WONEN: HET LEED DAT VERLICHTING KIEZEN HEET

 In Wonen

We wonen inmiddels twee maanden in ons nieuwe huis. Bijna op de dag af zelfs. Hoewel twee maanden natuurlijk eigenlijk nog helemaal niks is, voelt het écht als thuis en zijn we helemaal gewend. De grote lijnen zijn wel klaar ook, maar er blijft nog steeds van alles te doen.. In het weekend van de verhuizing gingen al onze spullen over, en ik ging als een bezetene door het huis om zo snel mogelijk zo veel mogelijk dozen uit te pakken en spullen een plekje te geven. Al dat karton om me heen vond ik maar niks; ik wilde gewoon onze eigen dingetjes op hun eigen plek. Ook de nieuwe meubels – de bank, eetkamertafel en eetkamerstoelen – werden relatief snel geleverd, en in het achterhoofd houdend dat we bijna al onze oude meubels hadden verkocht aan de nieuwe bewoners van ons appartement, was dat best heel fijn. Nou goed, we waren dus best wel heel snel gesetteld. Er zijn uiteraard altijd dingen die nog moeten, in ons geval een vloerkleed, salontafeltjes, een mooie grote kast voor op de lange wand en eventueel een fauteuil, maar dat zijn niet per se moetjes. Dat komt allemaal wel. Blijft er alleen één ding over. De verlichting. En dat vinden we toch een crime!

Het zal je vast niet ontgaan zijn als je mijn plogs leest, maar we hebben dus nog steeds geen enkele lamp op de benedenverdieping. Niet in het toilet, niet de hal, en al helemaal niet in de woonkamer. Overal hangen oergezellige peren. Nou is dat op zich helemaal geen ramp hoor; we hebben overal dimmers in plaats van schakelaars, dus ook met die peren is het best aardig en sfeervol te verlichten hier (we zitten heus niet de hele dag in charmant TL-licht), maar we zijn het zo onderhand toch best wel beu. Een peer blijft een peer hè; dimbaar of niet. Nu denk jij misschien, mens zever niet zo, kar naar de blauw-met-gele Zweedse meubelgigant, gooi een paar lampen in je winkelwagen en knal ze aan je plafond, maar zo werkt dat dus niet hè. Ik wil graag écht iets moois, dus iedere euro verspild aan een tussenoplossing is er één te veel. Vind ik gewoon zonde van het geld. Het probleem met het verlichtingsverhaal is dat we niet kunnen kiezen. Ik schaar heel veel onder de categorie ‘wel leuk’, en maar heel weinig ‘écht heel mooi’. Sowieso vind ik het heel lastig om een bepaalde stijl te kiezen qua verlichting. We weten heel zeker dat we niet meer van die echte lampenkappen boven de eettafel willen zoals we in het appartement hadden, maar verder? Not a clue. Het moet niet standaard zijn, niet te industrieel maar ook niet te landelijk, en wel modern maar niet koud. Oh en ik vind het leuk als je er een beetje doorheen kunt kijken, zodat het de ruimte niet kleiner maakt zeg maar. Dus. Snap jij ‘m nog?

Ik dénk dat we gaan voor een hanglamp boven de eetkamertafel, en een vloerlamp en een tafellamp voor op het dressoir of tv-meubel in de zithoek. En dan iets in deze zin: 

Ik denk dat we in ieder geval voor iets in het zwart gaan. Ons interieur is verder best heel erg licht, maar veel details zijn wel in het zwart. Zo is het onderstel van de tafel zwart, het onderstel van de bank, en willen we graag nog zwart deurbeslag. Ik denk dat dat dus best een idee zou zijn!

KIJK: hier komt die verwarring vandaan. Dit vinden we allemaal leuk. Maar het is allemaal ook zó verschillend, dat kiezen ineens heel lastig is! Ik dacht dus: ik ga het verlichtingsdilemma aan jullie voorleggen, met jullie delen wat ik allemaal mooi vind, en dan hopen dat jullie een soort Gouden Tip voor me hebben;). Nou, kom maar door met die adviezen lieve lezers! En als iemand van jullie nou nog een tóp zaak weet als het verlichting betreft: let me know! Het is ons niet zo snel te ver, en hier in de omgeving hebben we dé lampen gewoon nog niet kunnen vinden. Ik ben benieuwd!

Hadden jullie ook van die woondilemma’s in jullie huis? En zo ja; welke? Gedeelde smart is halve smart zeggen ze dan toch;)?!

Bedankt voor het lezen én voor het meedenken!

 

 

 

 

Recommended Posts
Showing 16 comments
 • Amber

  Hee anders kan je eens kijken bij modular dar is een van de grootste verlichtings websites!

 • Lieke

  Ik heb mijn lampen bij Goosens in Nuenen gekocht. Daar kan je ook leuk winkelen. En heb je van alles

 • Lieke

  Ik heb mijn lampen bij Goosens in Nuenen gekocht. Daar kan je ook leuk winkelen. En heb je van alles

 • Lisa

  Bij ons hetzelfde probleem. Het is echt heel lastig om mooie verlichting te vinden wat ook nog een beetje bij elkaar past. Hopelijk heeft iemand een gouden tip:)

 • Anoukvr

  Hi Michelle!

  Laat ik het nou net heel goed kunnen vinden met verlichting! Maar ja, smaken verschillen natuurlijk. Hoewel ik me erg goed kan vinden in jullie stijltje!

  Ik vind dat je bij Piet Klerx heel goed kan slagen voor verlichting! Misschien heb je deze al voorbij zien komen:

  Hanglamp (echt I love deze en heb je dus in verschillende kleuren):
  https://www.pietklerkx.nl/007672001501000/enzo-luca-hanglamp-luce-sedici-zilver/

  Vloerlamp (wij hebben deze, nog steeds heel blij mee):
  https://www.fundesign.nl/zuiver-tripod-vloerlamp.html?sel=4735

 • Betsy

  Berkvens te Boxmeer. Niet te groot. Veel keuze en zeer goede service.

 • Eem

  lampenlicht.nl leuke website veel keuze .. misschien kan het je inspireren.

 • Evelien

  Hé Mies,

  Inderdaad erg lastig.
  Helemaal als je niet zo goed weet waar je moet beginnen.
  Je moodboards zijn wel heel erg leuk, denk dat je daarmee een goede keuze maakt!

  Met die hanglampen krijg je leuke effecten ook qua lichtinval.
  Verder is zo’n vloerlamp altijd goed. Ik vind die helemaal zwarte heel gaaf, komt vast goed tot zijn recht in jullie lichte ruimte.

  Wat ik heel erg mooi vind als lamp boven je eettafel is deze: https://www.musthaves.nl/moon-hanglamp-vt-wonen-matzwart

  Kost wat, maar dan heb je ook wat ;-)! Matzwart.. zo gaaf.. Dan heb je 1 grote hanglamp, mijn schoonzus heeft hem ook, súper mooi!! En zal ook goed staan in de witte ruimte.

  Succes!!

 • Marieke

  Jeetje lastig hè! Wij hebben lampjes van artemide, ik vind het persoonlijk leuke tijdloze lampjes. Ze zijn niet goedkoop… En we hebben een lamp van de Leenbakker met een betonnen lampenpoot, voor als je een wat goedkoopst wilt en toch eens wat anders. Misschien heb je er wat aan. Maar lampen blijven gewoon lastig. Succes met de zoektocht! X

 • Isa

  Zo herkenbaar dit… Ik ben uiteindelijk gegaan voor een tafellamp van Zuiver:!ik ben fan van dit merk. Onze lamp lijkt op de zwarte vloerlamp uit jouw moodboard – die ik overigens erg mooi vind – alleen dan klein(er). Verder vind ik lampen uitzoeken dus ook echt een soort van ramp. Hopelijk komen jullie er snel uit, succes!

 • Lia

  Ga voor donkergrijs, dat is iets minder hard en geeft toch een stoere look!

 • Lia

  Misschien nog een tip, bij Wehkamp is het nu 20 procent korting en die hebben veel keuze, al blijft het wel lastig om van een plaatje te kiezen natuurlijk…

 • Anita M.

  Als je nog een keer erop uit wil om te kijken voor lampen ( en de rest van het huis 😉 ) moet je echt naar Woonmall Alexandrium gaan. Het is echt gigantisch maar dan heb je wel alle woon stijlen die er zijn. Daarnaast heb je ook weer leuk plog voer ;). Succes!

 • Wendy

  Wij hebben de Normann Copenhagen Bell (X2) boven de eettafel. Ook niet goedkoop, maar wel tijdloos.

 • Jessica

  Licht is echt onzettend moeilijk om te kiezen. Doe veel inspiratie op, vraag advies en ik hoop dat jullie eruit komen!

 • Marijn

  Hier een mega fan van flinders.
  De lampen van muuto zijn favoriet, zoals de grain en under the bell.

  In onze babykamer ook heel lang bezig geweest met de perfecte lamp. Hier uiteindelijk gekozen voor de carlton van eglo.

  Veel succes!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!