ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 24 – 25

 In Zwangerschapsupdate

Ik ben ruim 25 weken zwanger, als deze update online komt bijna 26 al, dus het is tijd voor de zwangerschapsupdate van week 24 en week 25. De buik groeit, de baby groeit en de tijd vliegt. De afgelopen twee weken was rustiger aan doen de moraal, en dat lukte eigenlijk best aardig. Ik ondervond voor het eerst hoe het is om zwanger te zijn in de bloedhitte – ik beviel van Morris nét voordat het warm werd vorig jaar – en de eerste tekenen van nesteldrang kwamen om de hoek koekeloeren. Week 24 & week 25: komen ze!

WEEK 24

Week 24 heeft maar één codezin, en dat is rustig.aan.doen. En dan echt. Ik ben geschrokken van het bloedverlies van de week ervoor, en hoewel het nog steeds af en toe de kop op steekt merk ik dat het mijn lijf goed doet als ik mijn gemak een beetje houd. Wil dat zeggen dat ik hele dagen op de bank lig? Nope, zit er gewoon niet in, maar ik plan de dingen net wat anders in, zorg dat iedere dag wel even een klein rustmomentje heeft, en ren niet als een kip zonder kop door het huis om maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen in zo kort mogelijke tijd. Ik ben daar normaal gesproken groot liefhebber van, maar voor nu is wel gebleken dat die hele aanpak niet bijster succesvol is, zwangerschapstechnisch gezien. Oh en die geweldige mama van mij komt me af en toe een beetje helpen in huis. Ik ben zo’n freak die twee keer per dag stofzuigt en zich echt mega druk kan maken als het allemaal niet brandschoon is, dus mama helpt me met de grote dingen – ramen, deuren, dat soort dingen – en dat is ZO fijn. Ik heb er niet om gevraagd, want om hulp vragen behoort niet bepaald tot mijn sterke kanten, maar moeders kent haar kind als geen ander en besloot het dus gewoon. Heel lief. En fijn ook. Oh de ramen worden aan de buitenkant trouwens door een ramenwasser gedaan. Klinkt decadent; is het niet, want voor 15 hele euro’tjes doet ie het hele huis eens in de maand! Das toch heerlijk?

Vanaf deze week is de baby ook levensvatbaar, en dat vind ik toch wel een mijlpaal. Natuurlijk hoop ik écht niet dat broertje zich al meldt, integendeel, maar het geeft me een gerustgesteld gevoel dat hij vanaf nu in ieder geval wel een kans zou hebben. Morris bleef exact 39 weken zitten, terwijl het er toen met 36 weken uitzag alsof hij er ieder moment kon zijn, dus ik broed nog even lekker verder en ga voor minimaal week 38. Al met al is dit een rustige week, en dat doet me goed.

WEEK 25

De eerste écht hete week van het jaar is een feit hoor! Ik heb me bij Morris heel erg afgevraagd hoe het zou zijn om zwanger de zomer door te moeten, maar toen werd het pas echt warm op het moment dat Morris geboren was; 5 mei was toen letterlijk één van de eerste echt warme dagen van het jaar. Deze keer ben ik natuurlijk hartstikke hoogzwanger in de zomer en gaan we zelfs nog op vliegvakantie naar Mallorca – zelfde plek als vorig jaar, voor wie het zich afvraagt – als ik 32 weken zwanger ben, dus hoe dát zal zijn weet ik nog niet, maar afgelopen week viel me alles mee. Ik houd sowieso héél erg van zon en warmte, en eigenlijk is dat nu niet anders. Mijn voeten zwellen op tot formaat Dombo, en dat is echt niet overdreven want mán wat blijft daar een bak vocht in hangen, maar verder heb ik eigenlijk niks te klagen. Zolang ik me gewoon niet al te druk maak en op tijd wat eet en drink, gaat het hartstikke prima. Slapen met die hitte boven is wel een ander verhaal, want de combinatie +30 graden in de slaapkamer en een dikke buik die verplaatsing niet per se heel erg vereenvoudigt draagt nou niet bepaald bij aan een goede nachtrust. Nou ben ik sowieso al niet zo’n goede slaper, en omdat het vooruitzicht van een hele zomer van die ruknachten me behoorlijk tegenstond hebben we meteen spijkers met koppen geslagen en actie ondernomen voor airconditioning op de eerste verdieping. Dat had ik vroeger ook en vond ik toen mégafijn, dus ik kan niet wachten tot het allemaal functioneert en we gewoon weer lekker koel kunnen slapen! Is dat probleem ook meteen getackeld.

Deze week heb ik voor het eerst kramp in m’n kuiten. Zo erg zelfs, dat ik er ‘s nachts wakker van word! De laatste keer dat ik kramp in m’n kuiten had was toen ik nog voetbalde, dus dat is een heeele poos geleden. We zetten het bed nu bij het voeteneind wat omhoog, en dat helpt heel goed. Ook tegen het vocht overigens, dus dat is twee vliegen in één klap!

Over het algemeen gaat het dus allemaal lekker z’n gangetje. Ik voel me goed en kan echt wel van mijn zwangerschap genieten. Af en toe krijg ik wel behoorlijk de kriebels van alles wat we nog moeten doen, als een naam kiezen, de kamertjes inrichten en de geboortekaartjes uitzoeken. Er moet écht nog veel gebeuren, terwijl we tijdens de zwangerschap van Morris alles al helemaal klaar hadden rond deze termijn. Nouja, ik probeer zo chill mogelijk te zijn en er gewoon in te geloven dat het allemaal wel goedkomt. De tijd gaat gewoon ZO snel! Over 10 weken heb ik al zwangerschapsverlof, en dan gaan we van te voren ook nog op vakantie.. Voor we het weten is broertje er. Maar eerst nog even aan de bak!

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende!

Recommended Posts
Showing 16 comments
 • Frank

  Wat spannend allemaal, ik weet deze periode nog goed bij mijn vrouw, de reactie vanuit de buik die je vanuit nu kreeg. Elke keer als ik mijn hand op haar buik legde en iets voelde was echt speciaal.

 • Lisa

  Heel spannend inderdaad! Wat gaat de tijd toch ontzettend snel! Kramp in mn kuiten had ik ook. Ik herinner mij het nu pas weer. Wat vergeet je dingen naderhand toch snel he? Leuk dat deze zwangerschap bijna identiek is aan je vorige.

 • Margot

  Slim dat je airco geregeld hebt! En de tijd gaat inderdaad heel snel, als ik denk aan wat ik allemaal nog moet doen wordt ik daar niet rustiger van 😉

 • Anne

  Ohhh die kramp ja, bij de 1e nooit gehad en nu al n paar keer zo erg dat ik ervoor moet opstaan om m’n voet op de grond te zetten… hele idiote tip, n stuk Sunlight zeep onder je hoeslaken leggen, heel vreemd maar sindsdien echt geen last meer van gehad…
  Gelukkig is t nu iets minder warm, kan t huis ff lekker afkoelen!
  Enne, hier ruim 35 weken en t kamertje is nog niet af

 • Isa

  Wat gaat het allemaal snel zeg! Spannend. Voor je het weet ben je mama van twee. 🙂

 • Corina

  Tip tegen kramp: leg een stuk toiletzeep onder je matras / voeteneind. Deze tip komt van mijn oma. En bij mij hielp het. En nu ook bij onze zoon van inmiddels 18!!

 • Mieke

  He Michelle, lees dat je last van kramp hebt. Geloof het of niet: leg een stuk zeep in je bed ter hoogte van de plek waar je kramp krijgt. Het is niet te geloven maar het werkt, vraag me niet hoe. Dat zeepje was heilig bij mij en het is 1 keer uit bed gevallen: kramp! Haha! Verder: je ziet er geweldig uit, straalt echt. Geniet van de laatste loodjes! Liefs, Mieke

  • Corina

   Hoi Mieke, jij hebt er dus ook een goeie ervaring mee?! Mensen het werkt echt!!

   • Mieke

    Oh ja ik lees nu jullie reacties pas! Doos die ik ben haha. Ja het werkt écht.

 • Lieke

  Wat gaat het snel!! Super grappig die tips van de kramp, ik had er ook last van en met dat stuk zeep niet meer!! Proberen waard dus

 • Mara

  Nog even wat namenspam,
  Morris en….
  Bastian,
  Julius, Julian,
  Mick,
  Steven,
  Victor,
  Sam,
  Ivan,
  Mats,
  Josh,

 • Jeanne

  Fijn dat je niet zoveel last hebt van de warmte!
  En zijn jullie al verder wat betreft de naam?
  Ojaa, het is 1 juni haha, in mei kwam er toch weer een vlog?
  Het geeft helemaal niks dat het niet gelukt is hoor, maar het lijkt me wel leuk als er vlogs komen.

  • bijzonderkleinwonder

   Hi Jeanne! Het voornemen was inderdaad mei, en de vlogcamera is inmiddels nog aangeschaft, maar ik had wat problemen met het formatteren van mijn SD-kaartjes. Daarvoor ben ik vanochtend in de winkel geweest, dus het gaat heeeelemaal goedkomen nu! Haha. Nog even geduld!

   • Jeanne

    Oh geeft niet hoor! Voor jou ook balen die technische probleempjes.
    Ik ben benieuwd haha

 • Eva

  Jaa wij hebben ook een airco aangeschaft 2 weken terug. Super investering!

 • bijzonderkleinwonder

  Thanks allemaal voor jullie tips wat betreft die zeep! Ik ga ‘t meteen proberen:).

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!