26 WEKEN BORSTVOEDING

 In Moederschap

De laatste keer dat ik een artikel schreef over het geven van borstvoeding was het begin juni, en was Morris nét een maand oud. Inmiddels zijn we weer vijf maanden, twee borstontstekingen, twee antibioticakuren, een voeding of 600 en een vrachtlading zoogcompressen verder, en is Morris allang geen minibaby meer. Dat iele hummeltje van toen is ondertussen een stevig kereltje van ruim 8 kilo. Borstvoeding krijgt hij nog steeds. Vier keer per dag. Alle dagen van de week. En op één voeding op donderdag na, geef ik ze allemaal zelf. Ik had vooraf nooit verwacht dat ik zo lang borstvoeding zou gaan geven. Het leek me wel weer eens tijd voor update om jullie bij te praten over hoe de borstvoeding hier loopt, hoelang ik het nog wil blijven doen en hoe ik het nu ervaar.

img_3408

Zoals ik al zei; ik had dus van tevoren nooit gedacht dat ik een half jaar borstvoeding zou gaan geven. Never. Toen ik nog zwanger was van Morris had ik héél erg een ‘we-zien-wel-hoe-het-loopt-mentaliteit’. Ik dacht: als het lukt is het fijn, als het niet lukt gaan we er geen langslepend pijnlijk gevecht van maken voor ons allebei. Toen de borstvoeding meteen goed op gang kwam en het zo lekker liep dacht ik: ‘de eerste paar maanden wil ik dit zo volhouden’. Toen die eerste paar maanden voorbij waren dacht ik: ‘we gaan door tot een half jaar, dat is een mooi streven’. En nu is dat half jaar overmorgen voorbij, en wil ik nog helemaal niet stoppen. En dus hebben we de grens weer opgeschoven; als het allemaal zo voorspoedig blijft gaan blijf ik Morris tot zijn 1e verjaardag borstvoeding geven. Dan bouwen we het daarna af.

Hoewel de borstvoeding vanaf het begin heel goed loopt, is het niet altijd even gemakkelijk gegaan. Zo kreeg ik twee keer een fikse borstonsteking voor m’n kiezen en had ik last van hyperlactatie waardoor ik de héle dag door stuwing had, maanden aan stuk. Inmiddels is dat allemaal al een hele poos geleden, en hebben we echt onze draai gevonden. Ik hoef Morris maar in de buurt te houden en hij hapt gemakkelijk zelf aan, hij is binnen een kwartiertje – vaak nog korter – klaar met drinken, en ik kan hem overal voeden. Dat vooral vind ik ideaal. Het maakt niet uit waar we zijn, ik heb altijd eten voor hem bij. Dat geeft zo’n gerust gevoel!

Een half jaar borstvoeding dus.. Als je naar Morris kijkt begrijp je meteen hoe het kan dat ik zoveel afgevallen ben: hij heeft me letterlijk opgegeten. Morris is een flinke baby, hij weegt inmiddels ruim 8 kilo, en ik vind het te bizar voor woorden dat dat gewoon allemaal komt door míjn voeding! Dat hij er zo goed van groeit. Dat hij er zo blij van wordt. Dat het hem rustig maakt. Dat hij er zo lekker van kan slapen. Ik kan het niet zo goed uitleggen zonder dat het echt zwáár zweefteverig klinkt, maar het is toch gek dat de natuur zo werkt? Ik heb serieus al ontelbare pogingen gedaan om te snappen hoe dat hele systeem nou precies in elkaar steekt, het technische aspect zeg maar, maar écht te snappen is het niet. Het is ‘gewoon’ de natuur. En dat vind ik me toch een potje mooi! De momentjes samen vind ik heel fijn. Even zitten samen, zo dicht bij elkaar zijn.. Hoewel ik die romantische associatie lange tijd een beetje miste, geniet ik er ondertussen toch echt wel heel erg van. Bijkomend voordeel is dat het spotgoedkoop is, altijd op de goede temperatuur, en altijd voorhanden. Ik heb een voorraadje in de diepvries, overigens nog steeds onaangebroken, voor als er een moment komt dat ik om welke reden dan ook niet in staat ben Morris zelf te voeden, en waar Morris nog een poosje mee vooruit zou kunnen als er iets met mij zou zijn. Dat klinkt een beetje zwartgallig, maar dat is het niet. Ik vind het gewoon een prettig idee.

img_3502

Zijn er dan ook nadelen aan het geven van borstvoeding? Ik denk dat dat persoonlijk is. Ik vind het persoonlijk minder om nog steeds iedere nacht te moeten slapen met een super charmant voedingsbehaatje aan, inclusief zoogcompressen. Ik bedoel, ‘t huwelijk wil ook wat hè? Ik ben wel eens stoer geweest. Liet ik dat voedingsbehaatje uit. Vol goede moed. En dan werd ik ‘s ochtends wakker op een kletsnat matras. Over super charmant gesproken.. Daar ben ik dus ook weer van genezen. Zolang ik borstvoeding geef is het even niet anders en horen die voedingsbeha’s ‘s nachts erbij. Als dat alles is! Dat het fenomeen ‘lekkende tieten’ – excusez le mot – dus nog steeds aan de orde van de dag is, vind ik niet het leukste wat er is, maar verder kan ik op het moment geen nadelen bedenken. Het gaat ondertussen gewoon vanzelf. Morris drinkt al een hele poos iedere dag vier keer, en dat is fijn zo. ‘s Ochtends net na het wakker worden rond half 8, aan het eind van de ochtend na zijn dutje, rond 11.30, dan eind van de middag na zijn middagslaap weer, om 15.30, en voor het naar bed gaan, om 19.30. De regelmaat zit er lekker in en daar varen we allebei wel bij. Al een half jaar dus.. Op naar het volgende half jaar. Ik hoop dat het ons gegeven is hier nog 6 maanden van te genieten. En dan hoop ik ook dat het straks goed voelt om af te gaan bouwen, al zal dat vast en zeker even slikken worden. Voorlopig denken we daar nog maar niet aan. Nog een half jaar..

Hebben jullie ook borstvoeding gegeven? En hoelang? Er staan voor binnenkort wat artikeltjes op de planning die borstvoeding gerelateerd zijn. Over tot in hoeverre ik rekening houd met mijn kleding, over voeden in het openbaar, én ik wil graag mijn borstvoedingstips met jullie delen. Niet omdat ik denk dat ik de wijsheid in pacht heb als het op borstvoeding geven aankomt, maar ik heb ondertussen wel een half jaar ervaring met hoe het voor ons werkt en dat wil ik graag delen! Houd de site in de gaten dus als je hier graag meer over wilt weten. Ik hoop dat het niet nodig is, maar ik wil tóch even vermelden dat ik me realiseer dat borstvoeding geven niet voor iedereen vanzelfsprekend is, en dat ik dankbaar ben dat het ons wel gelukt is. Uiteraard zijn er ook moeders die er bewust voor kiezen geen borstvoeding te geven, en ook dat is in mijn ogen helemaal goed. Ik heb helemaal niets tegen kunstvoeding, integendeel zelfs, want wát een geniale uitvinding is dat voor iedereen die daar baat bij heeft, dus laten we elkaar vooral niet veroordelen maar in elkaars waarde laten en er vanuit gaan dat iedere moeder het belang van haar kind voorop heeft staan. Voor nu bedankt voor het lezen!

 

Recommended Posts
Showing 24 comments
 • Linda

  Super fijn dat het zo goed gaat met borstvoeding. Het en en blijft een bijzonder moment tussen moeder en kind. Niemand anders kan het doen!
  Ik heb 8 dagen borstvoeding gegeven. De productie was meer dan goed, maar Jason hapte slecht (waardoor ik mega pijn had) en ik kreeg een ontsteking in mijn baarmoeder waardoor ik antibiotica moest die niet samen kan met borstvoeding. Toen ben ik gaan kolven. Maar Jason had super veel last van de omschakeling naar kunstvoeding dat we besloten niet weer om te schakelen naar mijn kuur. Jammer, maar hij heeft gelukkig 8 dagen moedermelk gehad!

  • bijzonderkleinwonder

   Dat is het inderdaad! Superrot dat je een ontsteking kreeg. Hoop dat dat gauw beter is gegaan. Ik denk dat ik er inderdaad net zo in zou staan; jammer, maar je hebt hem 8 dagen moedermelk kunnen geven!

 • Mirte

  Heerlijk dat het zo goed gaat met voeden! Mijn dochtertje is nu bijna twee maanden (tijd vliegt!) en na hard werken in de kraamweek (keizersnede gehad) is de borstvoeding goed op gang gekomen. Voeden in het openbaar heb ik nog niet gedaan, hoewel ik vind dat het moet kunnen en heel normaal is, moet ik toch een soort drempel over. Ik weet ook nog niet zo goed hoe en wat qua kleding, etc. Kijk dus uit naar je volgende artikelen over borstvoeding 🙂

  • bijzonderkleinwonder

   Haha de tijd vliegt écht hè? Ik word soms zelf een beetje moe van hoe vaak ik dat zeg, maar het is ook gewoon écht zo. Voeden in het openbaar vond ik de eerste keer ook even wennen, maar als je bijvoorbeeld een blouseje draagt wat je gemakkelijk open kunt knopen en je vervolgens een grote xxl hydrofiel of mooie sjaal omslaat, ziet niemand dat je aan het voeden bent!

 • Eef

  Wat fijn dat het geven van borstvoeding zo goed gaat en leuk dat je er een artikel over schrijft. Ik ben het met je eens: borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd en met KV is niets mis. Het gaat er mijns inziens om waar moeder en kind zich het beste bij voelen. Ik vind het fijn om je artikel te lezen, ik voed mijn dochter nu 13 maanden en blijf het bijzonder vinden. Het enige wat ik soms lastig vind (na de eerste 6 maanden) zijn de reacties van andere mensen (zou je niet eens stoppen, wat is nog de meerwaarde of verbazing van professionals als je noemt dat je bv geeft ect?).
  Bij mij kwam de bv na een keizersnede zeer slecht op gang. De eerste 10 dagen heb ik ieder uur gekolfd of aangelegd, dit was zwaar maar uiteindelijk het wachten meer dan waard. Ik zou het zo weer doen! Ik wilde in eerste instantie helemaal geen bv geven maar na de geboorte vroeg een verpleegkundige of ik dat wilde. Niet echt bij stil gestaan maar toen besloten om er voor te gaan. Het idee was 3 maanden voeden, toen 6 maanden en daarna tot de eerste verjaardag. Nu is ze 13 maanden en krijgt ze nog 2 voedingen, ze doet het er goed op en voor nu vind ik het helemaal prima. Ik kijk wel hoe het allemaal loopt. Nu 9 maanden kon de voedingsbh uit in de nacht ;-).

  • bijzonderkleinwonder

   Zo’n herkenbare reactie dit! Ik sta er echt precies zo in. Die reacties krijg ik trouwens ook! Sowieso reageren mensen over het algemeen vét verbaasd als ik zeg dat ik borstvoeding geef – ik heb echt geen idee waarom – en er wordt me ook vaak gevraagd of het niet eens tijd is om te stoppen.. Ehhh nee, voorlopig nog even niet! Ik ben benieuwd hoe ik er te zijner tijd in zal staan. Haha thanks voor de opsteker, nog drie maanden te gaan dan;)!

 • Loes Johanna

  Super fijn dat de borstvoeding bij jullie zo goed gaat. Ik ben nu zelf zwanger, en heb op dit moment dezelfde mentaliteit als die jij had tijdens je zwangerschap. Ik ben dan ook heel benieuwd of het bij mij (hopelijk!) ook zo goed zal gaan, en lees graag de artikelen die je klaar hebt staan over borstvoeding.

  • bijzonderkleinwonder

   Ik denk dat dat ook het beste is hoor; proberen er een beetje relaxt in te staan! Ik geloof er heilig in dat dat het proces in ieder geval niet verslechtert. Geniet van je zwangerschap:)!

 • Marieke

  Zo mooi en bijzonder als je kind het zo goed doet op jou borstvoeding! En ik vind het echt super knap dat je het volgehouden hebt, vooral na 2 borstonstekingen! En heftig lijkt me om zoveel stuwing te hebben!
  Ik heb ons eerste kindje 2 weken borstvoeding gegeven. Maar ik had helaas niet genoeg voeding en ik had heel erg veel pijn.. (borstkloven) daarom na twee weken gestopt.
  Bij ons tweede kindje daarom besloten om helemaal niet aan borstvoeding te beginnen. Vond dat wel heel lastig omdat je toch bang bent dat je te weinig voor je kind overhebt ofzo.. en er ligt helaas nog best een taboe op. Maar uiteindelijk super blij dat ik voor de fles heb gekozen. Geeft nu heel veel rust!

  Mooi dat je altijd zo met respect schrijft over andermans keuzes! Dat ieder z’n ding moet doen!

  • bijzonderkleinwonder

   Lief Marieke! Ik had zelf ook nooit gedacht dat ik ondanks dat door zou zetten, maar als je er dan eenmaal middenin zit ga je dan toch maar gewoon door. Iets met een oerinstinct ofzo. Haha. Ik ben het met je eens dat daar héél erg een taboe op rust, en dat er wat leden van de bv maffia zijn die compleet ongenuanceerd hun mening verspreiden over dit onderwerp, maar ik geef je groot gelijk! Het is toch het allerbelangrijkste dat het voor jullie werkt zo?

 • Anne

  Mooi artikel! Ik heb uiteindelijk ruim 2 maanden borstvoeding gegeven en vond het fijn om te doen. Stond er tijdens de zwangerschap hetzelfde in als jij, we zien wel hoe t loopt! Helaas was Mees na 2 maanden echt niet meer tevreden tussen 19u en 23u en dat was echt niet leuk voor vriendlief die dan uit z’n werk kwam en n mopperend kind had… toen overgestapt op fles voor die voeding en (helaas) liep de rest van de voedingen toen ook erg terug en zijn we 2 weken daarna overgegaan op volledige kv. Wat n verlichting! We hadden opeens ritme en structuur en ik wist niet dat ik daar zo op zat te wachten haha! Geniet nog lekker van jullie momentjes samen

  • bijzonderkleinwonder

   Klinkt alsof dat overstappen op de fles een hele goede keuze is geweest! Haha ja herkenbaar: ritme en structuur hebben is echt heel fijn met zo’n kleintje hè? Ik word er zelf vrolijk van, maar Morris doet het ook heel goed op zijn regelmaat. Thanks Anne, gaan we zeker doen!

 • Celia

  Ik zou zelf ook graag borstvoeding geven..
  Maar sta erin net als jij, we zien wel hoe het loopt en hoelang ik het ga geven.

  En wij houden op zijn tijd best van een feestje en een drankje, dus 1 drankje na een voeding en daarna weer 3 uur wachten lijkt me niks, al klinkt dat zo best egoistisch..
  Dus wat dat betreft lijkt me kolven voor zo’n moment ideaal, dan kan mama lekker haar gang gaan

  Dus hoop dat zo gaat lukken!
  Heel fijn dus je artikelen over borstvoeding, ben ik erg benieuwd naar!

  • bijzonderkleinwonder

   Ja ook alweer zo’n taboe; dat je als moeder ineens helemaal niet meer aan jezelf mag denken! Je hebt hartstikke gelijk; ik heb het precies zo gedaan. Als ik na de eerste nog een tweede Hugo’tje wilde werd er daarna gewoon gekolfd. En dat doen we nog steeds zo trouwens. Ik hoop ook heel erg voor je dat het gaat lukken. Nog even..

 • Laura

  Wij zitten nu ook op 6 maanden. Ben erg benieuwd hoe je het met je vriezervoorraad doet. Ik kolf ook elke ochtend na de voeding wegens wat overproductie. Dat ben ik nu langzaam aan het afbouwen. Vries jij al de extra melk nog in? Hoe doe je dat net vriezerruimte?

  • bijzonderkleinwonder

   Ja hier net zo, alleen kolf ik vóór de voeding omdat Morris anders niet kan drinken; het zit dan gewoon te vol om aan te kunnen happen. Dat is iedere ochtend ongeveer 200 ml, en dat vries ik dan inderdaad in! Niet alles overigens; ik heb ook altijd iets in de koelkast voor als ik bijvoorbeeld een wijntje heb gedronken. Ik vries het in in van die ijsblokjeszakjes, daar van passen er heeeeel veel in een lade in onze diepvries!

 • Martha

  Ik geef Ezra inmiddels bijna 10 maanden bv. De meiden wilden niet meer na resp. 8 en 9 maanden, maar hij is nog niet van plan om ermee te stoppen voorlopig geloof ik. Ik sta er net in als jij, van te voren. Als het lukt; leuk, zo niet dan geen ge-emmer.
  Mijn streven is nu ook een jaar, ik ben benieuwd wie straks het voortouw neemt om af te bouwen, haha 😉 Ik geniet echt nog van de voedingen, vooral ‘s avonds, heeeeerrlijk!
  Ik had ook een voorraadje in de vriezer staan, maar dat heb ik toevallig van de week weggegooid (au, ik vond het toch zonde). Als ik werk (‘s avonds) hoeft ie maar 1 keer een flesje, en dan krijgt ie altijd wat ik ‘s morgens kolf (1kant voeden 1kant kolven). Dus dat in de vriezer stond daar maar te staan…

  Geniet er nog maar lekker van!

  • bijzonderkleinwonder

   Wat mooi dat jij er ook nog zo van geniet! Dat heb ik ook; vooral die laatste voor het naar bed gaan inderdaad. En ‘s ochtends als hij zo lekker rozig uit zijn bedje komt. Haha. Denk je dat jij het na een jaar wel welletjes vind? Ik ben zo benieuwd hoe ik er dan in sta!

 • Anne

  Toch als je net bevallen bent is het loslaten van de borstvoeding wel een dingetje is mijn ervaring, ook al probeer je dat te zien met een nuchtere houding net als jij. Wanneer ga je je voorraad aanbreken? Gezien het feit dat het in de vriezer max. 6 maanden bewaard kan worden op -20
  Teveel borstvoeding gerelateerde artikelen hoeft voor mij niet persé, je was er juist zo luchtig over en steeds de herinnering eraan is voor mij persoonlijk niet fijn

  • bijzonderkleinwonder

   Dat kan ik me heel goed voorstellen hoor Anne. Het ís ook gewoon best wel een dingetje, dat hele borstvoeding geven – of dus juist niet. Ik heb een deel van mijn melkvoorraad weggegeven; wanneer ik hem verder aan gaan breken weet ik niet! Dankjewel voor je feedback! Ik begrijp je punt heel goed, dus ga proberen daar rekening mee te houden!

 • Isa

  Leuk artikel! Fijn dat het zo goed gaat. Hier inmiddels geen borstvoeding meer. Het is even slikken als je moet stoppen (om voor mij persoonlijke redenen). Maar het went ook zo, voor ons dan tenminste. Als je baby eenmaal de overstap heeft geaccepteerd, goed groeit en lekker in zijn vel zit (in dit geval zelfs beter), kan je het denk ik zelf ook accepteren. Ik ben benieuwd naar je tips en andere artikelen over dit onderwerp 🙂 Wie weet steek ik er wat van op! Mocht het ons gegund zijn, zou ik het zo weer doen. Borstvoeding is voor mij ook iets zo bijzonders.

  • bijzonderkleinwonder

   Kan me voorstellen dat het niet meevalt om te moeten stoppen, maar wel heel fijn dat je er zo snel aan gewend bent! Ennnn dat kleine Floris het zo goed doet natuurlijk ook:)!

 • Jacqueline

  Mooi artikel! Heel herkenbaar ook. Mijn zoontje Floris is in september 1 geworden en ik heb hem tot zijn verjaardag borstvoeding gegeven. Mijn houding was ook “we zien wel”, maar vanaf dag 1 kunnen voeden en dit liep gewoon super goed! In het begin wel veel pijn gehad doordat hij niet goed aanhapte. Toch doorgezet en ik ben daar zo blij mee. Wat een bijzondere tijd was het en ik vond het dan ook best wel een ding om af te bouwen. Geniet nog lekker van die speciale momenten samen 🙂

pingbacks / trackbacks
 • […] was schreef ik voor het laatst een artikel over het geven van borstvoeding en hoe dat hier ging (klik! Uiteindelijk ging Morris redelijk snel over op twee voedingen per dag, één ’s ochtends en […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!