MORRIS 8 WEKEN: ONS RITME

 In Baby, Moederschap

2016-06-25 20.36.23

Gisteren was Morris acht weken oud. Acht héle weken alweer. Dat hele kleine mannetje wat ik acht weken geleden op de wereld zette, dat paste in maatje 44 en dat uren aan stuk sliep op mijn borst, is inmiddels een – niet meer zo mini – binkie. Een lekker spekkie dat hele dagen naar ons ligt te lachen, maatje 50 zo goed als ontgroeid is, en dat vooral niet al te veel wil slapen – want hallo, hij is al acht hele weken oud;)! Na acht weken kan zeggen dat we goed op elkaar ingespeeld zijn en een heel fijn ritme hebben. Omdat ik behoorlijk wat vragen krijg over hoe dat ritme er dan precies uitziet, leek het me wel een plan dit vandaag met jullie te delen.

Ik hoorde tijdens mijn zwangerschap erg vaak dat een ritme er de eerste maanden met een kleine baby echt niet inzit. Ik had me dus ingesteld op heel veel slapeloze nachten en vooral heel veel passen en meten in het begin. Nu, na 8 weken, durf ik hardop te zeggen dat dat me allemaal honderd procent is meegevallen. De slapeloze nachten zijn ons – op twee uitzonderingen na – bespaard gebleven en oh wat boffen we daarmee! Morris slaapt vanaf de tweede week door, en dat geeft heel veel rust. Daar tegenover staat wel dat hij overdag niet zo heel erg van de lange slaapjes is en hij een groot deel van de tijd met z’n ogen wijd open om zich heen ligt te staren, maar zolang hij tevreden is hoor je ons daar écht niet over! Ik realiseer me heel goed dat dit ook zomaar weer kan veranderen, dus voor nu genieten we gewoon van de goede nachtrust. 

Vooraf is het wel handig om te vertellen dat Koen en ik tijdens mijn zwangerschap heel bewust besloten dat we niet zo strak zouden willen zijn als het op een ritme aan komt. Mits de situatie dat toe zou laten natuurlijk. Op dat moment wisten we natuurlijk nog niet wat voor kind we zouden krijgen, maar we wilden graag overdag zo flexibel mogelijk proberen te zijn. Er zijn moeders die vinden dat hun kind overdag ook alle slaapjes in zijn eigen bed moet doen en dat is natuurlijk helemaal prima en ieders goed recht, maar wij pakken het iets anders aan. Overdag gaan Morris en ik vaak op pad. Dan ligt hij lekker in de kinderwagen of maxi-cosi, en daar slaapt hij dan ook heel prima in. Als we thuis zijn probeer ik hem in ieder geval één langer slaapje in zijn grote bed te laten doen. Dat lukt gelukkig erg goed. Morris slaapt overal, of we nou op een druk terras zitten, bij papa en mama op bezoek zijn of gewoon lekker thuis op de bank liggen, en die flexibiliteit vinden wij heel fijn.

In het begin voedde ik Morris op verzoek. Dat hield voor hem op dat moment in dat hij ongeveer om de drie uur kwam, en ‘s avonds af en toe flink clusterde. Toen hij op een gegeven moment wel erg goed (lees: een beetje te veel) groeide, heb ik er zelf voor gekozen te gaan voeden om de vier uur. Dat was geloof ik na een week of twee. Ik had het gevoel dat dat best zou kunnen. Dat kwam vooral doordat Morris na ongeveer drie uur vaak signalen gaf die leken op hongersignalen, maar hij, als ik hem dan aan de borst legde, meer tutterde dan dat hij écht dronk. Ik besloot het gewoon te gaan proberen hem om de vier uur te voeden en hem even zijn speentje te geven als hij eerder al wat begon te smakken. Ik moet hier even bij zeggen dat ik dat met niemand overlegd heb: ik heb gewoon puur naar mijn moedergevoel geluisterd en datgene gedaan wat op dat moment voor ons goed voelde.

Ik weet dat overal streng wordt afgeraden een voedingsmoment ‘uit te stellen’ met een speentje, maar het voelde voor mij niet goed hem iedere keer de borst te geven als hij eigenlijk nog helemaal niet zo’n trek had. Voor ons werkte deze oplossing vrijwel meteen heel goed. Morris leek veel rustiger te zijn, tutterde even lekker op zijn speentje als we nog niet aan de vier uur zaten, en spuugde het ding vanzelf uit als hij het tijd vond voor een voeding. Omdat ik hem iedere dinsdag laat wegen en de weegmomenten steeds bevestigden dat Morris goed groeide (en groeit) hield ik het om de vier uur voeden vol. En zo gaat het ondertussen nog steeds. Daarbij moet wel gezegd worden dat Morris extreem weinig huilt. Als hij vijf minuten per dag verdrietig is, is het écht heel veel. Dat maakt alles natuurlijk stukken gemakkelijker, en daar ben ik me echt wel van bewust. Inmiddels gebruiken wij zijn speentje niet meer tussen voedingen door, en krijgt hij hem alleen als hij erge krampjes heeft of moeite heeft met in slaap komen. Dan is het voor ons een geweldig middeltje!

ritme

Nou, over tot ons ritme!

7.15

Wakker worden! Eigenlijk worden we iedere ochtend rond 7.15 met z’n drietjes wakker. Soms is het 7.00, soms is het 7.30, maar meestal wekt Morris ons rond 7.15 met wat vrolijk gebrabbel. Koen haalt Morris uit bed, doet de Puckababy uit en verschoont zijn luier. Ik kolf ondertussen wat af. Omdat Morris doorslaapt staan mijn borsten ‘s ochtends op knappen. Als ik dan niet eerst wat afkolf lukt het hem niet om aan te happen, dus vandaar.

7.30

Tijd voor de eerste voeding! Ik voed Morris op mijn zij op bed, en laat hem op zijn gemakje drinken – hij heeft honger na een nacht zonder voeding! Na zijn voeding knuffelen we even samen op bed. Als zijn eten goed gezakt is verschoon ik hem weer – want vaak hoognodig, was ik hem en kleed ik hem aan. Ondertussen zing ik liedjes voor hem. Vind hij leuk. En ik ook;). Als Morris is aangekleed leg ik hem even op het voedingskussen bij ons op bed, of in de box. In de tussentijd ga ik douchen, aankleden en opmaken.

9.00

Morris wordt vaak een beetje slaperig en doet een dutje. Ik laat hem dan liggen waar hij ligt, of dat nou op het voedingskussen of in de box is. Ik ontbijt ondertussen. Dit slaapje duurt vaak niet lang. Nog vóór tienen vindt hij het wel weer welletjes en is hij wakker. Dan knuffelen we wat, ligt hij in zijn box naar zijn boxmobiel te kijken of voert hij serieuze gesprekken met zichzelf.

11.00

Het is weer tijd voor een voeding!

12.30

Morris doet zijn enige lange slaapje van de dag. Over het algemeen slaapt hij nu een uur of twee. Als we thuis zijn doet hij dit slaapje in zijn grote bed, om hem hier ook een beetje aan te laten wennen. Ik doe hem dan wel zijn Puckababy aan; anders is hij te onrustig en vind ik hem na een paar minuten dwars aan het hoofdeinde van zijn ledikantje terwijl ik hem keurig aan het voeteneinde heb ingestopt. Het komt overigens veel vaker voor dat we rond dit tijdstip op pad zijn. Dan slaapt hij lekker in de kinderwagen. Ook goed!

15.00

Morris krijgt weer een voeding. Als hij uitgedronken is, is het even knuffeltijd. Daarna leg ik hem vaak op het voedingskussen of in de box zodat ik mijn handen even vrij heb en wat in huis kan doen. Als Koen thuis komt, is het tijd om te knuffelen terwijl ik eten kook.

19.00

Etenstijd voor Morris! De vierde voeding van de dag.

20.00

We brengen Morris naar bed toe volgens het vaste ritueeltje van knuffelen, Puckababy aan en een slaapliedje zingen. Hij valt vaak zelf rond 20.15 in slaap.

22.00

Morris is wakker. Als hij in bad moet doen we dat vaak nu. Als dat niet nodig is nemen we hem bij ons op de bank en is het knuffeltijd.

22.45

Tijd voor de laatste voeding! Deze krijgt hij iedere avond in bed. Koen trekt hem zijn pyjamaatje aan terwijl ik mezelf klaarmaak om naar bed te gaan. Morris drinkt eerst aan een borst. Als hij die ‘leeg’ heeft laat ik hem eventjes bijkomen, geven we hem zijn vitamientjes en doen we hem zijn Puckababy aan. Dan drinkt hij aan de andere borst. Vaak wordt hij dan op een gegeven moment behoorlijk slaperig.

23.15

We leggen hem in zijn wiegje. Over het algemeen is hij dan wakker. We zingen weer een slaapliedje voor hem, geven hem allebei een kus en laten hem dan zelf in slaap vallen.

En dan zit de dag er weer op, om de volgende ochtend weer volgens hetzelfde ritueeltje te beginnen! Dit ritme is nu al een paar weken zo. Het voeden op vaste tijden heeft ons allemaal heel veel rust gegeven. We weten allemaal waar we aan toe zijn, en dat werkt voor ons heel erg fijn. Overdag ben ik erg flexibel met hem. Ik kan hem overal voeden, en hij kan overal lekker slapen, dus we gaan er veel op uit met zijn tweetjes. Dat doet mij erg goed; ik vind het fijn om samen op pad te zijn. Als het zijn laatste voeding betreft ben ik een stuk minder flexibel. Ik vind het fijn hem iedere avond hetzelfde ritueel te bieden, en omdat de nachten al vanaf het begin zo goed gaan ben ik er ook nog niet aan toe daarvan af te wijken. Ik ben een beetje bang dat hij ineens niet meer gaat door slapen als ik van het ritueeltje afwijk of zo. Ik ben benieuwd wanneer ons ritme weer gaat veranderen. Als dat zo is horen jullie het natuurlijk.

Op het moment dat dit artikel online komt, op vrijdagochtend, krijgt Morris zijn eerste inentingen. Dat vind ik stiekem best heel spannend. Jullie lezen in de volgende plog weer hoe dat is gegaan!

Ik vind het altijd heel leuk om over het ritme van andere kindjes te lezen, dus voor de mama’s onder ons; ik ben benieuwd naar hoe het er bij jullie aan toe gaat! Ik wens jullie een hele fijne vrijdag, en voor straks alvast goed weekend. Bedankt voor het lezen! X

 

 

Recommended Posts
Showing 0 comments
 • upje

  Wauw, wat een heerlijk ritme! Dat hebben jullie goed voor mekaar! Het klinkt allemaal zo vredig en rustig….
  Ik denk wel dat jullie een bijzonder makkelijk kind hebben voorlopig, maar dat is natuurlijk alleen maar heerlijk :).

  Ik zou willen dat het hier ook zo liep, maar helaas. Ze valt zelden (eerder nooit) alleen in slaap, ze eet ongeveer om de 3u (ook s nachts) maar is echt niet te sussen als ze besluit dat ze honger heeft en haar gewoon ‘wegleggen’ lukt maar heel kort. Ik zeul er dus heel vaak me rond, en dan is ze wel tevreden. Oh, en vrolijk brabbelend wakker worden, wat heerlijk! Zij brabbelt nog helemaal niet en is ook niet vrolijk als ze wakker wordt, want dan wil ze eten en wel NU! 😉

  Ik klaag niet, want haar broer deed het veel slechter. Die at om de 2u, dag en nacht, die sliep nooit overdag (maar huilde wel het grootste deel van zijn wakkere tijd) en hem kon ik nooit even wegleggen. De dagen dat ik niet eens gedouched raakte of alleen kon koken als ik hem de hele sessie lang liet huilen, waren legio.

  Het gaat zoals het gaat en ik ben dus ook best tevreden. Ik kan met de dochter ook rustig op pad en dan ben ik al lang tevreden :-).

  • Michelle

   We hebben inderdaad een uitzonderlijk makkelijk kind. Daar heb je gelijk in. Op het cb zeggen dat ze ook steeds dat dit niet de ‘norm’ is! Ik kan er alleen niet iets anders van maken dan het is voor ons op dit moment, en wie weet hoe lang dit nog duurt hè, het kan ieder moment veranderen. Vind dat wel een lastig iets. Merk dat ik soms bijna niet over hem durf te schrijven, omdat het allemaal zo goed gaat. Alsof dat bijna niet mag en het ‘beter’ is als er een hoop tegenzit. Dit is voor nu de realiteit, niemand weet hoe het morgen zal zijn.

   Dat rondzeulen is wel heel herkenbaar. Ik kan Morris ook pas sinds een paar weken ‘wegleggen’. Daarvoor wilde hij alleen maar bij iemand op de arm, en vooral niet plat liggen. Vond ie helemaal niks aan. Oh wat naar dat je zoon zoveel gehuild heeft! Dat lijkt me zo zwaar, vooral als je niet weet wat er met hem aan de hand is. Hoop dat het inmiddels wel helemaal oke met hem is!

   • upje

    He joh, ik ben vooral heel blij voor jullie dat het zo vlotjes gaat! Daar hoef je je toch niet voor te schamen?! Heerlijk is dat en ik gun het jullie helemaal!
    Het kan idd zo helemaal omslaan, maar ga daar voorlopig maar niet vanuit. 😉

    Met mijn zoon is alles nu prima en hij is een heerlijn mannetje van 2,5. Op 10 maanden sloeg het plots om en huilde hij minder, deed tlch al 1 middagdut en dan nog wel in zijn bed en hij was gewoon tevredener. Het enige rotte bleef dat hij pas sinds 2 maanden echt doorslaapt, maar als je dan kverdag een vrolijk mannetje hebt, vind je dat al een stuk minder erg 😀

 • Anouk

  Fijn zeg! Dat alles zo goed gaat, ik herken heeel veel van jouw verhalen.
  Mason was en is nog steeds zo’n makkelijk kind! Het hoeft dus helemaal niet te veranderen 🙂

 • Jess

  Wij hebben zelfs helemaal geen ritme. Ik kan echt op niets een uur of lengte plakken. Elke dag is een andere dag. Wij namen en nemen ze ook altijd over mee naartoe (ook omdat ze dat toelaat hoor). Tot drie maanden sliep onze lieve meid van 22u tot 8u. Daarna werd ze elke 3 uur wakker en de laatste tijd durft ze zelfs elk uur wakker te worden (hello tandjes). Geniet van zo’n gemakkelijke baby 😉

 • Sandra

  Wauw, zo knap dat jullie zo snel in een lekker ritme zijn geraakt! Finn is vandaag 10 weken en hier verandert het ritme iedere dag (hij is wel 4 weken te vroeg geboren). We zitten nu aan 6 voedingen maar soms verloopt een voeding in 3 kleinere voedinkjes wat het hele ritme weer wat omgooit. Bovendien slaapt hij helemaal niet door, als hij eens 4 uur na elkaar slaapt is het al een succes haha!

  • Michelle

   Dat is niet per se knap hoor! Het is gewoon een beetje zo gelopen of zo.. Dat klinkt stom, maar zo is het wel. Haha ohh dat lijkt me af en toe best heel pittig. Extra erg genieten dan als je een keer vier uurtjes aan stuk kunt meepakken;).

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!