MORRIS 7 MAANDEN: ONS RITME

 In Baby, Moederschap

Vorige week, met Sinterklaas, was Morris alweer precies 7 maanden oud. 7 maanden! Niet te doen vind ik het; nog drie keer knipperen met mijn ogen en dan vieren we zijn eerste verjaardag al. Te bizar. Ik kan er maar niet over uit hoe snel de tijd vliegt. We hebben het nog dagelijks over de dag dat hij geboren werd, en nu zijn er zomaar al zeven maanden voorbij. Hoe dan? Typisch gevalletje ‘time flies when you’re having fun’ dit. Ik schreef al twee keer eerder een artikel over Morris zijn ritme, en ik kreeg daar heel veel leuke reacties op, dus nu hij het halfjaar alweer ruim gepasseerd is en alles weer helemaal anders is leek het me wel tijd voor een update! Als je benieuwd bent hoe we het nu doen met voedingen, hapjes en slaapjes; vooral even verder lezen!

img_4602

Wat is er veel veranderd sinds de laatste keer dat ik Morris’ ritme beschreef.. Inmiddels eet hij als een bootwerker, drinkt hij behalve melk ook thee en water, en doet hij heel hard zijn best om ‘papa’ en ‘mama’ te zeggen. Hij is nog altijd even tevreden, en wij dus ook, hoewel hij wel echt een karaktertje begint te krijgen. Zo kan ie bloedje driftig worden als zijn lievelingsspeelgoed te ver buiten zijn bereik is en als hij zijn eten niet snel genoeg krijgt – dat heeft ie van z’n ouders denk ik;) – maar over het algemeen mogen we niet klagen en is hij vooral erg lief. Morris krijgt nog steeds volledig borstvoeding. We zijn inmiddels terug naar drie voedingen per dag, en dat gaat hartstikke goed. Ik had never nooit gedacht dit in een 7 maanden update te schrijven, omdat ik nooit geambieerd heb ruim zeven maanden borstvoeding te geven, maar nu het zo goed gaat ben ik voorlopig nog niet van plan om te stoppen en hoop ik het eerste jaar – als het zo voorspoedig blijft gaan – toch wel vol te kunnen maken. Waar Morris de eerste periode groeide met een halve kilo PER WEEK, ja echt, heeft die groei zich nu wat gestabiliseerd en zit hij net een minifractie boven het gemiddelde lijntje. Qua curve echt een borstvoedingskind dus. Die gigantische groei van in het begin neemt nu af, en de 13 kilo die zijn vader woog met z’n eerste verjaardag lijkt Morris niet te gaan halen. Hartstikke prima.

We proberen nog altijd zo flexibel mogelijk met hem te zijn. Nu we volle bak aan het klussen zijn hebben we ook geen andere keuze; er moet gewoon teveel gebeuren om op de minuut vast te houden aan onze regeltjes. Wel is Morris echt een regelmaatkind. De drie R’en die ik wel eens vervloekt heb werken voor hem gewoon heel erg goed. Hij doet slaapjes op vaste tijden, het liefst in zijn eigen bedje, af en toe in de kinderwagen of in de auto, en krijgt op vaste tijden zijn voedingen. We merken aan hem dat hij daar echt baat bij heeft, en we vinden het zelf ook wel prettig om een soort houvast te hebben.

Ons ritme ziet er tegenwoordig zo uit:

7.30

Morris wordt wakker! Toen hij ziek was hadden we twee wat onrustigere nachten, en ook vorige week had hij er twee nachten even niet zo’n zin in, was hij vroeg wakker in zijn eigen bed waarna hij lekker tussen ons in belandde en daar verder sliep, maar over het algemeen slaapt hij heel goed in zijn eigen bedje. Zo rond 7.30 horen we hem vaak gezellig brabbelen, en als ik hem uit bed ga halen ligt hij zijn aap door zijn bed heen te slingeren. Goedemorgen vriend! In het weekend haal ik hem dan uit bed en knuffelen we nog even in het grote bed; op doordeweekse dagen is het meteen tijd voor actie en kleed ik – of Koen als hij daar tijd voor heeft – hem aan. Voorheen ging ik altijd kolven op dit tijdstip, maar dat doe ik tegenwoordig niet meer! Vind ik zelf héél erg fijn.

8.00

We zijn allebei aangekleed en klaar om de dag te beginnen. Tijd voor de eerste voeding! Die geef ik hem vaak op ons gemak op de bank. Vijf minuutjes aan de ene kant, vijf minuutjes aan de andere, en de dag kan weer beginnen! Even liedjes zingen, knuffelen, beetje spelen; dan kunnen we er de hele dag tegen. Als ik moet werken rijden we rond 8.30 naar mijn werk.

9.15

Tijd voor de fruithap. Daar beginnen we de dag mee. Wordt Morrisje namelijk superblij van, en ik dus ook. Kaki, mango en banaan zijn zijn grote favorieten. Hij eet zo tussen de 100 en 150 gram, afhankelijk van welke fruitsoort het is. Banaan eet hij gewoon zelf uit het vuistje, en mango en kaki maak ik wat fijner in de babycook omdat het anders zo’n smeerboel wordt. Ik maak geen gemixte fruithapjes maar geeft één soort per keer. Als ik op mijn werk ben krijgt hij dit hapje van oma; ik ga dan meteen aan de slag. Na deze voeding leg ik Morris op zijn speelkleed zodat hij zichzelf even kan vermaken. Dat kan hij gelukkig erg goed. Spelen met Sophie’tje (de giraf ja, de uitvinding van de eeuw wat Morris betreft), met zijn O-balls (ook favoriet, kun je zo lekker keihard mee gooien en slaan) of met Pelle’s staart (zeker wel de allerleukste).

10.00

Morris is moe! Om tien uur gaat Morris altijd naar bed voor zijn ochtendslaapje. Vaste prik! Als er geen bed in de buurt is slaapt hij vaak in de auto of in de kinderwagen; rond deze tijd sluit hij altijd wel even zijn oogjes. Als ik hem naar bed breng houden we ons uiteraard aan ons vaste bedritueeltje – komtie weer; je bent een gewoontedier of je bent het niet hè – en over het algemeen slaapt hij daarna letterlijk meteen als hij in bed ligt.

11.15

Zo, klaar met slapen voor nu! Dit tijdstip verschilt nog wel eens. De ene keer houdt hij het na drie kwartier al voor gezien en de andere keer blijft hij bijna twee uur liggen, maar over het algemeen slaapt hij zo’n uur tot anderhalf uur in de ochtend. Rond 11.15 haal ik hem uit bed, verschoon ik hem, trek ik hem zijn kleertjes weer aan en gaat hij weer even lekker spelen. Of knuffelen! Dat doen we ook vaak na z’n ochtendslaapje. Of eigenlijk wel na ieder slaapje.

12.30

Voeding numero twee van de dag! Voor we gaan lunchen geef ik hem weer een borstvoeding. Dit is vaak een beetje een halve bak voeding. Hij heeft niet zo veel dorst als ‘s ochtends en ‘s avonds, dus hij drinkt wel, maar vaak echt maar een paar minuutjes. De wereld om hem heen is zo midden op de dag stukken interessanter! Deze voeding krijgt hij ook niet stipt om 12.30. De ene keer is het pas net twaalf uur geweest; de andere keer is het al tegen enen. Ligt er maar net aan hoe het uitkomt. Als hij klaar is met drinken aan de borst gaan we lunchen! Morris eet tussen de middag een boterhammetje met boter. Af en toe krijgt hij er een beetje smeerkaas, biologische baby-appelstroop of kipfilet op. Gaat er allemaal in als zoete koek! We geven hem de korstjes vaak uit het vuistje, en de rest van de boterham in stukjes. Bij zijn boterham wat thee of water, uit een fles of uit een normale beker. Die normale beker is súperinteressant, en hoewel het een waar waterballet wordt als hij daaruit wil drinken is het wel heel leuk om te oefenen. Na het eten is het weer speeltijd!

14.00

Het is bedtijd! Ik breng Morris weer naar bed volgens hetzelfde ritueeltje als altijd. Schone luier, kleertjes uit, slaapzak aan, hele dikke knuffel en kus, slaapliedje en dan gaan de oogjes dicht. Hij is nu vaak zo moe van het spelen en eten dat hij vrij snel in slaap valt.

16.15

De middagdut zit erop. Morris wordt vaak rond 16.15 weer wakker, al kan dat ook wel eens 16.00 of 16.30 zijn. Als hij goed wakker is, is het echt een feestje om hem uit bed te gaan halen. Een brede glimlach en twee uitgestrekte armpjes als ik bij zijn bedje kom.. SMELT! Als ik op mijn werk ben gaan we nu naar huis toe samen.

16.30

Morris krijgt een tussendoortje. Een soepstengel, rijstwafeltje of wat fruit uit het vuistje, en een beker thee. Hij is heel gemakkelijk met eten en vindt alles lekker, en als hij het dan zelf op mag eten al helemáál. Na dit snoepmomentje gaan we vaak lekker even samen spelen en knuffelen tot Koen thuis is. Als die binnenkomt wordt Morris altijd helemaal hyper. Misschien wel een van de leukste dingen aan deze fase: de blijdschap in zijn ogen en de schaterlach als hij ons herkent. Als Koen thuis is hebben vader en zoon even een momentje samen; ik begin aan het eten. Als Morris overdag slecht geslapen heeft omdat we veel onderweg waren doet hij na dit tussendoortje vaak nog heel even een halfuurtje zijn ogen dicht; anders duurt de avond hem veel te lang.

18.00

We gaan avondeten! We hebben een Stokke Tripp Trapp, maar die staat nog bij mijn oom en tante – het was een cadeautje:)! – tot we in ons nieuwe huis gaan. Nu zit Morris altijd in zijn Bumbo stoeltje om te eten, en dat gaat helemaal prima. Morris eet ‘s avonds tussen de 200 en 250 gram aardappels, rijst of pasta met groenten. Hij lust álles, behalve wortel. Zodra ik hem dat voor schotel komen de gekke bekken en vieze gezichten tevoorschijn, en hoewel ik het na de eerste keer nog een paar keer heb geprobeerd reageert hij iedere keer hetzelfde; gewoon niet zijn ding denk ik! Favorieten zijn zoete aardappel met bloemkool, aardappel met broccoli en courgette en rijst met pompoen. Eigenlijk gaat alles er wel in. Behalve die wortel dus, daar hoef ik niet mee aan te komen. Als zijn eten op is en hij nog trek heeft krijgt hij nog een beetje yoghurt met wat gepureerd fruit erdoor; vindt hij súperlekker. Na het eten speelt hij vaak nog heel eventjes, en daarna is het knuffeltijd. Lekker even op de bank met een boekje, samen spelen en liedjes zingen. Om de dag gaan we om 19.00 samen onder de douche, en hoewel hij niet bepaald een lichtgewichtje meer is, blijft dit zo genieten!

19.30

Morris krijgt zijn laatste voeding. We hebben een verhaaltje gelezen, uitgebreid geknuffeld, Morris heeft een schone luier en zijn slaapzak al aan, en dan drinkt hij voor de laatste keer vandaag aan de borst. Voor deze voeding nemen we lekker de tijd. Aan de ene kant drinken, even een boertje laten, knuffelen, en dan drinken aan de andere kant. Als hij heel moe is valt hij vaak aan de borst al in slaap; als dat niet gebeurt is wordt hij lekker slaperig van het drinken. Negen van de tien keer leg ik hem slapend in bed. Als hij nog niet slaapt heeft hij er vaak heel even moeite mee; hij wordt dan even verdrietig als ik de kamer uitloop, maar met een paar keer aaien over z’n bol, zijn speentje en zijn aap valt hij over het algemeen toch redelijk snel zelf in slaap. En dan horen we hem de hele nacht niet meer. Als wij zelf naar bed gaan, gaan we hem altijd nog een kusje geven, maken we zijn kleine nachtlampje uit, en dan zien we hem de volgende ochtend rond 7.30 weer!

Zo zien onze dagen er nu uit! Dit ritme hebben we eigenlijk al best een hele poos zo, en ik verwacht dat het voorlopig ook niet echt zal veranderen. Hij zal zometeen bij het ontbijt wel een boterhammetje gaan eten ook, en zijn ochtenddutje wat verkorten, maar ik hoop dat we nog even van dit lekkere ritme mogen genieten. We hebben onze draai écht gevonden. Sorry hoor, dat ik er weer zo’n gigantische lap tekst van heb gemaakt, maar op een of andere manier faal ik er echt kéihard in Morris z’n ritme heel kort en beknopt te beschrijven.. Jullie zullen het dus met de lange versie moeten doen, haha. En dan was dat hem weer voor nu!

Zijn jullie ook van de drie R’en? Of juist helemaal niet? Ik ben benieuwd, vind het altijd leuk om te horen wat voor ritme jullie kindjes hebben. Bedankt voor het lezen weer!

 

 

Recommended Posts
Showing 10 comments
 • Loes Johanna

  Leuk om te lezen, ook al is het geen korte beknopte versie. 😉 Ik heb nu nog geen ritme om te delen, ons meisje wordt begin volgend jaar geboren.

 • Anne

  Oh heerlijk ritme! Toen Mees die leeftijd had waren zijn ochtend- en middagslaapje omgedraaid. Echt zo gek, hij sliep sochtends zo 2,5/3 uur en dat na n goede nacht. Opzich wel erg fijn want dan had ik de middag altijd om iets te doen. Hij slaapt ook echt het beste en lekkerst in z’n eigen bed Inmiddels waren we over naar 1x slapen, mag ook wel met 16 mnd, maar sinds n week wil meneer weer 2x naar bed. Niet heel praktisch maar n super chagrijnig kind hebben ook zeker niet! Dus we zijn maar weer wat aan t experimenteren…. komt ook allemaal wel weer goed! Geniet lekker van elkaar, liefs

 • Isa

  Ik ben ook fan van de drie R’en. Floris heeft er veel baat bij! Zijn ritme ziet er ongeveer hetzelfde uit: drie keer dringen en voor de rest vast voedsel. Maar wat gaat het snel hè! Komende zondag is Floris ook al weer 7 maanden… Het gaat heel snel, maar dingen zoals de eerste pogingen tot praten zijn ook wel echt super leuk! Liefs x

 • Isa

  Drinken* natuurlijk!

 • Eline

  Altijd leuk om te lezen! Bij ons ziet het er ongeveer hetzelfde uit, alleen heeft ons vriendje besloten dat het tegenwoordig mooi is geweest rond 5/6 uur… niet fijn want hij was eerst net zo’n goede slaper als Morris! Des te meer besef ik me wat een geluk we hadden de eerste maanden 🙂 Ochtend slaapje is dus vaak 2/3 uur en de middag kort. Vans krijgt nog 4 voedingen, net sinds een week de laatste avond voeding eruit gehaald. Best fijn om weer een keer vroeg naar bed te kunnen. Ik vind het fijn voor mij en voor Vans om de 3 R-én te handhaven, altijd 1 slaapje in zijn eigen bed en verder lekker flexibel kunnen zijn. De tijd vliegt en soms mis ik mijn kleine baby maar al deze nieuwe fases vind ik ook geweldig! Fijn weekend alvast!

 • Kim

  Wat leuk om te lezen en idd heerlijk ritme zo te zien 🙂 Ons zoontje Ted is nu ruim 5 maanden en het gaat bij ons nu ook ontzettend goed. In het begin ging het allemaal best moeizaam maar ineens was er een fijn ritme. Fijn dat alles zichzelf altijd oplost! Ted’s dag begint ook rond half 8 en gaat dan om 9 uur weer naar bed, meestal wordt hij dan om half 12 pas weer wakker voor z’n volgende fles. Heel fijn, want dan kunnen we ‘s middags lekker op pad. Soms draait hij het om en slaapt hij in de ochtend korter en in de middag langer, dan passen we onze plannen daarop aan. In de middag slaapt hij dus meestal nog 2 keer een uurtje, onderweg of gewoon in bed. Dan om 7 uur naar bed, om 10 uur nog een avondvoeding- we kunnen stiekem niet wachten op het moment dat die niet meer hoeft ;-)- en dan horen we hem de hele nacht niet meer. Super fijn 🙂 We gaan nu ook langzaamaan beginnen met de eerste groentehapjes, zo leuk ook weer. Zo genieten met die kleine, het gaat zo hard!

 • Nicole

  In het begin waren wij wat losser qua schema, maar dat bleek toch niet zo goed te werken. Inmiddels hebben we een aardig strak dagschema inderdaad. Ons zoontje wordt volgende maand alweer 2!! Echt onvoorstelbaar hoe snel het gaat!

 • Jessica

  Fijn om te lezen dat jullie zo een fijn ritme hebben gevonden met Morris! Ik ga ook maar eens een kaki halen, heb echt geen idee hoe dit smaakt haha

 • Milou

  Hier ziet het er precies hetzelfde uit! Alleen krijgt hij bij z’n fruithap ook een boterham en is z’n middagslaapje iets korter waardoor hij om 17.00 uur al warme hap krijgt en om 17.30 z’n laatste bv en dan pittennnn.

 • Claudia

  Onze dochter van bijna 6 maanden wil nog echt niet in een schema.. nachtvoedingen en overdag veel borstvoedingen (soms om de 2 of 1 uur), willekeurige dutjes en soms enorm uit willen slapen zijn aan de orde van de dag. Misschien nu we aan het vaste voedsel gaan beginnen dat het beter gaat worden. Maar op zich werkt het ook wel zo, ik klaag niet 🙂

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!