RECEPT: HARTIGE TAART

 In Recepten

Toen ik in het archief terug ging kijken zag ik dat dit pas het dérde recept dit jaar is, waar ik een artikeltje over schrijf. Echt niet best. Strookt mooi met dat voornemen wat ik hier vorige week al met jullie deelde: meer experimenteren met koken. Ik heb er wel nog een paar op de planning, waaronder die van mijn favoriete wokgerecht, maar vandaag eerst weer een receptje uit de koker van Mees, wat ik een heel klein beetje aanpaste hier en daar. Hartige taart met prei en spek, al kun je met die vullen variëren, maar daarover later meer.

WAT HEB JE NODIG:

  • pakje hartige taartdeeg – ik neem die van Koopmans
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 4 eieren
  • 150ml kookroom
  • 1 teen knoflook
  • +/- 250 gram spekjes
  • 150 á 175 gram geraspte kaas
  • kruiden naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

  • Haal vijf plakjes uit het pakje hartige taartdeeg. De rest kun je bewaren voor een volgende keer. Leg deze even op het aanrecht om te ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet je quichevorm in met boter of olie. Anders krijg je de taart er straks nooit fatsoenlijk uit.
  • Bak je spekjes aan totdat ze bruin zijn.
  • Snijd ondertussen de groenten, de ui en prei in halve ringen of kwart ringen, de tomaat in fijne blokjes.
  • De groenten gaan ook in de pan: deze bak je even aan.
  • Nu kun je de quichevorm bekleden met de plakken deeg. Verdeel het gelijkwaardig en prik met een vork behoorlijk wat kleine gaatjes in de bodem en zijkanten.
  • Zet de vorm dan 10 minuten tot een kwartiertje in de oven zodat deze alvast een beetje kan garen.
  • Doe de 4 eieren, de kookroom, de teen knoflook, de helft van de kaas en de kruiden in een blender of keukenmachine. Qua kruiden gebruik ik in deze een flinke hoeveelheid peper en een snuf paprikapoeder. Zout vind ik niet nodig omdat de spekjes van zichzelf ook al behoorlijk zout zijn, maar dat is smaak. De blender of keukenmachine omdat het mengsel zo het meest luchtig wordt. En dat is lekker.
  • De spekjes zijn ondertussen wel klaar; die doe je even in een vergiet om uit te lekken. Anders blijven ze te vochtig en vettig.
  • Met de groenten doe je hetzelfde als die een beetje glazig zijn: uitlekken mocht dat nodig zijn.
  • Haal de bodem uit de oven en verdeel het groentenmengsel erover, en daaroverheen de spekjes. Hussel het een beetje door elkaar.

  • Giet dan het ei-room-kaas-kruidenmengsel over het geheel.
  • Strooi tenslotte wat kaas over je hartige taart, en dan kan ie de oven in. Ik zou ‘m op 35 minuten zetten, en dan even kijken hoe de vlag erbij hangt. Als de randjes mooi verkleurd zijn en de kaas goed gesmolten maar niet te bruin zit je goed, en anders laat je ‘m er nog even in!

Ik vind dit dus echt heel lekker. Grote kop soep erbij en een puntje van dit: niks meer aan doen! Het is ook goed in te vriezen, mocht je iets over houden. Een andere heel lekkere variant is met gehakte spinazie en zalm. Dan doe je 2 uien, gehakte spinazie en gerookte zalm in plaats van de prei en de spekjes en tomaat, en doe je in plaats van de kookroom een bakje kruidenkaas door het eiermengsel. Ook méga lekker!

Dat was ‘m weer voor vandaag! Dankjewel voor het lezen!

Recent Posts
Showing 5 comments
  • Gina

    Oh yes weer eens een recept, en wat voor een! Ziet er weer heerlijk uit! Ga ik zeker uitproberen

  • Eva

    Ah ik hou van jullie receptjes!

  • Denise

    Ziet er heerlijk uit ! Maar eens even testen

  • Sabine

    Oewww!! Deze gaat op de boodschappenlijst kom maar door met die recepten! Je ciabattas staan hier ook geregeld op tafel

  • Liesbeth

    Gebruik je voor de zalm variant ook de geraspte kaas? Vorige week die met spekjes gemaakt, die was heerlijk!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!