‘HELP, MIJN VROUW HEEFT NESTELDRANG!’

 In Persoonlijk, Zwangerschap

nesteldranggNesteldrang.. Ik zag het eigenlijk van te voren nog niet zo gebeuren. Ik ben van mezelf best een georganiseerd type, verzamel geen grote bergen rotzooi en heb best een gestructureerd huishouden. Dit typische zwangerschapsfenomeen zou dus echt aan onze deur voorbij gaan. Dacht ik. Boy was I wrong!

Het is geloof ik ergens een week of drie geleden begonnen. Rond week 25 bekruipt me ineens héél langzaam zo’n heel onrustig gevoel wat maar blijft borrelen en waar je met geen mogelijkheid vanaf komt. Nou gaat slapen sowieso al stukken minder – karatekid hierbinnen weet de weg naar mijn blaas uit-ste-kend te vinden en heeft er een handje van daar ‘s nachts gezellig tegenaan te gaan liggen schoppen – maar ik lig niet alleen maar wakker meer van alleen de acrobatiek van zoonlief. Nee, ineens realiseer ik me dat ik hoognodig de keukenkastjes eens allemaal leeg moet halen, de inhoud uitgebreid moet sorteren, de kastjes grondig moet soppen en de boel daarna heel georganiseerd weer in moet delen. Bijna paniekerig word ik er van, want hallo, HOE belangrijk is het dat die kastjes er picobello uit zien van binnen? Lijkt me echt wel van levensbelang en toch zeker wel topprioriteit vanaf nu. Daar, op dat moment, maak ook ik kennis met het fenomeen nesteldrang. No way dus dat die aan onze deur voorbij gaat.

Midden in de nacht besluit ik een to do list aan te maken in de Notities app van mijn iPhone. Kan ik daar mooi alles inzetten wat me zo af en toe te binnen schiet wat ik gedaan wil hebben voor Frummel er is. Dan loop ik ook het risico niet dat ik het vergeet en dat ik dan vervolgens weer heel onrustig word van de wetenschap dat ik iets vergeten ben. Lijkt me een hele efficiënte gang van zaken zo. Dat geheugen van mij is namelijk sinds ik zwanger ben echt een dráma! Als ik op sta om drinken in te schenken ben ik in de keuken alweer vergeten wat ik ook alweer ging doen. Typische zwangerschapskwaal ook, maar die even terzijde.

Diezelfde week breidt dat to do lijstje in de Notities app zich iedere nacht wel ietsje uit. Ik bedenk me dat ik nodig de badkamerkasten eens uit moet mesten. Die dingen staan vol met door de maanden (en jaren?) heen verzamelde producten, waarvan we minimaal de helft niet meer gebruiken. Ik ben een tijdje een Rituals en The Body Shop hoarder geweest. Ik wilde hele voorraden van dat spul hebben. Gebruiken? Nee joh, vond ik hartstikke zonde. Af en toe even een snuffelen, want ruiken doet het allemaal oh zo lekker. Maargoed, ondertussen puilt de kast er dus van uit en moet er echt wel wat gebeuren. En dan ons washok slash de bergingkast. Daar staan vazen en potten in waarmee je een hele villawijk van bloemen zou kunnen voorzien, en een verzameling strand- en reistassen waarmee je de overhead cabins van een gemiddeld Ryanair vliegtuigje zou kunnen vullen. Zo ongeveer. Die moet dus ook nodig eens uitgeruimd worden. En dan is er nog één ding. Onze slaapkamer. Toen we net samen gingen wonen was onze slaapkamer een hele fijne plek. Gezellig, ruim en overzichtelijk. Toen ik zwanger raakte moest de kasten- en make-upkamer plaats maken voor Frummel, en dus moest er een grote kledingkast plus twee Alex make-upkasten naar de slaapkamer. Daarmee werd die gezellige slaapkamer van het begin een soort opslag. Gewoon voor het goede doel. Maar dat zit me dus ineens niet meer lekker, zo midden in de nacht. Als we toch bezig zijn moeten we daar ook maar meteen wat aan doen. Na een week heb ik een bomvolle to do list en vind ik het welletjes. Tijd voor actie, lijkt mij.

Ik durf best te zeggen dat mijn man hartstikke gek op me is, maar dit is dus een van die momenten dat hij hartstikke gek van me wordt. Ik ben namelijk zo’n type dat iets bedenkt, en het dan ook METEEN moet realiseren. Niet volgende week, of over een tijdje. ‘Ach, dat doen we wel een keer’ ken ik niet. Nee, zulke dingen moeten meteen. Handen uit de mouwen en gas erop. Tot grote vreugde van manlief dus. Zodra er gelegenheid voor is gaan we samen aan de slag en wordt het huis van onder tot boven onder handen genomen.

En dus zijn we nu in week 28, is de bergingkast van onder tot boven opgeruimd, is het aantal vazen en reistassen gereduceerd tot een schappelijk aantal, staan in de badkamerkasten alleen nog maar spullen die we echt gebruiken óf vanaf nu gewoon gaan gebruiken, en hebben we vijf grote tassen oude meuk weggegooid. De slaapkamer heeft gordijnen, de Alex make-upkasten zijn leeggeruimd en uitgezocht en opgeslagen, en de overgebleven make-up is opgeborgen in een nieuw meubel waar de tv ook mooi op staat. Wel zo gezellig.

Alleen die keuken nog hė. Die kastjes moeten dus nog steeds van onder tot boven gesopt. Maar ach, dat komt wel. Over een tijdje;).

Hadden jullie ook zo’n nesteldrang? Of helemaal niet zo? Ik ben benieuwd! Bedankt weer voor het lezen! X

 

 

 

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • Monique

  Leuke plog..hihi
  Dat weet ik niet meer maar mezelf kennende ben ik bang van wel;-)
  X Monique

 • upje

  Hahahaha! Hier moet ik toch even om lachen. Misschien best niet té hard, want wie weet overvalt het me binnenkort ook wel …
  Ik heb dit bij kind één totaal niet gehad. Ik wilde wel dat het kamertje in orde was, maar dat lijkt me nu ook zo vreemd niet. Momenteel heb ik in mijn hoofd wel honderd dingen die ik nog graag zou doen, maar de energie ontbreekt en dus doe ik helemaal niks. En ja, daar kan ik best mee leven.
  Ik gok dat het grote verschil tussen ons niet persé die zwangerschapshormonen zijn, maar wel het feit dat jij sowieso al veel georganiseerder en ‘opgeruimder’ bent dan ik. Want in het normale leven kan het me ook al bijzonder weinig schelen, dus zelfs als er nu een dosis bijkomt, zal dat allemaal nogal meevallen …
  Ik ben wel eens benieuwd of ik hier deze zwangerschap ook volledig aan zal ontsnappen. Ik mag het hopen, want mijn man in gang krijgen om alles even te gaan oprommelen? Nope, dat gebeurt van zijn leven niet. 😛

 • Nicole Orriëns

  Ik kreeg ook altijd wel nesteldrang. Ook vanuit het idee dat als de baby er was ik minder makkelijk dingen kon regelen of schoonmaken. Dus wilde ik alles van te voren goed op orde hebben.

 • Liess

  Ik heb heel erg nesteldrank, maar geen energie om er iets mee te doen. Lastig dus.

 • magalievanloon

  hahaha heeeeeel herkenbaar!! Ik had er ook zo’n last van ! Manlief werd gek van mij…van plinten poetsen tot de was …alles passeerde de revue!

 • Margriet met de Paplepel

  Haha, ik ben van mijzelf al een beetje zo, dat gaat nog wat worden als de echte nesteldrang toe gaat slaan.

 • Eem

  Haha mooi verhaal 🙂 Erg herkenbaar, maar heb de meeste dingen toch opgeschreven om te doen tijdens mijn verlof.. o.a.. de keukenkastjes want hier gaat bij mij zooo veel tijd in zitten 😉 maar ik begrijp je gevoel haha

pingbacks / trackbacks
 • […] beetje met een bericht over nestdrang / nesteldrang (ik lees allebei, weet iemand daar meer over?!) hier. Toen ik afgelopen weekend vanaf drie uur ‘s nachts klaarwakker was, besloot ik echter van […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!