MINDER VAAK JE HAREN WASSEN: HOE DAN?

 In Lifestyle

Afgelopen zondag deelde ik een story waarin ik zei dat ik na het vestigen van een persoonlijk record van negen dagen eindelijk mijn haar weer eens ging wassen. Puntje bij paaltje waste ik helemaal niks, want andere dingen te doen, en inmiddels is het maandag, als ik dit schrijf, en heb ik het nog steeds niet gewassen. Dag 10 dus. Ik denk dat ik het vanavond of morgen ga wassen, maar de grote grap is dat dat ogenschijnlijk nog helemaal niet nodig is. Er zijn tijden geweest dat ik mijn haar iedere dag waste, en tot een half jaar geleden waste ik het vaak eens in de twee of drie dagen. En nu kan ik dus prima tien dagen zonder en zou ik het zelfs nog wel even kunnen rekken als ik zou willen. Mijn inbox ontplofte met vragen, en dat snap ik, dus ik dacht: ik ga met jullie delen hoe ik dit heb aangepakt.

Zoals ik al zei: ik heb jaren echt iedere dag mijn haar gewassen. Met gewone shampoo, ik was echt diehard fan van die roze Elvive, en dan een af en toe een maskertje erin. We hebben het nu over vanaf pak ‘m beetje een jaar of tien geleden, tot heel lang daarna. Dan waste ik ‘t, ging ik daarna even op kop hangen om ‘t droog te blazen, en door. Niks aparts of bijzonders; ik deed verder ook niet heel veel aan mijn haar. Ik nam in oktober van 2018 een get ready with me op en daarin zie je hoe ik het destijds deed: behoorlijk anders dan nu. Veel minder volume had het, en het was veel doffer.

Afijn: ik vond eigenlijk niet dat er heel veel mis was met die haarroutine van mij, dus zo bleef ie heel lang. Tot ik extensions kreeg. Ik wilde graag eens ‘n keer lang haar en had zelf nooit ‘t geduld om het te laten groeien, dus toen een vriendinnetje – die kapster is – zei dat we toch gewoon een keer extensions konden proberen ging ik overstag, dus ik was ineens een heleboel haar rijker. En nou is dat lange haar fantastisch – hoewel ik het nu even wat korter heb geknipt; binnenkort doen we er weer lang in – maar ook echt een werk om te wassen, helemaal grondig droog te maken en daarna te krullen. Dat is helemaal niet erg, maar om dat dus om de dag te doen, zoals ik voorheen deed, vond ik gewoon veel te veel werk. Geen idee waar ik de tijd vandaan zou moeten halen om dat zo te doen. En zo ontstond het minder wassen van mijn haar. Eigenlijk puur luiigheid. Haha.

Vanaf het moment dat de extensions erin gingen ben ik het eigenlijk direct minder gaan wassen. Iedereen weet: hoe vaker je je haar wast, hoe meer je je hoofdhuid stimuleert om meer olie aan te maken, hoe sneller je haar opnieuw vet wordt na een wasbeurt. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het zelf ooit zo had dat ik ‘s ochtends mijn haar waste, en dat het dan in de avond al weer vet leek te worden. Maar het kán dus echt anders.

Ik heb een paar tips (niet uit mijn eigen koker overigens, maar deze hebben mij geholpen):

 • Zit minder aan je haar. Ik weet dat dat heel gek klinkt, maar als je de hele tijd met je handen over je hoofd wrijft worden ze automatisch eerder vet. Ik vond dit best een ding want ik ben zo iemand die de halve dag haar haar van de ene naar de andere kant zwiept, maar niet doen is echt beter.
 • Was het met natuurlijke shampoo (en eventueel conditioner) zonder troep. Ook zo’n ding wat ik nooit deed omdat ik véél schuim wilde en een extreem zijdezacht gevoel na het wassen, maar omdat ik mijn extensions sowieso met een shampoo zonder alcohol en sulfaten moest wassen had ik wat dat betreft niet echt keuze. Conditioner alleen in de punten en niet op je hoofd, want is over het algemeen sowieso een wat vetter product.
 • Smeer niet heel veel haarproducten in je haar. En in ieder geval niet veel vettig spul. Serum bijvoorbeeld, kan best, maar dan wel alleen in de droge punten en niet verspreid over je hele hoofd.
 • Doe je haar ‘s nachts vast met een scrunchie of iets anders zachts waardoor je haar niet de hele tijd over je kussen wrijft.

Het is geen doen om van iedere dag wassen naar tien dagen niet wassen te gaan. Daar zit wel even een overgangetje in. Ik zou ervoor kiezen het langzaam op te bouwen. Van om de dag wassen, naar een poos eens in de drie dagen wassen. Niet de ene week eens per twee dagen, en de week erop meteen eens per drie dagen; beter eerst zo dat het twee dagen niet vet is, en dan weer ‘n dag erbij sprokkelen. Als het dan in het begin de tweede dag al vet is kun je er wat droogshampoo in doen, en als er de derde dag geen houden meer aan is doe je er nóg wat droogshampoo in, en het dan op een staart of knot, of geen droomshampoo, een strakke staart en dan wat haarlak; dan valt die vettigheid ook niet op.

Je zult merken dat als je dat écht volhoudt, je haar er op den duur aan gewend raakt. Ik kreeg mijn extensions in oktober. Op dat moment waste ik mijn haar ongeveer eens in de drie dagen, dus twee keer per week. Dat heb ik toen de eerste week uitgesteld met één dag, en omdat dat gemakkelijk ging zonder vet hoofd de week erop met twee dagen. Inmiddels kan ik mijn haar dus 10 dagen niet wassen zonder droogshampoo te gebruiken, en dan is het nog niet vet. Echt; als je me dit een jaar geleden gezegd had had ik je never nooit geloofd. Ik kon me er echt totaal niets bij voorstellen en zag het ook echt niet gebeuren. Maar het kan dus echt.

Mocht je nog vragen hebben: let me know! Binnenkort, in april, komt er een haarroutine online waarin ik laat zien welke producten ik allemaal gebruik voor mijn haar en hoe ik het in model breng op zo’n manier dat ik er dagen geen werk mee heb. Dat houd je dus nog van me tegoed.

Voor nu bedank ik je voor het lezen! En laat vooral even weten hoe vaak jij je haar wast. Ben wel benieuwd wat een beetje ‘de norm’ is!

Recommended Posts
Showing 34 comments
 • Kelly

  Oh wauw, dat is echt een wonder dat het in zo’n korte tijd kan. Hoe zorg je dat je haren dan niet nat worden en er net zo mooi onder de douche vandaan komen als jij jezelf wel hebt gedoucht?

  • Michelle

   De douchekop in de hand nemen en haar op een clip, of een badmuts op. Lekker charmant!

  • Esss

   Hoi, wat fijn dit artikel! Ik heb af en toe last van roos in me haar, hoe zou je dag dat doen?

   • Michelle

    Antiroosshampoo denk ik! En ook niet al te vaak wassen. Heb er te weinig ervaring mee om je goed te kunnen helpen ben ik bang. Even Google raadplegen misschien!♥️

    • Romy

     Hey Esss, ik heb ook heel lang last gehad van roos in mijn haren en best veel ook. Dat is voor mij ook een reden geweest om ze vaker te gaan wassen. Antiroosshampoo was voor mij geen hulpmiddel helaas. Op advies van de kapper ben ik overgestapt op een ander merk shampoo en voor nu al heel lang genezen!

 • Lindsy

  Helaas dat werkt bij mij niet. Al 3 jaar bezig om te rekken tussen wasbeurten en haar minder snel vet te krijgen, maar mijn haar blijft vet. En inderdaad ‘s mirgens gewassen en ‘s avonds alweer vet. Dus dit is helaas niet voor iedereen.

  • Mirjam

   Nu heel benieuwd naar je producten. Zit nu op max 4 dagen, maar dan wel vast anders niet te doen.

  • Esther

   Hee michelle,

   Ik was mijn haar tegenwoordig ook een stuk minder, 2 keer in de week red ik wel.
   Maar wat voor shampoo gebruik jij?
   Ik hen maria nila, maar het wordt nog steeds wel vet.

   • Linda de groot

    Satijnen kussensloop doet ook wonderen voor je haar is mijn ervaring. Was advies van m’n kapster bij m’n kids tegen afgebroken haartjes is ledikant vinden, maar voor dames die hun lang haar willen behouden ook zeker ideaal

    • Saskia

     Jeppp! Beaty pillow ik ben zo fan van dat kussensloop en je haar blijft veel mooier

 • Daniëlle

  Buiten het feit om dat je het nu weinig wast (wat me overigens heerlijk lijkt,want vind het ook altijd zo’n klus) ; heb je dan niet te maken met dat je haar op den duur gaat ruiken naar eten oid? Door invloeden van buitenaf zegmaar?

  • Michelle

   Nee! Dat was ook wat ik altijd dacht. Dat het zou gaan stinken ofzo. Maar dat gebeurt wonder boven wonder niet. Nu kan ik me indenken dat dat anders is als je bijvoorbeeld in een restaurant of viskraam werkt. Haha. Dat is een ander verhaal. Maar in mijn situatie niet. Het ruikt gewoon neutraal.

 • Claudia

  Ben heel benieuwd naar je haar routine!

 • Mieke

  Hoe doe je dat dan met sporten? Als ik daardoor zweet en het zit op mijn hoofd gaat het echt jeuken.

  • Michelle

   Ik zweet vooral onder mijn oksels met sporten, en niet zo zeer bovenop mijn hoofd. Als ik het wél jeukerig vind probeer ik eerst droogshampoo, anders spoelen met water en de laatste oplossing is toch gewoon wassen.

 • Marie

  Goede timing! Nu ik toch praktisch de hele week thuis zit dacht ik ‘laat ik het weer eens proberen’. Ik zie er niet uit, maar dat hoeft gelukkig ook niet, niemand ziet het. Bedankt voor de tips!

 • Mar

  Ik was m’n haar om de dag, soms om de twee dagen. Niet omdat het vet is maar meer gewoon voor de hygiëne. Er komt toch ook stof, vuil etc. van buitenaf op en in? Ik vraag me meer af; waarom je armen oid wel minstens één keer per dag wassen en je haar niet? Is geen kritiek ofzo hè, maar vraag het me serieus af hoe je daar over denkt.

  • Michelle

   Kan ik me voorstellen! In mijn ervaring is mijn haar niet na een paar dagen al vies. Als het dat wel is was ik het gewoon. Dat ik het tot tien of elf dagen of langer kan rekken wil niet zeggen dat ik dat altijd doe. Beetje een gevoelsding denk ik. Meestal was ik het eens per week omdat dat het handigste uitkomt qua tijd. Sowieso is dit artikel er niet om mensen ervan te overtuigen dat ze hun haar niet meer moeten wassen. Haha. Vooral doen wat je fijn vindt! Meer omdat er zoveel vragen kwamen van vrouwen die het ook wel minder zouden willen wassen dat het me handig leek te bundelen hoe ik tot dit ben gekomen.

   • Loes

    Heel fijn deze blog ☺️

    Ik wil het ook iedere keer opnieuw rekken, maar voel me dan al snel vies
    Maar moet het eens gaan doorzetten denk ik!!

    Welke shampoo en conditioner gebruik je als ik vragen mag?

    Liefs, Loes

   • Shallu

    Leuk artikel! Ik was mijn haar 2x per week. Ik vraag mij af of droogshampoo ook bij zwart haar gebruikt kan worden? Ik had wel is bij iemand gezien dat het haar dan grijzig wordt? Kan dat kloppen? En welk merk droogshampoo raadt jij aan?

   • Ellen

    Meestal 1x in de 3-4 dagen. Nu toevallig 5 dagen. Zie toch (bijna) niemand dus kan ik het mooi wat rekken 🙂

   • Loes

    Ik ben erg benieuwd naar je routine. Na een nacht slapen is het bij mij echt nodig ze nat te maken en te fohnen om het nog enigszins in model te krijgen. Dat blijft ook alleen maar zitten met producten erin. Een tijd geleden deed je het toch een paar dagen met met droogshampoo toch? Of verwar ik je dan met iemand anders?

    • Michelle

     Komt deze week online! Droogshampoo heb ik nooit dagen achter elkaar gedaan omdat ik dat laagje niet lekker vind wat het op je haar legt, maar het is wel top om het wassen nog een dag uit te stellen, dus ook als je minder wilt wassen, óf als je een beetje extra volume wilt bijvoorbeeld!

 • Mar

  Ik snap je helemaal! Dank voor je reactie!!
  Zou je misschien een artikeltje willen/kunnen plaatsen over hoe jij je kindjes in deze tijd vermaak? Hier spelen de jongens voornamelijk buiten maar vindt iets educatiefs oid doen ook wel erg leuk. Nu mis ik ineens IG voor inspiratie

  • Michelle

   Geen dank!! Jazeker, die staat op de agenda voor volgende week. Heb nog wat extra ‘educatieve’ spelletjes besteld om de komende dagen te proberen dus hoop een nuttig artikel te kunnen schrijven.

  • Tamara

   Wij wassen de haren van onze dochter (3,5) dus bijna nooit met shampoo. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, wanneer ze bijvoordeeld in bed gespuugd heeft en dr haren helemaal onder de spuug zitten 🙂 vanaf baby kon ze niks van shampoo of zeep hebben op haar huid, alles geprobeerd. En nu gaat het zo super goed, haar haren zijn echt nooit vet en we spoelen het 2x per week met water! Ik denk dus echt dat haar huid en haren zichzelf op deze manier schoon kunnen houden en dus geen shampoo nodig hebben..
   Dat is bij mezelf helaas niet het geval, haha. Maar nu we verplicht thuis blijven is dit wel het moment om steeds wat langer te rekken.

 • Arenda

  Perfecte timing voor dit artikel! Ik waste elke dag mijn haar, en soms wel 2x per dag. Sinds vorige week (denk na 1 van jou stories) ben ik naar om de 2 dagen gegaan. Nu volhouden! Want ik heb super slap en stijl haar. Merk nu al dat er maar volume in komt. En het is aan het einde van de dag al niet meer vet.

 • Madelein

  Wat een fijn artikel! Bedankt daarvoor! Ik heb weleens gelezen dat het kan helpen om je haar tussendoor wel uit te spoelen onder de douche. Dat het dan ook minder snel vet wordt. Heb jij daar ervaring mee? Of juist zo min mogelijk mee doen, dus ook niet nat maken?

  • Joyce

   Eens in de week ongeveer, kan me ook niet meer voorstellen hoe ik het ooit deed met zo’n beetje iedere dag wassen… Waar haalde ik de tijd vandaan…? Ik gebruik trouwens van dat babypoeder ipv droogshampoo. Veel goedkoper en in droogshampoo zit ook alcohol wat weer minder goed is voor je hoofdhuid en spuitbussen zijn milieutechnisch minder vriendelijk… Enige is dat doseren even wennen is en je moet opletten dat je niet met wit poeder op je neus of schouders de deur uitgaat :p

 • Sharona

  Hi Michelle,
  Bij mij werkt mijn droogshampoo niet zo goed. Je hebt natuurlijk zoveel verschillende merken en nu ben ik benieuwd welke jij gebruikt? Dan ga ik die ook eens proberen!
  Groetjes Sharona

 • Eline

  Pff hier ook haardrama 🙁
  Kan je een goede shampoo en conditioner aanraden zonder rotzooi?

  Thanks! 🙂

 • Marijn

  Leuk interessant artikel!
  Welke shampoo gebruik je nu?

 • Gwen

  Welke shampoo en droogshampoo gebruik je? Ik ben zo aan t zoeken qua droogshampoos

 • Eva

  Fijn artikeltje! Tijdens mijn zwangerschappen kon ik het ook makkelijk 10 dagen niet wassen, het leek niet vet te worden. Nu, een half jaar na de geboorte van mijn tweede, heb in het idee dat mijn haar steeds vetter wordt. Dit artikel stimuleert me wel om het weer even goed te proberen aangezien ik nu ook verder nergens kom, haha. Thnx!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!