DE EERSTE BABYHAPJES

 In Morris

Morris is zaterdag zes maanden oud. Voor  sommigen is dat het moment om aan te beginnen met de eerste oefenhapjes. Wij begonnen daar iets eerder mee – toen hij vijf maanden was – en inmiddels hebben we onze draai in het geven van vast voedsel gevonden. Omdat ik naar aanleiding van mijn plogjes behoorlijk wat vragen kreeg over wanneer wij zijn begonnen, waarom op dat moment en hoe we dat dan precies doen, vandaag een artikel met de antwoorden op al die vragen! Wat wel belangrijk is om even te vermelden, is dat wij het op deze manier doen omdat dit past bij ons en bij Morris zijn ontwikkeling. Ieder kind is anders en ik wil geenszins zeggen dat dit de enige juiste manier is of dat ik de wijsheid op het gebied van babyhapjes in pact heb, maar dit is hoe het voor ons goed werkt, en dus ga ik dat nu met jullie delen:)!

WANNEER BEGINNEN?

Over het algemeen wordt geadviseerd ergens tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met het aanbieden van vast voedsel. Omdat dat een nogal brede tijdspanne is (ik bedoel, 8 weken kunnen veel verschil maken wanneer ze nog zo klein zijn!), is het afhankelijk van je kind wanneer je dan precies begint. Wij hadden hier van tevoren geen duidelijke afspraken over gemaakt. We wilden het op zijn beloop laten en vooral kijken naar de signalen die Morris af zou geven, om op die manier pas echt te starten op het moment dat hij daar ook klaar voor zou zijn. Met vier maanden was Morris duidelijk nog niet zo toe aan vast eten. Hij toonde er nog weinig interesse in, liet ons met rust wanneer wij zelf aten, en had duidelijk nog meer dan genoeg aan de borstvoeding, dus besloten we gewoon nog even af te wachten.

Uiteindelijk begonnen wij met het geven van oefenhapjes toen Morris vijf maanden oud was. Dit omdat we merkten dat hij het eten echt uit onze mond begon te kijken als we aan tafel zaten, dat hij zijn lepel wel héél erg interessant begon te vinden als hij zijn vitamientjes kreeg voor het naar bed gaan – hij werd zelfs boos als we de lepel weer weghaalden, hij met alle geweld probeerde de bananen en appels uit mijn handen te grissen als ik er eentje in zijn buurt opat, en hij erg zat te smakken met z’n mondje als hij ons zag eten. We besloten langzaam te beginnen met het aanbieden van één lepeltje om hem te laten wennen, en het zo langzaam op te bouwen. Ik denk dat iedere baby verschillend is, of hij nou fles- of borstvoeding krijgt, en dat er dus niet één geschikt moment is om te starten. Kijk vooral naar de signalen die je kind af geeft en luister naar je moedergevoel. Volgens mij kun je het dan nooit verkeerd doen, en daarbij: als je het probeert en je baby laat merken dat hij er nog geen zin in heeft, weet je ook genoeg en probeer je het op een later moment gewoon nog eens. En soms is het ook een kwestie van even doorzetten!

WELKE HAPJES?

Als je op een gegeven moment besloten hebt te willen starten met bijvoeding, volgt meteen de vraag met welk voedsel je dat dan gaat doen. Wij hebben ervoor gekozen te starten met alleen groentehapjes. Ik ben zelf altijd een lastige geweest met groenten, en hoewel ik weet dat dat later bij Morris ook nog zou kunnen ontstaan, gaf het ons een goed gevoel eerst te beginnen met groenten – want nou eenmaal niet het allerlekkerste – en dan later pas fruit toe te gaan voegen aan geheel. Ik kocht bij de Appie het boek ‘Opperdepop’, las veel op internet en verdiepte me in welke groentesoorten het meest geschikt zijn om mee te beginnen met zo’n kleintje. Wortel, broccoli, courgette, boontjes, bloemkool en pompoen worden vaak genoemd als geschikte groenten om mee te beginnen, vanwege de niet te uitgesproken smaak. Wij kozen uiteindelijk wortel als eerste hapje, en ondertussen heeft hij ook broccoli, bataat, bloemkool, courgette en erwtjes gehad. Qua fruit begonnen we met een paar dagen banaan, en inmiddels heeft hij ook mango op.

HOE DAN?

Er zijn talloze manieren om je kind kennis te laten maken met vast voedsel. Zo kun je er onder andere voor kiezen het voedsel te prakken, te pureren of op Rapley manier aan te bieden. Wij doen afhankelijk van de groente- of fruitsoort een mix van alledrie. De ene keer geven we een gepureerd hapje, de andere keer prak ik het alleen, en de keer daarop geven we hem een groter stuk – bijvoorbeeld met banaan of een broodkorstje. Ik denk dat het hier opnieuw een kwestie is van persoonlijke voorkeur; voor alledrie valt in mijn ogen wel iets te zeggen. Morris eerste hapje was dus wortel, en dat had ik niet helemaal glad gepureerd, maar wel redelijk fijn gemaakt. Ging prima! Ik probeer hem zelf niet alleen maar heel glad gepureerd voedsel te geven, omdat baby’s dan geneigd kunnen zijn het op te zuigen zoals ze ook met hun melk doen, en ze dan nog niet leren kauwen, maar dat is persoonlijk!

HOEVEEL & HOE VAAK?

We begonnen Morris dus vast voedsel aan te bieden toen hij vijf maanden was. De eerste dag gaven we hem een paar kleine hapjes wortel, en dat bouwden we langzaam op; gewoon iedere dag een beetje meer. Morris is nogal duidelijk in zijn signalen, dus als hij er klaar mee is laat hij dat merken en weten wij dat het genoeg is geweest. Die eerste paar dagen hebben we alleen maar wortel gegeven om hem te laten wennen aan de smaak, en dat hebben we eigenlijk met alle andere groentes ook gedaan. Steeds een paar dagen hetzelfde zodat hij de andere smaak en textuur leert kennen. Je hoort wel eens zeggen dat niet één kind een hapje meteen lekker vindt, omdat hij het gewoon niet kent, maar die vlieger gaat hier niet op. Morris is net z’n moeder en vindt serieus alles lekker. Dat maakt het geven van hapjes ook gemakkelijker, en draagt er toe bij dat we de frequentie en hoeveelheid best wel in redelijk tempo opgeschroeft hebben. Ook hier zou ik zeggen: kijk naar de signalen die je kind afgeeft. Morris begon met één lepeltje, en eet inmiddels iedere dag ruim 100 gram groenten en bijna 100 gram fruit.

Tot een week geleden kreeg hij maar een écht hapje op een dag, en dat was zijn groentehapje. Ik gaf hem ‘s ochtends al wel eens wat kleine stukjes banaan, maar nog niet heel serieus. Die groentehap gaven we hem óf voor, óf na de tweede voeding, rond een uur of 12 ‘s middags. Sinds een week hebben we dat ritme iets verandert, omdat we merkten dat hij daar wel aan toe was en dat gaat echt héél goed. Hij krijgt nu ‘s ochtends zijn fruithap, ‘s middags rond lunchtijd een broodkorstje, en dan ‘s avonds als wij ook gaan eten of net daarvoor zijn groentehap. Daarbij drinkt hij vaak wat water uit een beker of flesje. Hij krijgt al deze hapjes ongeveer een uur na de borstvoeding; dat krijgt hij nog steeds gewoon vier keer op een dag. Dat uur na de borstvoeding is om er voor te zorgen dat hij niet minder gaat drinken dan voorheen. De borstvoeding is nog steeds zijn belangrijkste voedingsbron.

ZELF HAPJES MAKEN

Jullie weten inmiddels wát Morris eet en wanneer. Wij hebben ervoor gekozen de hapjes zelf te maken en geen potjes aan te bieden. Niet omdat ik pertinent tegen potjes ben – jullie kennen ‘m inmiddels maar ik gooi hem er nog een keer in: ieder z’n ding! – maar omdat ik het net zo gemakkelijk vind om zijn eten gewoon zelf te maken. Één keer in de week duik ik even de keuken in, en vervolgens zijn we weer voor de hele week voorzien. Op dit moment bieden wij Morris alleen maar enkelvoudige smaken aan. Dat wil zeggen: één smaakje en geef mix van vanalles. Dus óf wortel, óf zoete aardappel, óf courgette, óf banaan, óf mango. Afijn, je snapt me. Wij denken dat Morris op die manier de verschillende smaken het beste leert kennen. Op den duur gaan we natuurlijk wel wat meer mengen, vooral als we zijn eten wat grover gaan laten en hij ook wat meer vis en vlees gaat eten, met pasta, aardappels en rijst, maar voor nu doen we het nog even zo. Ik zal jullie laten zien hoe ik die hapjes maak, en echt, een kind kan de was doen!

Wat heb je nodig?

  • Pannen
  • Staafmixer of blender
  • Groente en fruit naar keuze
  • Kleine bakjes of ijsblokjesvormpjes om in te vriezen

img_5587

Neem groente en fruit naar keuze. Ik ging nu voor een appeltje, courgette en zoete aardappel.

img_5589

Was-, schil- en snijd de groenten en het fruit in stukken.

img_5590

Kook alles even zodat je het zometeen mooi kunt prakken of pureren. Ik kook het allemaal niet te lang om ervoor te zorgen dat de meeste vitamines behouden blijven. Je hoeft overigens niet altijd alles te koken. Banaan en mango bijvoorbeeld laten zich ook zonder te koken prima fijn maken, maar appel kook ik wel even kort omdat het dan net wat zachter wordt, en voor groenten geldt over het algemeen vaak hetzelfde.

img_5598

Pureer of prak de groenten en het fruit met een staafmixer, blender of vork. Ik gebruik het liefst de blender omdat het zo lekker snel gaat en je het net zo glad kunt maken als je zelf wilt. Courgette bijvoorbeeld is van zichzelf al best een vochtige groente, dus dat wordt meteen glad, maar als je de hapjes nog wat te droog vindt kun je ook wat kookvocht, (moeder)melk of roomboter toevoegen om het wat gladder te krijgen. Ik doe dat zelf eigenlijk nooit, maar het kan wel!

img_5593

Pak nu je kleine bakjes erbij en zorg dat die goed schoon zijn. Toen we net begonnen met bijvoeding vroor ik dat in in siliconen ijsblokjesvormpjes, zodat ik het per keer kon doseren. Inmiddels weten we hoeveel Morris per keer eet en gebruik ik deze kleine bakjes van Ikea en Action. Dat bevalt heel goed! Is zo gemakkelijk en snel! We halen ‘s avonds zo’n bakje uit de diepvries, zodat het ‘s ochtends ontdooid is en we het Morris kunnen geven.

img_5596

Nu Morris ruim 100 gram fruit en groente eet weeg ik het tijdens het doseren in de bakjes al af, zodat ik ieder bakje precies genoeg bevat voor één hapje.

img_5600

En dan ziet dat er zo uit! Laat alles even afkoelen voor het de diepvries ingaat, en klaar is Kees! Hier zie je goed dat alles heel verschillend uitpakt qua hoe glad het zich laat pureren. Courgette is een stuk gladder dan zoete aardappel en appel, omdat dat gewoon vochtiger is. Vinden wij prima zo. En dan zijn je hapjes al klaar. Iedere dag even een groentehap en een fruithap uithalen, en je baby heeft een week lang lekker, gezond en vers te eten! En dat heeft dan dus misschien net een uurtje in de keuken gekost. Ik vind het ideaal zo en zou niet anders willen. Wij hebben overigens geen Babycook aangeschaft. Ik hoor er superlyrische verhalen over, maar voor nu werkt dit ook hartstikke prima zo.

Nou dat was ‘m hoor. Een héél lang artikel, maar ik wilde geen essentiële info weglaten en jullie zo compleet mogelijk vertellen hoe wij dit dus doen! Ik hoop dat de nieuwbakken mama’s of bijna-mama’s onder ons er iets aan hebben. Ik heb me vooraf goed verdiept in het geven van de eerste hapjes, en doe nu aan de hand van de vergaarde informatie vooral dat waarvan ik merk dat het voor Morris werkt. Zoals ik al zei; ieder kind is anders, dus kijk vooral naar de behoeften en signalen van je eigen kind. Dan zit je altijd goed. Bedankt voor het lezen!

 

 

Recommended Posts
Showing 9 comments
  • Loes Johanna

    Absoluut heel erg fijn om te lezen hoe jullie dit aangepakt hebben / aanpakken! Ik ga dit zeker onthouden voor als we straks met ons meisje beginnen aan de hapjes.

  • Milou

    Lijkt alweer zo lang geleden dat Faas een lepeltje kreeg om te proberen.. inmiddels eet hij fruit, 2 boterhammen, een koekje, groenten (met aardappel/rijst of iets dergelijks) en soms nog een toetje. Echt bizar hoe snel dat gaat. Vorige week dacht ik dat hij niet genoeg had aan zn fruit alleen ‘s ochtends dus ik dacht doe er wat brood bij: hop, van de ene op de andere dag eet ‘ie dus een boterham extra.
    Bv loopt hier wel erg terug. Met 6 maanden kreeg hij nog 6 a 7 voedingen en nu is ie 7,5 maand en zitten we op 4 voedingen. Alles gaat vanzelf. Echt super hoe dat zichzelf allemaal regelt!

  • Kim

    Wat een fijn artikel dit! Ons zoontje is bijna 4 maanden en het wordt dus tijd om ons er eens even in te gaan verdiepen. Echt heel handig om te lezen hoe jullie dat aanpakken, lijkt me een hele goede manier.

  • Saskia

    Mijn dochter is inmiddels al bijna anderhalf maar de eerste hapjes vond ik ook zó leuk en gezellig! Handig uitgebreid artikel met goede info.

  • Isa

    Handig en uitgebreid artikel! Het gaat zo snel, de eerste hapjes zijn hier ook een feit. Oh, oh wat vond ik het allemaal spannend… Maar het gaat goed, dikke yes! Het meeste vers, bij oma soms een potje. Vinden we niet erg, inderdaad: ieder zijn ding! 🙂

  • Anna

    Hoi, ik zie verder niets staan over de laatste stap, nl. het opwarmen. Doen jullie dat au bain marie?

  • Mandy

    Leuk artikel om te lezen, nog even en ik mag ook weer aan de slag. Heel herkenbaar allemaal. Fijn dat Morris alles zo lekker vindt. Dan is het leuk om nieuwe dingen te gaan proberen. Ik stoom trouwens de groenten, blijven er nog meer vitamine bewaard. Heel simpel met een mandje in de pan.

  • Sandra

    Heel interessant om te lezen hoe je het aanpakt! Hier zijn we begonnen op 16 weken met het groentenhapje. We zijn nu 3 weken verder en zitten nog steeds aan maar enkele hapjes per dag maar misschien zijn we iets te vroeg willen beginnen aangezien Finn 4 weken te vroeg geboren is. Het belangrijkste vind ik nu is dat hij de smaken leert kennen en iedere dag 5 minuutjes probeert. Hij doet er niet moeilijk over dus ik denk wel dat hij er klaar voor is.
    Persoonlijk vind ik een babycook en dergelijke ook overbodig. Even mixen met de Bamix of in de blender werkt prima!
    Heerlijk toch wat een snoeten ze kunnen trekken bij het proeven :).

  • Eva

    Heel fijn om te lezen hoe jullie het aan hebben gepakt! Ben heel benieuwd hoe mijn zoontje op zijn eerste hapjes reageert.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!