ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 30 – 31

 In Zwangerschapsupdate

En dan is het zomaar weer tijd voor de volgende zwangerschapsupdate! Op het moment dat jullie dit lezen bevinden we ons in week 32 van deze zwangerschap en zijn week 30 en 31 afgesloten. Dit gaat snel! Dit is de week waarin we voor de laatste keer als gezin van drie op vakantie gaan, maar daarover lezen jullie de volgende keer meer. Voor nu kijken we terug op de afgelopen twee weken, en die waren eigenlijk gewoon weer hartstikke prima. We zwangeren lekker door!

WEEK 30

Week 30 was eigenlijk weer zo’n week waar niet zo heel veel over te vertellen valt. Ik heb me er wel duizend keer hardop over verbaasd dat er gewoon al 30 weken voorbij zijn. Zo’n bloedirritant cliché, ik weet het, maar dat broertje er over een week of 10 zal zijn lijkt nu nog niet voor te stellen. Ik krijg weer ‘n beetje dat gevoel van het aftelmoment voor oud en nieuw! Tien… Negen… Je snapt ‘m; dat dus. Morris werd met precies 39 weken geboren, en ik ben ontzettend benieuwd hoelang het deze keer zal duren. Deze week halen we onze nieuwe fietsen op, en daar word ik echt wel heel erg blij van. Ik heb een auto, dus het is niet zo dat ik compleet immobiel was ofzo, maar met het mooie weer vind ik het zonde en zelfs niet altijd fijn om in zo’n bloedhete auto te stappen met Morris, én het is gewoon echt heel gezellig om samen een stuk te kunnen fietsen. Ondanks dat ik mijn bekken af en toe behoorlijk voel kan ik nog steeds prima fietsen en heb ik dan eigenlijk vrij weinig last van mijn zwangere lijf, dus ik vind het ook een heel fijne manier om een beetje in beweging te blijven. Ik probeer sinds de fiets er is iedere dag even een stukje te fietsen, al is het maar een kilometer of 5, en tot op heden lukt dat prima.

Deze week merk ik ook dat de voorweeën regelmatiger komen. Ik loop al vanaf 18 weken met harde buiken, dus ik kan een harde buik en een voorwee inmiddels moeiteloos van elkaar onderscheiden. Dit is op zich wel heel herkenbaar, want tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik rond ongeveer dezelfde termijn ‘last’ van voorweeën, en leverden die me uiteindelijk bijna vier centimeter ontsluiting op nog voor de bevalling überhaupt begonnen was. Laten we maar hopen dat ze deze keer hetzelfde doel dienen; dan vind ik het allemaal hartstikke prima!

WEEK 31

In week 31 krijgen we de allereerste groeiecho, en op één of andere manier vind ik dat toch altijd best wel spannend. Ik heb een soort pertinente angst een reuzebaby te moeten baren die er met geen mogelijkheid doorheen past – ja dat is serieus – dus ik ben echt heel benieuwd hoe broertje het doet qua groei. Die angst voor een reuzebaby is overigens niet heel erg gegrond, want wij waren zelf allebei niet groot, en onze broers ook niet. Alleen Daan was heel lang, maar dat is hij nog steeds. Afijn, de groeiecho dus. Ik word eerst even helemaal goedgekeurd. De bloeddruk is weer lekker laag, maar voor mijn doen valt het deze keer best mee met iets van 90/50, geloof ik. Als je bedenkt dat ik ook wel eens net onder de 80 om 40 heb als ik m’n gemak een beetje houd, is dit hartstikke prima! De echo laat zien dat broertje het helemaal goed heeft daarbinnen, en dat is zo fijn. Qua groei is hij precies gemiddeld, dus tot op heden geen reuzebaby in the making.

Mijn buik maakt deze week een klein groeispurtje door. Hij is niet extreem groot en ook niet extreem klein, maar hij groeit gewoon lekker verder en dat vind ik zo leuk! Bij Morris nam de groei in alle opzichten wat af na 30 weken, van zowel buik als baby, dus ik ben heel benieuwd hoe dat deze keer gaat zijn. Ik krijg zometeen natuurlijk wel meer rust, met de vakantie in het vooruitzicht, dus we gaan het zien! Qua kwaaltjes mag ik nog steeds echt he-le-maal niet piepen. Met squaten heb ik een spiertje in m’n bil verrekt – ja echt – en dat voelt niet per se heel lekker, maar er zijn ergere dingen. Ik merk wel dat de baby een stuk zwaarder wordt; ik heb af en toe best een beetje last van mijn onderrug en kan me dan niet altijd een houding geven, maar ook dat is een bekend verhaal. Ik slaap ‘s nachts trouw met mijn voedingskussen, eigenlijk al de hele zwangerschap, en dat is heel fijn! Op mijn rug liggen gaat totaal niet omdat ik dan heel benauwd word: mijn baarmoeder is een stuk hoger dan gemiddeld omdat er naar de zijkant toe heel weinig plek is – lang en smal dus – en daardoor komt er af toe behoorlijk druk op m’n longen. Zolang we daar een klein beetje rekening mee houden is het allemaal best te overzien!

En zo gaat het ineens wel heel erg snel! Week 32 staat in het teken van vakantievoorbereidingen, week 33 en week 34 zijn we weg, week 35 en 36 werk ik nog, dan word ik even tussendoor nog 24, en dan is m’n verlof gewoon al aangebroken. HOE DAN?! Ik moet er nog niet aan denken dat deze zwangerschap zometeen al voorbij is. Vind dat geschop zo gezellig! We blijven vooral genieten en onszelf eraan herinneren dat we in onze handen mogen klappen met weer zo’n fijne zwangerschap. Die kleine kwaaltjes als een knetterirritante zere bilspier of wat onderrugpijn zijn de moeite van het noemen bijna niet eens waard, maar hé; voor de volledigheid van ‘t verhaal doen we dat gewoon wel.

Tot de volgende update!

Bedankt voor het lezen.

 

Recommended Posts
Showing 7 comments
 • Frank

  Wat fijn dat alles goed gaat!! Ik ken de kwaaltjes nog van mijn vrouw… het wordt allemaal net iets minder prettig om te doen naar mate de baby zwaarder wordt, maar je bent er bijna . Voor je het weet heb je die kleine in je armen.

 • Margot

  Leuk om te lezen weer en fijn dat het zo goed gaat! En natuurlijk een hele fijne vakantie!

 • lindy

  Super leuk steeds met die week afbeeldingen! Maak je die via een speciaal programma?

 • Linda Toet

  Wat zie je er toch stralend uit! En die hoge hakken succes met de laatste maanden

 • Isa

  Leuk weer om te lezen:). Fijn dat het nog steeds zo goed gaat. Nu kan het aftellen gaan beginnen.

 • Mare

  Wat een plaatje, je ziet er prachtig uit. Hoe lang zijn jij en Koen eigenlijk?

 • Natascha

  Fijn om te lezen dat het ondanks wat kwaaltjes goed met jou en kleine broer gaat 🙂 Complimenten voor je outfits: wat blijf jij er toch prachtig uitzien tijdens je zwangerschap!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!