IN DE VIVA!

 In Moederschap

Ik blog inmiddels tweeënhalf jaar. Aan de ene kant voelt het alsof ik pas gisteren begon, aan de andere kant ook alsof dat alweer lichtjaren achter ons ligt. Toen was ik net zwanger van Morris, inmiddels hebben we twee kinderen en is de jongste morgen zeven maanden oud. Iets met de tijd en dat ie vliegt; je kent het verhaal wel. Jullie weten ondertussen allemaal dat ik begon met mijn site omdat ik heel graag van me af wilde schrijven over het jonge moederschap. Wij kozen er bewust voor jong kinderen te krijgen, en liepen tegen een muur van vooroordelen op, met name van mensen die ons niet kenden. Ik wilde delen over onze bewuste keuze niet te wachten, om welke reden dan ook, en vooral ook laten zien dat er niet één juiste weg is, of één geijkt pad waar we allemaal massaal tegelijk overheen moeten. Mijn blog heeft me de afgelopen jaren een hoop opgeleverd. Niet in de zin van dat ik er rijk van word, maar wel in de zin van dat het me heel veel gebracht heeft. Ik heb over mezelf geleerd, geweldige mensen leren kennen én samenwerkingen met leuke bedrijven mogen doen. Dingen waar ik toen ik begon niet eens van durfde te dromen. Afgelopen maand kreeg ik de kans om mijn verhaal te doen in de Viva. Zij maakten een item over het bewust jonge ouderschap, en ik pas in dat profiel. Het is een reportage geworden waar ik heel trots op ben. Een mooi stuk waar ik heel erg achtersta, en ik vond het té leuk om niet hier te delen.

Kimberly van Viva heeft mij geïnterviewd over het jonge moederschap, en Neeltje de Vries heeft bij ons thuis foto’s van ons gemaakt. Had trouwens nog best wat voeten in de aarde, want het was precies op zo’n tijdstip dat Morris er net niet helemaal heel veel zin in had nog, maar uiteindelijk zijn ze wel heel mooi geworden. Ik ben heel blij met hoe het stuk heeft uitgepakt. Het vertelt in het héél kort ons verhaal, het is eerlijk, en ik hoop dat het vooral laat zien dat het oké is om je droom achter na te gaan; wat die ook mag zijn. Ongeacht welke beren er op de weg zijn, ongeacht wat andere mensen denken en ongeacht wat je zou ‘moeten’ doen. Ik ben nog iedere dag blij dat we bijna drie jaar geleden besloten om hiervoor te gaan. Toen wisten we nog niet hoe het zou lopen en wat het ons zou brengen, maar ik vind dit leven nog zoveel mooier dan ik toen dacht! Hieronder het volledige stuk zodat jullie ‘m ook kunnen lezen, en mocht je hem willen kopen: het artikel staat in Viva nummer 13, en dat ligt nu in de winkels.

Ik ben apetrots op mijn jongens, op het feit dat ik mijn hart achterna ging, op dat ik met mijn 24 lentes mama mag zijn van twee van die prachtexemplaren, en vooral ook op alles wat we samen hebben opgebouwd. Dat is precies wat dit artikel me weer even extra deed inzien.

Benieuwd wat jullie van het stuk vinden!

Thanks voor het lezen lieve allemaal.

 

Recommended Posts
Showing 20 comments
 • Jessy

  Heel mooi! En zo waar! Ik ben inmiddels 28 maar was 22 toen ik in verwachting was van onze eerste zoon en 23 toen ik bevallen ben. Vooral in het ziekenhuis waar ik toen kwam voor een opendag werd ik aangekeken door alle andere (in mijn ogen) oude ouders.
  Nu een aantal jaar later zit mijn zelfde zoon in groep 1, en bij het ophalen op school en het wachten op het schoolplein zie je soms nog ouders kijken. Maar ik merkte ook dat ik zelf naar andere ouders keek en zelf dacht, oh die zijn oud! Haha

 • Lian

  Mooi!!

 • Fabienne

  Ik trouwde op mijn 23 en was gelijk zwanger. Ik wou ook een jonge mama zijn, mijn vriendinnen gingen nog volop uit, maakten verre reizen…genoten volop van het leven, ik ook…mr ik was de eerste met een baby in mijn handen. Ik zou het iedereen aanraden, de meeste zeiden inderdaad dat we langer van ons 2 moesten genieten maar ik zou het zo weer overdoen. Ondertussen hebben we 4 kinderen, op mijn 33 ste werd ik voor de laatste keer mama, 10 jaar zat er tussen mijn eerste en 4 de zwangerschap. Bij ons zijn de leeftijden heel verschillende, 11 jaar – 8 jaar – 3,5 jaar en 2 jaar. Als je jong bent heb je ook meer energie,
  na een paar zware nachten verrschijnen er van de prachtige zakje onder mijn ogen daar had ik op mijn 23 allemaal geen last van. Tegenwoordig beginnen ze op latere leeftijd aan kinderen eerst carrière en een groot huis vinden sommige belangrijker. Ieder zijn keuze zolang iedereen mr gelukkig is toch…

 • Anouk

  Nou! Het artikel straalt dezelfde positiviteit uit als je blog, ik hou ervan! Keep on blogging 🙂

 • Denise

  Heel leuk stuk en een prachtige foto! Jullie hebben een prachtig gezin en je bent een top-moeder!

 • Isa

  Heel leuk stuk! En de foto; wauw!

 • Jen

  Wauw, super artikel en blijf je hart volgen! Ik lees je blogs altijd met veel plezier.

 • Lonneke

  Mooi artikel! Ik trouwde op mijn 24ste en kreeg onze zoon 2 dagen voor mijn 25ste verjaardag omdat hij een maand te vroeg kwam. Ik heb tijdens de zwangerschap in het ziekenhuis gelegen en ze vonden mij ook jong en kreeg vaak de vraag of het een ongelukje was.. Heel vervelend want onze daan is een bewuste keuze geweest! Ik vind jong moeder zijn echt geweldig.

 • Claudia

  Prachtig artikel en een mooi gezin! Ik was op mijn 24ste zwanger, op mijn 23ste getrouwd. Eerlijk gezegd heb ik eigenlijk geen negatieve reacties gekregen… ook niet van vreemden… het jong moeder zijn bevalt ook hier heel goed 🙂

 • Lisa

  Mooi interview.. Je komt heel oprecht over! Ik vind het heerlijk om je blogs te lezen. Soms vind ik het allemaal wel een beetje heel erg rozengeur en maneschijn maar aan de andere kant komt het wel over alsof het echt zo is . Je hebt ook al eens geschreven dat je andere (mindere) dingen prive houdt. Dus dat houdt ik dan maar in m’n achterhoofd 🙂 Groetjes een mama van 2 jonge kindjes (1,5 en 11 weken)

  • bijzonderkleinwonder

   Haha dankje! Ik bén ook heel oprecht. Mensen die mij een beetje kennen gaan dat meteen beamen. Ik doe niet alsof en kan niet liegen. Ik snap ergens dat je dat zo ziet, maar dit is wel écht hoe het is. Ik deel het ook als de jongens bronchitis hebben, of als ze ziek zijn, of als Benjamin mij continu onderspuugt. Het enige wat ik niét deel zijn serieuze medische toestanden en als ik bonje heb met Koen of iets in die richting. Gewoon omdat er dan ook nog dat privacydingetje is. Om heel eerlijk te zijn voel ik ook niet zo de behoefte meer om me daar steeds over te verdedigen. Dit is wat het is:)!

   • Lisa Houwers

    Ik wilde reageren met een heel epistel maar toen bedacht ik me. Je hebt helemaal gelijk, dat soort zaken zou ik ook prive houden.
    Het heeft meer met mijn eigen onzekerheden als moeder te maken denk ik. Dan denk ik, jemig laat zij ooit wel eens een steekje vallen op wat voor een gebied dan ook. Zie het maar als compliment!

 • Lieke van Veen

  Wat leuk dat je in de Viva staat!
  Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik snap niet dat mensen altijd zo snel oordelen.

 • Stephanie

  Ik stond net in de jumbo dat ik dacht welk blad was het ook alweer dacht Misschien zie ik het nog terug op insta-stories.

  Dalijk even op de bank ploffen in je stukje lezen stond in de jumbo al te lezen Dat ik bij het stukje over de schoenenwinkel echt dacht wat hebben mensen toch zoveel comentaar zonder de reden te kennen.

  Ik vind het juist leuk te zien zo jong mama van twee mooie kindjes.

 • Elise

  He,

  Super gaaf stuk, heel herkenbaar!!
  Geniet van je jongens, het gaat veel te snel!!

  Liefs

 • Mandy

  Mooi stuk hoor! Het is gewoon zo jammer dat mensen zoveel vooroordelen hebben. Mijn moeder was ook jong toen ze mij kreeg en ze is nu dus ook een jonge oma en dat is echt heel fijn!

 • Carry de Jong

  Haaiii Michelle, ik heb hem vanmorgen ff gelezen op me werk. Super leuk. Vind dat je een super moeder! Ik geniet van je vlogs elke x weer. Je bent zoals ik gisteren ook al zei: Een toppertje.. Niks mis met hoe “oud of jong” je bent. Het is het mooiste wat er is…… Moeder zijn.

 • Pauline

  Mooi artikel, heerlijk om te lezen dat je zo oprecht bent. Echt belachelijk dat mensen vaak zoveel vooroordelen hebben. Mensen moeten beter nadenken voordat ze zomaar wat roepen! Een goede mama zijn heeft niks met leeftijd te maken. Ik ben 27 en heb een dochtertje van 3 maanden en vind mama zijn ook het mooiste wat er is. Je bent een top mama! Geniet van je gezinnetje. Liefs

 • Carmen

  Heel mooi artikel in de Viva! Net zo mooi en leuk als al jou blogs. Ik lees ze nog steeds elke week met veel plezier en natuurlijk volg ik ook je vlogs! Veel is zo herkenbaar als mama van een meisje van 4 maanden. Het belangrijkste is genieten en dat doe jij volop! Geniet en ga zo door met al het leuks:)

 • Mare

  Heel leuk Michelle en ik heb echt bewondering voor jouw ondernemerschap! En jouw leeftijd en keuze om moeder te worden vind ik niet meer dan normaal. Als je graag moeder wil worden moet je daarvoor gaan (als de omstandigheden dit toelaten…..het mag niet zo zijn dat je zelf psychisch hele ernstige problemen hebt…of continue aan het bedenken bent wat je allemaal mist nu je kids hebt…..etc…). Maar het idee dat je jezelf moet verdedigen van…ik heb een vaste baan, een koophuis….lijkt mij echt te gek voor woorden. Dus iedereen die zijn of haar schaapjes niet zo goed op het droge heeft zou geen kind mogen? Maar ik snap helemaal jouw gevoel om je extra te moeten bewijzen er van buitenaf zo op je gereageerd wordt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!