Q&A JUNI’18: DEEL 3

 In Persoonlijk

Het is tijd voor het laatste deel van de Q&A van een aantal weken geleden! Als jullie dit lezen zit ik óf in het vliegtuig naar Mallorca, of met mijn voeten in het zwembad, maar jullie hadden deze nog van me tegoed! Ik beantwoordde de afgelopen week al twee keer eerder een deel van jullie vragen, en vandaag is het tijd voor het laatste – maarrrr niet minst leuke wat mij betreft – deel! Dus als je benieuwd bent naar hoe mijn favoriete workout eruit ziet, hoe ik het vind dat we op zondag altijd naar voetbal gaan en of ik me anders kleed door borstvoeding: vooral even verder lezen!

Waar bestaat een work-out voor jou uit?

Ik begin altijd met vijf à tien minuten rennen, op 10 kilometer per uur. Niet voor mijn conditie, want ik snap zelf ook dat je dat van vijf minuten rennen niet krijgt, maar wel om mijn spieren en dan met name die in mijn benen even op te warmen voor ik met gewichten begin. Dat is met koude spieren namelijk niet per se altijd even handig. Vervolgens ga ik eerst de oefeningen doen die ik het zwaarste vind. Dat is vaak eerst de hip thrust, en daarna squats en lunges. Altijd met gewicht. Op het moment is dat ongeveer 40 kilo, en dan doe ik van alles vier keer twaalf herhalingen. Je kunt er ook voor kiezen om zwaarder gewicht te nemen en dan minder herhalingen te doen, maar dat leidt op termijn niet tot het resultaat wat ik graag wil, dus ik probeer het op deze manier te doen! Na deze oefeningen doe ik nog vier keer twaalf donkey kicks onder het squat rek, dus dat je die stang omhoog moet duwen, en vervolgens nog een oefeningen voor de hamstrings. Dan soms nog even vijf minuten rennen om af te sluiten, maar dat ligt maar net aan hoeveel zin mijn benen daar nog in hebben.

Wat is je ultieme opvoedtip?

Dat je moet luisteren naar je gevoel en moet kijken naar je kind. Er zijn duizend opvoedmethodes en dingen die voor sommige kinderen werken, maar niet alle kinderen zijn hetzelfde en er is niet één gouden handleiding voor een goede opvoeding. Voor ons werkt het om consequent te zijn en goed te kijken naar – voor nu nog vooral – Morris’ signalen. Hij is een kind dat altijd meer wil. Geef je één koekje, wil Morris er sowieso twee; dat verhaal. Het is heeel verleidelijk om daarin mee te gaan, maar uiteindelijk wordt de situatie daar niet anders van. Één koekje is dus een koekje, of hij nou hoog of laag springt. Ik had ook altijd de voornemens om hem geen tv te laten kijken, maar dat vind ik inmiddels echt de grootste kul ever. Morris is altijd bezig en je merkt op een gegeven moment aan hem dat hij even niks wil. Vaak kruipt hij dan op de bank, zet ik even een filmpje aan en heeft hij écht een rustmomentje. Daar zweer ik dus bij, hoe ‘slecht’ dat dan ook is volgens sommigen. Moraal van het verhaal is dus: laat je niet gek maken, kijk naar je kind en stem daar je opvoeding op af.

Morris en Benjamin hebben een heel goede band met elkaar. Doe jij hier zelf bewust wat aan of is dat vanzelf zo ontstaan?

Nee dat is eigenlijk vanzelf zo gegaan. We hebben Morris wel vanaf het begin heel erg bij alles betrokken, hoe klein hij ook was. Tijdens de zwangerschap, maar vooral ook na de geboorte van Benjamin. Hij hielp met doekjes brengen, luiers verschonen, in bad doen, en dat is eigenlijk niet veranderd. Als ik bijvoorbeeld eten sta te maken aan het aanrecht en Benjamin in een rap tempo naar buiten kruipt om de kiezels op te eten in plaats van zijn boterham, bij wijze van spreken, komt Morris altijd meteen naar binnen om me te roepen: ‘mama wat doet de baby nou?!’. Hetzelfde geldt voor als ze samen spelen en Benjamin moet spugen. Komt hij altijd naar me toe voor een doekje om vervolgens Benjamin’s mond en de vloer ermee af te doen. Als hij ‘s ochtends wakker wordt is het eerste wat hij vraagt of de baby al wakker is, en hij overlaadt Benjamin met kusjes en knuffels. Zijn wij heel blij mee. Er zijn overigens ook momenten dat hij zijn broertje minder leuk vindt hoor. Hij vindt het niet altijd even leuk als zijn speelgoed afgepakt wordt, en als hij met mij wil knuffelen maar mijn schoot al bezet wordt door Benjamin is het echt niet alleen maar pais en vree.

Hoe heb je de decoratie op je bruiloft geregeld? Heb je dat zelf gedaan, of met hulp van vrienden/iemand ingehuurd?

Dat heb ik allemaal zelf gedaan! Ben ik nog steeds heel blij mee. Alleen de bloemen heb ik door een bloemist laten doen omdat ik zo graag veel pioenen wilde overal, maar verder heb ik het zelf bij elkaar gesprokkeld. Ik ben maanden van te voren begonnen met het sparen van glazen potjes en flessen – pindakaaspotten, wijnflessen, dat verhaal – en iedereen om ons heen ook, en die heb ik uiteindelijk allemaal voor de helft zilver, wit of zwart gespoten zodat er bloemetjes in konden of waxinelichtjes. Ik vond het geheel uiteindelijk echt heel mooi, en daar kijk ik eigenlijk nog steeds zo op terug.

Hoe vind je het dat je elke zondag naar voetbal moet en dan nooit iets anders kan plannen?

Om deze vraag moest ik heel hard lachen – dat weet degene die ‘m gesteld heeft ook;) – omdat ik dat zelf echt tótaal niet zo zie. Sterker nog: ik zou het oprecht hartstikke rot vinden als Koen zou stoppen met voetballen. Ik heb het zelf natuurlijk ook altijd gedaan en ik ben gestopt omdat Koen toen nog 6 keer in de week voetbalde en trainde. Op die ene dag dat hij vrij was moest ik dan weg, en dat vond ik zo ongezellig dat ik er toen besloot te stoppen. Helemaal prima ook, want je moet er wat voor over hebben, maar vanaf toen werd zijn voetbal ook een beetje mijn voetbal zeg maar. Ik heb in al die jaren misschien tien wedstrijden gemist, maximaal. Vind het spelletje zelf veel te leuk! Dat we nooit iets anders kunnen plannen vind ik ook geen probleem. Als we iets ‘moeten’ schuiven we dat naar zaterdag, en de zondag heeft ook nog een ochtend en avond!

Je zegt wel eens vier kindjes te willen, maar hoe doe je dat dan qua werken/oppas/school Morris?

De oppas zoals nu is zal met meer kindjes gewoon zo blijven. Zolang Joke en Harald in staat zijn om op te passen doen ze dat met alle liefde, ook op nog een kindje erbij, en voor mama geldt hetzelfde. Ik heb hartstikke flexibel werk, dus mocht het qua uren niet uitkomen kan ik altijd schuiven, maar ik verwacht eigenlijk gezien het rooster van de school waarop ze ingeschreven staan niet dat dat nodig zal zijn.

Hoe lukt het jou om er zo verzorgd uit te zien ondanks dat je ‘s ochtends ook een drukke routine hebt met twee kinderen?

Eerder opstaan dan zij wakker worden is hier de truc. Uitgebreid gaan zitten opmaken als de jongens wakker zijn is gewoon niet praktisch, maar ik wil wel graag iets aan dat gezicht doen ‘s ochtends, dus ik sta altijd tegelijk met Koen op zodat ik de tijd heb om me aan te kleden, wat op m’n gezicht te smeren, het nieuws te lezen en eventueel wat te werken. Nou moet ik daar wel bij zeggen dat dat hier kan omdat de jongens over het algemeen nooit voor 8:00 uur wakker zijn. Ik sta altijd ergens tussen 6 en 7 op, dus dan heb ik tijd genoeg.

Koop je nu andere kledingstukken (die gemakkelijker te combineren zijn of iets dergelijks)?

Dit was een vervolg op de vorige vraag, maar nee, eigenlijk niet. Ik draag als ik thuis werk wel graag basic shirts, maar dat deed ik eigenlijk altijd al. Vind ik gewoon lekker zitten en het is gemakkelijk ook. Als ik wat moet of de deur uit gaat maak ik er wel meer werk van.

Ik zag een keer in je vlog dat je een slaapliedje/gebed zong voor de jongens. Welke tekst is dat? En doen jullie dit omdat jullie ergens in geloven?

‘Dag lief heertje, dag lief vrouwtje, dag lief engeltje zoet, die onze Morris en Benjamin bewaren moet, voor water en vuur, ramp in de natuur, haastige nood, vijands dood, in God’s naam, Maria’s naam, mogen Morris en Benjamin nu lekker slapen gaan. Pas goed op onze kleine vriendjes vannacht en áltijd lief Heertje, in de naam van de Vader, en de Zoon, en de Heilige Geest, Amen.

Ik ben gedoopt, heb mijn Heilige Communie gedaan en later ook mijn Vormsel, maar we zijn niet voor de kerk getrouwd en ik ben niet per se heel erg gelovig. Dit gebedje deed mijn oma altijd met ons toen we een baby waren, en papa en mama zijn dat onze hele jeugd blijven doen. Toen Morris geboren was en zij op hem paste deed ze ook altijd het Dag Lief Heertje voor hem, en toen ze op haar sterfbed lag en Koen, Morris en ik afscheid van haar namen vroeg ze me of ik dat alsjeblieft voor onze jongens zou willen blijven doen. Dat heb ik haar toen beloofd, en ik heb het nog nóóit over geslagen. Geen enkel slaapje. Dat is het enige wat ik nog voor oma kan doen en ik vind het zelf ook echt heel erg fijn. Het is voor mij een mooie herinnering uit mijn jeugd, dat momentje voor het slapengaan met dit gebedje, en ik hoop dat het dat voor mijn jongens ook wordt.

Hoe pas jij je kleding aan aan borstvoeding? Hoe doe je dat met hooggesloten jurkjes? Geef je dan gekolfde melk?

Ik paste mijn kleding eigenlijk niet heel erg aan. Inmiddels is het niet meer nodig omdat ik alleen nog ‘s ochtends en ‘s avonds voed als Benjamin en ik dan toch altijd thuis ben, maar toen ik nog overdag voedde zorgde ik er in ieder geval altijd voor dat ik een hemdje aanhad onder shirts. Dan schuif je dat shirt omhoog en zit je niet in je blote bovenkantje. Dat vond ik wel zo zijn. Overhemdjes vond ik ook heel fijn omdat je die gewoon open kunt knopen zo ver als nodig is. Wat jurkjes betreft probeerde ik er rekening mee te houden in de zin van dat ik overslagjurkjes of jurkjes met knopen wel extra fijn vond, maar als ik ergens heen ging waar ik wist dat ik afgezonderd kon voeden deed ik ook hooggesloten jurkjes aan die ik dan omhoog sjorde of aan de achterkant openritste zodat ik het bovenste deel naar beneden kon flappen. Lag dus echt heel erg aan de situatie. Gekolfde melk geven omdat ik een hooggesloten jurk of ander kledingstuk aan wilde heb ik nooit gedaan!

Ruim 1800 woorden verder – spraakwater was blijkbaar niet op vandaag – was dit eindelijk het laatste deel van de Q&A! Ik hoop dat al jullie vragen beantwoord zijn, maar mocht je nou nog iets willen weten: laat je vraag vooral hieronder achter, dan probeer ik er op te reageren. Ik heb nu toch zeeën van tijd;)!

Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Renske

  Allereerst een hele fijne vakantie gewenst!
  En dan heb ik toch nog een vraag :
  Jullie jongens lijken mij hele makkelijke eters, hebben jullie hier wat speciaals voor gedaan?

  Ik heb een dochter van 3,5 die nu pas eindelijk iets beter gaat eten maar nog steeds geen soep lust, maar onze zoon is net 1, heb je een tip om ervoor te zorgen dat hij wel lekker mee eet?

 • Hilde

  Prachtig dat stuk over dat gebedje, ik kreeg er tranen van in mijn ogen.. Hele fijne vakantie samen! X

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!