijdens vrijwel iedere controle heb je een andere verloskundige, om er voor te zorgen dat je met ze allemaal een soort band hebt opgebouwd en je dus niet voor verrassingen komt te staan tijdens je bevalling. Volgens mij is dat een best veel voorkomend systeem in Nederland. Tot dinsdag had ik steeds fijne controles en gesprekken gehad, en me dus ook nergens druk om gemaakt. Werd dat even anders..

Tijdens deze afspraak had ik dezelfde verloskundige als met 6,5e week, toen we Frummel voor het eerst zagen. Toen vond ik het niet zo’n sympathieke vrouw, maar was ik daar verder niet zo mee bezig omdat ik me compleet focuste op het kloppende hartje van de boon in mijn buik. Dinsdag liep dat een beetje anders. Meteen toen we binnenkwamen begon ze over het feit dat ik met 12 weken die echo had laten maken, omdat we onzeker waren na dat bloedverlies. Ik had daar vóór de verloskundige gebeld, maar die had aangegeven zo kort voor het weekend niets voor me te kunnen doen, waarop wij dus besloten die echo te laten maken. Nu kreeg ik meteen voor mijn voeten gegooid dat dat niet de bedoeling was, en dat ze zich hierin toch wel heel erg gepasseerd voelde. Ik schrok behoorlijk van haar agressieve houding, maar wilde me daar verder niet zo druk om te maken. Ik besloot daarna gewoon mijn vragen over de uitgerekende datum uit te spreken, omdat die nog steeds heen en weer wipt, waarop ik de vraag kreeg ik of ‘haar berekeningen soms wantrouwde’, weer op dezelfde agressieve manier.

Op dat moment begon de moed me al redelijk in de schoenen te zakken, want ondanks dat het geenszins mijn bedoeling was haar deskundigheid in twijfel te trekken leek ze het wel zo op te vatten. Toen vervolgens mijn gewicht ter sprake kwam begon ik er wel een beetje klaar mee te raken. Ik ben in 16 weken 2,6 kg aangekomen. Volgens mij is daar niet heel veel mis mee. Toen we dit bespraken vroeg ze me wat ik dan precies eet op een dag. Ik vertelde dat dat altijd een bakje yoghurt, twee of drie stuks fruit, twee boterhammen, en ‘normaal’ gezond avondeten is, en dat ik daar water en thee bij drink en héél soms een glas slappe Karvan Cevitam als ik trek heb in wat zoetigs. Hierop antwoordde ze dat ik inderdaad echt niet meer dan twee boterhammen moest gaan eten. En dat ze ervanuit ging dat ik toch zeker wel speltpasta zou eten, als ik dan al voor pasta zou gaan. En dat ik die Karvan echt moest laten staan, omdat ik anders net zo goed gelijk hele zakken Haribo zou kunnen gaan hamsteren. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik snap best dat je tijdens je zwangerschap gewoon een beetje normaal moet blijven doen, maar haar opmerkingen schoten bij mij behoorlijk in ‘t verkeerde keelgat.

Je zou denken dat ze nu wel bijna klaar was, maar het hele feest ging nog even door, want hoeveel sportte ik eigenlijk nog? Eerlijk als ik ben gaf ik toe dat ik dat de afgelopen weken minimaal gedaan had, in verband met de pijn in mijn onderrug, en dat ik ook niet zo graag naar de sportschool ga, omdat ik me daar gewoon niet op m’n gemak voel nu met m’n buikje. Hierop nam zij vervolgens aan dat ik me dus ‘schaamde voor mijn buik!?’, en nam ze de stelling in dat ik niet zo flauw moest doen en gewoon húp die sportschool in moest gaan. Bewegen is tenslotte belangrijk. Misschien kun je je voorstellen dat wij eigenlijk allebei best wel heel erg klaar waren na dit gesprek.

Eenmaal thuis heb ik, na advies van een bevriende kraamverzorgende, vrij snel besloten over te willen stappen naar een andere, kleinere praktijk. Ik heb contact op genomen met mijn huidige praktijk en hen netjes uitgelegd wat de reden is van mijn vertrek. Gelukkig werd daar heel begripvol op gereageerd, en konden ze zich zelfs voorstellen dat de zakelijke, harde, aanpak van de desbetreffende verloskundige niet paste bij datgeen waar ik naar op zoek ben. Ik ben er zelf best een beetje van geschrokken. Ik verheugde me steeds zo op de afspraken daar, en het even alleen maar bezig zijn met ons kleintje, dat ik dinsdag best even verdrietig was na zo’n vervelende 16 weken controle. De reden dat ik zo snel heb besloten over te stappen naar een andere praktijk, is dat de kans dat ik die verloskundige bij mijn bevalling zou hebben 33% is vanwege het zwangerschapsverlof van mijn casemanager. Ik had en heb gewoon geen zin me mijn hele zwangerschap druk te maken over welke verloskundige er straks bij zal zijn en wil van mijn volgende afspraken gewoon onbezorgd kunnen genieten, zonder onzeker gemaakt te worden over mijn eetpatroon of andere zaken. Voor nu ben ik dus vooral heel blij met mijn beslissing.

Ik was benieuwd; heb jij ook wel eens een vervelende ervaring gehad met een verloskundige? En hoe ben jij daar toen mee omgegaan?

Dankjewel voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 18 comments
 • eenbezigbijtje

  Want een vervelende ervaring zeg. Goed dat jullie zijn overgestapt, want er zijn waarschijnlijk veel mensen die dat niet durven.

 • eenbezigbijtje

  Want een vervelende ervaring zeg. Goed dat jullie zijn overgestapt, want er zijn waarschijnlijk veel mensen die dat niet durven.

 • Sheela

  Wat een naar mens zeg! Ik kan me er heel goed iets bij voorstellen dat je naar een andere praktijk bent gegaan. Ik had zelf ook 4 verloskundige en bij sommige voelde ik me ook niet helemaal op mijn gemak, toch heb ik het toen zo gelaten. Ze waren verder allemaal wel vriendelijk dus dacht ik dat het aan mijn hormonen lag 😉 . Wat een nare opmerkingen heeft ze gemaakt, maak je er verder niet te druk over hoor! Iedere vrouw is verschillend de 1 komt 12 kilo ook de ander 25, dat zegt niks over de gezondheid van jou of van je kindje. Na de zwangerschap gaat dat er heus wel weer af. En ik sportte ook nauwelijks, het was ook niet echt mijn prioriteit. Ik wilde er gewoon lekker van genieten.

 • Sheela

  Wat een naar mens zeg! Ik kan me er heel goed iets bij voorstellen dat je naar een andere praktijk bent gegaan. Ik had zelf ook 4 verloskundige en bij sommige voelde ik me ook niet helemaal op mijn gemak, toch heb ik het toen zo gelaten. Ze waren verder allemaal wel vriendelijk dus dacht ik dat het aan mijn hormonen lag 😉 . Wat een nare opmerkingen heeft ze gemaakt, maak je er verder niet te druk over hoor! Iedere vrouw is verschillend de 1 komt 12 kilo ook de ander 25, dat zegt niks over de gezondheid van jou of van je kindje. Na de zwangerschap gaat dat er heus wel weer af. En ik sportte ook nauwelijks, het was ook niet echt mijn prioriteit. Ik wilde er gewoon lekker van genieten.

  • Michelle

   Ja écht een heel naar mens he! Ik ben wel heel erg blij dat ik heb besloten over te stappen. Voel me er in ieder geval een stuk gemakkelijker bij. Kan me wel voorstellen dat je het gevoel hebt gehad dat het aan je hormonen lag; dat gevoel had ik ook! Zó erg, want die vrouw was gewoon echt niet leuk, met- of zonder hormonen.

   Daar heb je helemaal gelijk in. Ik geniet gewoon lekker van m’n zwangerschap, doe hartstikke normaal en neem af en toe wat lekkers. Daar ga ik ook echt niet mee ophouden:)! Ik ben vrijdag naar de sportschool geweest met als gevolg dat ik nog steeds loop alsof ik wat HEEL raars gedaan heb. Iets met weer rustig opbouwen.. Haha. Dankjewel voor je reactie!

 • Kimberley

  Jeetje, wat een naar mens. Ik zou ook overgestapt zijn, hoor. Ik geef je groot gelijk! En je eet toch hartstikke normaal? Ik ben nu 19 weken zwanger en ben in totaal 2 kilo aangekomen, maar ik kon de eerste 14 weken niet normaal eten door de misselijkheid, dus wat dat betreft lopen we behoorlijk gelijk en mijn vk heeft nog niks geklaagd. O, en die sportschool heb ik al jaren niet van binnen gezien 😉

  • Michelle

   Wat leuk dat je ook zwanger bent! Dan loop ik 2 weekjes achter op jou! Ik hóóp dat die misselijkheid nu grotendeels weg is. Ik heb er zelf ook erg last van gehad, maar ik heb het eten er met dezelfde rotgang ook weer terug ingestopt, de eetlust bleef gewoon! Haha. Ik ben vrijdag wel weer geweest, maar heb nog steeds gruwelijke spierpijn.. Maar weer even aan wennen denk ik:)! Dankjewel voor je reactie!

 • Kimberley

  Jeetje, wat een naar mens. Ik zou ook overgestapt zijn, hoor. Ik geef je groot gelijk! En je eet toch hartstikke normaal? Ik ben nu 19 weken zwanger en ben in totaal 2 kilo aangekomen, maar ik kon de eerste 14 weken niet normaal eten door de misselijkheid, dus wat dat betreft lopen we behoorlijk gelijk en mijn vk heeft nog niks geklaagd. O, en die sportschool heb ik al jaren niet van binnen gezien 😉

  • Michelle

   Wat leuk dat je ook zwanger bent! Dan loop ik 2 weekjes achter op jou! Ik hóóp dat die misselijkheid nu grotendeels weg is. Ik heb er zelf ook erg last van gehad, maar ik heb het eten er met dezelfde rotgang ook weer terug ingestopt, de eetlust bleef gewoon! Haha. Ik ben vrijdag wel weer geweest, maar heb nog steeds gruwelijke spierpijn.. Maar weer even aan wennen denk ik:)! Dankjewel voor je reactie!

 • Channah

  Ik was ook niet echt te spreken over mijn verloskundige, dus ik was, ondanks de reden ervan, best blij dat ik overgedragen werd aan het ziekenhuis. Ik zou iedereen aanraden om gewoon naar een verloskundige te gaan waarbij je wel een goed gevoel hebt.

 • Channah

  Ik was ook niet echt te spreken over mijn verloskundige, dus ik was, ondanks de reden ervan, best blij dat ik overgedragen werd aan het ziekenhuis. Ik zou iedereen aanraden om gewoon naar een verloskundige te gaan waarbij je wel een goed gevoel hebt.

 • Nicole Orriëns

  Goed dat je actie hebt genomen en bent overgestapt naar een andere praktijk. Het is erg belangrijk dat je je prettig voelt bij je verloskundige vind ik.

  Bij mij waren ze gelukkig wel redelijk oké allemaal.

 • Nicole Orriëns

  Goed dat je actie hebt genomen en bent overgestapt naar een andere praktijk. Het is erg belangrijk dat je je prettig voelt bij je verloskundige vind ik.

  Bij mij waren ze gelukkig wel redelijk oké allemaal.

 • Anouk

  Wat goed dat je bent overgestapt zeg! Ik zat bij mijn 2 zwangerschappen bij een praktijk met 3 vk’s. Twee daarvan super aardig, maar 1 ook heel zakelijk, kortaf, en niet persoonlijk, terwijl ik me als zwangere zo bijzonder voelde. Ze had ook een ontzettende zweetgeur en laat je dat als zwangere nou nog sterker ruiken.
  Wat was ik blij dat bij mijn bevallingen de lieve verloskundigen dienst hadden en ik daardoor 2 bevallingen. Zag mezelf van tevoren al bevallen in een kamer met vieze zweetluchtjes haha.
  Dus goed dat je naar je eigen gevoel hebt geluisterd!

 • Liess

  Nouja zeg, je hebt een prachtig lijf en buik, wat is nou 2 kilo. Sterker nog, ik was net 19 kilo afgevallen voor ik zwanger raakte, nou er zit in 23 weken al zeker 10 kilo aan hoor.
  Ik geef je ook groot gelijk dat je overgestapt bent, en hopelijk krijgt ze ook duidelijk te horen dat dit door haar komt, zodat ze misschien wat aan haar houding kan gaan doen.

  Wij hebben trouwens ook een vk praktijk gekozen waar 4 vks zitten + een stagaire ofzo, ik vind daarvan 1tje ook niet helemaal geweldig, is ook vrij zakelijk, geen humor, terwijl wij daar wel van zijn.

 • Liess

  Nouja zeg, je hebt een prachtig lijf en buik, wat is nou 2 kilo. Sterker nog, ik was net 19 kilo afgevallen voor ik zwanger raakte, nou er zit in 23 weken al zeker 10 kilo aan hoor.
  Ik geef je ook groot gelijk dat je overgestapt bent, en hopelijk krijgt ze ook duidelijk te horen dat dit door haar komt, zodat ze misschien wat aan haar houding kan gaan doen.

  Wij hebben trouwens ook een vk praktijk gekozen waar 4 vks zitten + een stagaire ofzo, ik vind daarvan 1tje ook niet helemaal geweldig, is ook vrij zakelijk, geen humor, terwijl wij daar wel van zijn.

 • Melanie

  Goedemorgen!

  Ik was even je oude plogs over je zwangerschappen aan het lezen aangezien ik er net een weekje achter ben dat ik zwanger ben.
  Nu kwam ik in deze plog iets tegen waar ik een vraagje over heb.
  Je schrijft dat de verloskundige je vroeg wat je at op een dag en je omschrijft wat je allemaal at, maar was dat niet veel te weinig? Ik ben echt aan het onderzoeken wat nou goed is en hoeveel ik moet eten en drinken en wat wel en wat niet .

  Groetjes,

  Melanie

  • bijzonderkleinwonder

   Haha nou volgens haar was het dus juist te veel en niet gezond genoeg. Dat is precies de reden dat ik uiteindelijk een andere praktijk heb gezocht! Over wat je wel en niet moet eten is op internet heel veel te vinden. Ik heb gewoon alles gegeten behalve rauw vlees, vacuüm verpakte rauwe zalm en rauwmelkse kazen. Echt die standaard dingen waarvan wordt afgeraden ze te eten. En uiteraard niet gerookt en gedronken. Verder zou ik vooral kijken naar wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. De een eet bijvoorbeeld geen Serranoham; dat at ik wel. Het zijn allemaal zulke persoonlijke keuzes!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!