EEN NIEUWE FASE: DE BASISSCHOOL

 In Lifestyle, Moederschap

Dat Morris deze week vier werd zal jullie niet ontgaan zijn. En wat dat als gevolg heeft ook niet: hij mag naar de basisschool. Het begin van een nieuwe fase, zijn schooltijd, die waarschijnlijk nog héél lang zal duren. Ik deed de afgelopen weken behoorlijk aan struisvogelpolitiek. Toen de scholen door het coronavirus sloten leek het moment van los moeten laten voor ons ineens ook weer verder weg. Zijn wendagen in april kwamen logischerwijs te vervallen, en daarmee werd het voor mij eigenlijk iets wat ik ook even parkeerde. Zolang de scholen dicht waren en er niet gewend kon worden leek het nog even een ver-van-onze-bed-show. Maar dat is inmiddels allemaal anders. Volgende week gaan de scholen weer open, en ons kind is vier. Één en één maakt dan twee. Ik kreeg de afgelopen dagen veel vragen over hoe wij hiermee om zullen springen, en heel eerlijk: dat wisten we zelf eigenlijk ook niet. Ik praat jullie bij.

Morris zou eigenlijk in april zijn wendagen hebben gehad, en dan na de meivakantie gestart zijn in de instroomklas op de basisschool. Maar toen kwam het coronavirus ertussendoor en kwam van dat wennen precies niets terecht. Wel hebben we vanaf dat moment twee keer per week kunnen videobellen met zijn nieuwe juffen, om toch een beetje gevoel te krijgen bij waar hij zometeen naar toe gaat. Dat vond ik heel fijn, en ik merk aan Morris dat het hem ook goed doet. Hij heeft het vaak over zijn juffen, over dat hij ze iets wil vertellen of wil laten zien, dus dat is denk ik een goed teken. Maar tegelijkertijd heeft hij het ook continu over zijn lieve juffrouw Annelies van de peuterspeelzaal. Met haar heeft hij vanaf het begin een heel goede band, en dat hij niet naar haar toe mocht de afgelopen weken vond hij intens jammer. Hij blijft vragen wanneer hij dan weer wél naar haar toe mag, en als ik zeg dat hij zometeen naar de grote school mag en dat hij dan niet meer naar juffrouw Annelies gaat omdat hij vier is betekent standaard tranen met tuiten. Het is wat dat betreft ook een beetje gekkig omdat die periode nu gevoelsmatig niet afgesloten is.

Nadat tijdens de vorige persconferentie het bericht kwam dat de basisscholen, zij het aangepast, weer open mogen, werd het voor ons allemaal ineens wél weer relevant. Ik had er zelf eigenlijk gewoon nog even niet op gerekend, dus toen ik mail kreeg met de mededeling dat hij vanaf volgende week twee hele dagen naar school moet viel me dat ergens best een beetje rauw op mijn dak. Het idee dat ik hem dan bij de poort af moet zetten, dat ik niet even met hem mee mag naar zijn klasje, wat we überhaupt nog nooit gezien hebben, dat er geen wenochtenden zijn, maar dat hij meteen van 8:30 uur tot 15:15 uur naar school moet (hier op school is normaal gesproken geen continurooster), dat ik niet weet waar hij zal zitten, en hij zelf ook niet.. Dat vind ik, kort door de bocht, helemaal ruk.

We proberen Morris daar niets van te laten merken. We zijn enthousiast als het over school gaat, vertellen hem dat dat écht heel leuk is, dat zijn lieve nieuwe juffen er zijn, en kindjes, en we proberen hem voor te bereiden op dat we hem niet mee naar binnen mogen brengen en hij met de juf mee moet lopen van de poort naar zijn klas. Maar dat laatste zint hem voor geen meter. En dat kan ik hem niet kwalijk nemen. Het is iedere keer ‘maar mama je mag dan toch wel héél even mee naar mijn stoeltje?’ of ‘je komt toch wel even mee naar mijn klas kijken en dan kun je daarna gaan?’ en dat ik daar dan nee op moet zeggen, waarop hij weer verdrietig wordt, valt me niet mee. Het is wat dat betreft gewoon dubbel.

Het is niet dat ik het niet begrijp. Ik snap echt heel goed dat de maatregelen er zijn, ik vind het goed dat ze er alles aan doen om het allemaal zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen en de risico’s te reduceren, maar we hadden ons de start van de schooltijd van ons (eerste) kind gewoon anders voorgesteld. Ik denk dat dat de lading het beste dekt. Ik weet dat er ook moeders zijn die er helemaal geen moeite mee hebben, maar ik ben dan misschien gewoon een beetje een zeikerd. Niet als in dat ik wil zeiken om het zeiken, maar gewoon omdat het voor mij niet fijn voelt. In eerste instantie waren we meteen van plan om hem nog even thuis te houden tot na de zomervakantie, maar Joost mag weten hoe de vlag er dan bij hangt.

Voor hetzelfde geld is er nog precies niks veranderd en is het uitstel van executie; dan heeft dat ook precies nul zin gehad. En toen één van zijn juffen aan de deur kwam om iets langs te brengen en we elkaar voor het eerst even ‘in het echt’ konden spreken draaiden we ook wel een beetje bij. Dus puntje bij paaltje weten we het eigenlijk nog steeds niet echt. Voor nu denk ik dat we het toch gewoon gaan doen. Maandagavond is er een ouderbijeenkomst op school waar één van ons heen mag. Dan krijgen we wat meer informatie over het hoe en wat. Ik hoop heel erg dat ons dat een wat fijner gevoel geeft om hem dinsdagochtend voor het eerst écht naar school te brengen. We gaan het zien.

Benjamin blijft overigens wel tot na de zomervakantie thuis van de peuterspeelzaal. Dat leek ons in overleg met zijn juf voor nu de beste beslissing, en daar staan we ook allebei achter. Voor Morris vinden we het gewoon allebei heel lastig. We weten niet waar we goed aan doen, en wat ‘het beste’ is, in dit geval. Maar ik weet niet of er überhaupt iets het beste is.

We gaan het zien maandag. Benieuwd of er nog meer moeders met net vier-jarige kindjes zijn die ook niet helemaal weten hoe of wat met school, en naar jullie gevoel erbij!

Voor nu bedank ik je voor het lezen en wens ik je een heel fijn weekend toe!

Recommended Posts
Showing 50 comments
 • irene

  Lieverd, zo herkenbaar! Milan wordt in de zomervakantie 4 en ik zie er nu al als een baksteen tegenop. Als ik eraan denk, springen de tranen in mijn ogen. Sowieso al, maar nu met de maatregelen van ‘bij de poort afzetten’ al helemaal. Milan is van nature erg onzeker en verlegen in het begin en moet echt de kat uit de boom kijken. Dus dat worden ook bij hem dikke tranen straks. Blegh zo niet leuk! Maar ik denk dat we er achteraf toch positief op terug zullen kijken.

  • Michelle

   Nee dat is voor mij ook zo’n cruciaal ding. Ik vraag me sowieso af tot in hoeverre Morris dat überhaupt gaat doen; meelopen met een juf die hij nauwelijks kent, naar een plek die hij niet kent.. Ik betwijfel dat echt.

   • Maud

    Ik herken zeker het gevoel! Onze (eerste) dochter is 13 april 4 geworden. Ook wij hebben getwijfeld in wat nu verstandig is om te doen maar hebben besloten haar toch te laten gaan. Zelf is ze er al zo lang aan toe om naar de basisschool te gaan maar ik krijg al een knoop mijn maag als ik er over na denk dat ik haar maandag weg ga brengen. Bij ons is het echter wel zo geregeld dat ouders van kindjes die net 4 zijn geworden mee mogen lopen tot aan de klas. Aan de andere kant is mijn gevoel dat kindjes enorm flexibel zijn en als ze zien dat alle ouders afscheid nemen op het schoolplein ze dit misschien als ” normaal” gaan zien. Zo lastig om een keuze te maken in deze situatie!

  • Elke

   Jeetjr wat lastig he. Onze oudste zoon is ook 11 maart 4 geworden. Hij zou 16 maart starten op school, helaas maar begrijpelijk werd de avond ervoor besloten de scholen te sluiten. Hij zal dus ook vanaf maandag voor het eerst naar school gaan. Wel heel lastig om hem op het schoolplein af te zetten. Ons kleine ‘geluk’ is dat hij de komende 2 weken iedere dag 2,5 uur gaat, de ene week de ochtend de andere week de middag. Niet ideaal voor ons als ouders maat wel heek fijn voor hem om rustig te kunnen wennen.
   Veel succes hopelijk voelg Morris zich gauw thuis op zijn nieuwe school.

   • Yentl

    Het lijkt me ook heel moeilijk. En zeker geen zeiken. Ik denk dat het voor bijna alle kinderen best lastig is om op deze manier naar school te gaan. En zeker die hele kleintjes. En als ouder zou ik eigenlijk ook niet willen dat mijn kind denkt/ervaart dat dit ‘normaal’ is.
    Ik denk dat ik zelf Morris nog een paar keer naar de Peuterspeelzaal zou laten gaan. Zodat hij daar goed afscheid kan nemen. En hem dan na de zomervakantie zou laten starten bij de kleuters. Hij verveelt zich toch niet heel erg? Hij loopt echt niet achter in zijn ontwikkeling (integendeel) en is nog niet leerplichtig. Maar eigenlijk zou ik het ook niet weten hoor…

  • Arita

   Melle mag ook maandag voor het eerst na groep 0.( zo heet bij ons de instroom klas). 2 ochtenden ipv 3 en dan een halve klas. Alle kindjes dus 2 ochtenden.. Maandag mag Melle iets later komen, dan speelt de juf buiten en mag ik op het plein afscheid nemen.. Er zijn al wel kindjes die hij al kent van de peutergroep.. Ben heel benieuwd

 • Irene

  Heel begrijpelijk hoor je gevoel. Mijn dochter gaat sinds november naar school maar ik weet ook niet wat ik zou doen als ze nu pas voor het eerst zou gaan. De eerste keren wennen waren verschrikkelijk (vond ik)….we wonen tegenover de school dus dan zag ik in een flits mijn meisje op het schoolplein moederziel alleen staan en staan staren naar ons huis. Dan was ik echt het liefst de straat overgerend en had ik haar weer meegenomen. Zelf had ze er weinig last van want ze kwam met leuke verhalen thuis. De dochter van een vriendin zit in dezelfde situatie als Morris en zij mag haar dochter de eerste dag op een andere tijd brengen zodat ze even wat meer rust heeft dan dat ze gelijk opgaat in de grote meute. Wellicht kun je dat nog vragen? In ieder geval heel veel succes!

  • Michelle

   Nee hè? Het is gewoon zo’n lastige situatie. Er is wat dat betreft voor ons gevoel weinig mogelijk. Ze maken geen uitzonderingen staat in de communicatie. En ergens snap ik dat, en ergens vind ik dat ook echt heel erg balen.

   • Anouk

    I feel you. Zo lastig als je een kindje niet goed kunt voorbereiden op wat er komen gaat, zeker als het een gevoelig kind is. Bij onze oudste had ik dit ook lastig gevonden, maar ik zou het wel kunnen loslaten en vertrouwen op de professionals, omdat ik denk dat de oudste het spannend had gevonden maar wel gedaan zou hebben. 4 jaar kdv helpt daar ook bij.

    Onze middelste dochter wordt op 11 mei 4. wat een timing. Zij gaat maandag meteen starten op school. Ze is er zo klaar voor, kent de school en de juffen door haar zus en heeft een ander karakter waardoor ik me geen moment zorgen maak. Ik hoop dat ik haar nog een knuffel kan geven voor ze door de poort rent en buiten mijn bereik is. Succes maandag!

    • natasja

     Heel erg lastig!

     Cas word 30mei 4jr. Wij hebben besloten om in het nieuwe schooljaar van start te laten gaan. Aug.

     Hadden dit al besloten voor de corona crisis van start ging. Anders moesten wij hem 2x uit het ritme halen.
     KDV, daarna BSO/school halve dgn, de zomervakantie (geen school), start school hele dagen/bso.

     We merken alleen dat hij er nu wel erg aan toe is om naar school te gaan. We laten het maar zo.. wanneer doe je er goed aan? Vond dit al heel lastig. Laat staan hem straks alleen maar bij het poortje af te mogen leveren. (Niet te doen, ze zijn nog zo klein)

     • Jolijn

      Mijn zoontje wordt in november pas 4 maar krijg al buikpijn bij het idee dat ik hem op deze manier de eerste dag naar school zou brengen. =(
      Zou er ook sterk over twijfelen om dat dan niet te doen.

      Hopelijk vinden jullie een oplossing hiervoor en kan hij gewoon naar school.

   • Kelly

    Mijn zoon is 2 en zou op 1 april naar een nieuwe opvang gaan. Nu gingen de we dagen daar ook niet door en moet ik hem maandag ook op de gang afzetten en kan dus geen kennis maken met de juffies of hem gerust stellen.. Baal er enorm van
    Heb gelukkig wel af kunnen spreken dat ik hem rond half 10 breng, dus als het goed is kan ik dan wel de tijd nemen omdat alle andere kindjes er dan al zijn..

    Als hij nu naar school had gemoeten zou ik hem thuis houden tot na de zomervakantie denk ik.. De eerste ervaring met school moet iets positiefs zijn toch? Voor jullie beiden.. En volgens mij mag dit nu ook toch?

   • Binnie

    Hoi Michelle,

    Hierbij precies het zelfde. Onze jongste is 6 april 4 geworden en zou eind maart gaan wennen. Dit ging dus ook allemaal niet door. En nu moet hij ook maandag naar school. Wij hebben ook heel erg getwijfeld of we hem niet gewoon na de zomer naar school te doen. Maar hij heeft er zo’n zin in. Bij ons op school mogen ouders alleen op afspraak de school in. Ik heb nu dus een “afspraak” met zijn juf en mag hij een uurtje later komen en mag ik hem brengen tot aan de deur van de klas en daar neemt juf het over. Dat maakt het iets dragelijker. Maar er spookt van alles door mijn hoofd. Wat nou als hij verdrietig is mag juf hem dan wel troosten , dat soort dingen.
    Mijn dochter is 5 en zit in groep 2 en ik vind het verschrikkelijk dat ik haar alleen de school in moet laten gaan. Ik vind het ook heel moeilijk waar je goed aan doet. Dus ik snap je gevoel helemaal!

   • Sofie

    Jaa herkenbaar! Zo had je deze mijlpaal niet voorgesteld. Onze jongste zoon wordt over 2 weken 4 jaar en gaat aanstaande maandag beginnen. Het scheelt dat hij al 2 jaar bij zijn oudere broer in het klaslokaal komt, de plek en de juffen dus al kent. Ook komt hij nu (tot de zomervakantie) nog even bij zijn grote broer in de klas (ook een Morris:-)) Dit vind ik een heel fijne gedachte. Juf heeft een stoeltje naast z’n grote broer klaar staan. Hier gaan ze 5x 2,5 uur per dag naar school. Voor ons absoluut niet ideaal ivm werk maar nu Fender gaat wennen is dat eigenlijk wel heel fijn. Als hij niet bij zijn grote broer in de klas kon weet ik ook niet of ik hem voor de zomervakantie al had laten beginnen… Hele lastige beslissing! Sterkte met het maken van jullie keuze!

   • Mirte

    Wat lastig zeg! Ik ben kleuterjuf en alle kinderen die vanaf deze maand 4 worden hoeven niet te komen. Ik bel alle ouders en leg het voor, willen kinderen(en ouders) komen zijn ze van harte welkom, en anders starten ze later. De situatie is namelijk zo anders, ouders mogen niet mee naar binnen, contact met kinderen is anders…

  • Sandra ahmet

   Onze zoon is ook 4 geworden in april en hij zou dus precies hetzelfde hebben als jullie met wendagen. Maar die heeft hij dus ook niet gehad. Nu hebben wij er wel voor gekozen om hem te laten gaan, want hij weet nu niet beter als dat dit de manier is van naar school gaan. En daardoor hoop ik dat het soepel gaat. Je weet inderdaad niet waar je goed aan doet. Maar ik weet wel dat je het ook aan kunt kijken als hij na 1 keer al helemaal in tranen is kun je altijd nog beslissen om hem nog thuis te laten tot na de zomervakantie.

   • Kim

    Onze zoon is ook deze week 4 geworden en mag woensdag gaan “oefenen” op de basisschool, wel meteen hele dag ivm continurooster. Ben erg benieuwd hoe het bevalt. Ook hier is het buiten school afleveren, en probeer mezelf voor te houden dat als wij doen alsof dat normaal is, hij dat ook normaal zal vinden.
    Dat ik het zelf zo jammer vind, dat slikken we dan maar even in.
    Het is niet dat het bij kdv “gezelliger” is nu qua wegbrengen (op de gang snel overdragen aan juf, geen overdrachtspraatje (doe je maar via de app), max 2 ouders in gebouw en mag daar op zijn laatste dag niet trakteren). Zn kdv vriendjes zijn ook allemaal net 4 en naar school, dus denk dat zijn laatste dag daar (as donderdag) een groter drama wordt dan het wegbrengen woensdag naar de basisschool.
    Scheelt enorm hier (hoop ik) dat Sam al wel heeft gevideobeld met juf, al maanden roept dat ie daar naar school gaat als ie 4 is (wilde er op zijn verjaardag al heen), en totaal niet verlegen is naar onbekende kindjes. Maar kan me gped voorstellen dat het met een gevoelig/verlegener kindje een veel lastiger dilemma is.

    Hem thuishouden tot na de zomervakantie heb ik eerlijk gezegd nooit overwogen. Wij werken beide thuis sinds corona, of proberen dat althans, en waar dat rond week 3/4 van de 8 prima ging, kwamen laatste weken muren op ons af, Sam opstandig van thuisblijven, worden onze werkgevers veeleisender/minder flexibel, en nachtjes dus korter want tot te laat achter de laptop.
    Sam leeft enorm op van spelen met andere kindjes, en hem dat nog 15 weken onthouden door niet naar school te laten gaan leek ons niet in zijn belang. Langer naar kdv kan niet want zit vol, we hebben geen andere kinderen en ook geen neefjes of nichtjes. Kids van vrienden gaan allemaal wel naar school of kdv.

    Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat, zou mijn omaatje zeggen.

 • Mar

  Ik begrijp je zoooo goed! Mijn zoontje ging voor de hele crisis pas twee weken naar school en mijn andere zoontje mag na de crisis voor het eerst naar de PSZ. Ik zou hen eigenlijk ook alleen af mogen geven op het schoolplein maar in het telefonisch intakegesprek van de PSZ heb ik gevraagd of ik de jongste toch niet, omdat het de allereerste keer is dat hij überhaupt naar een vorm van opvang gaat, in de klas mag brengen. Ze gaan hier nog op terug komen. Het is idd al heftig genoeg voor ze en bijna niet te doen op deze manier. De kleuters mogen overigens ook bij ons,als ze echt niet alleen durven, tot de klas worden weggebracht.

  Kun je er niet nog een mailtje aan wagen en uitleggen dat het zijn eerste keer is en allemaal erg spannend voor beide partijen is? Misschien voor de eerste keer een hand over het hart? Hoop het echt voor je!

  • Antoinette

   Hoi Michelle
   Ik snap je heel goed. Jill zit in groep 5 en ik vind het nog moeilijk;wat te doen. Er is zoveel onduidelijk over kinderen en Corona. Ze worden als proef gezien vind ik , want 2 weken later gaat”als het goed gaat” het voortgezet onderwijs pas. Maar in die 2 weken gaat ze 4 x naar school. Omdat de klas een groep A en B heeft.
   Dus ik zit zelf ook wat nu te doen, ene kant je moet een x beginnen andere kant voor die 4 x???
   Rare tijd.

  • Mar

   Serieus joh? Nou, dan zou de keuze voor mij makkelijk zijn… niet leerplichtig, dan maar een paar weken later naar school tot deze toestanden voorbij zijn. Als ik de jongste niet tot in de klas mag brengen de eerste dag op de psz dan gaat hij ook niet. Ik kan toch geen kind van twee op het schoolplein aan de juf geven, en zeggen; tot straks! Hij denkt dat hij wordt weggegeven, traumatische gewoon… Kan er echt om huilen.

  • Linda

   Oh wat moeilijk zeg.. Onze oudste gaat ondertussen al 3 jaar en zelfs die vind het moeilijk dat hij niet bij zijn vriendje zit.. Ik zou denk ik wachten tot na de zomer om te starten maar volg vooral jullie eigen gevoel.. Komt goed zeker weten!

  • Pien

   Zo begrijpelijk.. het is een nare tijd! En inderdaad is het na de zomer wel anders? Wij moeten ons zoontje volgende week voor de tweede keer ooit naar het kinderdagverblijf brengen. De vorige keer (wendag) is hij doodziek in het ziekenhuis terecht gekomen, zo ziek… Daarna sloot het dagverblijf ivm corona. We moeten hem volgende week in een box leggen en dan het pand zsm verlaten. Afschuwelijk..

   • Marloes

    Onze zoon is ook op 5 mei 4 jaar geworden. De basisschool heeft besloten de nieuwe instromers na de zomervakantie te laten starten. Van de ene kant vind ik het jammer, van de andere kant ook prima zo nog 3 maandjes thuis. Hij had op de PSZ ook moeite met afscheid nemen dus als ik hem niet mee naar binnen zou mogen brengen op school zou dat ook zeker drama worden, ook voor mezelf ;).
    Wel jammer idd dat de PSZ periode niet echt afgesloten is. Maar het is niet anders.
    Veel succes maandag!

 • Nicole Schaap

  Snap je dilemma, maar wordt er voor kindjes die voor het eerst komen dan geen oplossing geboden door school. Zou mijn kind idd ook niet aan poort zetten en zeggen tot straks.

  Sterkte

  • Michelle

   Nee. Ze maken voor niemand een uitzondering. Daarom ook zo benieuwd naar die bijeenkomst maandag en wat ze daar gaan zeggen. Hem maar gewoon dat plein opsturen en dan omdraaien en weglopen gaat ‘m echt niet worden.

   • Lisanne

    Onze zoon word eind juni 4. Ik weet nog niet hoe we er dan over denken maar voor nu laten we hem pas na de vakantie starten.
    Precies om dezelfde reden van het afzetten bij het hek. We zien wel hoe de vlag er dan bij hangt, hij moet zijn hele leven nog naar school! Lastig hè.. sterkte ermee

   • Marieke

    Ik zou hem (zowel als moeder als als juf) lekker thuis laten.
    Het is al spannend om naar school te gaan en momenteel wordt op school helemaal een gekke boel. Ook voor de kinderen die er al een (hele) tijd zitten.
    Maar uiteraard ieder een eigen visie en een eigen keuze!
    Succes met de beslissing

 • José

  Wat vervelend dat je niet mee naar binnen mag. Onze zoon is in april 4 jaar geworden en mag dan ook komende maandag starten op school. Meteen ook twee hele dagen van 8:30 tot 14:30.
  Wij mochten -op gepaste afstand- nog even een rondje door de lokalen doen gisterochtend. En hij heeft de juffen van zijn unit (hij komt in een klas met kinderen tussen 4 en 7 jaar) gezien. Ik mag nog wel mee naar binnen maandagmorgen, de juf gaf aan dat het dan beter was als we kwamen als de andere kinderen al gebracht waren, dus komen we een kwartiertje later.
  Het is heel vervelend dat we zijn periode bij de opvang niet konden afsluiten. Als wij het over school hadden dacht hij aan de opvang. Daarom zijn we regelmatig langs zijn basisschool gelopen om te laten zien waar hij dan naar toe zou gaan. Ik heb er vertrouwen in dat het goed zal gaan. Misschien komt dat ook omdat hij bij zijn neefje en buurmeisje in de klas komt. We gaan het zien. Ik had heel graag zijn opvang periode feestelijk afgesloten en dan rustig over kunnen gaan naar de basisschool, maar dat kon helaas niet. Gelukkig heb ik dat (met de nodige moeite) achter me gelaten en focus ik me nu op de ontwikkeling die hij door zal gaan maken. Want hij is hoe dan ook enorm toe aan school en meer uitdaging.
  Misschien valt er nog wat te overleggen? Als je maar afstand kunt houden van de andere kinderen en juffen.. ik zou mijn kind ook niet op het schoolplein kunnen achterlaten en dan zonder schuldgevoel naar huis toe gaan.
  Succes volgende week!

  • Ellen

   Hier exact hetzelfde dilemma. Jullie overweging dat na de vakantie misschien niets is veranderd is iets waar wij nog niet aan gedacht hadden.

 • Linda

  Hier precies hetzelfde… Mijn dochter is maandag jarig en mag dinsdag starten op school. Ze is wat gevoelig voor veranderingen, en afscheid nemen is altijd een dingetje, dus ik hou mijn hart vast.
  Ze mag de eerste dag om 10 over 8 al naar binnen en dan mag 1 van ons gelukkig mee. De donderdag moet ze wel mee met de rest, en dat is dus: afgeven op het schoolplein, waar een juf (die ze niet kent!) haar naar de klas moet brengen. Ik zie het niet gebeuren. Heb ook al dagen een steen in mijn maag van het idee. Gelukkig is mijn man positiever en hij gaat haar wegbrengen (ook zodat ze geen last zal hebben van mijn onzekerheid).
  Ik snap je gevoel ontzettend goed!!

  • Elisabeth

   Dat lijkt me helemaal niet fijn voor Morris maar ook zeker niet voor jullie.
   Ik ben zelf juf van een instroomgroep op de basisschool en wij hebben de ouders van nieuwe leerlingen geadviseerd om na de zomervakantie te starten. Op deze manier kunnen ze de peuterklas goed afsluiten en hopelijk na de zomervakantie op een ‘normale’ manier starten op de basisschool waarbij je als ouder ook fijn afscheid kunt nemen.
   Bij ons op school is er nog wel de mogelijkheid om voor de zomervakantie nog een aantal keren te komen proefdraaien, mocht daar behoefte aan zijn.

 • H

  Aah wat vervelend dat je niet even mee mag naar binnen. Onze zoon begint maandag ook voor het eerst, gelukkig mogen we dan wel mee naar de klas. Met natuurlijk aangepaste maatregelen, maar ben daar zo blij mee! Ik denk dat het anders een strijd geworden was bij het hek

 • Marja

  Blegh, wat naar dit hè. Lauren – gevalletje net zo gevoelig als Morris – en haar moeder – net zo’n “zeikerd” als jij – gaat pas na de zomervakantie. Überhaupt. Want dan is haar school pas klaar (nieuwe school/nieuwbouwwijk). Maar als ze nu al zou gaan, zou ik ook net zo goed niet weten wat te doen.

  Volg je hart. Die weet wel wat het beste is.

 • Evelien

  Oh wat herkenbaar! David is 4 dagen ouder dan Morris, en mag ook dinsdag starten op school.
  Hij heeft wel afscheid kunnen nemen van de opvang, maar zonder zijn eigen vriendjes en eigen juffen, dit vond ik al een dingetje…

  Ik moet David ook op het plein achter laten, nu scheelt het voor hem dat hij de juf en de school kent, omdat zijn zus van 6 dezelfde juf heeft gehad, en met veel plezier naar dezelfde school gaat, maar als ik vertel dat daar nieuwe vriendjes voor hem zijn, wordt hij daar wel verdrietig van, want hij wil gewoon met zijn eigen vriendjes spelen.

  Wij hebben de keus gemaakt dat hij wel de 2 dagen naar school gaat, omdat het deels voor hem al bekend is, en de opvang stopt, en ik de dagen dat hij naar school gaat, wel moet werken in de kinderopvang.

  Maar ik denk dat ik hem dinsdag met een brok in mn keel achterlaat op het plein.

  • Katrijn

   Als het kan om pas na de zomer te starten (ik ken de Nederlandse regels niet), zou ik dat doen. Ik heb kindjes van 5, 8 en 10, ik zeg dat vanuit mijn ervaring met hen. Wat de school hier voorstelt, lijkt me voor een gevoelig kind echt traumatiserend.
   Het is waar dat het na de zomer misschien nog hetzelfde is, maar het grote verschil is wel dat de leerkrachten dan het systeem gewoon zullen zijn. Nu is het voor hen toch ook allemaal nieuw. (Tenminste, als de scholen ook helemaal anders georganiseerd worden nu, zoals hier in België.) Bovendien gaat hij dan eerst ook wendagen kunnenhebben, neem ik aan.
   Succes met het beslissen. En als je hem toch brengt, veel sterkte voor de eerste keer (en de keren erna)!!

 • Roxepoxx

  Hier precies hetzelfde verhaal.
  Gelukkig heb ik met zijn nieuwe juf kunnen afspreken dat hij op 12 mei begint (ipv 11 mei) zodat ik met hem mee de klas in mag. Op 11 mei gaan er weer moeders mee waarvan de kindjes eerder jarig werden.
  Twee mama’s per dag, zeg maar

  Mijn jongste zoontje begint wel maandag weer op de peuterspeelzaal en helaas dus “ineens” zonder zijn grote broer. Ik ben benieuwd hoe dit gaat.

  Ik ga hem maandag brengen met zijn broer en ik laat hem meteen trakteren om toch nog even afscheid te nemen.

  Succes. Moeilijke dingen dit.. 🙁

 • Binnie

  Hoi Michelle,

  Hierbij precies het zelfde. Onze jongste is 6 april 4 geworden en zou eind maart gaan wennen. Dit ging dus ook allemaal niet door. En nu moet hij ook maandag naar school. Wij hebben ook heel erg getwijfeld of we hem niet gewoon na de zomer naar school te doen. Maar hij heeft er zo’n zin in. Bij ons op school mogen ouders alleen op afspraak de school in. Ik heb nu dus een “afspraak” met zijn juf en mag hij een uurtje later komen en mag ik hem brengen tot aan de deur van de klas en daar neemt juf het over. Dat maakt het iets dragelijker. Maar er spookt van alles door mijn hoofd. Wat nou als hij verdrietig is mag juf hem dan wel troosten , dat soort dingen.
  Mijn dochter is 5 en zit in groep 2 en ik vind het verschrikkelijk dat ik haar alleen de school in moet laten gaan. Ik vind het ook heel moeilijk waar je goed aan doet. Dus ik snap je gevoel helemaal!

 • Manon

  Mijn zoon wordt morgen 4. Hier mag je op school 10x komen wennen. Hij is dus 2x op school geweest. Dat scheelt. Nu zijn er vakken gemaakt waar de klassen moeten verzamelen. Gisteren en vandaag zijn we gaan kijken. En uitgelegd hoe het gaat. Tot nu toe gaat het goed. Dinsdag zien we het wel als het echt wordt. Wordt het drama dan neem ik hem mee naar huis en dan proberen we het later weer.
  Ik snap je twijfel wel.

 • Femke

  Onze zoon Mats gaat maandag ook voor het eerst naar school. Wij hadden zijn juffen ook nog niet ontmoet. We konden gisteren met 1 juf de school in om zijn klas te bekijken, zijn stoeltje te zien, waar ze buiten spelen en de kapstok te zien waar hij zijn jas en tas kan ophangen etc. Simpele dingen maar voor Mats (en ons) heel prettig.
  Hier zijn de schooltijden van 8:30-14:00 uur en dat betekend dat hij ook op school zal eten. Wij vonden dit geen prettig idee aangezien Mats ook nog geen wendagen heeft gehad. We hebben nu afgesproken dat we hem sowieso de eerste weken om 11:45 uur ophalen. Dat voelt al veel fijner en als Mats gewend is en wel graag op school wil blijven eten kan dat natuurlijk altijd nog.

 • Tamara

  Hier éxact dezelfde situatie.. ik vond het sowieso al een ding, dat basisschool gedoe, mijn mannetje thuis “kwijt”. En nu moet ik hem maandag als pakketje bij de poort “droppen”

  Gelukkig vind hij het zelf heel stoer, alleen naar school. Hopelijk is dat volgende week nog zo

 • Denise

  Pppf dat kan toch niet, zo’n mannetje van net 4 op een vreemde school bij een vreemde juf zo achter laten, zonder papa of mama die even mee naar binnen mag. Ik heb echt begrip voor de maatregelen en besluiten die genomen (moeten) worden, maar hiervoor moet een uitzondering gemaakt worden vind ik hoor. Dat 1 van de ouders even mee naar binnen mag, uiteraard met de anderhalve meter-afstand regel van de leerkracht in achtneming. Even samen kijken waar hij zijn jasje op kan hangen, zijn beker en trommeltje neer mag zetten..Straks wordt dit nog een traumatische ervaring.
  Ik zou er voor gekozen hebben om hem die paar weken tot de zomervakantie dan nog lekker thuis te houden. Ben het met je eens dat we niet weten hoe de vlag er bij hangt na de vakantie. Maar de school en de leerkrachten zijn dan misschien wel zelf in ieder geval alvast een beetje gewend aan deze nieuwe regels. En mogelijk ook al weer op een aantal dingen, zoals dit, het starten op de school van nieuwe leerlingen, teruggekomen? Sterkte met deze moeilijke beslissing hoor, volg je al heel lang en weet dat “loslaten” ook jouw sterkste kant niet is; heel moeilijk om dan juist in zo’n lastige situatie terecht te komen. Volg je/jullie hart! Jullie zijn geweldige ouders!

 • Marjoke

  Wij hebben hetzelfde, eind april is onze oudste dochter 4 geworden en sinds januari heeft ze het al over de basisschool. Ze keek ook mee met de laatste persconferentie en werd helemaal blij toen “die man” (Rutte) zei dat de basisschool weer open ging. Ook hier zijn de wendagen niet doorgegaan.

  Omdat én de kinderopvang is afgelopen, ze heel graag wilt, ze behoefte heeft om met andere kinderen te spelen en ze er ook aan toe is qua nieuwe uitdagingen en tot na de zomervakantie echt nog ver weg is laten wij haar wel beginnen. Ze gaat het afstandelijk gedag zeg niet leuk vinden en maar ze weet niet echt beter (qua school dan). En moet vast huilen, dus hopelijk gaat dat snel over in de klas. Verder ben ik al een paar keer langs de basisschool gelopen naar het hek en gezegd hier zegt mama dag en dan loop jij naar de juf bij die deur. Wij mogen ook echt niet naar binnen en ook niet eerder even komen kijken ofzo.

  Wel hebben wij besloten haar pas volgende week naar school te sturen. Dan kunnen deze week alle kinderen die al op school zaten wennen aan de nieuwe situatie en na 8 weken afwezigheid, met de juiste aandacht van de juf. Dan heeft de juf hopelijk de week daarna net iets meer tijd voor onze dochter. We gaan het wel zien, het blijft sowieso een spannende tijd. En het is jammer dat de eerste schooldag zo moet gaan. Het is toch wel een belangrijke mijlpaal in je leven (en dat van mama) maar ook dit komt wel weer goed.

 • Petra

  Ik wil je zo graag zeggen; volg je gevoel. En ondertussen geef ik even voorzichtig mijn mening ;). Voor het eerst naar school is sowieso spannend. Dat zal ook in de normale situatie wel zo zijn. Je geeft zelf aan, dit is het begin van een hele lange periode. Het is zo fijn als dat zo optimaal mogelijk gaat. En dat is het nu niet. Bovendien is de manier waarop de scholen nu opengaan een experiment, dat blijft ws echt niet zo. Mssn is vanaf 1 juni alles anders, misschien na de zomervakantie. En dan is Morris nog steeds maar net 4 (en nog steeds niet leerplichtig). Ik zou echt zeggen; geen haast en ik hoop voor hem dat jullie nog een afscheid kunnen regelen op de psz. Sterkte met deze lastige beslissing!

 • Ann

  Heel herkenbaar. Ons meisje is 5 mei 4 geworden en is ook enorm toe aan school. Hier nooit naar kinderopvang of gastouder geweest dus dit is de eerste keer dat kindlief mama’s nest verlaat. Gloep. Nu heb ik wel een enorm makkelijk kind dat alles leuk en interessant vind en in de verste verte niet aan mij vastzit. Sterker nog ze verteld me nog net niet dat ik me niet zo vreselijk moet aanstellen. Maar als ik haar thuis hou doe ik het eigenlijk alleen voor mezelf. En dat vind ik ook niet eerlijk. Hier wordt in de zorg gewerkt dus het risico is er altijd wel. Dat maakt het in school niet meer of minder. En ze wil zo vreselijk graag. Ik ken de juffen niet nog nooit gesproken (mijn man wel) ik weet de klas niet er waren geen wendagen dus maandag gelijk een hele dag “afgooien” en hopen dat het goed komt. We mogen niet het schoolplein op en niet mee de klas in. 1 ouder mag haar wegbrengen. Lekker dan. Voor nu zet ik al mn gevoel even uit tot maandag. En maandag… dat zien we dan maandag maar weer… spannend is het wel.

 • Lisa

  Ik persoonlijk heb hier een hele simpele strategie voor.. Bij twijfel niet doen!
  Ik voel me totaal niet op mijn gemak bij het ‘bij de poort afleveren’ en heb besloten dat we gaan wachten. Mijn dochter is voor corona 1 ochtend bij de psz geweest en dat was echt Niet. Te. Doen. Compleet overstuur! Afleveren is geen optie, mevrouw heeft dus zomervakantie
  Goed dat jullie er goed over nadenken. Is het geen optie om nog die paar weken naar de psz te gaan voor Morris? Misschien zijn ze flexibel..
  Sterkte!

 • Danielle

  Joehoe.. ik snap je!! Zoooo goed. Jesse gaat dinsdag ook. Er is gezonde spanning en voorzichtige enthousiasme bij ons beide. Ik zie dat hij er stiekem zin in begint te krijgen maar wat mij over de streep heeft getrokken is dat juf zei dat ik echt wel even de klas in mag, als wij als volwassene maar afstand houden. Valt er misschien niet over te praten?

 • Carmen

  Ik snap je helemaal
  Onze oudste zoon is bijna 5 en is dus al ruim een halfjaar naar school geweest voordat Corona uitbrak. Hij kent de juf, kent de kindjes.
  Desalniettemin heb ik er ook écht mijn twijfels bij of hij zelf dat schoolplein op gaat lopen zonder mij of papa. Hij zegt zelf al “dat ga ik niet doen”. Was dit zijn allereerste schooldag geweest, dan weet ik 100% zeker dat hij het niet gedaan had. En dat kun je die kleintjes ook niet kwalijk nemen. Hoop dat jij /de juf/ Morris een manier vinden om ermee om te gaan. Zonder al te veel drama, want dat breekt je hart (de eerste week op school kwam mijn kleuter huilend de klas uit rennen achter mij aan – ik wil je niet bang maken maar juist een hart onder de riem steken dat je dus helemaal geen zeikerd bent!) succes!!

 • Lieke

  Mijn kinderen zijn iets ouder maar ik vond de eerste schooldag, vooral bij de eerste, echt een ding. Mijn dochter vond het heel erg spannend en ik zelf ook. Destijds mocht ik haar gewoon weg brengen en even blijven en zelfs dat vonden we beide al lastig. Is natuurlijk helemaal goed gekomen maar ik zou er ook enorm moeite mee hebben als ik mijn kinderen voor de eerste keer zo mee zou moeten geven aan de juf zonder even mee te mogen…
  Wat wijsheid is, geen idee. Ik denk dat ik er zelf, zo vlak voor de zomervakantie, voor zou kiezen in september te beginnen. Hij is nog niet leerplichtig en dit is al zo’n rare tijd.

 • Anouk

  Hier inmiddels ervaringsdeskundige met onze middelste (een ‘Ik laat me de kaas niet van het brood eten’ type). Ze zei doei mama, draaide zich om en keurde me geen blik meer waardig. Het was geweldig en de eerste speeldate heeft ze al geregeld. Volg je hart, jij kent je kind. Succes!

 • Kim

  Lastige keuze, mijn dochtertje is 12 april 4 geworden. Voordat de scholen dicht gingen heeft ze 1 dag mogen wennen. Het breng moment ging niet bepaald soepel maar ze kwam super vrolijk naar buiten en wilde de volgende dag weer. En toen ging alles dicht. Toen we hoorde dat alle scholen weer voor de helft open gingen dacht ik wel heel even fijn voor haar kan ze er zo rustig in komen. Tot ik de brief kreeg dat ze helemaal niet mag starten omdat ze nog niet leerplichtig is mag ze pas na de zomervakantie gaan starten, dit omdat het geen ideale situatie is om nu te starten volgens school. Ergens begrijp ik dat heel goed, maar vind het ook wel een beetje vreemd. Want hoe gek is het voor een kleintje om helemaal voorbereid te zijn om naar de grote school te mogen en nu ineens weer naar de peuters op het kinderdagverblijf. Het is wat het is en we moeten het ermee doen, het blijft een gekke tijd.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!