HOE KIES JE DE JUISTE BASISSCHOOL?!

 In Moederschap

Morris wordt over twee maanden DRIE jaar. Drie. Echt, ik kan ‘t niet aan hoor hoe snel hij groot wordt. Sinds een paar weken gaat hij twee ochtenden in de week naar de peuterspeelzaal. Een nieuwe stap voor hem én voor mij, want ineens is hij niet bij mij, bij zijn oma of bij zijn bonusopa en -oma, maar bij relatief vreemden en moet ik hem in die zin een beetje loslaten. Niet meer om de haverklap een fotootje of een appje over hoe het met hem gaat, maar wegbrengen en ophalen. Dat valt ons allebei nog niet altijd mee. Het afscheid blijft een dingetje en als ik hem moet achterlaten vraagt hij standaard of ik hem daar écht alleen laat, maar ik weet dat het meteen goed is als ik uit het zicht verdwenen ben, dus ik heb goede hoop dat het afscheid nemen vanzelf beter zal gaan. En zo niet, dan nog, want straks als hij naar school gaat, over precies één jaar dus, zullen we wel moeten.

En daar komt dus meteen het volgende puntje, want heb je nét een peuterspeelzaal uitgezocht, gaat het ineens al over de basisschool. Ik weet nog dat Morris geboren werd en ik dacht; dat duurt nog zoooo lang. En nog steeds: een jaar is best even, maar de afgelopen drie jaar met hem hebben me geleerd dat dat dus echt om is in drie keer knipperen. Geen overbodige luxe dus om ons zo ondertussen bezig te gaan houden met basisonderwijs. In Uden zijn behoorlijk wat basisscholen, ergens rond de twintig stuks geloof ik, waarvan een aantal met een wachtlijst. Een van die wachtlijsten is zo lang dat je je kind er zonder grappen al in moet schrijven nog voordat je bevallen bent. Die laatste is de school bij ons in de wijk. Omdat we twijfelden over of dat de juiste school voor ons zou zijn besloten we te wachten met Morris’ inschrijving, en uiteindelijk schreven we de jongens drie (!) dagen na de geboorte van Benjamin allebei tegelijk in, in het kader van mochten we dat dan willen staan ze in ieder geval ingeschreven, maar ze werden toen allebei meteen nummer zoveel op de wachtlijst. We schoven het eigenlijk steeds een beetje voor ons uit, zo van; we kijken nog wel welke school er het beste bij ons past.

En daar noem je meteen iets, want waarop baseer je nou zo’n keuze voor basisschool? Wij hebben vijf scholen binnen vijf minuten rijden. VIJF. Drie daarvan zijn echt heel dichtbij, en ze hebben allemaal zo hun eigen plussen het minnen. Op het oog is vooral de accommodatie verschillend en de schooltijden; over de manier van lesgeven weten we nog te weinig om daar echt zinnige uitspraken over te mogen doen. Die met de wachtlijst is het meest dichtbij, maar heeft een rooster waar wij persoonlijk niet per se heel blij van worden: drie dagen van 8:30 tot 17:00 uur, en twee van 8:30 tot 12:30 uur. Dat tweede is top, maar die drie dagen tot vijf vinden wij gewoon echt heel lang. Dat lijkt me superfijn als je als ouders allebei ook lange dagen maakt omdat je dan minder opvang hoeft te regelen, maar in mijn geval, aangezien ik veel vanuit huis werk en ik flexibel ben qua planning, is het niet echt nodig. Het is vooral een beetje een gevoelsding denk ik, en dat staat ons dus een beetje tegen. Van de andere twee scholen die het dichtste bij zijn heeft er één continurooster tot een uur of twee, en eentje nog echt de ouderwetse schooltijden zoals ik ze ken van vroeger, van 8:45 tot 12:00 uur en dan van 13:15 tot 15:30 uur, behalve op woensdag en vrijdag. Dat heeft ergens z’n charme maar is qua op en neer rijden misschien niet het meest ideaal. Afijn: waar doe je goed aan? Uiteindelijk zijn die praktische dingen allemaal een beetje bijzaak natuurlijk en gaat het vooral om het onderwijs, maar ook daarvoor geldt dan weer: HOE beslis je? Want als je die rapporten inziet die je daarover online kunt vinden scoren ze allemaal gewoon prima.

We gaan bij ze allemaal kijken, en dan hoop ik dat ons gevoel ons wel zal zeggen hoe of wat. Ik vind het op één of andere manier gewoon best wel een dingetje; zo’n basisschool! Ze moeten er toch echt wel heel veel tijd doorbrengen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips! Hoe hebben jullie een basisschool uitgekozen? En gebaseerd op wat? Wat was voor jullie doorslaggevend en waar moeten we echt op letten? Laat me dat vooral even weten hieronder in de reacties. Gelukkig hebben we nog even. Om te kiezen, maar vooral ook om aan het idee te wennen.

Dankjewel voor het lezen en bij voorbaat voor jullie tips!

 

Recommended Posts
Showing 24 comments
  • Wendy

    Onze basisschool is in dezelfde straat als waar we wonen. Die had dus ook een grote voorkeur, puur op basis van het gemak. We zijn nog bij 1 andere school wezen kijken (bij ons in de plaats zijn 5 basisscholen) maar zodra we daar over de drempel liepen wisten (voelden, al klinkt dat heel zweverig) we dat die het niet ging worden. De school in de straat was een warm bad, heel vertrouwd, kneuterig gezellig. En dat vond onze Ruben ook. Neem Morris dus ook zeker mee met scholen bezoeken.

  • Kirsten

    Onze dochter is 3.5 en gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Wij kiezen uit 2 scholen. Een op loopafstand en de ander 10 minuten fietsen( ook dichtbij) hier en daar hoor ik verhalen. Ik ben zelf kleuterjuf dus kijk met andere ogen naar onderwijs misschien maar in dit geval wil ik vooral de moeder zijn. Ik kijk naar mijn dochter en hoe zij is in de scholen. Wat zij er van vind, hoe zij reageert. Tenslotte is zij degene die er al die dagen en uren moet zijn en zich moet ontwikkelen. En dat gaat alleen als zij zich blij en vrij voelt!

  • Lynn

    Goedemorgen. Ik denk dat kiezen voor de school waar je uiteindelijk het beste gevoel bij hebt het belangrijkste is.. ook over het onderwijs valt nog weinig te zeggen en gelukkig wonen we in een land als Nederland waar onderwijs over het algemeen overal goed is. En dagen tot 17 uur jeetje wat lang, zou ook zeker mijn voorkeur niet hebben. Succes! Xx

  • Linda

    Ppfff wat lastig hè! Wij hebben besloten voor Jason na de carnavalsvakantie te gaan kijken (hij is nu 2.5). De school met de wachtlijst vanaf de zwangerschap slaan wij over vanwege de tijden. Wij hebben besloten bij beide scholen in de buurt te gaan kijken, plus de vrije school en de scholen richting het centrum . En dan ook maar hopen dat ons gevoel ons gaat helpen. ..
    Ik hoorde gisteren trouwens dat een aantal scholen in ons dorp jaarlijks een open dag hebben. Misschien is dat nog een idee om laagdrempelig een goede te krijgen bij wie ze zijn, waar ze voor staan en wat voor gevoel het geeft!

  • Ellen

    Wat lastig lijkt me dat als er zoveel basisscholen zijn! Maakt de keuze extra lastig. Ik zou echt puur op gevoel afgaan dan.
    Hier is de keuze snel gemaakt met één basisschool in het dorp. Kindjes uit kleinere dorpen om ons dorp heen komen ook naar onze basisschool.
    Ene kant jammer dat je niet kunt kiezen (of je moet een stuk naar andere dorpen gaan rijden) maar aan de andere kant weet ik ook niet beter. Iedereen die ik ken ging en gaat gewoon maar die basisschool.

  • Lobke

    Ik denk dat jullie Morris in de schoolkeus een grote rol moeten laten spelen. Hij moet 8 jaar lang op deze school doorbrengen. Omdat hij best wel gevoelig is, zal hij de sfeer binnen de scholen direct aanvoelen en daar iets van vinden.
    Lees op de site de schoolgids en het inspectierapport, maar dat hebben jullie vast al wel gedaan. Als je de plussen en de minnen van beide scholen tegen elkaar kan wegstrepen, is het gevoel (van Morris) op de school het belangrijkste.

  • Jolanda

    Ik werk zelf in het basisonderwijs als intern begeleider en vervangend directeur. Ik ben zelf geen moeder en zou waarschijnlijk enorm kritisch zijn haha. Ik denk dat mijn beste tip is: ga op de scholen kijken. En dan het liefst onder schooltijd. Vraag een kennismakingsgesprek en rondleiding aan. Scholen hebben vaak open dagen, maar toch vind ik dat je het echte gevoel krijgt als je de school op een reguliere dag ‘in bedrijf ziet’. Ik geef wekelijks rondleidingen door onze school en vind dat ouders dan pas echt de sfeer kunnen proeven. En als het kan: neem Morris en Benjamin mee! De meeste scholen vinden dat juist leuk, zo kun je ook zien hoe zij reageren.

    En dan nog een ‘inhoudelijke’ tip. Kijk of je doorgaande lijnen ziet. Doen leerkrachten in groep 1-8 bepaalde zaken op dezelfde manier? Of doet elke leerkracht wat anders? Welke mate van voorspelbaarheid is er voor de kinderen, ook als ze dus het jaar erna bij een andere juf of meester in de klas komen.

    Oké, ik heb nog 100.000 tips, maar volg vooral jullie gevoel! Succes!

    • Milou

      Sluit ik me bij aan! Heb ook een paar jaar op een basisschool gewerkt. Zou het praktische aspect minder zwaar laten meewegen dan het onderwijs (wat je kan ervaren wanneer je in de school komt). Ga ook eens online zoeken naar de verschillende onderwijsvormen (Jenaplan, Montessori, Dalton, ed) en kijk wat jou aanspreekt. En natuurlijk of je het belangrijk vindt of de school een bepaalde geloofsovertuiging erop nahoudt.

  • Marjolein

    Wij moesten Jill vóór 1 maart inschrijven. 2 scholen dicht in de buurt en allebei erg goed! Wij kozen voor ‘t continuerooster. De ene school heeft die wel dus dat gaf uiteindelijk de doorslag. Plus iets makkelijkere/veiligere weg om naar toe te gaan! Succes! Wachtlijsten kennen wij hier niet en schooltijden tot 17.00 uur? Bizar!

  • Kin

    Onze zoon wordt in juli 3 en staat nu al een half jaar ingeschreven op de basisschool. Nadat we verhuisd zijn, zijn we direct gaan kijken welke scholen in de buurt zaten. Eentje is 3 minuten lopen van ons huis vandaan en zit recht tegenover het kinderdagverblijf waar hij nu elke woensdag is. We hebben bij die school een rondleiding en intake aangevraagd en hebben Ted meegenomen. Dat ging zo goed en leuk dat we hem direct hebben ingeschreven en niet eens meer verder gekeken hebben. Het is een klein, kneuterig gezellig schooltje en we kregen Ted niet meer mee uit groep 1 en 2, hij speelde gelijk mee of het niks was
    Hoewel het allemaal veel te snel gaat, is het ook wel een fase waar ik me op kan verheugen. Ophalen uit school en dan zijn verhalen aan de keukentafel met een kopje thee en een koekje. Geweldig lijkt me dat.

    • Kim

      Oh en dat het wegbrengen naar de peuterspeelzaal nog niet meevalt lijkt me heel normaal toch? Hij gaat toch pas sinds vorige week? Onze zoon ging ook “ineens” toen hij 2 en 4 maanden was 1 dag per week naar het kinderdagverblijf en dat ging ook de eerste 5/6 weken niet zonder tranen hoor. Wennen duurt even lijkt me 🙂

  • Marjolein

    Afgelopen maand 2 scholen bezocht met beide andere tijden en andere lesmethodes maar ons gevoel bij school 1 was direct anders dan school 2 en dat heeft bij ons mede de doorslag gegeven.
    Wij hebben daarnaast ook goed gekeken naar de lesmethodes en of dit bij ons meisje past.

    Ik kan niet anders zeggen dat verdiep je goed in de verschillende methodes, volg je gevoel en kijk naar waar jullie de jongens het beste vinden passen.

  • Fleur

    Wij moesten ons zoontje met 1 jaar al inschrijven, in de gemeente Den Haag ging dat toen zo. Die school voelde toen goed, nadat hij daar was wezen wennen met 4 jaar hebben we hem er toch afgehaald. Het voelde toch niet goed. Nu op een andere basisschool en hij heeft het er erg naar zijn zin gelukkig! Blij dat we toch zijn geswitcht na lang twijfelen. Doe wat goed voelt voor jullie en vooral voor Morris! De woensdag en vrijdagmiddag vrij is wel fijn hoor, ze zijn zo moe in het begin. Hele stap hè die basisschool. Al veel traantjes gelaten toen haha 😉

  • Nienke

    Sfeer is heel belangrijk op een school, die voel je het beste op een normale schooldag inderdaad, zoals hier eerder al geschreven werd. Ook zou ik je adviseren je te verdiepen in de types onderwijs die er op de scholen gegeven wordt. Vrije school, Dalton, Jenaplan, traditioneel, er is zoveel keus en het is wel echt van belang dat het type onderwijs bij je past.
    Verder zou ik ook zeker even nagaan waar evt buurkinderen heen gaan. Vanwege het spelen maar ook om naar ervaringen te vragen.
    Succes!!

  • Tessa

    Wij zijn meer ouders ( oke vooral ik als moeder) Van het praktische. Kunnen de kids uiteindelijk zelf veilig op school komen en is het (dus) op loopafstand…. daarna kijken hoe of wat. Maar ook daar ben ik niet heel moeilijk in, want je weet het pas echt als je kind op school zit. Maar het sfeertje moet er zijn en dat je goed ontvangen wordt… thats all (voor ons)

    Succes

  • Karin

    O het gaat zó bizar snel! Het lijkt gisteren dat onze Morris starte op de voorschool en inmiddels is hij 3,5 en start hij in het nieuwe schooljaar (hij is van 1 september) al in groep 1.. Wij zijn voor regulier onderwijs gegaan met ‘ouderwetse’ schooltijden. Groep 1 is iedere vrijdag vrij en groep 2 om de week op vrijdag. School legt meer nadruk op sociaal emotionele ontwikkeling, lekker in je vel zitten etc dan op cognitie. Dus géén streber school. Ik heb zelf in het onderwijs gewerkt en werk nu bij de Jeugdbescherming, dus wel wat ervaring en verschillende dingen gezien. Dit voelt voor ons het beste. Ik zou letten op sfeer inderdaad, hoe voelt het als je door de school loopt? Wat doen ze aan muziek en andere vakken buiten het rekenen e.d., hoe groot zijn de groepen, werken ze met thematisch onderwijs, wat verwachten ze van de kinderen (hoge cijfers? Huiswerk?) etc. Ik heb ook wat in de omgeving gepolst naar de ervaringen van andere ouders. Succes met het zoeken!

  • Jennifer

    Onze keuze was snel gemaakt. We verhuisde 4 maanden voordat onze oudste 4 werd dus hadden niet heel lang meer de tijd. Nu heel erg blij dat we hier wonen . Als er geen rij huizen voor zou staan zien we de school staan vanuit het raam. Heel makkelijk nu met spelen op het schoolplein. Zoon lief is bijna 6 Dus het los laten is weer een stapje verder…. schooltijden zijn top. Lekker ouderwets met thuis je boterhammetje eten en daarna weer naar school. En t/m groep 4 de woensdag en vrijdagmiddag vrij !!! Succes met jullie keuze

  • Melanie

    Hier gaat de jongste in het dorp naar de dichtbijzijnde school. Begon met pauze tussen de middag, na 2 jaar werd er over gegaan op continu rooster. Ook prima! De oudste 2 zaten op een andere school, waar we toen dichtbij woonden.
    Mijn ervaring: elke school heeft wel iets, het ene jaar hebben ze “de leukste juf ever” en het jaar erna misschien weer wat minder. Zo is het nou eenmaal :). Als ik jou was zou ik je moeder om advies vragen, hoe zij dat vroeger deed.. en dan blijkt de keuze vast minder moeilijk dan je dacht!!

  • Cintha

    Heel veel is al genoemd, maar wij vonden het vooral belangrijk dat onze kinderen ‘gezien’ worden oo school. Twee scholen bezocht, bij de ene school keken ze Pepijn bijna niet aan en bij de andere school reageerden ze zó leuk op hem!
    Dat helpt je wel hoor, bij het maken van de juiste keuze..
    Succes, het blijft een lastig iets!

  • Ivon

    Volg je gevoel! Mijn kinderen zitten op die ene school tot 17 uur. Dat is een soort Scandinavisch concept, met blokken onderwijstijd en blokken (leerzame en leuke!) bso tijd tussendoor, extra vaak gym en buitenspelen. En gezamenlijk warm (en gezond) eten en twee keer fruit. Heel modern en heel erg van deze tijd! Voor ons ook heel praktisch en de kinderen vinden het fantastisch. Maar als het voor jou niet praktisch is, dan kies je de school die het beste voelt. Succes!

    • Lieke

      Mijn kinderen zitten op een soortgelijke school. Elke dag tot 16:15 uur, warm eten op school, en veel activiteiten als kunst en cultuur, natuurprojecten, sport, museumbezoek e.d.

      Het zijn lange dagen, wat op zich voor ons helemaal niet noodzakelijk is, maar mijn kinderen vinden het geweldig. Het is ook duidelijk, elke dag dezelfde tijden en hetzelfde ritme. Het past veel beter bij ons dan het traditionele onderwijs.

      Volg je gevoel, kijk naar je kind en wat het beste bij hem/jullie past.

  • Marijke

    Ik hoor veel mensen zeggen dat ze het liefst voor een kleine, gezellige, kneuterige,.. school kiezen, maar dat vind ik niet echt zo’n groot voordeel. Ik zat zelf op een heel kleine basisschool en zat met 10 andere kinderen in de klas. Dat kan soms jammer zijn aangezien er dan niet zoveel keuze is voor vrienden. Ik kon kiezen tussen de ‘meisje meisjes’ of de ‘stoere jongens’ en vond dat ik er zelf een beetje tussen inzat en heb dus nooit echt heel veel vriendjes gehad.

  • Mandy

    Lastige keuzes! Ik ben zelf kleuterjuf en ik ben wel voorstander van een continuerooster. Het geeft de kinderen meer rust, omdat ze niet twee keer afscheid hoeven nemen van hun ouders. Zij weten niet beter dan gezellig met de kinderen in de klas te eten. Vraag rondleidingen bij de scholen aan. Dan kan je al een stukje sfeer proeven en voelen of jullie je er wel of niet fijn voelen! Heel veel succes!

  • Sylvia

    Omdat ik zelf in de kinderopvang werk, vond ik pedagogiek heel belangrijk.
    Hoe wordt er met de kinderen omgegaan?
    Stel de vraag over pedagogiek en het antwoord geeft je al een beeld over of het een soort luizenmoeder idee is:
    je hebt net pech of mazzel bij wie je zit, of is er een algemene uitstraling waar een directeur/directrice ook mee bezig is.
    In kleuterklassen is veel verschil. Bij de een moet je in groep 1 je al aan allerlei regels houden, werkjes doen etc, de ander laat de kinderen in de kleuterklas veel vrijer.
    Ook: is er ruimte om fouten te maken? Is er ruimte om je creatief te uiten zoals jij dat wil? Of maak je als kleuter alleen maar voorgeknipte kerstbomen/paashazen waar het exacte voorbeeld nagemaakt moet worden?
    Tip: kijk de docu ‘alphabet’ over onderwijs.

    En dan heb je nog Jenaplan, montessori, dalton, vrije school. Dit moet je onderzoeken en kijken wat bij Morris en Benjamin past.
    Het gevoel op school is heel belangrijk, maar ik kijk ook erg naar publiek en heb veel gehad aan tips van mensen uit de wijk die al tevreden of ontevreden waren over bepaalde scholen.
    Succes!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!