MORRIS 12 MAANDEN: ONS RITME

 In Morris

Morris is 1 jaar! Drie keer eerder schreef ik het afgelopen jaar een update over zijn ritme. Toen ik even geleden een foto op Instagram postte waar ik bij schreef dat Morris geen flessen meer krijgt, kwamen er heel veel vragen over hoe we dat gedaan hebben, wat hij dan wel eet en drinkt en hoe zijn ritme er nu uit ziet. Er is sinds de 7-maanden update zó veel veranderd! Ik vond de 12-maanden mijlpaal een mooi moment om jullie weer eens bij te kletsen over hoe Morris zijn dagen er nu uit zien. Als je benieuwd bent naar hoe het nu gaat met slaapjes, eten en drinken, moet je vooral even verder lezen!

De vorige keer dat jullie een update lazen, kreeg Morris nog borstvoeding en had ik het voornemen zijn eerste jaar helemaal vol te maken. Zover is het alleen nooit gekomen. Na negen maanden borstvoeding vond Morris het welletjes. Ik was inmiddels zwanger van zijn broertje, en blijkbaar zorgde dat er – deels? – voor dat Morris het wel gezegend vond. Ik heb jullie daar al uitgebreid over verteld. We stapten met negen maanden dus over van borstvoeding op flesvoeding. Van het één op het andere moment. En dat ging prima! Inmiddels is de flesvoeding er ook vanaf en heeft hij qua eten een soort ‘grotemensenritme’! We hebben een echt ritmekind, al vanaf de allereerste week, en dat is eigenlijk niet veranderd. Hij houdt zich vanaf het begin heel strak aan zijn eigen ritmes, en dat werkt voor ons allemaal hartstikke goed. We houden ons over het algemeen nog steeds aan onze ‘sowieso-één-slaapje-in-eigen-bed’ regel, omdat hij daar gewoon het allervrolijkst van wordt!  Ik heb het in dit artikel over doordeweekse dagen. In het weekend ziet er het net iets anders uit, omdat Morris dan vaak wat langer uitslaapt en ook iets later naar bed gaat. Alles er tussenin schuift dan dus ook op. Onze alledag ziet er als volgt uit:

7.30

Morris wordt wakker! Onze wekker gaat iedere ochtend om 7:00uur. Koen en ik staan dan op, frissen ons op, kleden ons aan en maken ons klaar voor de dag. Een half uurtje later wordt Morris meestal wakker van ons geluid. Hij speelt dan nog even in bed, brabbelt hele verhalen tegen zijn aap, en als wij helemaal klaar zijn halen we hem uit bed.

8.00

We zijn alledrie klaar om de dag te beginnen. Koen is naar zijn werk, en Morris krijgt zijn ontbijt.  Hij eet ‘s ochtends een boterham en daarbij drinkt hij dan een bekertje melk. Als beleg krijgt hij spread, pindakaas, kipfilet of wat magere ham. Dat verschilt eigenlijk iedere dag en maakt hem ook niet heel veel uit; eten doet hij toch wel. Na zijn ontbijtje is het tijd om te spelen! Morris kan heel goed alleen spelen, en doet dat thuis ook veel. Vooral als ik nog wat werk te doen heb vermaakt hij zich uitstekend zelf. Ideaal!

10.00

Tijd voor wat fruit! Als het op fruit aankomt eet hij eigenlijk alles zelf. Hij krijgt geen gepureerd of geprakt fruit meer, maar alles in stukjes, die hij zelf opeet. Zijn lievelings zijn banaan, blauwe besjes, druiven, aardbeien en stukjes appel. Daarbij drinkt hij water of thee.

10.30

Bedtijd! Morris gaat naar bed voor zijn ochtendslaapje. Zoals ik al zei houden we ons nog steeds aan dat hij één slaapje in zijn eigen bed doet. Soms is dat het ochtendslaapje, soms het middagslaapje, en soms allebei; ligt er maar net aan hoe de dag er precies uitziet. Het leek er even op dat hij klaar was met zijn ochtenddut, maar op het moment is dat toch nog helemaal niet aan de orde. Hij heeft ‘m gewoon echt nog nodig om de rest van de dag lekker in zijn hum te kunnen zijn. Hij slaapt in een Puckababy 4 seasons slaapzak, en die bevalt uitstekend.

12.00

Na anderhalf uur is Morris altijd weer wakker, maar dat is ook wel eens wat eerder. Zijn ochtenddutje duurt over het algemeen een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van het tijdstip waarop hij wakker werd. Als we onderweg zijn duurt dit dutje niet zo lang en is hij er naar drie kwartier wel weer klaar mee. Om 12.00 haal ik hem in ieder geval uit bed en speelt hij weer verder waar hij vanochtend gebleven was!

12.30

Lunchtijd! Tussen half 1 en 1 eten is het tijd voor onze lunch. Morris krijgt een boterhammetje met een van die soorten beleg die ik eerder al noemde, en daarbij weer een bekertje melk. Soms is hij na die ene boterham echt nog niet klaar met eten; dan krijgt hij nog een broodkorstje om zo op te smikkelen. Na de lunch is het weer spelen geblazen, maar we gaan ook vaak een stukje wandelen of even een boodschap doen rond deze tijd.

14.30

Tijd voor een snackie. Ergens rond half 3 eet Morris vaak weer wat fruit of wat groenten uit het vuistje met wat water of thee erbij. Een stukje komkommer, een reepje paprika, wat snoeptomaatjes of weer die welbekende favoriete fruitjes doen ‘t altijd goed.

15.00

Bedtijd! Morris gaat weer slapen. Middagdut deze keer. Qua tijd fluctueren we hier tussen 14.30 en 15.30; afhankelijk van hoe moe hij is. Zijn middagdutje doet hij vaak in zijn eigen bed. Dan slaapt hij gewoon het lekkerst! Als we onderweg zijn slaapt hij in de auto of in de kinderwagen, maar dat gebeurt alleen als hij écht heel moe is. Eerder geeft hij het vooral in de kinderwagen tegenwoordig niet meer op.

17.00

Er is er eentje wakker. Morris’ middagslaapje duurt meestal ongeveer twee uurtjes, en als hij er klaar mee is, staat er een héél blije baby rechtop in zijn bedje te wachten tot ik hem eruit kom halen. Dat vind ik altijd het allerleukste: dat vrolijke snoetje als hij mij in de deuropening ziet verschijnen.

18.00

We gaan eten! Koen is thuis uit zijn werk en het is etenstijd. Ik kook altijd, en negen van de tien keer eet Morris gewoon met de pot mee. Als we echt té pittig eten of iets wat hij nog niet mag krijgt hij iets anders, maar over het algemeen eet hij gewoon hetzelfde als wij. Dan eet hij ook het beste; als hij wat anders krijgt zit hij het eten van onze bord te loeren. Qua zout is dat geen probleem: ik kook vrijwel zoutloos – wij houden zelf niet zo van zout eten – en gebruik altijd peper, ui en knoflook om maaltijden op smaak te brengen. Na het eten krijgt Morris een schaaltje magere yoghurt als toetje. Als we van tafel gaan hebben Koen en Morris vaak even qualitytime: die hebben elkaar na een hele dag werken gemist! Morris drinkt ondertussen trouwens weer een beker water of thee.

19.00

Als Morris ‘s avonds in bad- of met één van ons in de douche gaat doen we dat rond zevenen.

19.30

Het is bedtijd! Morris zijn dag zit er op. Voorheen kreeg hij nu borstvoeding of een fles, maar sinds we daar vanaf zijn doen we een iets ander ritueeltje. Samen boven de gordijnen dicht doen, nachtlampje aan, boekje uitzoeken, dan op ons bed de slaapzak aan, een boekje lezen, en als het boekje uit is naar zijn eigen kamertje en naar bed. Ik zing zijn slaapliedje en het ‘dag-lief-heertje’, doe zijn muziekdoosje en de babyfoon aan en dan ga ik naar beneden en kleine Morris lekker slapen! Om de volgende dag weer net zo te beginnen. ‘s Avonds voor wij naar bed gaan, gaan we altijd nog even bij hem kijken, zijn dekentje over hem heen leggen en een kusje geven, en dan zien we hem pas de volgende ochtend weer!

En dat is hoe de dagen met kleine Morris er op het moment uitzien! Zoals nu is het al best weer even, en wij vinden dit echt een megafijn ritme. Dat hij met ons mee kan eten is écht ideaal! Nooit het risico dat we ergens zijn zonder zijn voedingen. Alle tijdstippen hebben overigens wel een half uurtje speling. Het komt nooit op de minuut nauwkeurig, maar dit is wel de richtlijn waar we ons zo ongeveer aan houden! Ik denk dat we voorlopig niet van dit ritme af zullen wijken, maar verwacht wel dat zijn slaapjes op den duur wat korter zullen worden. Nu heeft hij ze echt nog nodig; op zich ook niet zo gek gezien de hoeveelheid energie die hij gebruikt als hij wakker is, maar dat zal natuurlijk niet altijd zo blijven. Voor nu hebben we een vrolijk en uitgerust kind en dat is zo prettig. Hij is al vanaf zijn geboorte een méga gemakkelijke slaper, en ik ben echt als een malle aan het duimendraaien dat zijn broertje dat met hem gemeen zal hebben!

De drie R’en doen het hier dus nog steeds heel goed. Herkenbaar, of juist helemaal niet?

Bedankt voor het lezen!

 

 

 

Recommended Posts
Showing 10 comments
 • Marja

  Heel herkenbaar. Had ons ritme kunnen zijn! Alleen eet Lauren standaard 1,5 broodje. Voor de rest is het hetzelfde.
  Merk inderdaad dat structuur haar en ons goed doen. Zij weet waar ze aan toe is en daar vaart ze wel bij. En ik weet ook wat voor tijdstippen ik dingen kan plannen.

 • anoukwvr

  Hi!
  Bij ons was het exact hetzelfde ritme toen Mason 1 jaar was, grappig! Op een gegeven moment ga je over (althans, wij) naar één middagslaap en dat vind ik – nog steeds – heel relaxed!
  Fijne week voor jullie!
  Liefs

 • Tineke

  Leuk om te lezen en te vergelijken. Fedde heeft hier dus niet echt een ritme. We eten wel om vaste tijden, maar wat slapen betreft… De ene dag ik hij kwart voor 6 wakken en de volgende dag weer 8 uur. Zo leuk dat ze gewoon met je mee kunnen eten en je geen aparte babyhapjes meer hoeft te maken.
  Liefs

 • Peggy

  Wat een fijn ritme en wat goed dat Morris heerlijk zijn slaapjes overdag in zijn bedje doet. Mijn zoontje is nu 9 maanden en drinkt sinds kort nog 2 flessen op een dag (ochtend en avond). Wat betreft eten heeft hij een vast ritme, maar slapen echt niet. De eerste 4 maanden sliep hij ontzettend goed, maar daarna was het over. Omdat hij zo kan vechten tegen zijn slaap overdag, slaapt hij ook niet in zijn bedje. Hij valt vaak alleen in slaap tijdens het wandelen of als je in de auto zit. Ik hoop met de tijd ook een dergelijk ritme te krijgen dat hij ook in bed een slaapje wilt / kan doen. Fijne week en leuk om weer een update van jullie ritme te lezen!

 • Celine

  Herkenbaar. Olivier ging alleen wel heel snel naar een middagslaapje. Was wel heel prettig met ook het huis verlaten.

 • Isa

  Een heel herkenbaar en fijn ritme 🙂 Alleen een ochtendslaapje doet Floris bijna nooit meer. Maar verder: Heerlijk. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn en dat werkt. Een uitgerust en vrolijk kindje is zo fijn!

 • Sandra

  Wauw zo leuk dat hij gewoon mee-eet met jullie en dat je niks meer hoeft te prakken! Ons zoontje wordt bijna 11 maanden en krijgt ‘s ochtends (6u45) en ‘s avonds (17u45) nog een fles (die hij weigert vast te houden trouwens, meneer wordt graag bediend :)). Rond 11u30 eet hij geprakte groentjes en rond 14u30-15 uur zijn geprakt fruithapje. Ik hoop dat eens hij 1 jaar is en wat meer tandjes heeft we ook langzaam op volledig vaste voeding kunnen overgaan, dat maakt alles zoveel makkelijker!

 • Marijke

  Heel herkenbaar. Mijn zoontje Jens is 2 weken jonger dan Morris en heeft bijna hetzelfde ritme. Tussen de middag eet hij standaard 2 boterhammen en wij hebben de avond fles er nog wel in.. Daar geniet hij nog zo van en hij slaapt er lekker door heb ik het idee. Grappig hoe gelijk het loopt.

 • Whitney

  Wat leuk om te lezen dat de 3 R’en het ook zo goed bij jullie doen!

  Ons dochtertje is 2 en sinds der geboorte al zo’n fijn dametje (sliep na 3 dagen al door!).
  Hoe ouder ze worden hoe makkelijker het wordt. Wat betreft “vast voedsel” ben ik heel makkelijk geweest en vrij snel haar der eigen gang laten gaan.
  Ons ritme is bijna elke dag het zelfde en dat al een jaar lang, niks te klagen dus.
  07:15 / 07:30 wakker worden, aankleden(als ze baarde peuterspeelzaal gaat, anders lekker pyjama aan).
  Eten , krentenbol(dol op hier!) en wat te drinken.
  10:00 fruit!
  12:00/12:30 lunchen met zijn alle aan tafel , verschilt wat, want als wij een broodje knakworst eten dan eet zij dat lekker ook!
  13:00/13:30 naar bedje
  15:00/15:30 wakker, lekker spelen boodschapjes doen? Of buiten spelen.
  17:30/18:00 eten (eet gewoon met alles mee)
  18:15/18:30 nog even spelen, wat tv kijken of gewoon knuffelen.
  19:00 tanden poetsen wassen/douche pyjama aan en naar bedje.

  Voor ons een super fijn ritme en voor haar ook! Het
  Middag slaapje wil ik altijd thuis doen. En houdt er dus ook altijd rekening mee dat ik dan thuis ben en niet ergens anders ben. Ze heeft het gewoon echt nodig en geeft zelf “bed” ook aan.
  Structuur en ritme is gewoon zo enorm belangrijk en alleen wij kunnen ze dat leren.

 • Irene

  Wij hebben ook echt een ritme kindje. Al vanaf de eerste weken merkten wij dat hij dat echt nodig had. Hij is nu 9 maanden en heeft het volgende ritme:

  Hij wordt de laatste tijd (waarschijnlijk doordat de zon vroeg opkomt, steeds vroeger wakker, maar ligt dan gerust een dik uur in zijn bedje te wachten tot mama komt..

  Ik haal hem meestal 07:00 op, schone luier, aankleden en naar beneden voor een fles + boterham
  Omdat hij dan al een hele tijd wakker is wordt hij rond 09:00 toch echt wel moe en slaapt dan vaak tot 11:00 – 11:30.

  Om 12:00 krijg hij wederom een fles met boterham.
  Om 14:00 gaat hij altijd weer naar bedje maar dit kan ook wel eens een half uurtje eerder of later zijn. Meestal slaapt hij ongeveer 1,5 tot 2 uren.

  Als hij wakker wordt krijg hij zijn fruithap + water.

  18:00 krijgt hij zijn avondeten (nog wel gepureerd). Maar hij lust werkelijk alles!

  Tussen 18:00 en 18:30 komt papa uit zijn werk en gaat lekker met hem spelen, knuffelen en doet hem in badje.

  Om 19:00 laatste fles en lekker koesen. Hij slaapt al vanaf 3 maanden door en hebben nog maar 2 horror nachten gekend.

  Helaas hebben wij alleen totaal geen knuffelkont. Daar moet meneertje niets van weten. Rustig zitten op schoot, boek lezen? Nee hoor, dan wordt ie driftig en wurmt zich los. Liever spelen, ontdekken en vooral staan! Ik moet heel eerlijk zeggen dat dat me wel eens verdrietig maakt.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!