HALLO, TRIMESTER DRIE!

 In Zwangerschap, Zwangerschapsupdate

trimesterdrie

Het derde trimester is begonnen! Als dit artikel online komt bevinden we ons in week 28, en dat maakt dat het laatste trimester nu echt begonnen is. Ik ben al dik een half jaar zwanger – hoe dan? – en over een maand of drie mogen we onze zoon in onze armen sluiten. Heel eerlijk; ik kan niet wachten!

Dat het derde trimester is aangebroken wil zeggen dat tweederde van de zwangerschap er gewoon al op zit. Dat ik al op 67% ben. Dat we over een dag of 90 papa en mama worden. En oh wat kijken we daar naar uit! Ondanks dat we ons gruwelijk verheugen op de geboorte van ons mannetje ben ik nog lang niet klaar met zwanger zijn. Ik vind het tot nu toe oprecht heel leuk, en heb ondanks de kwaaltjes en kleine ongemakjes heel erg genoten van de eerste twee trimesters. Ik ben ondertussen zo gewend aan mijn groeiende buik dat ik me niet voor kan stellen dat die er op een dag niet meer is. Ook Frummel zijn continue getrappel en zijn geboks beginnen te wennen. Ik schrik er niet meer van, en moet er vooral om lachen als meneer zich op de meest onhandige momenten even duidelijk laat zien. Af en toe zou het best een tandje minder mogen, maar hé, het leven is nou eenmaal geen wensconcert, en ik ben een onwijze bofkont dat hij zo vaak teken van leven geeft.

Ik vond het tweede trimester in vergelijking met het eerste een heel fijn trimester, maar dat komt puur door de onzekerheid van de eerste weken. Die maakt toch dat je nog niet zo van je zwangerschap kunt genieten zoals dat later wel kan. Wat het tweede trimester ook echt wel extra leuk maakt ten opzichte van het eerste vind ik Frummel zijn levendigheid. In het eerste trimester weet je door een positieve test, eventuele vroege echo en kwaaltjes dat je zwanger bent, en dat er een minimensje in je groeit, maar is het allemaal nog zo abstract omdat je het nog niet echt voelt of ziet. Omdat het voor ons de allereerste keer is vond ik het in begin allemaal zo onvoorstelbaar en ‘groots’ en niet te bevatten, dat ik ondanks de blijdschap nog niet écht besefte dat er echt een baby in mijn buik groeit. Ondertussen herinnert die kleine karatekid van ons me er gerust zonder stoppen aan dat hij toch echt wel aanwezig is. Issie even lekker rustig, krijg ik weer een beuk! Zo van ‘halloooo mam we zijn er nog hoor!’ In zowel trimester één als trimester twee had ook ik heus wel last van kwaaltjes. Dat overgeven in het eerste trimester was ik vrij snel beu, en van dat flauwvallen werd ik ook echt niet lyrisch – nog steeds niet overigens -, maar ik kan niet zeggen dat dat voor mij echt een zware wissel trekt op mijn zwangerschap. Fijn is anders, maar ik vind het allemaal te bijzonder om daar te veel bij stil te staan.

Dat je aan het einde van het tweede trimester bij tijd en wijlen, na een flink stuk wandelen of een lange vermoeiende dag, gaat waggelen als een gans is bijzaak. Dat veters strikken ineens een soort hogere wiskunde is geworden, dat bukken niet meer hartstikke vanzelfsprekend is en dat de nachten niet meer zo zijn als voorheen ook. Oh, en dat je vooral niet moet niezen of héél hard moet lachen, omdat je bekkenbodem er gewoon best wel een klein beetje de brui aan heeft gegeven vertellen we er ook maar niet bij. We gaan trimester drie vol vertrouwen en goede moed in. Ik verheug me op de komende twaalf weken. Nog drie maanden genieten van onze kleine man in mijn buik, voor hij er straks echt is. Met een gerust gevoel ook, nu hij een naam heeft, we zijn geboortekaartje al min of meer hebben uitgezocht, zijn kamertje bijna af is en zijn wiegje klaar staat. Ik heb heel erg het gevoel dat we er klaar voor zijn, maar laat ons ventje eerst nog maar een poosje lekker groeien in mijn buik. Dan waggel ik ondertussen gezellig verder en wachten wij gewoon geduldig af!

Wat vond jij de fijnste periode van de zwangerschap? Dankjewel voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Myrthe

  Leuk artikel, en wat een mooie foto ook! Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award, voor meer informatie kan je op mijn site kijken!

  • Michelle

   Dankjewel Myrthe, lief! Ik heb de Liebster Award nog niet zo heel lang geleden ingevuld, maar ik ga ‘m alsnog even bekijken op je site, als de vragen anders zijn kan het leuk zijn om ze alsnog te beantwoorden. In ieder geval heel lief dat je me genomineerd hebt:)!

   • Myrthe

    Geen probleem! Ga de vorige ook even kijken op je site ;). Hooo dat je ze alsnog beantwoordt, haha !

 • Sophie

  Heerlijk om te lezen dat je zo positief in je zwangerschap staat! Ik ken er ook die dat niet doen, terwijl het zoals je al zegt zo een bijzondere tijd is waar je intens van wilt genieten, ondanks de ongemakken. Mooie foto weer!

  • Michelle

   Helemaal met je eens Sophie; ik hoor dat zelf ook heel veel om me heen. Van dat geklaag en gezucht en gesteun tijdens de zwangerschap. Het is heus niet altijd alleen maar hosanna hoor, maar ik vind dat gewoon zonde! Ik geloof er heel erg in dat het echt een keuze is om er anders in te staan. Kwaaltjes heb ik net zo goed als ieder ander, maar ik laat ze niet m’n hele zwangerschap overheersen. Dankjewel voor je lieve comment!

 • Eem

  Leuk 🙂 Loop ongeveer hetzelfde als jij, heb alle blogs beetje na zitten lezen.. verrassend was wel dat je nog tijdens je zwangerschap aan de italiaanse ham (rauwe) ham zit en vitello tonato (ook niet goed tijdens de zwangerschap?) Goed nou zijn het geen hele kilo’s dus zal wel schikken maar dat viel me wel op! Wanneer is je ‘preciesze’ datum

 • Michelle

  Dankjewel voor je reactie Eem! Ik heb inderdaad in goed overleg met mijn verloskundige Italiaanse ham gegeten. Omdat deze gedroogd en gepekeld is, kan hij niet besmet zijn met toxoplasmose. Ik heb inmiddels wel begrepen dat iedere verloskundige en gynaecoloog hier weer anders instaat; ik heb in dit geval gewoon gedaan wat mijn eigen verloskundige aanraadde. Die vitello tonato (één keer), was trouwens door en door verhit en dermate op temperatuur geweest dat ook deze geen enkel kwaad kon. Ik ben best een behoorlijke miep met wat ik wel en niet eet tijdens mijn zwangerschap, en heb deze keuzes in goed overleg met de verloskundige gemaakt:)! Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat die van jou iets anders adviseert. Ik hoorde ook van een vriendin dat haar verloskundige zei dat met oud en nieuw een glas champagne echt geen kwaad zou kunnen, terwijl mijn verloskundige juist zei dat iedere druppel alcohol er één te veel is.. Zo zie je maar; de meningen zijn ook onder de experts verdeeld!

 • Simone

  Ik vond het tweede trimester ook het fijnste. Leuk is inderdaad dat getrappel in je buik. Dat maakt het zo bijzonder. In het derde trimester vond ik het nog steeds super leuk om zwanger te zijn. Een écht dikke buik en de schopjes worden steeds harder. Op het allerlaatst wordt het wel wat zwaarder en is slapen echt lastiger. Het eerste trimester vond ik het minst leuk, vanwege de misselijkheid.

 • Monique

  Hoi Michelle
  Heel goed van je om zo van je zwangerschap te genieten.
  Het is voor mijn 15 jaar geleden maar het is zekers weten het middelste trimester geweest.
  Zoals ik al eens zei hier,heb ik ruim 3 maanden alleen maar overgeven.
  En aan het eind echt ziek geweest en gevaarlijk ziek ook.
  Maar van het middelste trimester heb ik echt wel genoten.X

 • Liess

  ik geniet echt van zowel 2e als nu het 3e trimister, tuurlijk ik vind alles zwaar worden, bukken en fatsoenlijk gaan zitten en opstaan is waardeloos, maar ik vind mijn buik prachtig… en vooral als het beweegt en doet.
  Nog minder dan 9 weken en dan is onze zoon er, kan niet wachten!!

 • Ik vond het ook heerlijk om zwanger te zijn en als ik zwangere vrouwen zie dan gaat het echt weer kriebelen. De medische molen vanaf week 30 had ik graag overgeslagen. Gelukkig was alles goed met onze dochter Naomi en heb ik ook wel genoten in die periode, maar het was ook erg onzeker allemaal.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!