BOODSCHAPPENGELD: HOE DOEN WIJ DAT?

 In Recepten

Iedere maandag komt mijn vrijdagplog online waarin jullie mij negen van de tien keer boodschappen zien doen, alleen of met de boys. Jullie weten inmiddels dat ik een gigantische koopjesjager ben. Dat geldt voor kleding voor ons allevier, maar ook voor de boodschappen. Ik maak er een sport van iedere week boodschappen te doen voor maximaal 80 euro en ik krijg heel vaak vragen over hoe ik dat doe. Wat kopen we voor dat geld, hoe plan ik dat vooruit en hoe zorg ik dat we binnen ons budget blijven?

Voor jullie denken dat ik echt de allergrootste krent op dit hele noordwestelijk halfrond ben: het valt wel mee met me hoor. Wij houden van lekker eten, maar ook van terrasjes pakken, uiteten gaan, leuke dingen doen met de boys, en we willen graag behoorlijk sparen iedere maand. Aangezien ik hier nog steeds geen boom in de tuin heb waar ik drie keer aan kan rammelen betekent dat dus dat er keuzes gemaakt moeten worden. Álles kan gewoon niet, en dus is het zoeken naar een goede balans. Voor ons houdt dat in dat we dus heel bewust boodschappen doen om binnen ons boodschappenbudget te blijven. Dat wil niet zeggen dat we droog brood eten, maar wel dat we goed nadenken over hoe we het slimste met ons geld om kunnen gaan als het op de boodschappen aankomt. Toen Koen en ik voor het eerst gingen samenwonen en we nog niets of niemand hadden om rekening mee te houden gaven we bij vlagen meer geld uit aan boodschappen – én aan buiten de deur eten overigens ook – dan we nu doen. Inmiddels is dat boodschappenbedrag dus gereduceerd, terwijl er wél twee kinderen mee-eten, er meer verzorgingsproducten aangeschaft moeten worden, en luiers. Hoe dan?

WEEKMENU

Dit is oprecht mijn grootste tip: maak een weekmenu. Ik weet dat niet iedereen er zin in heeft om er überhaupt aan te beginnen en ook dat je soms halverwege de week wel eens denkt ‘pfff moeten we dit vandaag eten?’ maar ik zweer zweer zweer bij een weekmenu. Op vrijdag maak ik altijd een lijstje met wat we de hele week eten en vervolgens ga ik boodschappen doen om te kopen wat er op dat lijstje staat. Niet meer en niet minder. Dat is voor iemand als ik die alles lekker vind en overal zin in heeft best een uitdaging in het begin, maar inmiddels gaat dat goed en echt, dit loont zich zo! We hebben een supermarkt om de hoek en voorheen stonden we daar serieus iedere dag wel binnen. Bedachten we ‘s middags pas wat we gingen eten en moest dat dan nog gekocht worden. Op zich niks mis mee, maar vaak koop je dan óók dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn maar waar je dan op dat moment net even zin in hebt. Uiteindelijk waren we op die manier echt bakken met geld kwijt. Wat ik ook een voordeel vind aan een weekmenu is dat je gewoon weet: dit eten we vandaag. Ik vind het best een uitdaging om iedere keer maar weer iets nieuws te bedenken. Nu kan ik op mijn gemakje uitzoeken wat het gaat worden, en heb ik niet iedere dag die struggles van niet weten wat ik nu weer op tafel moet zetten. Een random weekmenu kan er bij ons zo uitzien:

Zaterdag: plaatpizza

Zondag: tomatensoep met bruschetta

Maandag: tomatensoep met salade

Dinsdag: lasagne

Woensdag: pittige kipwraps uit de oven

Donderdag: bij papa en mama

Vrijdag: iets gemakkelijks – een vegetarisch pastagerecht of bijvoorbeeld noedels met wokgroenten en gamba’s, of een stukje vis of vlees met groenten en aardappeltjes uit de oven met knoflook, rode ui, rozemarijn en tijm.

Bij de boodschappen voor het avondeten komt dan ook het ontbijt – brood voor Benjamin, heel veel magere yoghurt voor Koen, Morris en mij, en boodschappen voor lunch, plus lekkere dingen.

GROTERE PORTIES

Op maandag zijn Koen en ik allebei niet voor 18:00 uur thuis. Als ik dan thuiskom met de jongens en vervolgens nog moet beginnen met koken, wordt het vooral voor hen veel te laat. Om die reden zorg ik er altijd voor dat ik op zondag een grote pan soep maak, waar we vervolgens twee dagen van kunnen eten. Doe ik er de ene dag een bruschetta bij, en de andere dag een lekkere gevulde salade, en dan hebben we heel lekker maar wel snel gegeten. Sowieso vind ik dat een goede tip met soepen en pastasauzen bijvoorbeeld: maak wat extra! Vooral Koen is een heel grote eter (ken je die bakjes verse ravioli uit de supermarkt waar 250 gram in zit en waarvan ze zeggen dat je er met twee van kunt eten? die eet hij met gemak alleen op) dus ik kook nooit in kleine porties. Als ik dan wat extra doe kan er een portie de diepvries in voor als we geen zin hebben om te koken – scheelt een boel geld in vergelijking met afhaal – of voor als we haast hebben.

VEGETARISCH

Vlees en vis zijn niet goedkoop. Écht goed vlees en goede vis al helemaal niet. Om die reden, plus omdat we er allebei niet zo heel veel om geven, plus omdat het sowieso niet slecht is, eten wij in de verste verte niet iedere dag vlees of vis. Tomatensoep met bruschetta is vegetarisch en heel lekker, salades kunnen heel goed zonder vlees of vis – als Koen dat er wel in wil wordt het vaak tonijn – en is ook heel lekker, pasta’s kunnen heel goed zonder.. Ik denk dat wij iedere week in ieder geval 3 dagen vegetarisch eten. Dat bevalt prima!

FOLDERTJES

Nog zo’n ding waar de meesten onder ons de ballen zin in hebben maar wat wel helpt is de foldertjes in de gaten houden. Ik neem ze altijd door, en dat scheelt soms echt heel veel geld. Vooral op dingen als dranken kan dit echt in de euro’s lopen. Als het bijvoorbeeld twee flessen halen, één betalen is als het als het over flesjes van vijf euro of zes euro gaat vind ik dat écht de moeite, en hetzelfde geldt voor bier en andere dranken. Wij drinken überhaupt geen frisdrank, dus dat scheelt altijd een hoop. Ook voor dingen als kaas gaat deze vlieger op. Ik heb altijd 30+ van Milner en als één pakje een euro of drie, vier, kost, is met korting of meer voor minder kopen altijd een goed idee!

WAAR?

Ik koop over het algemeen alles bij de Lidl en de Appie, en groenten en fruit op de markt maar dan alleen als het mooi weer is. Dat komt in de winter dus vrijwel niet voor. Bij de Lidl koop ik dingen als yoghurt, toetje, groenten, fruit, geraspte kaas, een puntje Parmezaan, afbakbroodjes en pasta. Ook voor wijn vind ik de Lidl fijn: ze hebben echt heel lekkere wijntjes voor schappelijke prijzen! Voor de A-merk producten ga ik over het algemeen naar de Albert Heijn. Denk dan aan chips, vleeswaren voor op brood – kipfilet, filet americain, snijworst voor Koen, kaas.. Appels en bananen haal ik daar ook, omdat ik Jazz appels en Chiquita bananen gewoon het allerlekkerste vind en je die hier verder nergens kunt kopen. Voor bier ga ik altijd naar waar dat in de aanbieding is. Komen die foldertjes dus toch van pas;).

VERZORGINGSPRODUCTEN & LUIERS

Verzorgingsproducten heb ik al vanaf december(!) niet meer hoeven kopen. Toen waren we in Duitsland op vakantie en kocht ik daar voor €90 aan deodorant, shampoo, conditioner en douchegel. Daar doen we dus nog steeds mee. Tipje als je in de buurt van Duitsland woont of daar regelmatig komt: inslaan! De luiers van de jongens heb ik eerst altijd van Pampers gehad, maar inmiddels hebben we alleen nog luiers van de DM, ook uit Duitsland dus. Ik heb ooit een doos geprobeerd op aanraden van jullie en was er zo tevreden over dat we sindsdien niet anders hebben. Joke en Harald komen wekelijks in Duitsland dus als het nodig is nemen zij een pak voor ons mee. Ik geloof dat we voor 74 luiers een tientje betalen, en dat is écht heel veel goedkoper dan Pampers zijn, zelfs in de aanbieding. Dat loont voor ons dus sowieso!

Dus. Tot zover mijn boodschappenverhaal! Als we feestjes hebben bestel ik ook wel eens bij Albert Heijn, want als er zooo veel gekocht moet worden is het heerlijk als het aan de deur bezorgd wordt, maar ik vind boodschappen zelf doen ook écht geen straf; zelfs vaak heel gezellig met de jongens, en we besparen daardoor toch echt wel behoorlijk geld!

Ik ben benieuwd: doen jullie aan een boodschappenbudget of juist helemaal niet? En waar doen jullie de boodschappen? Als je tips hebt: laat ze vooral hieronder achter! Voor nu wens ik jullie een fijne donderdag, en bedankt voor het lezen weer!

 

 

Recommended Posts
Showing 38 comments
 • Kelly Janssen

  Ja ik werk ook met een week budget. Mij lukt het tot nu toe om voor ons drieën rond te komen met €50.00 per week. Hierbij hebben we gewoon brood van de bakker en de rest koop ik bij de jan linders. En nee, we komen echt niks tekort. We eten wat we lekker vinden en soms hou ik zelfs nog geld over. Dit gaat in een pot voor de leuke dingen op vakantie!

  Als we dalijk met zijn vieren zijn zal het wel iets meer worden, maargoed ook dat is geen probleem dit spaart nu gewoon lekker!

 • Larissa

  Oei mijn vriend en ik doen elke maand voor €50-€60 boodschappen. Hier gaan we nooit overheen. Voor mij is €60 wel echt de max. Hier zitten wel verzorgingproducten bij en het voedsel en andere benodigdheden voor de konijnen. Soms bestellen we alles bij de Jumbo en andere keren doe ik alles bij de AH. Toen we nog in Leiden woonden ging ik gerust drie supermarkten af op zoek naar alle aanbiedingen, maar hier in het dorp zit alleen de AH dichtbij. En om dan met de auto onnodig hele stukken extra te rijden vind ik dan weer zonde.
  Goed idee eigenlijk, om voor twee dagen soep te maken! Moet ik ook eens doen haha.

 • Celine

  Mijn vriend en ik geven zo’n €60 per week uit aan boodschappen. Dit komt vooral door dure groentes, kwark en kipfilet. Ik maakte ook een tijd lang een weekmenu, alleen ik merkte dat de groente begonnen te rotten als ik het op maandag kocht (en pas op vrijdag nodig had). We zijn nu dus overgestapt op een ‘half-week-menu’, van maandag t/m donderdag ongeveer. Het weekend loopt meestal toch anders!

 • Eva

  Hier ook altijd een weekmenu. En we hebben op vakantie ook pakken met dm luiers meegenomen, ze zijn zo fijn!!

 • Edith

  Yep, hier ook een weekmenu. Maar dan in tweeën geknipt (dinsdag t/m vrijdag en zaterdag t/m maandag) vanwege de versproducten. Werkt prima. Budget werken we momenteel niet mee, maar goed idee om weer eens mee te beginnen. We hebben in diepvries ook meerdere pastasauzen, restje soep, restje nasi etc. Ideaal!

 • Knap hoor voor 80 euro boodschappen. Ik heb het idee dat jullie altijd lekker en luxe eten. Wij zitten op 500 euro per maand, dit is inclusief 1x per week friet halen.

 • Tineke

  Super tip! Ben heel benieuwd welke luiers dat van de dm zijn. De babylove? En vallen de maten hetzelfde als pampers?
  (Kom er zelf niet vaak, maar mijn moeder woont dichtbij de grens en die bijna wekelijks. Kan ik mama vragen om ze mee te nemen )

 • Lia

  Oh wat knap! Wij eten wel vlees en beleg van de slager en groente en fruit van de groenteboer, maar zijn voor 2 volwassenen en drie kinderen 150 euro kwijt excl verzorgingsproducten…gaan dan ook weinig uit eten;-)

 • Marieke

  Ooh ik lees dit artikel nu pas! En ik wist stiekem al dat een weekmenu loont maar je hebt me overgehaald om het weer te gaan doen! Ook de vegetarische tip ga ik inzetten! Aangezien we eenzelfde samenstelling hebben (2 volwassenen en 2 kinderen) zet ik Mn budget ook op 80.. ben heel benieuwd!

  • Marieke

   Ooh hahah het is van vandaag! Ik houd het er maar op dat ik op vakantie ben

 • Nilusha

  Wat leuk en herkenbaar om dit te lezen! Ook wij hebben een weekbudget (van 50 euro met gezin van 5) (en ook hier komen ze niks te kort;-))en maken ook elke week een weekmenu!

 • Simone

  Wij zijn een gezinnetje van drie en wekelijks ben ik tussen de 60 en 90 euro kwijt. Meestal is 90 euro als precies de wasmiddel en de vaatwastabletten op zijn. Eigenlijk red ik het meestal wel voor 75 euro. Ik maak inderdaad ook een weekmenu en wij hebben ook 1 dag dat we standaard laat zijn. Dit is bij ons de donderdag. Mijn zoontje is dan bij mijn ouders en mijn moeder zorgt er altijd voor dan Joas dan om 17.00 al eet. dan kan ik hem zo mee naar huis nemen. Heel fijn!

 • Ilse

  Ik ben onder de indruk. Wij doen €70 met zn 2en. Maar dit zorgt weer voor kansen!’

 • Sanne

  Omg… Super knap! Echt! Wij zijn met zn 3e en ik geef gemiddeld 200 euro aan boodschappen uit per week. Wij eten altijd op zaterdag een frietje! En gaan regelmatig uit eten! Als ik al die reacties lees hier schaam ik me diep….. Nodig tijd voor een weekmenu dus 😉

 • Ilse

  Jeetje wat knap. Ik vind alleen de eerste paar gerechten wat mager voor de nodige vitamine. Bij ons wordt het alleen maar duurder. Veel gezondere producten heeft de eko plaza, denk aan amandel melk zonder al die toevoegingen, en meer onbewerkte producten, ik vind dat echt puur en gezond best duur is dus bij lange na hier niet haalbaar voor dat budget.

  • Roxy

   Hier precies zo.. Gezonde, pure en onbespoten producten zijn nou eenmaal écht niet goedkoop. Wij zijn 150 euro per week kwijt met z’n drietjes. Zonder verzorgingsproducten.. Bijna al onze boodschappen is zonder toevoegingen, plantaardig en biologisch. Ik vind het wel veel geld hoor, maar te belangrijk om op te bezuinigen:)

 • Silke

  Wij wonen in België, dus misschien is dat ook nog een verschil.. we hebben een baby van 9 maanden en ik hoef ook geen luiers te kopen. Wij zitten toch snel aan 90 a 130€ per week (zonder de wekelijkse frietjes en restaurantbezoekjes meegeteld). Ik hoef voor mezelf geen lunch te voorzien want die heb ik op mijn werk en mijn man koopt ook losse dingetjes in de kantine. Hij werkt op het hoofdkantoor van de supermarkt dus voor hem kost daar niet meer dan in de winkel zelf. Maar onze lunch is dus enkel voor zaterdag en zondag meegerekend. Ik merk dat het bij ons wel wat scheelt als we de boodschappen online bestellen. Dan kopen we weinig extra dingetjes. We werken ook altijd met een werkmenu.
  Ik ben dus heel erg onder de indruk van jullie bedragen! Zijn boodschappen dan zoveel duurder in België of doen wij ons imago van Bourgondiër alle eer aan? :-). Oja, we genieten allebei van lekker eten, maar zijn ook sportief en slank;-).

 • Chrissy

  Wat knap! Ik vind het ook altijd een sport om onder het week budget te blijven.
  Maar nog een hele andere vraag…
  Heb je ook een recept van de tomatensoep ben wel heel benieuwd

  • bijzonderkleinwonder

   Die staat op de site! Even zoeken in de zoekbalk. Hij is inmiddels alleen iets veranderd; ik doe er ook ongeveer 400 gram wortel in. Erg lekker!

 • e

  Als ik boodschappen doe, redden we (2 volwassenen, 1 kindje van bijna 2) het vaak met 60 per week, incl 1x iets halen. Weekmenu’s zijn ideaal: Geen gedoe om na je werk nog boodschappen te moeten doen, alles is al in huis. Op zaterdag haal ik de grote boodschappen, op woensdag een extra pak melk en de groente voor wo-do en vr. Ik ga lekker in zo’n schema 😉 Verse soepen zijn hier favoriet!

 • ZRL

  Wat leuk om te lezen! En ook leuk om de comments te lezen. Ik wil ook heel graag met een budget werken. Wij hebben de kosten een tijdje bijgehouden en komen elke week boven de 100€ uit met zijn 3tjes (ondanks de aanbiedingen en bewust boodschappen doen). Helaas wil mijn man niet ‘bezuinigen’ op voedsel en moet ik maar minder shoppen van hem haha.

 • Danielle

  Wat knap! Wij maken ook weekmenu’s en vind het belangerijk om bewust met je boodschappengeld om te gaan. Wil je misschien je bruschetta recept eens delen?

  • bijzonderkleinwonder

   Heel eenvoudig! Ciabatta of ander lekker brood open snijden, een paar tenen knoflook uitknijpen in een schaaltje olijfolie en het brood daarmee insmeren. Dan beleggen met wat je lekker vindt. Wij gaan vaak voor tomaat, basilicum, mozzarella en Italiaanse kruiden. Of met een rood uitje en tonijn. Dan een kwartiertje in de oven en klaar ben je!

 • Lieke

  Knap hoor, ik zou het niet kunnen. Elk weekend tomatensoep en plaatpizza (zie het regelmatig voorbij komen) doe ik man en kinderen (en mezelf) geen plezier mee. Ook vind ik het niet echt een menu wat rijk is aan goede voedingsstoffen.

  Wij eten zoveel mogelijk biologisch, veel verse vis en groenten en geven met een gezin van 5 denk ik rond de 200-250 euro per week uit aan eten. Best veel natuurlijk. Ik snap dat het keuzes zijn die ieder gezin voor zichzelf maakt (of genoodzaakt is te maken in sommige gevallen). Ik vind gezond en lekker eten erg belangrijk en geef daar graag iets meer geld aan uit.

  • bijzonderkleinwonder

   Zoals ik zei is dit een indicatiemenu; het verschilt per week hoe het eruit ziet. In de zomer meer salades, in de winter meer stamppotjes; op die manier. Het ene gezin haalt wekelijks een frietje, en wij doen op ‘frietdag’ dan de soep! Haha. Voor ons een prima alternatief. Inderdaad: ieder zijn ding!

 • daisy

  Wij zitten altijd rond de 80 euro voor 2 personen per week. Ik ga ook proberen hier verandering in te brengen! Ik koop alles bij AH maar misschien moet ik soms ook even de blaadjes doorkijken of naar de lidl is nog leuk ook! Dankjewel voor de inspiratie haha ik ga ook aan de slag

 • Ilona

  Leuk om te lezen hoe een ander dat doet!
  Wij werken ook met een budget en bestellen alles bij de jumbo. Vlees halen we bij de slager (beter dan vd supermarkt en goedkoper!) en brood wordt aan huis geleverd door de bakker.
  Voordeel van boodschappen bestellen vind ik dat je geen onzin koopt. Scheelt ons veel geld.
  Verder maak ik ook een week menu en een boodschappenlijst voor heel de week. Sommige dingen A merk omdat die gewoon beter of lekkerder zijn maar de rest zoek ik het goedkoopste op.

  • bijzonderkleinwonder

   Brood heb ik inderdaad ook altijd van de bakker! Blijft zó veel lekkerder dan van de supermarkt in mijn ervaring.

 • Lindsay

  Zo knap! Ik geef in mijn eentje makkelijk €300 uit aan eten. En hierin zit niet eens het geld dat ik uitgeef aan eten buiten de deur… er valt nog wel wat te bezuinigen geloof ik haha!!

 • Malou

  Ken je de app Keep? Die gebruiken mijn man en ik beide. Hebben we een map ‘boodschappen’ en een map ‘wat eten we vandaag’. (Kun je met elkaar delen) Als ik boodschappen doe kan ik in de winkel zo mn boodschappen afvinken. Ben ik in de stad dan zie ik precies of er nog iets in keep staat wat we nodig hebben. Super handig! Zo kan mn man ook zien als ie toevallig in de stad of winkel is of hij nog iets mee kan nemen. Wij doen ook weekboodschappen en maken lijstjes net als jij! Op onze kalender thuis staat wat we eten. Handig om niet te hoeven nadenken als je moe bent van een werkdag .

 • Silvie

  Ik ben benieuwd wat Morris eet als jullie soep met salade eten? De soep snap ik, maar eet hij ook salade?

 • Chantal

  Leuk om te lezen!
  Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen & 3 kids, waarvan er twee pubers zijn ( 12/14) en een broekie van 4. Eerder dat de meiden nog klein waren en de jongste er nog niet was, gaven we denk tussen de € 75 en € 100 per week uit, maar nu de pubers bijna net zoveel eten en vooral snoepen!! Alles gaat erin, redden we dat bij lange na niet meer. Hier zitten we echt op minimaal : € 130/€150 per week.
  We eten maandag TM donderdag ‘ goed’ , dat wil zeggen aardappelen, groente en vlees. Soms nog een dag pasta. Vrijdag TM zondag eten we ‘ makkelijk’ : soep, pizza,patat,wraps etc.
  Denk dat het ook afhankelijk is van de grootte en de samenstelling van een gezin en de leeftinden. 😉
  Boodschappen doen we bij de Lidl ( kipfilet erg lekker) en voor de A producten bij de Deen. Verder brood bij de verse bakker en de rest vh vlees bij de slager. En we houden van een ‘ volle’ koelkast 😉
  Zijn wel echte vlees/vis eters. Maar geven niks om drank.
  Toch heel goed om je er zo nu en dan weer even wat bewuster van te worden! Soms sluipt de gemakzucht van kopen kopen kopen er weer in 🙂

 • Kelly

  Ik ben dus niet de enige malloot die een keer per week boodschappen doet met een weekmenu. Ik eet ook van een budget. Niet omdat het moet maar omdat ik het wil. Ik kan inderdaad ook rustig 100 euro pw uitgeven aan eten en drinken enzo en dan ben ik alleen! Ik ben wel een luxe eter en ik gun mezelf ook wel wat dus ik haal voor 50 euro pw boodschappen en dat is het. Ik merk wel dat boodschappen doen voor 2 of meer in verhouding stukken goedkoper is. Ik eet ook vaak vega of twee dagen hetzelfde. Het zal vast voor minder kunnen, maar wat ik zeg, ik gun mezelf wel wat.

 • Inge

  Wij geven gemiddeld zo’n 120 euro per week uit aan boodschappen en zijn een gezin met 2 kids.. Nu net uit de luiers, muv de nacht. Alleen mijn man drinkt frisdrank, verder niet dus dat scheelt. En qua aanbiedingen is dit vaak toeval, alleen wasmiddel van ariel koop ik altijd in de aanbieding. Verder ben ik daar niet zo goed in… Oepsiee
  Ik bestel online bij AH en kies voor onbewerkte producten, snoepjes zonder suiker en bijvoorbeeld nakd reepjes en eat natural. Ik bak graag en bestel vaker amandelmeel ed en daar betaal je dan ook voor… Doordeweeks geen snoep in huis, ofja wel bear ‘snoepjes’. In het weekend halen we dan vaak wat lekkers.
  Speltbrood halen we bij de bakker.. Ik vind het leuk om al die ervaringen van andere te lezen !!

 • Rozemarijn

  He Michelle,

  Mag ik vragen bij welke winkel je in Duitsland je verzorgingsproducten hebt ingekocht?

  Groetjes Rozemarijn

 • Marjolein

  Wij hebben 4 kindjes
  7-6-4-2 jaar
  Brood haal ik bij de bakker
  Vlees vaak bij de slager en Lidl
  Boodschappen bij Lidl en jumbo
  Luiers van Kruidvat
  Gemiddeld per week ongeveer 100-125 euro kwijt denk ik
  Ik hou het nooit helemaal precies bij(zou ik eens moeten doen denk ik)

  Een weekmenu maken is wel een goede tip!
  Ga ik proberen!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!