EEN TWEEDE KINDJE?!

 In Baby, Kinderwens, Zwangerschap

The word is inmiddels al even out, om het maar zo te zeggen.. Ik ben dus weer zwanger. Baby twee is onderweg, Morris krijgt een broertje of zusje, en wij worden weer papa en mama. BIZAR! Hoewel het voor jullie over het algemeen niet als een verrassing kwam en ik altijd heel open ben geweest over onze wens onze kinderen relatief snel na elkaar te krijgen, heb ik toch nog best wat vragen gekregen over onze ‘afweging’ om nu al voor een tweede kindje te gaan. Vandaag praat ik jullie bij over hoe het zover is gekomen!

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat het me heerlijk lijkt mijn kinderen relatief snel na elkaar te krijgen. Robin en ik verschillen precies anderhalf jaar, en ik heb dat altijd geweldig gevonden. We zijn vanaf héél klein elkaars beste vrienden en dat is nooit veranderd. We konden ons samen uren vermaken en hadden weinig andere vriendjes en vriendinnetjes nodig. We hadden elkaar, en dat was genoeg. Die eigen ervaring had ik altijd in mijn achterhoofd. Hoewel ik het heel leuk vond om bij anderen een grote vriendengroep te zien op de plaats waar bij mij Robin staat, en ik het best wel eens jammer heb ik gevonden dat ik dat nooit heb gekend, zou ik met niemand willen ruilen. Ik vind het heel bijzonder dat het broer & zus zijn onze band zo’n diepere lading geeft. Tel daarbij op dat ik een gigantische kinderwens had en heb, en de wens op een groot gezin koester, en je kunt je voorstellen dat ik de ‘keuze’ (tussen haakjes, want je hebt het nooit voor het zeggen en moet maar afwachten of het je gegeven is) om het in ieder geval weer te proberen niet zo ingewikkeld vond.

Koen en ik besloten tijdens de zwangerschap van Morris al eerst maar eens af te wachten hoe de bevalling zou verlopen, en wat voor een mannetje Morris zou zijn, voordat we een definitieve klap zouden geven – heel gekke woordspeling dit – op een eventueel volgend kindje. Ik hoor vaker dat er moeders zijn met dezelfde wens als ik die daar finaal op terugkomen na een horrorbevalling, een zware eerste periode of continu gebroken nachten, dus we besloten ons eerst maar eens te focussen op Morris en héél erg van hem te genieten. En dat hebben we gedaan. Als een malle. Jullie hebben mijn zwangerschapsupdates en bevallingsverhaal gelezen, dus jullie weten 0ok al dat die horrorbevalling me bespaard is gebleven. Mijn bevalling was het mooiste wat ik ooit mee heb gemaakt en de eerste weken met Morris zat ik op een kneiter van ‘n roze wolk omdat we zo’n ontzettend tevreden kind hadden gekregen en alles, zo vanzelf – zonder cursus of boeken of klasjes – zo goed ging. Ook de gebroken nachten zijn na negen maanden nog steeds op één hand te tellen, dus wat dat betreft hebben we ‘gewoon’ geluk gehad.

Waar ik altijd had gedacht me na de geboorte van Morris ‘compleet’ te voelen – ik wilde tenslotte zo ontieglijk graag mama zijn – was dat eigenlijk niet zo. Nou realiseer ik me dat dat behoorlijk lullig klinkt, terwijl ik het zo absoluut niet bedoel, maar we hadden meteen het gevoel ‘we hebben zo veel liefde te geven, er is ruimte voor nóg zo’n mensje’. Niet omdat Morris niet genoeg is. Juist niet. Morris is geweldig en was zelfs al minibaby al ontzettend makkelijk dus een betere start in het ouderschap hadden we ons niet kunnen wensen, maar we wisten meteen: wij zijn nog niet klaar. Daarop besloten we dus, direct na zijn geboorte, niet weer met anticonceptie te beginnen. Dat ik nooit meer terug aan de pil zou gaan hadden we al veel eerder besloten, maar wat het dan wel zou moeten worden stond nog open. Ik was vrij snel na de bevalling helemaal hersteld, om het maar even netjes te zeggen *kuch*, dus we kregen niet heel lang om daar over na te denken. We besloten toen gewoon niets te doen. Ik gaf borstvoeding – dat bleek een poos prima anticonceptie te zijn – en verder zouden we wel zien. We waren het er samen over eens dat we het deze keer op zijn beloop zouden laten. Geen anticonceptie, maar ook geen ovulatietesten, geen ovulatieapps, niet temperaturen en geen verplichte toestanden, maar gewoon maar zien of en hoe de natuur z’n werk zou doen. Vond ik overigens toen we het bedachten wel weer gemakkelijker gezegd dan gedaan hoor. Toen ik eenmaal weer ongesteld werd, na een half jaar, hoopte ik net als bij Morris iedere maand op een positieve test, en waren we teleurgesteld als ik toch ongesteld werd. Zo stom is dat.. Heb je een gezond kind gekregen, voelt dat toch weer net zoals de eerste keer! Het lijkt bijna ondankbaar, maar je gevoel kun je nou eenmaal niet sturen.

Ik kreeg een aantal keer de vraag wat voor mij de voor- en nadelen zijn aan het krijgen van twee kindjes relatief snel na elkaar, maar daar kan ik met geen mogelijkheid fatsoenlijk antwoord op geven. Ik zie namelijk geen nadelen. Een ander hoor ik dan zeggen dat het te druk is, dat je niet de volledige aandacht voor één kind kunt hebben, dat je niet aan jezelf toekomt, dat het zwaar is en zo nog vanalles meer, maar wij staan er gewoon niet zo ‘nadelerig’ in. Ik zie vooral voordelen in dat Morris zometeen overdag ook nog z’n dutjes doet als ik met verlof ben, dat we echt nog in dat ‘baby’-ritme zitten en dat ze in dezelfde levensfase zitten. Voordelen of nadelen noemen vind ik moeilijk, omdat het gewoon een gevoelsding is. Voor ons voelt dit goed, dus ik heb geen idee hoe het is om de wens te hebben kinderen juist met wat meer leeftijdsverschil te krijgen. Ik denk dat het allemaal zijn voors en tegens heeft, maar dat het geen zin heeft om die af te wegen om tot een besluit te komen. Het blijft een gevoelskwestie en vooral ook ook héél situatieafhankelijke. Je weet van te voren gewoon niet hoe het gaat zijn. Heb je een makkelijke of moeilijke zwangerschap, wat voor karakter hebben je kinderen, slapen ze door of zijn het nachtbrakertjes, zijn ze gezond, ben je zelf gezond.. Ik denk dat het niet te plannen is, en vooral ook dat geen enkele situatie hetzelfde is. En dus zullen we het wel gaan zien! Ik heb er vooral heel veel zin in. Ben heel erg benieuwd naar hoe het gaat zijn. En we zijn vooral knétterdankbaar dat het ons gegeven is. Dat je samen een wens hebt is één ding, maar dat die dan ook uitkomt is toch weer een ander verhaal!

Ik ga jullie uiteraard weer op de hoogte houden van mijn zwangerschap, net zoals ik dat bij Morris gedaan heb. Er komen artikeltjes aan over de positieve zwangerschapstest, over het eerste trimester en over hoe we het onze ouders dit keer verteld hebben, en als jullie eenmaal bij zijn komen er natuurlijk ook weer zwangerschapsupdates!

Ik ben benieuwd hoe dit bij jullie is! Hebben jullie kindjes dicht bij elkaar? Of juist met wat meer leeftijdsverschil? Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 30 comments
 • Isa

  Leuke blog. Ik kijk erg uit naar alle komende updates! x

 • Inge

  Mooie blog en fijn dat je terugbent!
  Even een zeurpuntje maar borstvoeding is natuurlijk geen waterdichte anticonceptie. Misschien toch nuanceren? Hoewel de meesten dat misschien wel snappen gebeurd het toch ook redelijk vaak dat nieuwbakken moeders, die liever nog even wilden wachten, opnieuw zwanger raken terwijl ze toch dachten dat borstvoeding dat zou kunnen voorkomen. Ik kom deze moedere regelmatig tegen in mijj werk. Jouw zin zou misschien de verkeerde indruk wekken.
  Nou en nu stop ik met zeuren want ik ben gewoon hartstikke blij voor jullie! Gefeliciteerd!

  • bijzonderkleinwonder

   Dankjewel:)! Ik snap je punt, maar wil geenszins impliceren dat borstvoeding waterdichte anticonceptie is. Juist niet! Ik hoop dat uit mijn artikel duidelijk blijkt dat wij graag wél zo snel mogelijk weer in verwachting wilden raken, en we daardoor dus geen anticonceptie gebruikt hebben. Zoals ik ook schrijf; ‘we deden gewoon niets’ – in de hoop zo snel mogelijk weer zwanger te zijn. De borstvoeding bleek hier uiteindelijk een half jaar lang wel als anticonceptie te werken, maar daar zijn we vooraf absoluut niet vanuit gegaan. Ik merk sowieso dat over het geven van borstvoeding veel misverstanden bestaan. Zo heb ik ook vaak gehoord dat je van borstvoeding juist sneller zwanger zou raken.. Ook weer nieuwe info! Haha. Fijn weekend alvast!

   • Inge

    Dank voor je reactie! Ik schoot meteen even in ‘werk modus’ haha.
    Overigens, lekker toevallig, we zijn vrijwel tegelijk uitgerekend!

 • Anoukvr

  Hi Michelle! Zo leuk voor jullie; gezinsuitbreiding!
  Ik ben nu ook zwanger van ons tweede kindje (nu 17 weken). Tussen Mason en de tweede beeb zit straks 2,5 jaar. Best wel wat langer dan ik had gehoopt, maar we zijn er super gelukkig mee!
  Ben benieuwd of Morris een broertje of zusje krijgt?

  Veel geluk gewenst voor jullie!

  X

  • bijzonderkleinwonder

   Oooh gefeliciteerd met je zwangerschap Anouk! Wat leuk! Hoop dat alles goed gaat:). Kan me voorstellen dat je er dolblij mee bent. We weten nog niet of we een zoon of dochter krijgen, al durf ik echt te zwéren dat het weer een jongetje is! Zo’n bizar sterk voorgevoel. Nog 3,5e week; dan weten we het! En jullie? Dankjewel! Ook voor jullie alle geluk! X

   • Anouk

    Dankjewel! Het gaat echt bizar goed. Ook totaal geen bijwerkingen (af en toe wat moe alleen)! Bizar!
    Sinds 2 weken weten we dat Mason een broertje krijgt. Mijn voorgevoel voor een jongen was ook heul sterk deze keer! X

 • Leuke blog, heel herkenbaar ook zoals je omschrijft dat je zoveel liefde hebt dat een volgend kindje meer dan welkom is. Ook al is hier een klein nachtbrakertje aanwezig kriebelt het echt ontzettend voor een volgend kindje. Helaas wil het bij ons nog niet vorderen. Al weer een half jaar met ziekenhuis in en uit en een miskraam verder word ik toch wel echt serieus ongeduldig! Heel veel geluk samen! Ik ben benieuwd naar je updates

  • bijzonderkleinwonder

   Meh zo vervelend om te horen:(. Ik ga heel hard duimen dat het jullie ook heel snel weer gegeven is. Heel veel sterkte en liefs!

 • Corina

  Leuk!
  Zelf nu ook zwanger van nr 2. Ze schelen 1,5 jaar precies als de kleine geboren wordt.
  Ik herken het helemaal dat je weer elke maand teleurgesteld was, had ik ook!
  Fijne zwangerschap gewenst en ben benieuwd naar de updates en alles wat je gaat aanschaffen voor de kleine, zoals welke duowagen. Wij twijfelen nog.

  • bijzonderkleinwonder

   Oh wat leuk! Morris en baby twee schelen straks bijna op de dag af 16 maanden! Ik wens jou ook een hele fijne zwangerschap! Qua duowagen vermoed ik dat het toch een Bugaboo gaat worden.. Vooral in praktisch opzicht – te verstellen naar ‘smalle’ wagen voor één kind, maar ook de mogelijkheid tot twee kindjes naast elkaar – spreekt die ons erg aan. Ik blijf het erg jammer vinden dat de Donkey zo laag is, dus we gaan nog eens goed oriënteren! Ik vind het nadeel aan de Geo echt dat er ééntje onderop moet liggen, maar dat is puur persoonlijk. Binnenkort maar eens op pad. Eerst even wachten tot we zeker weten wat het geslacht van de baby is!

   • Corina

    Wij hebben precies hetzelfde inderdaad met de kinderwagens wat jij zegt. Heb nu de Joolz Day, erg fijn, maar vind het toch leuker ze naast elkaar te hebben.

   • Laura

    Wij hebben een bugaboo donkey voor twee meisjes die 19 mnd schelen. Hij is laag maar daar wen je zo aan. Vooral het ombouwen naar een enkele wagen is echt ideaal!!
    Gefeliciteerd 🙂

 • Kim

  Super leuk, nogmaals gefeliciteerd :)! Ons zoontje is bijna 8 maanden en wij hebben dan juist weer heel sterk het gevoel nog een flinke poos te willen wachten met de eventuele volgende ronde. Mijn enige broer is 4 jaar ouder, misschien dat dan dus ook wel meespeelt. En wel die horrorbevalling gehad, maar angst voor de volgende begint al af te nemen 😉 Het is inderdaad puur een gevoelskwestie. Maar de situatie moet er ook naar zijn. Goede opvang en dergelijke. Bah, praktische zaken waar je helemaal niet over na wilt denken met zoiets! 😉 Geniet ervan en fijn weekend!

 • Claudia

  Wat leuk om weer over een zwangerschap te lezen 🙂 onze dochter is net iets minder dan twee maanden jonger dan Morris en ik herken het heel erg dat je al meteen vanaf de bevalling denkt dit wil ik nog een keer. De wens voor nog een kindje is er daarom al maanden haha, maar vanwege het net beginnen met een nieuwe baan en dat ik een dwarslaesie heb en een beetje bang ben voor twee kindjes die nog niet goed lopen stellen we het nog even uit. Bovendien zorgt borstvoeding er ook hier met 8 maanden nog steeds voor dat het waarschijnlijk niet zou lukken 😉

 • Mirte

  Fijne blogpost weer! Mooi dat jullie wens voor een tweede zwangerschap zo snel weer is uitgekomen 🙂 Mijn eerste kindje is nu bijna een half jaar en we genieten volop! Het is een makkelijk meisje en ik hoop ook zeker op een broertje of zusje in de toekomst (en misschien wel twee), maar door een keizersnede is ons geadviseerd een jaar te wachten met een nieuwe zwangerschap, dus er zal waarschijnlijk wel minimaal twee jaar tussen twee kindjes zitten. Helemaal niet erg hoor, leeftijdsverschil tussen mij en mijn zussen is steeds bijna 3 jaar en ondanks dat we echt wel ruzie hebben gemaakt vroeger zijn we nu al jaren heel hecht 🙂

 • Samantha

  Ik wil je een hele goede 2e zwangerschap wensen! Wij zijn in Augustus 2016 ook voor het eerst papa en mama geworden van een prachtventje Milo. Ik kijk weer uit naar je updates en de foto’s van je buikje :).

 • Anne

  Heerlijk open blog weer! Erg leuk om alles weer te mogen volgen van je! Bij ons op een maand na 2 jaar leeftijdsverschil. Had sneller gemogen maar helaas niet gegeven. Uiteindelijk ook de mazzel dat we maar heel kort in de medisch molen hebben gezeten, dus helemaal niks te klagen!
  Geniet komende weken en ik ben heel benieuwd naar het geslacht en of je gevoel klopt 🙂 Bij mij wel dit keer en bij Mees toen ook, toch iets met moedergevoel he 😉

 • Janny

  Bij onze boys zit er 3 jaar en 1 maand tussen. Had ik liever wat korter gehad maar achteraf vond ik het ideaal.
  Geniet van jullie zwangerschap..

 • Eveline

  Zo leuk om deze artikelen weer te lezen! Vind het zo ontzettend leuk voor jullie! En ik geniet van jouw positiviteit! Wij vinden het wel leuk als er ongeveer 2 jaar tussen zit. Als ik dit zo lees kriebelt het wel haha! Maar mijn bekken zijn nog steeds niet hersteld en de kleine man slaapt ook nog niet alle nachten door. Eerst maar eens een jaar doorslapen en trouwen in september .

  Geniet van alles!
  Veel liefs en een fijn weekend! xx

 • Willemijn

  Ik vind het super leuk dat je weer zwanger bent!
  Ik kwam op je site en Instagram terecht toen ik zelf net zwanger was. Door jouw zwangerschapsupdates en plogs heb ik extra genoten van mijn zwangerschap (en Usine in Eindhoven ontdekt, waar ik nog niet zo lang in de buurt woon) en kon ik niet wachten tot mijn kleine meisje op de wereld kwam. Nu is ze bijna 3 maanden en lees ik je plogs met Morris nog steeds met heel veel plezier.
  Nu je weer zwanger bent, hoop ik niet dat het bij mij ook weer gaat kriebelen bij het lezen van de updates, want ik weet dat het bij ons alleen bij Pip blijft (mijn vriend had al 2 zoontjes).
  Geniet van je zwangerschap, dan geniet ik via je blog en Instagram mee.

  Liefs, Willemijn

 • Kim

  Gefelicteerd met je zwangerschap, blijft toch altijd bijzonder. Leuk zo twee kleintjes dicht op elkaar.

  Mijn meisjes schelen 21 maanden en ervaar het totaal niet als zwaar. Nu hebben wij gelukkig ook twee vrolijke, doorslapende kinderen . Vond het ook super fijn dat de oudste tot bijna 2 jaar nog 2 slaapjes deed en dus in mijn verlof nog lekker veel sliep overdag. Nu slaapt de jongste twee keer en de oudste één keer. Het contact wordt ook steeds leuker met elkaar nu ze ouder worden. Ze zijn echt super gek op elkaar.

  Ik heb lang getwijfeld over een duo wagen omdat er bij ons langer tussen zit dan bij jullie. Maar zijn na de kraamweek gelijk de bugaboo donkey gaan halen en daar ben ik nog steeds zo blij mee. Hij rijdt heerlijk en is zo fijn in gebruik. Echt een aanrader. Ga ik er met één op pad neem je hem gewoon mono mee.

  Geniet van je zwangerschap want voor je het weet is nummer twee er!

 • Sandra

  Voor ik een baby had dacht ik dat ik pas aan een 2de toe zou zijn als nummer 1 naar de kleuterschool zou gaan (in België is dat met 2,5 jaar). Nu Finn 8 maanden is voel ik het echter alweer kriebelen. Ondanks dat hij een maand te vroeg geboren werd en ik de eerste 3 maanden echt vreselijk vond ging het daarna echt stijl omhoog en geniet ik nu zo hard van ons mannetje. Het lijkt me enorm zwaar als ze allebei zo klein zijn maar mijn vriend en ik denken dan dat we maar liever ‘de korte pijn’ hebben en dan binnen dit en 2 jaar gewoon als compleet gezinnetje op pad kunnen en van al het babygedoe af zijn.
  Bovendien werd ik vorige keer pas na 1jaar en 3 maanden zwanger dus wie weet komt nummer 2 helemaal niet zo snel als we nu hopen.. We zien wel!
  Geniet van je zwangerschap!

 • Esther

  Hè Michelle!

  Super leuk om te lezen en je weer te volgen is dit nieuwe avontuur.
  Onze dochter is 16 maanden en de wens voor een tweede is er zeker maar ik moet er nu echt nog even niet aan denken… terwijl wij een hele makkelijke meid hebben die veel slaapt. Juist misschien daarom ook wel. Het loopt juist zo lekker en het wordt ook steeds makkelijker. Ik vind het mooi om te lezen hoe verschillend iedereen hierover denkt.

  Ik hoop op een fijne zwangerschap voor je!
  Liefs!

 • Romy

  Ah gefeliciteerd Michelle! Door dit soort berichtjes gaat het bij mij zo hard kriebelen. Nog maar even wachen. Geniet van deze zwangerschap :). Liefs Romy

 • Eva

  Het is jullie zo gegund!
  Ons zoontje is nu 7 maanden en we denken eigenlijk nog niet aan een tweede. We hebben best een moeilijke start gehad door zijn darmkrampen. De eerste maanden huilde hij dag en nacht. Gelukkig is het vanzelf goed gekomen en is het nu een gezellig en vrolijk ventje. Heel sociaal en dol op andere kindjes. Een ouder broertje of zusje was echt leuk geweest voor hem, maargoed hij is de eerste 😉 Heb nu pas net het idee dat we weer aan andere dingen als sporten en avondjes afspreken toe komen. Heb echt even tijd nodig om de eerste tijd te laten bezinken en van hem te gaan genieten. Maar uiteindelijk willen we wel graag nog een broertje of zusje voor hem! Zou het wel fijn vinden als hij dan al wat zelfstandiger is, dat hij uit de luiers is en dat we dingen aan hem uit kunnen leggen. Maar ik begrijp jullie ook goed hoor, misschien ook wel fijn om er 2 in bijna dezelfde fase te hebben. Mochten we zeker weten dat het een makkelijke baby zou zijn dan zouden we het ook doen, maar we zijn te bang geworden na de eerste maanden die we nu hebben meegemaakt.
  Ik heb zin om je zwangerschap weer van dichtbij mee te maken!

 • Margriet

  Van harte gefeliciteerd! Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe en heel veel voorpret!

 • Leuke blog! Hier kwam de wens toen Naomi één jaar werd. We gebruikten condooms voor die tijd, maar toen gingen ze de deur uit. We zouden het wel zien. En inderdaad het is best teleurstellend als je dan een negatieve test hebt. Toch ben ik blij dat het een half jaar geduurd heeft, anders had ik nu al een baby gehad en daar was ik toch nog niet aan toe geweest. In september had ik een positieve test, dus wederom in juni verwachten wij ons tweede kindje. Een zoon dit keer, heel bijzonder allemaal. Deze zwangerschap is echter veel pittiger dan bij Naomi, dus zoals je zelf ook zegt, je weet gewoon niet hoe het gaat zijn. Ik schreef er onlangs ook een blogje over, maar juist omdat ik dacht dat er wel 3/4 jaar leeftijdsverschil tussen zou zitten bij ons. Dat veranderde dus toch en nu zit er 2 jaar tussen en vind ik dat heel erg leuk!

 • Daphne

  Wauw wat een onwijs mooie blogs schrijf je zeg! En wat een heerlijke manier van denken. Kan me er helemaal in vinden. Onze kindjes schelen 14 maanden en het is echt zo leuk, gezellig en fijn!
  Een hele fijne zwangerschap, geniet van alles!

  Ps. Wij hebben de bugaboo, wij zijn er erg positief over.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!