DINGEN DIE IK GRAAG ZOU WILLEN DOEN MAAR NIET AAN TOEKOM

 In Blog, Moederschap

Afgelopen week had ik een gesprek met een vriendin over prioriteiten. Over tijd vrijmaken voor dingen die je écht heel leuk vindt, over die niet-bestaande perfecte balans tussen werk en een privéleven, over hoe je het goed doet voor je man en kinderen zonder jezelf te vergeten. Over keuzes maken waarvan je vooraf niet weet of het ‘t juiste is, en over tijd voor jezelf, als moeder. Het zette me aan het denken. Ik ben heel veel bezig met werk, met geld verdienen en met doelen behalen, maar me er de laatste tijd ook steeds meer van bewust dat daar ook een keerzijde aan zit. Hoewel ik de afgelopen maanden wel echt geleerd heb wat vaker voor mezelf te kiezen en dat als gevolg had dat we regelmatig op zaterdag op een festival stonden zijn er ook een aantal dingen waar ik door gebrek aan tijd gewoon niet aan toekom, terwijl ik dat wel heel graag zou willen. Mijn dagen zijn vooral gevuld met werken, zorgen voor de jongens, en het huishouden, en in de avonden zit ik vaak ook nog tot laat achter de laptop. Met chronisch tijdgebrek als gevolg. Waar ik daardoor minder doe?

Lezen

Lezen is er daar één van. Iedere zomervakantie neem ik me weer voor dat lezen ook buiten de vakanties om voort te zetten. Ik heb een e-reader, ik heb een Kobo Plus abonnement, en ik houd intens van lezen. Ik had als kind een leeshoek waar ik iedere dag als ik om 15:30 uur uit school kwam ging zitten om te lezen. Dat waren meteen de spaarzame momenten dat mijn hersens uitstonden en ik verder écht nergens anders mee bezig was, en dat is eigenlijk nog steeds zo. Alleen die tijd hè. Op een of andere manier vind ik altijd wel iets anders om te doen. Dat ene mailtje wat ik nog beantwoord wil hebben, dat wasje wat nog aan moet, die mand strijk die me in de weg staat, een ander klusje in huis. Het komt er écht te weinig van terwijl het juist zo ontspannend is. `

Vrijwilligerswerk

Afgelopen jaar heb ik me heel erg ingezet voor Amecet in Uganda. Veel van jullie weten dat ongetwijfeld, maar ik heb destijds kleding en andere babyspulletjes ingezameld voor een opvanghuis voor verwaarloosde kinderen, vooral echt kleine baby’tjes nog, en geld gedoneerd. Het voelde zó ontzettend fijn om iets te kunnen doen voor die minimensen die het zo verschrikkelijk hard nodig hebben, dat ik sindsdien een beetje ben aangestoken. De foto’s die ik toegestuurd kreeg van die kindjes in de kleding die wij met z’n allen bij elkaar verzameld hebben zijn me heel dierbaar. Ik hoop dat ik me hier in de toekomst nog veel meer voor in kan zetten. Het gaat me gewoon heel erg aan het hart omdat het contrast met hier niet groter kan zijn. Twee gewenste kinderen die opgroeien in een veilig thuis waar van alles genoeg is, tegenover een opvanghuis waar kindjes zijn van die de moeder is overleden bij de geboorte, die te vondeling zijn gelegd, die voor de poort van het opvanghuis zijn achtergelaten, om welke reden dan ook. Niet te verteren en mooi om daar iets voor te kunnen doen.

 B

Naaien

Dit is er eentje die heel veel mensen niet achter me zoeken, maar ik vind het dus echt fantastisch om achter de naaimachine te kruipen en van alles te fabriceren. Van spulletjes voor de jongens tot kussenhoezen tot het korter maken van mijn eigen broeken ofzoiets: allemaal leuk. Mocht ik ooit op een of andere manier meer tijd overhouden wil ik echt een naaicursus doen. Nu stik ik het allemaal lekker provisorisch in mekaar, maar veel meer dingen kunnen maken lijkt me heel leuk.

Opleiding

Dit is er eentje waar ik binnenkort wel tijd voor móet maken, want iets wat ik al heel lang wilde ga ik nu ook echt doen: een opleiding DTP volgen. Ik heb mezelf met de jaren aangeleerd hoe te werken met Photoshop, Indesign en Illustrator, maar ik weet zeker dat er ook nog heel veel dingen zijn die ik niet weet. Of die gemakkelijker of sneller kunnen. Omdat ik dit voor mijn ‘normale’ baan ook heel veel gebruik ga ik nu dus een opleiding volgen. Wel vanuit huis, dus zelf te plannen, maar alsnog mega spannend. Ik vind het best een uitdaging om dat allemaal naast elkaar te doen, zeg maar.

Uitgebreid koken

Van de week appte ik een vriendin aan het eind van mijn werkdag wat zij ging koken. Toen ze het recept doorstuurde werd ik spontaan overvallen door een gigantische aanval van intens chagrijn. En dat is een understatement. Echt, ik baalde ineens zó hard van mezelf. Van het feit dat ik hele dagen bezig ben met werk en dat resulteert in dat ik vaak a. geen tijd héb om uitgebreid te koken; als ik om 18:00 klaar ben en ik dan nog een uur in de keuken moet gaan staan eten de jongens veel te laat, en ik er daarnaast de tijd ook niet voor neem, omdat ik dus altijd nog werktoestanden van mezelf moet afhandelen. Met als gevolg dat ik vaak uit dezelfde receptenreeks kies, met gezonde en lekkere maar vaak ook wel redelijk snelle keuzes. Voelde ik me dus ineens zo kuttig om. Koen klaagt nooit, die vindt het altijd allemaal heel lekker, maar ik vind het wel zonde dat ik niet meer tijd maak om eens wat andere nieuwe recepten te proberen. Ook omdat ik het wel heel leuk vind om te koken. Dat ga ik dus echt proberen anders te doen.

Events

Bij dit hele blog-instagram-youtube gebeuren komt ook dat ik regelmatig uitnodigingen in de inbox voorbij zie komen van leuke events of andere aangelegenheden. Ik probeer er heel vaak een mouw aan te passen om erbij te kunnen zijn, maar nog veel vaker moet ik het laten schieten omdat het gewoon niet haalbaar is. Met op z’n minst een uur reistijd heen en een uur reistijd terug naar Amsterdam, en dan moet echt alles meezitten, is het niet iets wat ik zó even doe, plus op maandag, dinsdag en donderdag moet ik gewoon werken dus kan ik vaak niet, en om voor de boys dan op maandag of woensdag, als het al zo uitkomt, oppas te fixen, valt ook niet altijd mee. Moraal van het verhaal is dat ik dus vaak nee moet zeggen. Als ik wel kan geniet ik er heel erg van, want ik vind het oprecht heel leuk om te doen.

Benieuwd of jullie ook van die dingen hebben die je graag wilt doen en heel leuk vindt maar waar je door tijdgebrek gewoon niet aan toekomt. Laat vooral achter in de comments, want iets met gedeelde smart;).

Bedankt voor het lezen en voor straks een heel fijn weekend!

Recommended Posts
Showing 11 comments
 • Tineke

  Werken is belangrijk natuurlijk! Ik vind mijn werk leuk, maar ben het allerliefste thuis bij mijn kinderen. Ik heb ervoor gekozen om twee dagen te gaan werken en de rest hou ik vrij voor mijn gezin. We hebben dan niet een groot budget om leuke dingen van te doen, maar wel alle tijd voor elkaar en hobby’s. Ik las ooit zo’n zin, ik weet niet meer precies hoe die ging. Maar het kwam er op neer dat je met werken wel geld verdiende, maar tijd van je leven inleverde. Die tijd krijg je nooit meer terug en tijd is juist het meest kostbare. Dat heeft me toen erg aan het denken gezet. Ik verdien liever wat minder en heb meer tijd met mijn kinderen om mooie herinneringen te maken en mezelf ook genoeg tijd voor mijn hobby’s te gunnen.

 • Mar

  Bewust minder gaan werken hier! Beste keuze ever. Waarom klagen we dat de kids zo snel groot worden? Omdat de dagen aan ons voorbij vliegen. Ik werd geleefd door de drukke dagen en werd wakker met; dit moet vandaag en dat moet vandaag. Nu bewust als ze lief zitten te spelen met een kop thee op de bank en alleen maar naar ze kijken. Dat maakt mij dus intens gelukkig en dankbaar. Voorheen had ik vaak dat ik dan juist snel even boven ging stofzuigen of m’n IG ging checken en beantwoorden en ga zo maar door. IG en FB is voor mij verleden tijd en dat geeft zo bizar veel tijd maar ook vooral rust! Ik mis inderdaad de inspiratie, sommige gezellige contacten en ga zo maar door! Maar mijn kinderen zijm veel meer waard dan welk leuk contact dan ook! Ze zijn NU klein en hebben me NU nodig! Straks hangen ze zelf ook achter een schermpje en heb ik spijt dus voor mij bewuste keuzes en dan nog heb ik het druk hoor haha. Vervelen nooit 😉

 • Femke Postma-Bouwens

  Lijkt me ook heel lastig om meer tijd in te plannen voor deze dingen met een druk gezinsleven/werk etc. Ik ben heel benieuwd hoe dit voor mij gaat lopen in de toekomst (eerste kindje op komst). Wat goed dat je die opleiding gaat volgen, via welk opleidingsinstituut ga je dat doen? Heel veel succes, ik hoop dat het je lukt tijd te vinden om deze dingen voor jezelf te gaan doen! Liefs x

 • Lia

  Leuk om te lezen en ook echt wel herkenbaar! Het beste voor mij werkt het om los te laten en dan is er opeens wel tijd voor dat boek of zoiets. Het zijn ook wel keuzes, ik hoef niet alle tv-series te volgen, dan kan ik ook lezen of iets anders hobbyen!
  Misschien ben je het niet met me eens, maar ik denk dat het niet zo netjes is om de foto’s van de kindjes te plaatsen, voor wie je vrijwilligerswerk deed. Hier mag dat ook niet met onze kindjes…maar misschien vind je dit onzin

  • bijzonderkleinwonder

   Vind ik absoluut geen onzin, maar deze foto’s staan op internet en mogen gedeeld worden; zou ik uiteraard nooit doen zonder toestemming!

 • Michèle Huijsman

  Lezen, heel herkenbaar, probeer wel vaak te lezen als ik in de trein zit naar werk of van werk naar huis. Maar die verrekte telefoon .

  Sauna, vind het zo fijn om af en toe met een vriendin of mijn moeder een dag naar de sauna te gaan, maar door werk en een klushuis zit er weinig in.

  Wijntje/ eten met vriendinnen door alle drukte en omdat iedereen een ander agenda heeft is het al een wonder om een datum te vinden. Zou ze wel liever vaker/spontaner willen zien.

  Series kijken/ knutselen. Ik maak lange dagen omdat ik in Amsterdam werk. Inclusief reistijd ben ik veel tijd kwijt en als ik s avonds gegeten heb , heb ik weinig puf om actief te gaan knutselen of een toffe serie die je collega aanbeveelt ge gaan kijken.

  Ach ja , zie het maar zo kan niet alles hebben. . Heb aan de andere kant een leuke baan en leuke collega’s en een lieve vriend die het begrijpt.

 • Michèle Huijsman

  Vergeten te zeggen! Zou het ooit leuk vinden je ooit in het echt te ontmoeten aangezien mijn oom je collega is . Volg je met veel plezier!

  Liefs ❤️❤️

 • Loes

  Herkenbaar hoor! Hoe hard ik ook probeer, ik hou nooit alle ballen in de lucht. Met name sporten schiet er nogal eens bij in…. Wanneer ik dan jou posts zie langskomen dan denk ik : ‘Hoe doet ze dat toch?’ 🙂
  Ik zit dan weer wel bij een naaiclubje… hartstikke gezellig en je leert er in korte tijd veel bij! Echt aan te raden 🙂 Liefs!

 • Tirza

  Ik heb geen kinderen, maar ben wel minder gaan werken. Vanaf januari zelfs nog maar 2 dagen. Heerlijk! Ik leef niet om te werken, ik werk om te leven. Tot zo’n 1,5 jaar geleden leefden we heel anders. Mooi ruim nieuwbouwhuis, mooie nieuwe auto voor de deur, designertassen, kleding kopen wanneer ik wilde, paar keer per week uit eten. Ondertussen werkten we samen 8-9 dagen per week. En toen kwam de burnout en kwam ik steeds weer terug op de vraag: is dit het leven dat ik wil? Nee. Dus het roer omgegooid. Dan maar met een kleiner budget. Dan maar niet die designertas of -schoenen. Dan maar niet elke paar dagen uit eten. Dan maar minder vaa k kleding kopen (heb er niet eens behoefte aan!). Dan maar een goedkopere auto. We zijn zelfs verhuisd naar een regio die veel goedkoper is, zodat we lagere maandlasten hebben. Steek mijn geld liever in ervaringen die ik voor altijd bij me draag, zoals mooie reizen maken samen, bijzondere momenten delen met de mensen die me dierbaar zijn. Ik heb tijd voor mn hobby’s en om nieuwe dingen te leren. Tijd voor de zaken die we belangrijk vinden. Ik geniet met volle teugen!

 • Sara

  Leuk om te lezen en goed om bij stil te staan! Vond het heel mooi wat je hebt gedaan met de inzameling en zelf heb ik vorig jaar ook een aantal keer meegedaan met soortgelijke acties. Voelt heel fijn en goed! Verder ook interessant om te lezen hoe ook jij de struggle ervaart met de combi van kids, werk, leuke dingen als Events, maar ook zoiets simpels als eten! Zelf kijk ik altijd met bewondering naar je stories of posts bijvoorbeeld. Knap altijd hoe je alles regelt en er ondertussen zelf ook verzorgd en leuk uit blijft zien. Zelf heb ik die balans niet gevonden nog, dus daar ben ik dan van onder de indruk! Maar uiteraard zie je niet alles!

pingbacks / trackbacks
 • […] jaar is, waar ik een artikeltje over schrijf. Echt niet best. Strookt mooi met dat voornemen wat ik hier vorige week al met jullie deelde: meer experimenteren met koken. Ik heb er wel nog een paar op de […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!