2019: WAT GAAN WE ANDERS DOEN?

 In Blog, Persoonlijk

In de recap van 2018 schreef ik al: het was best een beetje een roerig jaar voor ons. Inmiddels zijn we met een schone lei aan 2019 begonnen – fijn! – en zitten de eerste weken van het jaar erop. Ik heb de vakantie aangegrepen om goed na te denken over waar ik heen wil, waar mijn prioriteiten liggen, wat mijn doelen zijn en hoe ik die wil gaan bereiken. Ik praat jullie bij over de plannen voor 2019. Wat ga ik doen mijn kanalen? Blijf ik bloggen en vloggen of misschien toch niet, en welke kant wil ik op?

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik er eind vorig jaar best een beetje moe van was. Niet van één ding specifiek, maar wel van alles bij elkaar, over het algemeen. Ik vind (bijna) altijd alles leuk, grijp kansen die voorbij komen niet met twee handen maar m’n hele hebben en houden aan, vind het lastig om nee te zeggen en ken eigenlijk niet echt een rem. Dat is vaak een eigenschap waar ik blij mee ben, maar ik kwam er in 2018 achter dat het me ook wel eens in lichtelijk benarde situaties kan brengen waar ik me op een gegeven moment zelf eigenlijk niet meer zo heel prettig bij voel. Op vakantie kwamen we samen tot de redelijk voor de hand liggende conclusie dat het leven net zo goed aan elkaar hangt van het maken van keuzes. Dat álles willen doen niet per se brengt waar je op hoopt, en dat dat er ook voor zorgt dat je de focus af en toe kwijt raakt. Dat je min of meer vergeet waarom je wat eigenlijk ook alweer doet en dat het niet meer brengt wat het ooit wel deed.

De laatste tijd lees en hoor ik op heel veel plekken dat er gestopt wordt met bloggen, omdat het niet lucratief genoeg (meer) zou zijn – vooral in verhouding tot YouTube – en omdat er minder publiek voor zou zijn dan voorheen. Ook ik heb me hardop afgevraagd of ik er misschien maar gewoon mee zou moeten stoppen. Niet om de focus te verleggen op YouTube, want dat is mijn plan niet, dat is mijn plan nooit geweest en dat gaat het waarschijnlijk – ik heb geen glazen bol – ook niet worden. YouTube is iets wat ik heel leuk vind om ‘erbij’ te doen omdat ik weet dat er lezers zijn die heel graag vlogs kijken, maar voor mijn gevoel heb ik vooral een publiek dat het wél nog steeds heel leuk vindt om stukken tekst te lezen. Dat juist niet altijd zin en tijd heeft om naar een filmpje van een minuut of twintig te gaan zitten kijken en die liever door wat foto’s scrolt en daar een verhaal bij leest. En dat is óók goed! Hoewel ik er niet altijd meer evenveel tijd voor neem als ik vroeger deed behoor ik tot diezelfde categorie. Het voelt wat dat betreft niet goed om daar dan maar aan voorbij te gaan omdat YouTube in potentie – en dan zeg ik express in potentie, want zoveel abonnees heb ik helemaal niet – meer zou kunnen opleveren dan een blog gemiddeld doet. Ook omdat mijn passie daar in eerste instantie niet ligt. Dat ik me af heb gevraagd of stoppen met bloggen een optie zou zijn is meer om hoe ik zelf in elkaar steek. Ik heb na al die jaren nog steeds geen olifantenhuid, onthoud één naar bericht veel langer dan alle lieve berichten die daar tegenover staan, en daarbij heb ik mezelf inmiddels toch best een beetje druk opgelegd met betrekking tot uploaden en voelde dat af en toe meer als een must dan als de fijne hobby van weleer. Dat alles bij elkaar maakte dat ik het steeds meer uit m’n tenen moest halen.

Stoppen met bloggen was dus even een optie, maar toch eigenlijk ook weer niet. Want dat ik er niet altijd evenveel plezier meer uit haalde lag meer aan externe factoren die om welke reden dan ook meer invloed op me hadden dan ik zou willen, dan aan het bloggen an sich. Dat vind ik namelijk nog steeds het allerleukste om te doen. Ik wil helemaal niet stoppen met stukjes schrijven. Ook niet als blijkt dat een deel van mijn publiek wél naar YouTube verhuist en de geschreven artikelen op den duur links laat liggen. Het begon ooit als een uitlaatklep, en dat is het eigenlijk nog steeds. Ik was het gevoel alleen even kwijt omdat er zoveel zijsporen kwamen dat ik bijna vergat waarom ik dit ook alweer doe. Mezelf in bochten wringen om maar iets te MOETEN uploaden – en dat moeten is dan vooral van mezelf, ik weet het, want jullie zijn over het algemeen bij lange na niet zo streng voor mij als ik zelf ben – werkt gewoon niet voor mij. Dan komt er vanalles online, maar ook heel veel niet. Dan wordt de lijst met artikelen die ik nog wil schrijven langer en langer en heb ik zélf het gevoel dat ik iets mis op mijn blog. En dat vind ik zonde. Dat gaan we dus anders doen.

Ik zei het eerder al, maar álles lukt gewoon niet. Dat was een van de betere lessen van vorig jaar. Geen hogere wiskunde, ik weet het, maar dan is er altijd nog dat gezegde met een ezel en een steen.. Hoe leuk en leerzaam het allemaal ook is: er zitten bij iedereen evenveel uren in een dag, hoe graag je ook anders zou willen. Dan is het op een gegeven moment letterlijk óf keuzes maken, óf verzuipen, en toen ik voor mijn gevoel aan dat laatste begonnen was kreeg ik – eindelijk:’) – toch ergens genoeg realiteitszin om te beseffen dat het ook anders kan. Moet, misschien wel. Ik heb een andere planning voor mezelf gemaakt waarin er in principe genoeg ruimte zou moeten zijn voor dat waar mijn prioriteiten liggen. Dat blijft dan toch mijn baan en mijn blog. En daar wil ik de focus op houden. Vanaf 2019 gaat Robin Walk Digital alleen doen. We zijn daar twee jaar geleden samen aan begonnen, maar af en toe moet je iets los laten om verder te kunnen komen. Allebei. De shop wordt van mij alleen en die wil ik niet opgeven. Het is een feit dat daar heel veel tijd in gaat zitten, maar ik heb téveel ideeën waar ik graag mee aan de slag wil om het bijltje er wat dat betreft bij neer te gooien. Gaan we dus niet doen. Ik blijf komend jaar mijn twintig uur werken op kantoor, en de rest van de tijd heb ik op papier aardig verdeeld tussen de blog en de shop, én tijd voor de jongens, want die zijn sowieso het aller- allerbelangrijkste. Ik wil de dagen zo inrichten dat ik op de momenten dat we de hele dag samen zijn ook écht met hen bezig kan zijn, en niet een doffe wolk in m’n bovenkamer heb hangen omdat ik me druk maak over hoe ik dat artikel voor morgen op tijd af ga krijgen. De tijd met de boys komt nooit meer terug en voor we het weten gaan ze naar school; een artikel wat later online overleven we allemaal echt wel. Ik twijfel er niet aan dat jullie dat met me eens zijn.

Qua content wil ik meer tijd gaan maken voor ook andere artikelen. De vergelijkingsreview van de Bosch en de Dyson bijvoorbeeld. Een artikel over zindelijkheid met algemene tips omdat dat veel vragen over kwamen, meer recepten omdat ik daar zo vaak leuke reacties op krijg, meer praktische artikelen: er staan er zoveel op mijn lijstje. Ik schreef het al eerder, maar op het moment dat er iedere week min of meer standaard twee plogs en een vlog online komen en dan nog één ander artikel geeft dat richting, maar werkt het ergens ook een beetje beperkend. Ik wil dat vaste stramien van dan-komt-dat-en-dan-komt-dat een beetje los laten, maar vooral doen wat op dat moment werkt. Mezelf niet forceren en vooral wat minder druk op de ketel. Ik blijf bloggen en vloggen en Instagrammen, er blijven plogs online komen, en vlogs, en samenwerkingen maar wel alleen die waar ik écht voor duizend procent achter sta, en dus ook andere artikelen. En ik hoop dat je gezellig met ons mee blijft lezen en kijken, en mocht dat niet voor iedereen gelden is dat óók oké en vind ik het leuk dat je dat überhaupt gedaan hebt, ergens in de ruim drie jaar dat mijn site in de lucht is.

Door in m’n vakantie even een stap terug te doen en die laptop dicht te laten realiseerde ik me dat dit eigenlijk juist is waar ik blij van word en vooral ook dat ik er verre van klaar mee ben. Integendeel zelfs. Ik heb zoveel ideeën, en plannen, en dus ook heel veel zin om de draad weer op te pakken, soms leuke, soms grappige, soms gezellige, altijd eerlijke content te maken en dat te blijven doen wat bij mij en bij ons past..

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts
Showing 26 comments
 • Martine

  Hi Michelle, wat een bijzonder artikel vind ik dit! Nog meer oprecht dan anders, zo puur. Een artikel waarin je niet met alle macht probeert uit te dragen dat de keuzes die je maakt allemaal de beste zijn, maar waarin je jezelf in feite een beetje terugfluit. Je hebt 101 ambities en dat vind ik een prachtige eigenschap, maar ik heb ook wel eens gedacht: als zij zichzelf niet afremt, wie gaat dit dan doen?? Fijn om te lezen dat je die ‘rem’ nu gevonden hebt.
  Ik hou er niet van om anderen mensen te beoordelen op zijn of haar keuzes, en zeker niet als je mensen niet écht kent. Wel heb ik soms (stiekem) van de daken willen schreeuwen: ‘je hebt die twee mooie jongetjes! Deze tijd vliegt sowieso als een malle maar komt ook nooit meer terug!’
  Ik wens je een rustig jaar toe, waarin je de balans kunt vinden tussen alles wat je leuk vindt, maar vooral je prioriteiten veilig kunt stellen. Je bent een mooi mensje.

  Liefs

 • Kelly

  Gelijk heb je! Ikzelf heb het trouwens niet eens door wanneer je van je ‘vaste blog stramien’ zou afwijken qua inhoud van de artikelen, ik kijk gewoon naar wat je hebt geplaatst en bekijk/lees dat wanneer het me leuk lijkt. Even ter relativering Mooi dat je nu meer focus hebt, geeft ook rust lijkt me! (Hoewel het ook wennen en oefenen zal zijn, doorgaans genoeg valkuilen om in te trappen, maar dat komt mettertijd vast helemaal goed!)

 • Karin

  Soms zijn harde lessen, achteraf de meest ‘fijne’. Goed dat je keuzes maakt, de jaren met de jongens volledig thuis zijn kort en rust en genieten is zó belangrijk. Ik vind het super knap hoeveel je steeds post in een week en denk héél vaak, waar haalt ze de tijd vandaan.. Denk dus inderdaad dat jij zelf vooral zo streng bent voor jezelf. Ik (wij) blijven wel hoor, juist misschien met minder maar passendere content 🙂

 • Anneke

  Mooi artikel. Ik denk dat het altijd belangrijk is om te bedenken wat je echt blij en gelukkig maakt en dat je vanuit dat punt keuzes moet maken. Ik ben wel blij dat je blijft bloggen, want ik vind het jammer dat er juist steeds meer focus op YouTube komt. Ga dus zo (met bloggen, maar dan op een nieuwe manier ;)) door!

 • Marissa

  Goed bezig lieverd! Blijven doen waar je hart ligt en dat uploadschema lekker los laten. Ik wéét inmiddels wanneer jij alles normaal gesproken plaatst(e) maar als dat op andere dagen valt is dat ook helemaal prima. Het is niet dat ik het dan ineens niet meer lees. Blijf er vooral van genieten. Dikke kus ook aan je mannen

 • Judith

  Tijd met je mannen (groot en klein) is het allerbelangrijkste! Daarnaast doen wat je leuk vind en wat je energie geeft! ♡

 • Jaline

  Ik vind juist je artikelen erg leuk! Deze kan ik altijd even (stiekem) tijdens m’n werk lezen of op elk ander moment lezen! Vlogs vind ik leuk, maar artikelen echt het leukst! Elke ochtend kijk ik stiekem weer even of je iets geplaatst hebt, haha! Heel veel succes met alles!

 • Nienke

  Ik hou van je plogs en artikelen. Ik ben geen fan van YouTube en vlogs, ik heb daar in mijn drukke gezin simpelweg geen tijd voor. Blogjes lezen kan altijd wel even ergens tussendoor 😉
  Maar kies sowieso alsjeblieft voor jezelf en je gezin, deze fase komt nooit weer terug en aan een totaal overwerkte moeder hebben je jongens echt niks!

 • Márlin vd Kraats

  Ik blijf je sws volgen! Vind je artikelen altijd erg leuk om te lezen! Doen waar jij je goed bij voelt en lekker de balans houden tussen werk en tijd met je gezin 🙂
  Veel liefs!

 • Marjolein

  You go girl!!

 • sabine

  Wat ben ik blij dat je niet stopt met bloggen, want ik lees(!) en kijk alles heel graag wat je online plaatst. Ik heb me al vaker uitgesproken dat ik het knap vind wat je allemaal doet en het is begrijpelijk dat jouw jongens altijd op de eerste plaats komen. Geniet van het komende jaar en ik hoop dat jouw/jullie dromen uit mogen komen…

 • Lisette

  Ik schrok even toen je begon over stoppen met bloggen.. oh nee dacht ik, daar is het veelste leuk voor! Toch begrijp ik je keuzes volkomen, goed luisteren naar je gevoel en vooral ook je lichaam wat je wel/niet aan kan of wil doen. Ik kijk uit naar je nieuwe plannen! En wat betreft de structuur, alle blogs zijn leuk, blijft het een verrassing. 🙂

 • Mar

  Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt, en wat fijn is voor je gezin! Hier ook minder schermtijd in 2019. S ochtends even mail,IG,en whatsapp en dan pas in de loop van de middag weer als de kleintjes slapen. Ik wil gewoon niet dat ze me maar altijd met een telefoon voor mn snuffert zien.

 • Youssra

  Groot gelijk heb je!! Je moet altijd dat blijven doen waar jij je goed bij voelt. Ik blijf je fan!! En vind alles leuk wat je deelt met ons!! Trots op jou vrouwke ♥️

 • Cornelie

  Vooral doen waar jij je goed bij voelt! Tijd met de jongens en manlief zijn kostbaar en veeeeel belangrijker dan wanneer er wat online moet komen! Past het dan is dat leuk, past het niet lekker overslaan!

 • Carmen

  Ook ik blijf je heeel graag volgen! Maakt niet uit wanneer er iets online komt. Als jij maar happy bent!! Ik volg je graag en blijf dat ook in 2019 graag doen! Veel succes met alle leuke ideetjes, ik kijk er naar uit maar doe vooral waar jij je goed bij voelt.

  Veel liefs Carmen

 • Elisabeth

  Hey Michelle!
  Ik blijf je ook graag volgen en sluit mij aan bij iedereen:) je maakt hele leuke artikelen en ik vind heeelijk als ik in de avond in bed lig om je blog te Lezen:) iedereen snapt ook dat je een gezin hebt en als alle moeders onder elkaar we zijn zo druk allemaal voel je niet schuldig als er niet optijd Iets online staat! We snappen het allemaal blijf zo doorgaan wat voor jou goed voelt lieve Michelle! Gelukkig stop je er niet mee je kan zulke mooie artikelen schrijven. Liefs Elisabeth

 • Tineke

  Ik was even bang dat je wilde stoppen, maar gelukkig niet! Ik snap je mening over bloggen helemaal. Ik vind jouw manier van bloggen met veel plogs altijd zo leuk. Hopelijk mag ik nog heel lang van jouw blog genieten.
  Liefs

 • Laura

  Lieve Michelle,
  Wat fijn dat je door blijft bloggen/vloggen/ploggen!!
  Ik ben een trouwe volger en vind het heerlijk om je verhalen te lezen en hieruit zelf ook ideetjes op te pikken. Zeker nu ik mijzelf ook mama mag noemen. Iedereen heeft zijn of haar onzekerheden etc en het is dan fijn om te zien dat je hierin niet de enige bent. Tevens zijn je recepten echt geweldig!! We smullen er hier lekker van.
  Ik hoop dat je het aankomende jaar een beetje rust en de juiste balans kunt vinden, maar dat gaat vast goedkomen met jouw mooie gezinnetje.

 • Laura

  Goed dat je je grenzen aangeeft. Leuk dat je blijft bloggen! Ik ben een lezer. Zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om al die filmpjes op YouTube te kijken. Ben erg benieuwd naar de recepten.

 • Elianne

  Wat leuk dat je blijft bloggen! Juist jouw schrijfstijl met je eerlijkheid, optimisme en heerlijke humor maakt dat ik je artikelen/plogs graag blijf lezen!

 • Dominique

  Hoi Michelle,

  Ik was even bang dat je echt zou stoppen met bloggen! Maar gelukkig is dat niet het geval. Ik vind het leuk om jouw blogs/plogs te lezen, ook al is dat niet volgens een strak uploadschema. Doe gewoon waar jij je prettig bij voelt.

  Ik blijf je volgen in 2019!

 • Inge

  Hoe cru ook, soms moet je even tegen de lamp aanlopen, iets heftigs meemaken (dat was hier) om je er even van bewust te maken dat de tijd die je hier op aarde bent, beperkt is, en dat je er dus vooral uit moet halen/ doen wat JIJ leuk vindt, je keuzes moet maken, leven voor een ander is zonde van de tijd. Goed dat je jezelf de tijd hebt gegund dit op een rijtje te zetten. Ik gun je meer rust in je hoofd en ontzettend veel genietmomentjes! Dikke virtuele knuffel, van een trouwe volger

 • Mirjam

  Ben blij dat je door blijft gaan met bloggen, geniet er altijd van om ze te lezen! Maar goed dat je jezelf geen druk op legt, gewoon plaatsen als je er zelf tijd en ruimte voor hebt. Zo niet, jammer dan.. Volgende keer weer beter!

 • Claudia

  Ik vind het heerlijk om je blogs/plogs te lezen en heb er volgens mij nog geen eentje overslagen sinds je site bestaat. Maar je jongens zijn het allerbelangrijkste! Eerlijk is eerlijk, soms lukt het me ook niet met de drukte en de kindjes om een blog meteen te lezen als je hem plaatst. En lees ik 1/2 keer in de week alles weer bij. Als de frequentie wat om laag ging zou dat er echt niet voor zorgen dat ik je niet meer bleef volgen. De tijd met je kindjes is het allerbelangrijkste en als wij een beetje mee kunnen genieten is dat allang mooi meegenomen.

 • Jacqueline

  Prachtig dat je zelf tot deze inzichten bent gekomen. Ik ben blij dat je blijft bloggen, want ik kijk en lees met zoveel plezier je video’s en artikelen! En wat je zegt, het aller belangrijkste zijn de jongens. Wij kunnen het wel handelen als er een artikel later of niet online komt 😉

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!