ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 18 – 19

 In Zwangerschapsupdate

En dan ben je zomaar ineens in week 20 van je zwangerschap en ben je zo goed als op de helft! Ik denk dat ik voorlopig iedere twee weken een zwangerschapsupdate ga plaatsen. Wekelijks vind ik geloof ik een beetje veel van het goede op dit moment; er is gewoon niet iedere week evenveel te vertellen, maar tweewekelijks lijkt me een prima alternatief. Dus. Tot zover de huishoudelijke mededeling maar weer! Week 18 en 19 liggen inmiddels achter ons, en waar in week 18 eigenlijk alles nog helemaal rozengeur en maneschijn, koek en ei, en hosanna was, werd week 19 niet echt een beste week..

WEEK 18

Deze week is eigenlijk vooral heel erg fijn. Druk, maar fijn. Genieten geblazen! Op zaterdag gaan Koen en ik voor het eerst sinds Morris’ geboorte – ja echt! – een dag met zijn tweeën weg. We zijn in Amsterdam, en we winkelen, eten, praten over de kindjes maar vooral ook over onszelf én we hakken knopen door wat betreft de kinderkamers. Dat is goed. Toen ik zwanger was van Morris hadden we met 20 weken alles al binnen; zijn kamertje, de box, de maxi-cosi, de kinderwagen.. Nu is het allemaal nog niet eens besteld. Daar word ik af en toe behoorlijk onrustig van, dus het is in ieder geval een lekker gevoel dat we weten wát we precies gaan kopen. Dat scheelt al de helft.

Deze week ga ik ook voor het eerst naar een sportklasje voor zwangere vrouwen hier in de buurt. Body 9. Ik was eerst zo sceptisch als maar zijn kan, maar ik besluit het in ieder geval een kans te geven. Helemaal niks doen vind ik niet fijn, iedere dag in m’n eentje op die zolder gaan staan squaten ook niet echt, en naar de sportschool wil ik sowieso niet; daar voel ik me zwanger niet zo op mijn gemak. Ik doe een proefles mee, en ik moet meteen toegeven dat het gewoon echt wel heel erg leuk is. Nee het is geen zware bootcamp, maar daar zit ik nu ook helemaal niet op te wachten. Ik ben bezig, beweeg, ren nog een klein rondje, en het grootste gedeelte is op muziek – daar word ik sowieso blij van. EN het is buiten, en dat herinnert me aan toen ik nog drie keer in de week voetbalde. De buitenlucht deed me toen altijd heel goed, en dat is nu dus weer zo. Ik kom helemaal opgeladen thuis en besluit meteen dat ik dit erin ga houden. Dat ‘m dat dus effe niet gaat worden weet ik dan nog niet.

De rest van de week hebben we het zo loeidruk dat het eigenlijk is zoals wel vaker deze zwangerschap: pas ‘s avonds als ik in bed lig en Koen mijn buik insmeert realiseer ik me dat er toch echt weer een baby onderweg is. Ik neem me voor toch echt wat meer stil te staan bij de zwangerschap. De tijd vliegt zo vreselijk snel voorbij.

WEEK 19

Deze week begint precies zoals je hoopt de 19e week van je zwangerschap niet te beginnen. Met een continu méga harde buik, dus niet zo een die weer wegebt, en af en toe een soort krampachtige buikpijntjes. Ik kan er ‘s nachts niet van slapen en voel me er niet fijn bij. Die harde buiken had ik tijdens Morris’ zwangerschap ook héél erg, daardoor had ik uiteindelijk ook al ruim 3 cm ontsluiting voor mijn bevalling begon, maar ze kwamen wel pas vanaf 30 weken zo vaak en langdurig. Niet al met 19. Ik besluit de volgende ochtend de verloskundige te bellen, en ik kan gelukkig meteen terecht om naar het hartje te luisteren en via de echo te kijken hoe het met de baby gaat. De exacte details houden we het liefst voor onszelf, maar de moraal van het verhaal is dat ik écht rustiger aan moet gaan doen. Voor mijn gezondheid, maar vooral ook voor die van de baby. Een beetje minder stress en een beetje minder drukmakerij is in dit geval geen overbodige luxe. Harde buiken horen bij een zwangerschap, dat is allemaal niet zo verwonderlijk, maar een buik die blijvend aanvoelt als een kanonskogel is gewoon niet de bedoeling, en al helemaal niet met pas 19 weken op de teller. M’n gemak houden dus, dat is het devies.

De rest van de week probeer ik dat heel erg, maar is het niet altijd even gemakkelijk.. Morris wordt op woensdag heel erg ziek, wat ervoor zorgt dat hij alleen maar bij mij wil zijn. Knuffelen, hangen, gedragen worden. Hij is ontzettend verdrietig, heeft heel hoge koorts en voelt zich zichtbaar beroerd. Gelukkig krijgen we heel veel hulp van mama, die op haar oppasdag bij ons komt om me een beetje zorg uit handen te nemen. Zó lief! Het is allemaal net wat gemakkelijker als je het niet continu in je uppie hoeft te doen. Ik merk dat het rustiger aan doen niet eens zo moeilijk is als ik voorheen dacht. In mijn vorige zwangerschapsverlof vond ik dat echt een nachtmerrie, maar toen was er ook geen reden om kalm aan te doen. Nu dat er wel is heb ik het gevoel dat ik geen keuze heb, en dat is misschien maar goed ook.

Verder gaat het eigenlijk allemaal hartstikke prima hoor. Ik voel me, op die harde buik na, goed. Ik ga gewoon een beetje rustiger aan doen de komende weken, en dan komt het allemaal wel in orde. Geen reden tot paniek en al helemaaal geen reden tot klagen of zeuren: iedereen weet dat een continu harde buik niet bepaald heul lekker voelt, maar zolang dat alles is ga ik even keihard in een hoekje in mijn handjes zitten klappen, en er in de tussentijd alles aan doen om ervoor te zorgen dat het minder wordt, goed? Oh en dan moet ik ondertussen wel blijven eten ook. Want jongens echt, ik ben net een kliko. Een shredder. Van Gansewinkel is er niks bij! Koen heeft zich er deze week een paar keer over verbaasd, en ik zelf eigenlijk ook, wat ik allemaal weggewerkt krijgt. Nou is dat voor even niet erg, maar als ik hiermee doorga moet ik me tegen het eind van deze zwangerschap rollend verplaatsen. En dat gaan we dus mooi even niet doen. Vanaf nu gaat er weer een béétje de rem op en gaan we gezond blijven doen. Voel ik me puntje bij paaltje toch net wat fijner bij.

En zo zijn er dus al 19 weken voorbij! BIJNA op de helft! Deze week hebben we de 20-weken echo, en die vind ik deze keer echt honderd keer spannender dan bij Morris. Toen was ik in al mijn naïviteit vooral blij dat we zo lang naar de baby mochten kijken, en stond ik niet zo stil bij wat ze ons wel niet allemaal zou kunnen vertellen. Dat heb ik nu dus veel veel veel meer. Morgen is het gelukkig zo ver. In de volgende update horen jullie daar uiteraard alles over!

Vonden jullie die 20-wekenecho de tweede keer ook zoveel spannender? Of juist niet?

Bedankt voor het lezen en tot de volgende lieve allemaal!

 

Recommended Posts
Showing 19 comments
 • Loes Johanna

  Wat heftig dat je nu al zoveel harde buiken hebt. Ik hoop dat het met flink rustig aandoen snel minder wordt! Ons dochtertje is nu 9 weken, en ik stapte inderdaad ook heel nuchter de 20 weken echo in. Ben heel benieuwd hoe dat bij een eventuele volgende zwangerschap zal zijn!

  • bijzonderkleinwonder

   Dat hoop ik inderdaad ook! Ja de eerste keer had ik dat ook zo veel meer dan nu. Kijk er ook wel naar uit hoor, het is nog steeds heel leuk om zo lang naar de baby te mogen kijken!

 • Vanessa

  Hoi, ik vond de 20-weken echo erg spannend maar dat kwam omdat ik vanaf week 7 in bed lag door heel veel klachten. Michelle, je ziet er prachtig uit, wat ben je toch mooi zwanger. Ik leek meer op Shrek, eerlijk waar. Heb helaas door de zware zwangerschappen en ziekenhuisopnamen niet eens kunnen genieten. Goed uitrusten en hopelijk heb je deze week minder last van harde buiken. Heel veel succes bij de 20-weken echo.

  • bijzonderkleinwonder

   Ja ik kan me voorstellen dat het dan extra spannend is. Haha Vanessa je zag er zéker niet uit als Shrek hoor! Maar dankjewel voor je lieve compliment<3.

 • Martha

  Herkenbaar dat van die 20 weken echo… ik was bij nr. 3 echt bang dat er iets niet goed zou zijn. Niet intuïtief ofzo, en gelukkig ook niet waar, maar meer het idee; ik heb 2 gezonde kinderen, wie zegt dat de derde ook gezond is? En dat had ik echt met alles…
  Heeft je verloskundige je urine wel gecheckt? Een blaasontsteking geeft namelijk ook zulke klachten…

  • bijzonderkleinwonder

   Daar kan ik me dus echt alles bij voorstellen. Het is zo anders om daar te gaan liggen als je weet hoe het is om een gezond kind te krijgen. Ik ben heel benieuwd; we gaan gewoon van het positieve uit! Ja ze heeft alles gecheckt, maar het ligt niet aan m’n blaas, en ook niet aan mijn lage bloeddruk, – suiker en – ijzer. Echt een drukte ding waarschijnlijk!

   • Martha

    Denk maar goed om jezelf en de kleine dan!

 • anoukwvr

  Hi Michelle!

  Leuk dat je weer zo veel blogberichten plaatst!
  5 weken geleden heb ik de 20-weken gehad van beeb 2! Ik vond het, net als jij, super spannend deze keer. Bij Mason vond ik het helemaal niet spannend en echt alléén maar leuk.
  Ik hoorde gister bij mijn controle dat ze (in mijn geval) iets belangrijks zijn vergeten te meten, dus ik mag donderdagochtend nog een keertje terug!
  Ik hoop dat jij je snel weer beter voelt qua harde buiken.

  Liefs,
  Anouk

  • bijzonderkleinwonder

   Thanks Anouk! Vind het zelf ook heel leuk om er weer lekker mee bezig te zijn. Precies dat had ik dus ook, de eerste keer en dan dus nu. Iedereen in mijn omgeving lijkt het een stuk spannender te vinden overigens. Het naïeve van zo’n eerste zwangerschap is er gewoon een beetje vanaf, denk ik! Ik hoop dat jouw meting helemaal goed is morgen! Liefs!

 • Margot

  Vervelend die harde buiken, maar gelukkig dat het verder goed gaat. Ik heb een paar weken terug de 20 weken echo gehad van ons eerste kindje en dat vond ik al heel spannend!

  • bijzonderkleinwonder

   Ja verder heb ik echt hélemaal niks te klagen. Weer een heel fijne zwangerschap! Kan me voorstellen dat je dat spannend vond hoor, en daarbij ervaart iedereen dat ook weer anders. Hoop dat alles helemaal goed was:)!

 • Oh super leuk de Body 9. Doen Denise en Ton dat, of is dat iemand anders? Wat vervelend van je harde buiken, ik hoop dat je lekker een beetje rustig aan kunt doen en die kleine, kleine man zich voorlopig ook lekker rustig houd!

  • bijzonderkleinwonder

   Nee dat wordt gegeven door Alison! In het sportpark. Echt heel erg leuk. Ja dat hoop ik inderdaad ook héél erg. Allemaal op standje kalm aan;).

 • Sascha

  Wat vervelend die harde buiken ..Lekker je rust pakken. Het is voor een mooi doel.
  Wij vonden de 20 weken echo ook veel spannender​ dan bij de eerste.. toen stonden we er veel Blanker in. Nu weet je wat je hebt.
  Heel veel succes met de echo.

  Liefs Sascha

  • bijzonderkleinwonder

   Nu weten we inderdaad wat we te verliezen hebben. Dat kleine mensje op die echo is ineens een stuk concreter. Dankjewel! Het komt vast helemaal goed. Liefs

 • Isabel

  Leuk body 9, heb ik bij de tweede ook gedaan! Bij de tweede had ik vanaf 17 weken harde buiken, erg vervelend maar wel een duidelijk signaal! Neem wat vaker een warme douche en misschien even liggen Smiddags als Morris slaapt… succes! Je bent nu eenmaal drukker met een tweede he.
  Misschien vind je het niet leuk om te horen maar al die reclames nu op je site vind ik jammer

  • bijzonderkleinwonder

   Ik probeer nu inderdaad af en toe even te gaan zitten als Morris in bed ligt, en dat helpt al wel. Kleine rustmomentjes inbouwen.. Oh dat vind ik niet per se niet leuk om te horen hoor. Je mag uiteraard je mening hebben. Als je er veel last van hebt kun je een adblocker in schakelen; dan ben je er op iedere site en blog vanaf.

 • Natascha Ippel

  Wat vervelend die harde buiken! Ik hoop dat je écht wat rustiger aan kunt doen. Voor jezelf, voor je gezinnetje, maar vooral ook voor jullie kleintje wat op komst is!
  Ik ben nu bijna 18 weken zwanger van ons eerste kindje en vind de 20 weken echo wel mega spannend. Op 9 mei staat ‘ie gepland en ik hoop dat alles goed is. Zelf heb ik gelukkig geen last van harde buiken en ik hoop dat zo te houden. Leuk om je te volgen en ik moet het zeggen: wat ben je prachtig zwanger! Ik ben benieuwd waar je kobalt blauwe rok van is 🙂

 • Isa

  Wat zie je er toch mooi uit, echt om trots op te zijn! Echt heel vervelend dat je nu al zo veel last hebt van harde buiken. Doe maar goed rustig aan, al is dat vast niet altijd even makkelijk… Hopelijk wordt het gauw minder. Ik vond de 20-weken echo echt enorm spannend de eerste keer. Ben benieuwd hoe dat bij een eventuele tweede keer zou zijn. Alvast succes met de echo 🙂 Liefs

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!